Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 1
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 1

Recenze (289)

berusche 

všechny recenze uživatele

Otázka není, zda je to dobrý snímek, otázka je, o čem snímek vlastně je. Na můj vkus příliš překombinované všemi možnými důležitými momenty za 30 let, příliš rodinných tendencí a potažmo snahy o individuální rozbor osobnosti a vcítění se na základě hloubavých očí. Tak to jste si ale měli vybrat, o čem budete točit. Takže, pokus, jak se biografie tak trochu točit nemá. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Řemeslně perfektně zvládnutá záležitost, která ale může (a zřejmě i bude) neamerickému divákovi připadat nudná a nezáživná. Daniels nemá problém s dobovou atmosférou, kterou tvoří lusknutím prstu a nabízí i některé opravdu velké scény z různých banketů a zajímavý pohled do zákulisí Bílého domu, o němž se nemluví. Problém je v tom, že děj je dost epizodický a někdy se dost vleče. Procházka dějinami USA je moc fajn, jen možná zbytečně komplikovaná a kusá a sledováním historických etap a rodinného života titulního sluhy si tvůrce ukousl možná moc velké sousto a nevyhýbá se při tom některým rodinným klišé. Whitaker v hlavní roli je fantastický, stejně tak i Oprah Winfrey, u nichž očekávám oscarové nominace. Větší camea několika známých jmen v rolích prezidentů jsou velmi příjemná, i když toho vlastně moc nenabízí. Kolem a kolem vzato jde o velmi pěknou žánrovku, která je na můj vkus moc roztříštěná, ale Američanům se určitě bude dost líbit. 70% ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Černý muž pod bičem otrokáře žil a kdyby tam žil i dál, tak bych se u tohoto snímku nemusel tolik nudit. Zase by mi uteklo několik historických zajímavostí z dějin USA, ale patrně bych bez jejich znalosti stejně přežil. Nicméně mi tento snímek přihrál pár inspirativních myšlenek na téma založení plantáže a lynčování nepřizpůsobivých občanů. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak teda vážne neviem, či ten Obama stál za tú slzičku dojatia, ktorú pre neho vyronil komorník na konci...no ale k veci. Je to proste jedna veľká černošská agitka, kde sa nátlakový sentiment valí snáď z každej strany a vyteká aj z uší, ale napodiv nie som z toho znechutený a rozhodne som sa pri filme nenudil. Možno to je tým, že ma zaujala hlavná kostra príbehu o komorníkovi, ktorý z bavlníkovej plantáže dorazil až do Bieleho domu a popritom stihol vychovať aj jedného kongresmana. Ako človek a hlava rodiny mi bol sympatický - zodpovedný, spoľahlivý a presný ako tie hodinky, ktoré stále nosil vo vrecku. Je to vlastne taká rodinná sága so slabším epickým vyznením, ktorá neurazí ale ani výrazne nenadchne. Na pohodový filmový čas však stačí. Priemer. 60/100 ()

tahit 

všechny recenze uživatele

V začínajících obzorech svobody myšlení pod hvězdnatou vlajkou je Cecil Gainese všemi chápán a milován. Jak nádherně jasnozřivé. Kde jsou jeho nedostatky a slabosti? Způsob, jakým byl životopis pojat, se mi moc nelíbil. Jsem na rozpacích, jak film hodnotit. Navenek tu vše působí jako perfektně naolejovaný stroj. Žel, standardizovaný příběh mě ničím nepřekvapil. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Na kosmetickém zrcadle v ložnici jsou dva obrázky dětí. Jedním z nich je fotografie Oprah Winfrey z do dospívání. (rafix)

Reklama

Reklama