Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 2
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Recenze (289)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vždyť to nemělo žádnou obsahovou sdělnost, tedy krom myšlenky že vše se postupem času vyvijí...úžasnej objev...víte, že v cukrárně prodávaj dorty ?.....To je v jedný věty objevů a myšlenek co ? Hlavní hrdina nestačí říct ani dvě vety a už je o deset let dál. Cecil zažil sice osm prezidentů, ale ve filmu je jich tak půlka, samozřejmě ta mediálně známější, přinese jim čaj, chvíli kouká, pak jde za starou dát řeč, řeší syna, kterej řeší rasismus ostatně jako celej film a tím to hasne, to je celej zázrak, no kinder vajíčko ten film fakt nesnes. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $116,632,095Tržby Celosvetovo $176,598,908Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ dobrá dobová atmosféra a herecké výkony, daný prierez dekádami prezidentov zaujal, veru bohatý herecký ambasádel /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vzrušující a ambivalentní téma redukované na edukativní, dojímavou a plochou vyprávěnku o dějinách boje za emancipaci černochů. Ideologicky navíc placaté až hrůza, Bílý dům je napříč dekádami téměř selankovitým prostorem směřování ke spravedlnosti, zatímco KKK na jihu představuje exces, který je postupně potřený. Válka není, všude mír, Yes, we can. Oh, really? Pro školy asi fajn, jako film mapující problém "identity černocha a negra" hrozně banální. Dobrá zpráva je, že favoritem Oscarů není tenhle servilní prosebník, ale o něco tvrdší černý bratr McQueen. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Weinstein Company // Počet premietajúcich kín v USA: 3,330 // Otvárací Víkend v USA: $24,637,312 // ()

tron 

všechny recenze uživatele

Komorník mal všetky atribúty veľkej oscarovky (v titulnej úlohe uznávaný charakterový herec, jeho ženu hrá slávna televízna moderátorka, v rolách prezidentov sa objavujú známe mená, dej sa odohráva naprieč desaťročiami, je o rasizme a vzájomnom rešpekte a úcte), ale iba teoreticky. Prakticky je to veľmi slabé, nudné a Whitaker, za bežných okolností veľký sympaťák, mi pripadal nesympaticky (a keď hrá dôchodcu, vyzerá ako z paródie Leslieho Nielsena). Z deja vypadávajú dôležité okamihy, aj postavy. To, čo zostalo, je spravidla rapídne nezáživné. Najlepšie je to v momentoch ukazujúcich bežné povinnosti v Bielom dome. Tu je síce povrchný a väčšinou ide o sled nesúvisiacich scénok (WC, atentát na JFK), ale stále lepšie, ako sledovať depresívnu manželku závislú od alkoholu a depresívneho syna u Čiernych (depresívnych) panterov. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Černý muž pod bičem otrokáře žil a kdyby tam žil i dál, tak bych se u tohoto snímku nemusel tolik nudit. Zase by mi uteklo několik historických zajímavostí z dějin USA, ale patrně bych bez jejich znalosti stejně přežil. Nicméně mi tento snímek přihrál pár inspirativních myšlenek na téma založení plantáže a lynčování nepřizpůsobivých občanů. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Ty ušlechtilý filmy o diskriminaci černochů začínají být stejně otravný a dementní jako diskriminace černochů. 60% ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Danny Strong | Hudba: Rodrigo Leao | Produkcia: Pamela Oas Williams, Laura Ziskin, Lee Daniels, Buddy Patrick, Cassian Elwes | Distribúcia: The Weinstein Company | Štúdio: Laura Ziskin Productions, Windy Hill Pictures, Follow Through Productions, Salamander Pictures, Pam Williams Productions | Rozpočet: 30 miliónov $ | Tržby: 167,743,114 $ || Obyčajný životopisný film so všednou výstavbou scenára a rutinnou réžiou. Jediné, čo to hádže do príjemného priemeru, sú herecké výkony, obzvlášť Foresta Whitakera. Ako nakuknutie do komory bieleho domu za vlády rôznych prezidentov predsalen zaujímavé, a to hlavne čo sa týka ich vzťahu k rasovej otázke. 68% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak si nezakladáte na presnom výklade histórie a ste uzmierení s tým, že tvorcovia niekedy upravia historické fakty tak, že sa úplne nezhodujú s dejepisnými detailami (v tomto prípade väčšinou), tak nemáte filmy čo vyčítať. Konieckoncov na začiatku je napísané "inšpirované" skuročnými udalosťami. Trošku zaspoilerujem, ale chcem povedať len to, že aj keď sa Cecil v skutočnosti volal Eugene, a jeho syn nezomrel vo Vietname, a jeho matka nebola znásilnená bielym mužom, a jeho otca nezabil ten istý biely buž, tak aj napriek týmto upraveným skutočnostiam mi prišiel film veľmi pestrý mnohými súvislosťami, ku ktorým sa ako mimoamerický divák len tak ľahko nedostanem. Zaujal pevný režisérsky dohľad, pretože prierez skrz celým komorníkovým životom je naozaj zaujímavý a konzistentný, zároveň však ponúka popri súkromnom živote pohľad do zákulisia bieleho domu, čo je divácky rozhodne atraktívna kulisa. Súčasne je film veľmi presvedčivo zahraný, okrem tradične herecky odovzdanému výkonu Foresta Whitakera prekvapila Oprah, ale hlavne Lenny Kravitz. 80%. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Čtu zde o absenci poslání, zbytečnosti příběhu, ale pochopili jste, že se jedná o životopisný film? Rasismus v Americe je zajímavé a především na příběhy bohaté téma, které bychom si měli neustále připomínat. Nevidím důvod na takový film koukat, pokud jsem otázky rasové nesnášenlivosti přejedená :) Osobně mě Komorník zaujal více, než opěvovaný 12 let v řetězech. Snad je to lehkost, s jakou příběh plyne, vzdělávací stránka příběhu, očekávání, jak bude ztvárněn další prezident... Všechno dohromady a mnohem víc, což činí Komorníka jedním z nejlepších filmů jednak na téma rasismu a také z příběhů, které napsal život sám. K pozitivnímu dojmu přispěla i scéna s Ku klux klanem (ještě v době, kdy nevytahovali zbraně jen na šváby), kterým jsem tak trochu fascinována - samozřejmě, ne v pozitivním smyslu. Co si budeme nalhávat, mám taky slabost pro utlačované outsidery a menšiny, takže má dušička zajásala. Hodně sympatický počin. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Butler je dlouhý, skvěle natočený, životopisný film, kterých jsem na podobné téma (tedy utlačování černé rasy) viděl už více, ovšem dovolím si tvrdit, že tento je jeden z nejlepších. A řekl bych, že je i lepší, než 12 years a slave, kterého jsme se sice dočkali až později, ovšem já Butlera viděl až nyní. Dvě věci, které dělají ze snímku nadprůměrnou záležitost? Jednoznačně jistá ruka režiséra Danielse a Forest Whitaker. Jeho proměny ve vizáži a skvělý výkon mě velice mile překvapily. Maskérna je ovšem kapitolou sama pro sebe, protože způsob, jakým si maskéři poradili s obličeji představitelů jednotlivých prezidentů, je velice obdivuhodný...75% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bijme se za ně, bijme, jen proboha už nepoužívejme tu plochou šablonu, které chybí pořádný konflikt. Příběh Cecila Gainese, jenž poskakoval hned několika americkým prezidentům, je příliš povrchní a hlavně hrdina tu vystupuje pouze jako pozorovatel dějin boje za emancipaci černochů. To hlavní se totiž odehrává v jeho domě, kde se potkává s názorem radikálního syna, odcizením manželky a dalšími životními kopanci, až.. jasně, Barack Obama. Dokument nebo nějaká knížka poslouží lépe, tam se o často marném boji černochů dozvíme mnohem víc. Tady je bohužel cítit, že spousta věcí se přikrášlila, aby byl výsledek dojemnější a peněženky diváků vstřícnější. Zvláštním bonusem filmu je obsazení prezidentů, kde se v cameích vystřídá hned několik slavných tváří. Nikdo však nic objevného nakonec nepřinese. A ano, přesně tak, neobjevné, takové tohle drama je. A šablonovité k tomu. Ještěže se tu objeví kupříkladu slušně zrežírované přepadení autobusu s černošskými pasažéry nebo protestní akce v restauraci, kde barevní sedí na místech pro majoritu. Velké téma? Určitě. Průměrně natočené? Rozhodně. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Po znásilnení matky a zavraždení otca, opúšťa Cecil svoje rodné mestečko. Po rôznych zhodách náhod, mnohých vystriedaných zamestnaní v hoteloch, prichádza ponuka na prácu, ktorá sa neodmieta - komorník v sídle "najmocnejšieho muža sveta", prezidenta USA. Opäť jedna z drám s mnohými hlbokými myšlienkami, ktoré nútia diváka zamyslieť sa, či bolo, a už je všetko tak ako má. Téma rasizmu totiž "nikdy" neutíchne. Snímok je veľmi slušný a obsahuje všetky atribúty dobrej drámy. Škoda, že si režisér neodpustil ten patetický, propagačný záver "About The Black man in The White House". ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Příběh, kterému chybělo větší vnitřní pnutí. Sice pojednával o velkých historických předělech, ale emoce nepronikly z obrazovky až ke mě. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

V začínajících obzorech svobody myšlení pod hvězdnatou vlajkou je Cecil Gainese všemi chápán a milován. Jak nádherně jasnozřivé. Kde jsou jeho nedostatky a slabosti? Způsob, jakým byl životopis pojat, se mi moc nelíbil. Jsem na rozpacích, jak film hodnotit. Navenek tu vše působí jako perfektně naolejovaný stroj. Žel, standardizovaný příběh mě ničím nepřekvapil. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Komorník má mnoho spoločného s filmom Forrest Gump, ale jeho tón je podstatne vážnejší. Podobne ako oscarový 12 rokov v reťaziach rozpráva o ťažkom živote černochov a ich postupnom získavaní práv. Sledujem príbeh komorníka - sluhu v Bielom dome, ktorý nám rozpráva svoj príbeh od ťažkého detstva až po šťastnú starobu. Jeho životom sa križujú významné historické udalosti , ale hlavne rôzny prezidenti, z ktorých najviac priestoru dostal pochopiteľne Kennedy. Film odhaľuje i komorníkov rodinný život a jeho nezhody so synom - členom Čiernych panterov. Najlepšou scénou je u mňa debata pri večeri, kde sa bavia o filme In the Heat of the night a S. Poitierovi a hádka ktorá nasleduje. F. Whitaker podal tradične skvelý výkon a ak tento herec patrí k vašim obľúbeným, tak film určite nesklame. V menších úlohách prekvapia speváci Lenny Kravitz a M. Carey. 80%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Opravdu se jedná o takového černošského Forresta Gumpa. Vypravěčem příběhu je tentokráte Forest Whitaker, kterému podobné role velmi sluší. Bavilo mě, kterak plyne děj a divák se dozvídá hodně zajímavých věcí, kterými se Američani často zrovna nechlubí. Od filmu jsem si mnoho nesliboval, k mému překvapení mě dvě hodinky solidně zabavil. 65% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdo nechodí do kina pravidelně, ten snad ani nemohl zaregistrovat, že se jím nějaký Komorník prohnal. Trošku jsem doufal, že to zachrání ČSFD sál, ale nestalo se, a tak jsem kvůli Forestovi musel vstávat před polednem. On ale jakoby to věděl, lišák jeden ušatej, a odměnil mě tím, čemu já říkám příjemná selanka proložená kumštem. Jestli je otázka rasismu ohraná nebo ne se mně zeptejte, až budu černej; vytýkat kvalitnímu bijáku námět je stejná volovina, jako se zlobit na Andreu, že mě dostala na ty stejný kecy jako Nikča. Jednou mě to prostě bavilo a basta fidli. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Začátek docela dobrej, pak už je to ale přecitlivělá strašně důležitě se tvářící ušlechtilá nuda, kde je zajímavé akorát to, kdo bude hrát další karikaturu prezidenta a jak jdou Forestovi oči šejdrem. Posledních 20 minut je pak vyloženě nesnesitelných a Whitakerovy slizičky při zvolení Obamy, kdy se teda ten černošskej rovnoprávní kruh uzavřel, jsem musel ocenit smíchem. ()

Reklama

Reklama