Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 3
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Recenze (289)

Jenda 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek se nezabývá dostatečně do podrobna událostmi, které mohou zajímat evropského diváka a tedy i mě. Rasové téma sice zajímavé je, ale film se všeho jen tak lehce dotýká, zřejmě díky předpokladu, že diváci znají celé historické pozadí. Na druhou stranu chápu, že pro afro-amerického diváka tenhle film může být filmem roku. Navíc mě strašně iritovala toporná neherečka Oprah, která je ve filmu snad víc, než sám Cecil Gaines, o kterém film je. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, kterak zlý drak ve špičaté kukle dlouho utiskoval černý lid, ale ten se ve svém spravedlivém hněvu vzepřel, mečem verbálního protestu mu uťal hlavu a než se rok s rokem sešel, stal se jeden z bývalých otroků prezidentem. Takže černošská agitka jako prase, kterou příběh komorníka vlastně jen zastřešuje. Záměr byl možná jiný, ale vylezl z toho tradiční protisrasistický blábol. Tady asi měli režii svěřit bělochovi. Ale protože to je film, který nechce, aby černý muž pod bičem otrokáře žil, upsala se tomu pěkná řádka známých jmen, což Komorníka zachraňuje. Třeba obsazení prezidentů bylo vesměs skvostné i trefné. Taktéž ústřední trio lokajů bylo fajn a konečně vím, jak vypadá Kravitz bez brýlí a dredů. Co ovšem nebylo pěkné byla Oprah Winfrey. Jak esteticky, tak herecky to je bída, ale halt tahle celebrita ve Státech táhne, takže její obsazení se asi vyplatilo. Čekal jsem tedy o hodně víc, ale aspoň jsem si ověřil to, co jsem dávno věděl. Černej byl stvořen proto, aby sloužil. 50% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Temnota nedokáže zahnat temnotu. To dokáže jen světlo.......... Nějak jsem nachápal, kde vzal otrok fotoaparát. No nic, je to jen film. Příběh podle skutečné události. Příběh jednoho negra, který si splnil svůj Americký sen. Příběh zajímavý, pěkný a asi mi dlouho zůstane v paměti......... CITÁT- Naučím tě vše, co domácí negr musí umět......... ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Krásna pocta všetkým, ktorí bojovali za ľudské práva (nielen v USA). Sledujeme to najhlavnejšie obdobie zrovnoprávňovania afroamerického obyvateľstva na živote jedného komorníka v Bielom dome, ktorý sa najskôr o politiku nezaujíma, no keď ste dennodenne v kontakte s americkými prezidentmi a počujete ich rozhovory, ťažko je zostať apolitický. Film však výborne pôsobí aj ako rodinná vzťahová dráma a ťažko hľadať nejakú slabinu, pretože je to naozaj silný a emotívny zážitok so skvelým Whitakerom a hviezdnym obsadením prezidentov. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Rutina, bez šťávy, nápadů a koulí, která potěší snad jen bohatým hereckým ansámblem především v rolích amerických prezidentů. Komorník je v podstatě jen povrchním, černobílým (sic!) svědectvím, které ukazuje všechny postavy a činy přesně v tom světle, v jakém je čekáte. Nic navíc. A že to celé vede v podstatě k blahořečení Obamy (že by film na objednávku?), to je vám jasné zhruba v polovině. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Zajímavá procházka americkou historií 20. století z pohledu černochů. Zajímavá ztvárnění jednotlivých prezidentů, z nichž nejlepší je opět Nixon :-) ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Celkem působivé vyprávění se silnými momenty, škoda zbytečných rodinných příběhů, které odvádějí pozornost od Komorníka. Téměř kronika afroameričana ve druhé polovině minulého století, bohužel je film přesně takový jako má komorník být - velmi nenápadný. Whitaker je skvělý a ze všech prezidentů je překvapivě nejlepší Rickman jako Reagan. Kdo se chce nechat dojmout "komorničením" doporučuji Soumrak dne.. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem se vyděsila, že půjde o další dávku multikulturalismu a politické korektnosti, které média za poslední léta zcela zdiskreditovala. (Dnes v podobných podmínkách a opovržení pracuje mnoho zaměstnanců, bez ohledu na barvu pleti.) Ale děj nabíral na obrátkách a bavil mě. Příběh malého chlapce, který přišel o oba rodiče a postupně se vypracoval až do Bílého domu. O fungování Bílého domu jsem se ledacos dozvěděla, o 7 amerických prezidentech, kteří se vystřídali za 30 let působení Cecila Gainese v roli komorníka, taky. Také o tom, jak vypadá skutečný rasismus a že je dobře, že byl vymýcen. Hodnotím nadprůměrně. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Historicky poučná řemeslná zívačka s Whitakerem, který hraje možná až zbytečně moc sofistikovaně, a příšernou Oprou. (Africko-)Americké publikum může dojít k hlubokému duševnímu pohnutí, ale českého diváka čeká jen přes dvě hodiny cizího nacionalismu a patosu. Komorník poučí a zmáknutou formální stránkou i celkem potěší, ale žádný druhý Forrest Gump to není. P.S.: John Cusack coby Nixon by zasloužil celý vlastní film. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Úryvek z historie takových těch pospojovaných hvězdičkových států tam nalevo za mořem. V Evropě to ale asi zasáhne málokoho. Ve výsledku je to totiž poměrně dost velká zívačka, kde Forest obsluhuje a tiše sleduje, jak se kolem něj točí dějiny "jeho rasy". Protože, krom pár pokusů o životní moudra, tohle o ničem jiném není. Sice jste prezidentům u frňáku, ale o ničem jiném než o otázce práv barevných to není. Forest to ale zahrál celkem dobře a řemeslně je film také zvládnutý. Známá herecká jména v rolích prezidentů byla mnohdy dost "creepy", třeba Williams nebo Cusack. Všiml jsem si ještě Cuby, ale o Kravitovi, té jejich Oprah a dalších jménech jsem se dozvěděl zase až tady po filmu v Galerii a seznamu herců. ~ 2,5* ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Škoda toho honění tří zajíců naráz, kdyby se film soustředil více na samotného Cecila Gainese, který je beze sporu tou nejzajímavější, ale bohužel dost odbytou větší postavou snímku, mohla z toho být dobrá charakterová studie muže, co sloužil ostatním, ve stylu Soumraku dne. Nebo bych uvítala hlubší pohled na jeho rodinný život a vzájemné odcizení se a názorový rozkol se synem i když musím uznat, že s touto linií si tvůrci vyhráli asi nejvíc. Na druhou stranu by mi asi nejméně chyběly všechny ty protirasistické historické události na pozadí, ne, nepůsobily nějak otravně, či nudně, jen jim chyběla síla, která by ve mě vyvolala něco víc než jen nezúčastněný, mírně zvědavý pohled na věc. Komorník je jedním z těch filmů, u kterých mám problém se rozhodnout, jestli se mi to víc líbilo, nebo spíš ne, takže dlouho váhám s hodnocením a ony tři hvězdičky jsou tak z rodu těch lepších. Za srdce mě to nechytlo, ale zahrané to bylo slušně, patosu tam bylo tentokrát minimálně a líbil se mi John Cusack v roli prezidenta Nixona. Ale nejvíc mě tedy překvapil Alan Rickman, že toho Reagana hraje právě on, jsem si všimla až podle toho jeho podmanivého, hlubokého hlasu. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Komorník měl potenciál nadchnout, jenže cestu na výsluní mu zkřížila stokrát ohraná šablona životopisných snímků. Logickým vyústěním je tradičně pojatý příběh o neobyčejné kariéře vcelku obyčejného člověka, který si až na sklonku života uvědomil, že radikální proměna způsobu uvažování o světě je nutnou podmínkou pro kýženou změnu společenských poměrů. To není samozřejmě nic objeveného. Problém však tkví v tom, že každý musí začít sám u sebe, což často není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Forest Whitaker si hlasitě říká o oscarovou nominaci, nicméně Danielsův bojácný styl patrně zapříčiní, že volání nebude vyslyšeno. 7/10! Recenze zde. ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Od Danielse jsem viděl zatím jen Reportéra z minulého roku, což byla prvotřídní kravina. Proto jsem byl mile překvapen, že je schopen natočit i něco koukatelnýho a vyprávět příběh Cecila Gainese. Zhruba do půlky jsem velmi spokojenej, ale po hodině z toho vznikne splašenej kůň, který rychle chvátá do cíle, ale cestou poztrácí skoro všechno, co po cestě posbíral. Prostě ta změna tempa a posouvání se po letech skokem mě vymlátila ven z příběhu, kam jsem byl v první části slušně vtažen. Skloubit zásadní momenty v životě komorníka a zároveň i všechny historické události okolo Bílého domu, aby film působil trochu uceleně, se Danielsovi moc nepovedlo. 70% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Rok 2013 přinesl dva výrazné filmy, které se zabývají problematikou rasismu v Americe. "12 let v řetězech" je rozhodně silnějším filmem, ale "Komorník" má zase potenciál, že zasáhne víc lidí. Je trochu komerčnějším v tom smyslu, že správným způsobem útočí na emoce. Forest Whitaker je navíc geniální herec a v podstatě cokoli zahraje naprosto skvěle. Kdyby to nebylo v záběru až tak moc patetické a až tak moc politické, asi by to bylo lepší, ale nedá se nic dělat. Tohle je film, který se měl líbit masám. A to se asi povedlo. Náklady 30 miliónů, což se hlavně v Americe zaplatilo několikrát. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film inspirovaný skutečnými událostmi se skvělým Forestem. Sice bych film alespoň o trochu zkrátil, ale bavil mě a líbilo se mi, že i v menších rolích jsou známí herci. ()

Reklama

Reklama