Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 1
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Recenze (289)

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený film o černém komorníkovi v Bílém domě, za jehož působení se tam vystřídala celá plejáda prezidentů. O rasovém útlaku a právech černochů. Skvěle obsazeno. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a nejkrásnější příběhy píše sám život, i za předpokladu že si film vezme příliš mnoho na svá bedra. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Řemeslně perfektně zvládnutá záležitost, která ale může (a zřejmě i bude) neamerickému divákovi připadat nudná a nezáživná. Daniels nemá problém s dobovou atmosférou, kterou tvoří lusknutím prstu a nabízí i některé opravdu velké scény z různých banketů a zajímavý pohled do zákulisí Bílého domu, o němž se nemluví. Problém je v tom, že děj je dost epizodický a někdy se dost vleče. Procházka dějinami USA je moc fajn, jen možná zbytečně komplikovaná a kusá a sledováním historických etap a rodinného života titulního sluhy si tvůrce ukousl možná moc velké sousto a nevyhýbá se při tom některým rodinným klišé. Whitaker v hlavní roli je fantastický, stejně tak i Oprah Winfrey, u nichž očekávám oscarové nominace. Větší camea několika známých jmen v rolích prezidentů jsou velmi příjemná, i když toho vlastně moc nenabízí. Kolem a kolem vzato jde o velmi pěknou žánrovku, která je na můj vkus moc roztříštěná, ale Američanům se určitě bude dost líbit. 70% ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Bylo pro mě velké překvapení jaké dobré obsazení měl tento snímek. Dějová linka je příjemně pozvolná, žádné pasáže ani moc ani málo nerozebírá. Vše důkladně, ale střídmě s okolnostmi pracovní, historické i osobní. Hlavní role pro Whitaker je přímo ušitá, nedokáži si na jeho místě představit jiné herce. Závěr filmu mě i dokázal přimět k zamyšlení, jak zatím jsem s životem naložil. Mohu doporučit. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru kvalitou Komorník výrazně převyšuje jiný snímek z roku 2013 zabývající se tématem rasismu, a sice baseballové 42. To má dokonce vyšší hodnocení, ale přitom nabízí daleko více „tendenční“ pohled na rasovou diskriminaci. Oproti tomu Komorník není v tomto tak černobílý, nabízí totiž dva ne zcela stejné pohledy. Jeden patří Cecilu Gainesovi, který pro svou rodinu vybudoval něco, o čem jako kluk na jižanské plantáži ani nesnil. Druhý pohled je pohledem syna, který nemá tušení, čím si jeho otec musel projít a svoje postavení ve společnosti vnímá jako silně neuspokojivé. Otec nedokáže pochopit radikálnost synových názorů, protože sám se v dětství potýkal s rasismem v mnohonásobně syrovější formě a pro svého syna přeci vytvořil prvotřídní podmínky (bez dětské práce a s umožněním vzdělání). Sám se však s rasismem setkává denně přímo u nejvyšších představitelů země. Film nemusel být na konci tak melodramatický a Obamu mohli vynechat, nijak by tam nechyběl. Jinak se ale jedná o mimořádně zajímavý pohled na problematiku amerického rasismu. Nelze opomenout skvělé herecké výkony, v čele s Forestem Whitakerem a Oprah Winfrey, které doplňují další prvotřídní afroameričtí herci Terrence Howard, Lenny Kravitz a Cuba Gooding Jr. Film zpestřuje i obsazení amerických prezidentů (Robin Williams, James Marsden, Liev Schreiber, John Cusack, Alan Rickman). ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o chlapíkovi, který to z plantáže dotáhl přes domácího negra až ke komorníkovi v Bílém domě. Vždy dobře upravený, dbalý etikety, přesně takový, jakého ho chtějí bílí mít. A kolem něj zuří boje za rovnoprávnost, tak trochu se mu rozpadá rodina, protože starší syn se navzdory otcovu přání k onomu boji přidává. Film plyne rok za rokem, jedním prezidentským obdobím za druhým. Jasně, je to všechno takové zjednodušené, po povrchu klouzající jak vodoměrka po hladině, ale mně se na to i přesto moc dobře dívalo. Snad proto, že jsem neměl zrovna chuť na něco hutnějšího na toto téma, jelikož to už znám z jiných filmů a dokumentů. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Příběh je to zajímavý. Inspirace skutečností mám ráda (byť i zde je mnohé zkreslené, Bílý dům moc mírumilovný a špatné taktně zamlčené, aby nebyl obraz Ameriky, kde zmůžou všechno, pokřivený) a filmy, kde se lidské osudy prolínají spolu s osudy celé země a dokreslují historii, které dodávají hloubku, také. Whitakerovi role slušela a mnozí neherci překvapili. ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

Mongoloid opäť zasahuje... tentoraz v bielom dome. Plusom filmu je, že dáva dobrý príklad tým, čo zišli zo stromov až po nás, že dalo sa... dalo sa to dotiahnuť aj vtedy ďaleko... stačilo držať hubu a krok... Ponaučenie pre dnešných gangsta-rappa... ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Otázka není, zda je to dobrý snímek, otázka je, o čem snímek vlastně je. Na můj vkus příliš překombinované všemi možnými důležitými momenty za 30 let, příliš rodinných tendencí a potažmo snahy o individuální rozbor osobnosti a vcítění se na základě hloubavých očí. Tak to jste si ale měli vybrat, o čem budete točit. Takže, pokus, jak se biografie tak trochu točit nemá. ()

GrungeChild 

všechny recenze uživatele

Jen co citlivému obecenstvu oschly kapesníčky z nedávných slzavých plantáží, už tu máme další ublížený velkorozpočtový povzdech nad nelehkým životním údělem potomků sběračů bavlny, nyní říznutý o chudáka Gumpa, takže emocionální nálož narůstá do enormních rozměrů. Už od samotného úvodu je jasné, že nebude trvat dlouho, a pod tíhou upřímných, utrápených očí Foresta Whitakera rupnou i poslední náznaky xenofobie, poté se nejedna soucitná duše, s odznáčkem Obamovy volení kampaně na klopě, rozbulí jak želva. Ovšem já už jsem žalu nad národnostními "menšinami" nějak přejeden. Dočetl jsem se ve zdejších reakcích, že Komorník je "neobjevný". Já bych řekl, že je především zbytečný. 3* ()

tufr 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nechápal rasovou nesnášenlivost! Jsem hrdý na svoje rodiče, diky nim jsem člověk kterému je putna zda jsi černý, žlutý nebo bilej !!! Forest je v této úloze Cecila naprosto parádní, mile překvapila i Oprah a můj oblíbenec Alan Rickman. Tento film i kdyby měl 3 díly po dvou hodinách, tak nepojme vše podstatné co Gaines zažil a u čeho byl. 80% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Kus poctivé filmařiny,který připisuje další čárku do kolonky o rasové diskriminaci.Tohle téma hodně sazí na jistotu,ale na druhou stranu si těžko představit podobný příběh bez kontextu k okolnímu světu a době.Nicméně je jasné,že v Americe bude mít komorník větší ohlas.Forest Whitaker si dalším spolehlivým výkonem řekl o oscarovou nominaci a nedivil bych se,kdyby ji vzhledem k současnému trendu i proměnil...80% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tu v Bielom dome netolerujeme žiadnu politiku. - to bola prvá veta, ktorú si vypočul Cecil po nástupe do funkcie prezidentovho komorníka. Jeho kariéra trvala poriadne dlho a je možné, že práve on strávil počas svojho života v Bielom dome najviac rokov spomedzi všetkých ľudí celkovo. Nepatrím medzi fanúšikov filmov o americkej histórii a politike, pretože často bývajú prifarbené nechutnou propagandou. Ale tento film ma celkom bavil, pretože nebol tou glorifikáciou skvelej USA. Celý príbeh bol prakticky prezentovaný z pohľad černošského komorníka, ktorý sa dostal do povedomia najmä vďaka svojej dlhoročnej oddanosti. Nebolo to však len o prezidentoch, Bielom dome, politike a služobníctve, ale aj o pozadí celej spoločnosti, ktorá bola reprezentovaná Cecilovou rodinou. Naozaj vydarené dielo, ktoré bolo síce nasiaknuté patriotizmom (bez toho by to asi fakt v USA nešlo), ale malo to naozaj slušnú koncepciu. ()

zbyshek 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý filmový počin, ale trochu fádní. Je jasné, že "amící" to žerou, už 12 let v řetězech ukázalo, že tématika černošské historie na americkém kontinentu je atraktivní téma, ze kterého lze vytřískat srdcervoucí filmy. Tady tento problém byl zasazen k nijak zajímavému příběhu, který ovšem nebyl nudný, díky dobré plejádě herců. Sám o sobě příběh o komorníkovi mě vůbec nezajímal, za chvíli budou točit i o uklízečkách co pracovali v Bílém domě. Dávám 60%, herecké výkony výborné. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Lee Daniels /Precious/ ma fuckt dost prekvapil. Film o komornikovi v Bielom Dome ma dokazal zaujat + americke realie zaujimave. Forest Whitaker /Blood Sport, Posledni skotsky kral/ bol na urovni a dialogy zaujimave. Trochu zamrzi, ze sa nespomenula Kubanska Kriza 1962, ze sa tvorcovia malo venovali Vietnamskej Vojne a sovietskej invazii do Afganistanu. Namiesto toho sa prilis vela rozpravalo o Americkoafrickych zamestnancoch, co niekedy posobilo az samoucelnym dojmom. Aspon ze spomenuli Martin Luther Kinga /1929 - 1968/ a legendarneho Sidney Poitiera /1927 - ..../. Celkovo vsak za najlepsi Whitakerov film stale povazujem Posledni Skotsky Kral a teoreticky aj Eastwoodovho Birdmana a Bloodsport. 74 % ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se vážně hodně těšila a s čistým svědomím můžu napsat, že splnil všechna má očekávání. Jsem ráda za všechny herce, kteří ve filmu ztvárnili prezidenty Spojených Států Amerických. Jediná věc mě mrzí a to, že film nebyl nominovaný na Oscara. Zasloužil by si alespoň tu nominaci. Dokonce jsem na konci filmu doufala, že se tam objeví i Barack Obama, bohužel mi musel stačit jen v televizi. ;) ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Tak přeci jen to tak špatné nebylo. Ano, všichni, co jste tvrdili, že je to film točený hlavně pro Oscary, měli jste pravdu. Patos, neoriginální scénář a předvídatelnost jdoucí až ke ždímání filozofie z každého záběru a emocí v každém obrazu. Další otroctví černých a ohavnost bílých. Už jsme to tu viděli milionkrát a stejně tak to tu milionkrát ještě mít budeme, protože Amíci milují na Oscarech filmy reflektující jejich historii. Nejlépe, pokud hlavní hrdina je utlačován. A ještě lépe, když mu zemře nějaká jeho blízká osoba či on sám. I něco z toho zde najdete. A jako třešničku na dortu volbu Obami jako prezidenta USA a jeho přirovnání k zavražděnému Kennedymu. Tohle jediné už bylo na mě moc a hodně to srazilo mé procentuální hodnocení. Ovšem i tak klobouk dolu před skvělým Forestem Whitakerem. Alespoň pro něj obrovský palec nahoru. 70% ()

wohna 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před výkonem Foresta Whitakera. Poprosím o nominaci na Oscary. Velice rád se podívám na podobné životopisné filmy, které zachycují zajímavé úseky, jak v životě dotyčného, tak úseky, které byly důležité pro svět, jaký jej známe. Skvělý příběh Cecila Gainese, krásně natočený. Milé překvapení. Teď už jen vidět film 12 Years A Slave, na který se mimo jiné také těším. Doufám, že z něho budu tak nadšený, jako z tohoto filmu. ()

carlos 2010 

všechny recenze uživatele

Ani plejáda známych hercov neurobila s týmto filmom nič svetoborné, iba taký populistický filmík pre Američanov (najmä tých večne opálených). ()

Reklama

Reklama