Reklama

Reklama

Války proti Římu

(TV film)
  • Česko Bitva s Římem (více)
Německo, 2009, 2x45 min (Alternativní 90 min)

Obsahy(1)

Nemecký dokumentárny film s hranými scénami sa sústredí na jeden z najväčších vojenských neúspechov Rímskej ríše.  Bitka v Teutoburskom lese v roku 9 po Kr. predstavuje krutú porážku légií Rímskeho impéria, ktoré bolo v tom čase na vrchole slávy. Tridsaťtisíc rímskych legionárov pod velením legáta Vara padlo pod mečmi spojených germánskych kmeňov, na čele ktorých stál náčelník kmeňa Cheruskov Arminius. Dokument ponúkne analýzu udalostí vedúcich ku konfliktu a okrem Rimanov sa na konflikt pozerá aj zo strany germánskych kmeňov. Pre tie znamenal Teutoburský les nielen vojenské víťazstvo, ale aj oslobodenie sa spod rímskej nadvlády. Germánia sa následkom uvedenej bitky nikdy nestala rímskou provinciou a Arminius, i keď nakoniec padol rukou vlastných spojencov, je dodnes vnímaný ako hrdina, ktorý podnikol prvý krok na ceste k formovaniu jednotného nemeckého územia. (Incantator)

(více)

Recenze (5)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně udělaný dokument. Nejsem odborník na historii Římské říše, ale problematika mě docela zajímá a podobné seriály velmi vítám. ()

radek.896 

všechny recenze uživatele

z obou stran bylo pěkně ukázáno, proč se germáni spojili proti římské okupaci. I když jsem to viděl už před měsícem, tak si některé scény dostatečně živě pamatuji - římské soudy, výběr daní + ukázka vojenských pochodů Římanů. Jejich taktika se jim stala osudným při posledním pochodu, když na ně zaútočily spojené germánské kmeny. / Komentář napsán jako první, 9.11.2013, 17:43 ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu nadhodnotené. Bitka v Teutoburskom lese je významnou udalosťou v rámci Augustovej vlády a možno z pohľadu veľkej porážky rímskych vojsk, on sám ju považoval sa najväčšiu tragédiu svojho života. Z pohľadu celorímskych dejín je ale len epizódickou udalosťou, ktorá bola významným tým, že šlo o prvé veľké víťazstvo Germánov nad Rimanmi. Rímska moc ale ostala aj po tejto bitke neochromená a dokonca sa rozširovala (hoci nie až tak na úkor Germánov), teda ani 20 000 padlých na strane porazených nič v dejinných súvislostiach nezmenili. Z toho pohľadu sa mi zdá 90 minút príliš veľa na takúto udalosť. Ale ten, kto sa vyžíva v temných močaristých bitkách, ako aj fanúšikovia Germánov si môžu prísť na svoje. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem našel dokument , který popisuje tuto známou historickou událost porážka Říma v době jeho největší síly v germánském lese. Germán Arminius se dožil 37 let a vládl 12.Rozhodnutí Augusta se nepomstít a podporovat války germánských kmenů bylo rozumné. Germánie neměla Římu co nabídnou. ()

cartouche 

všechny recenze uživatele

Tímto hraným dokumentem jsem byl velmi překvapen, a nutno říct velmi příjemně. Hnidopich by sice našel některé chyby na vyobrazení římské armády (Ale pozor: Lorica segmentata není anachronismus. Byla objevena už na bojišti u Kalkriese!), počítačové triky nedosahují úrovně BBC a mně samotnému vadí naprosté ignorování milostného románku mezi Arminiem a Thusneldou (který tu hrál velmi významnou roli), nicméně ani to mě neodradí od nejvyššího hodnocení. Přitom musím dodat, že německý originál s hranými scénami je rozhodně lepší nežli komentovaná anglická verze, jež byla předlohou pro český dabing. Pro českého diváka je zajímavé, že film se natáčel (také) v Česku a v hlavní roli Arminia se objevil režisér Daniel Pietrucha. Vara ztělesnil divadelní herec Petr Koutecký, Arminiova otce Segesta potom Vladimír Marek. Je škoda, že tento scénář se rovnou nepřetavil v celovečerní film. Stálo by to za to! ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama