Reklama

Reklama

Peklo na talíři

(pořad)
všechny plakáty
Dokumentární
Česko, 2012, 5 min

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk pranýřuje úroveň české gastronomie a stolování. Přidává i pár praktických rad, čemu se vyhnout, na co si dát v restauracích pozor a čas od času rozbírá některé zajímavé potraviny. (oficiální text distributora)

Recenze (175)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Občas to zavání trochou manipulace s divákem, na druhou stranu je třeba si jasně uvědomit, co všechno ukazují, že pozřeme za sračky, resp, kolik jsme si ochotni připlatit za porci neskutečného hnusu vypiplaného pomocí chemie. To vše dokazuje jistý pan Vaněk z Českého kulinářského institutu v stručném, za to přehledném, pořadu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Skvěle jsem se pobavil nad rozborem kvality supermarketních potravin a nakonec mi nezbylo, než abych sám sobě uznale po ramenou poplácal za to, že nejsem líný vydat se pár kilometrů pro chutnou krmi k západoněmeckým soudruhům, kteří by leckterý hodnocený výrobek pravděpodobně vyhodnotili jako nebezpečný chemický odpad. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Peklo Na Talíři je téměř průkopnický projekt - pokud vím, tak je to první internetový pořad svého druhu, a do oběhu se dostal ještě před spuštěním ministerského webu "potraviny na pranýři" (asi o tři měsíce). Faktem je, že s tím se pojí určité výhody a nevýhody. Nevýhodou je občasná neuspořádanost, nebo chvíle, kdy Roman Vaněk ujíždí směrem k trapnosti (třeba s průjmem z lízátek), nebo také z hlediska selského rozumu poněkud zvláštní obsah některých dílů (třeba mléko). Výhody ale jsou zejména to, že jde o projekt v podstatě nezávislý, takže se nebojí při rozborech toho, kolik kousků šunky najdete mezi výrobním salámem na mražené pizze (netvařte se překvapeně, že asi dva;)), ale i daleko většich hrůz, ukazovat značky atd. Trochu sporná je přátelská atmosféra, kdy pan Vaněk zve svoje kamarády, které bychom měli na základě jeho slov považovat za fachmany a odborníky na slovo vzaté - občas jsem k tomu, co říkali, pociťoval nedůvěru, založenou na poznatcích získaných jinde, Peklo Na Talíři ale v téhle rovině nic nekomentuje, nevyptává se, jen ukazuje a přikyvuje. Ale v daném formátu sofistikované debaty nevyčarujete, a ani to nebylo cílem Pekla. To mělo hlavně začít český lid učit pravdě o tom, co s takovým nadšením valí do nákupních košíků ve všemožných supermarketech. A že to není pravda veselá, o tom snad není potřeba pochybovat. 70% ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Jasně, strefovat se do ošizenejch potravin je jednoduchý jak přeprání devadesátiletýho stařečka. Vaněk není sám, kdo to ví, stačí třeba jen všechny ty spotřebitelský testy jako přílohy v novinách a podobně. Lidi se pohorší, znechutí, zanadávají si a zasmějí, hnusný konzervy si nekoupí, ale u dalších potravin na složení radši moc nekoukají, aby se nemuseli vzdát chutného vlašského salátku. Nicméně čistě z diváckýho hlediska nemám námitek. Vaněk je sympaťák, co pro vtipnou prupovídku nejde daleko, je to zajímavý a člověk se dozví spoustu užitečnejch novinek. Jako například, že polovina sortimentu v hypermarketech je zdravotně závadná. Koukat se na tohle mě vyloženě baví, hlavně když u toho vařím. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Přivřeme očka svá nad permanentními zástupy bestfrendů, tunami ,,hnusů roku", neskrytou reklamou na kuchařky a jistou tendenčností. Vaněk dělá dobrou práci. A to je základ. Guláše. Hokpy šupky piruetky z tématu na téma skutečně guláš někdy připomínají, ovšem časově krátký formát to činí snesitelným. Mám-li volit mezi voly, pak pan Roman vítězí. Nemá potřebu projevovat své ego za pomoci überdrsných výrazů, jako to plkátko Polreich. Snaží se přinést pár smysluplných návyků do naší gastronomie, čímž trumfuje Babicku na celé čáře. A především - taky jsem jednou usnul na plech u mořského břehu, proto mi je velmi sympratický jeho výzor leukemika v posledním stádiu. Já zakukal hubou v písku, takže černočerné spáleniny kryje umně natužená přehazovačka, ale to nic nemění na faktu, že obrys plavečkových kaťátek nosím již navždy..... ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení pořadu probíhalo v Pražském kulinářském institutu na Suchdole. (janekrubes)
  • Pořad získal cenu studentské poroty na Life Sciences Film Festivalu 2012. (gogos)
  • Mezi nejsledovanější epizody prvních dvou řad patří díly o křehčeném mase, olivovém oleji či předraženém nádobí. Tyto epizody měli v roce 2013 na dva miliony shlédnutí. (gogos)

Reklama

Reklama