Reklama

Reklama

Peklo na talíři

(pořad)

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk pranýřuje úroveň české gastronomie a stolování. Přidává i pár praktických rad, čemu se vyhnout, na co si dát v restauracích pozor a čas od času rozbírá některé zajímavé potraviny. (oficiální text distributora)

Recenze (174)

MrGregor 

všechny recenze uživatele

Stručný, 5-6 a občas i více minutový, zajímavými a užitečnými informacemi nabitý program, kterým provází příjemně vystupující a věcný Roman Vaněk. Vůbec bych se nezlobil, kdyby jej přejala nějaká televize a tyto ukázky "co si všechno lidé nechají líbit" vypustila do seriálového, pardon..., televizního světa... Zatím tento pořad docela vychvaluji, proč tedy jen 4*? Jednoduše proto, že i když se mi naprostá většina dílů líbí, najdou se i takové, se kterými nesouhlasím. Například v díle Číšník versus host: Kdy pan Vaněk a jeho kolega označili za "správnou" verzi číšníka, číšníka přespříliš vlezlého a pro mě poměrně nepříjemného. Dále pak např. díl Ledové čaje, kdy pomlouvali ledové čaje, za jejich obsah čaje - "pouhých" 0,2% - a porovnávali to s klasickým domácím louhovaným čajem. Což mi přijde trochu zvláštní, schválně si zkuste uvědomit, kolik skutečného čaje v tom vylouhovaném hrnku máte. A pokud si to představit nedokážete, uvařte si čaj a nechte odpařit vodu, řekl bych, že víc než 0,2% z původní hmotnosti tam stejně nenajdete. Jako jediný tristní výrobek bych tedy viděl čaj, který se v díle "pyšnil" 0,01% obsahu čaje. Takže shrnutí: Bohužel jsem musel zvolit 4*, protože 4,5* nejde. Ale i tak se jedná o skvělý pořad, který byste rozhodně neměli přehlédnout - Stránka pořadu (pouze pro lenochy :); Zajímavé díly: Angličtina pro gurmány, Vaječná epopej, Úroveň stolování nebo třeba jak má vypadat pravé Espresso. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Roman Vaněk předkládá důkazy o tom, že nejíme to, co si myslíme, a že to jíme, protože nemyslíme. Některé díly jsou velmi zajímavé (skryté cukry), jiné nechutné (grónská E-pomazánka), vtipné („candle sauce“ :) či tragické („Sperma von Wassermann“), a drtivá většina v člověku vyvolává dojem, že pokoušet se jíst zdravě, v Čechách znamená umřít hlady. ()

Reklama

michellerih 

všechny recenze uživatele

Vaněk se chopil něčeho, co když někdo vytroubil nahlas, hned ho všichni měli za hnidopicha. České poměry se v tomto ohledu mění. Pomalu. Velmi pomalu. Ale mění. Umí hodnotit zajímavě, přitažlivě pro kteréhokoliv diváka a vtipně. Zároveň však umí vyjádřit a shrnout, co je podstatné a hlavně otevřít oči. A mamči z mimibazaru si můžou čvachtat, mlaskat a jít se šmakuládama do pryč. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Ano, na těch pár úvodních dílů jsem se kouknul s asi tříletým zpožděním od odvysílání, i tak mně přijde, že i na tu dobu bylo zbytečné rozebírat všechno dopodrobna v téměř osmdesáti dílech, když prosté sdělení pořadu - "nejezte sračky, nekupujte sračky, čtěte etikety" - je jasné asi po třech dílech. Není nutné - a dle mého ani nebylo tehdy - pohoršovat se nad tím, že v utopencích za 15 korun jsou čtyři procenta masa nebo nad faktem, že výrobek za 5 korun nadepsaný "Tesco value cocoa bar" není čokoláda. Navíc jeho osoba a jeho způsob vedení pořadu se mi také nezamlouval... 20% ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Pořad, který je alespoň částečným přínosem. Díky tomuto pořadu jsem se dozvěděl celou škálu věcí, kterou jsem doposud o potravinách nevěděl. A musím říct, že od doby, co to sleduji, se v supermarketech opravdu dívám co nakupuji, protože tomu co mi pan Vaněk ukázal, jsem leckdy až nemohl uvěřit! Pořad není dlouhý, ale výstižný, a pro každého přínosný. 100% ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Pořad získal cenu studentské poroty na Life Sciences Film Festivalu 2012. (gogos)
  • Mezi nejsledovanější epizody prvních dvou řad patří díly o křehčeném mase, olivovém oleji či předraženém nádobí. Tyto epizody měli v roce 2013 na dva miliony shlédnutí. (gogos)
  • Natáčení pořadu probíhalo v Pražském kulinářském institutu na Suchdole. (janekrubes)

Reklama

Reklama