Reklama

Reklama

Titanik: Poslední slovo s Jamesem Cameronem

(TV film)
  • USA Titanic: Final Word with James Cameron

Obsahy(1)

V jedné místnosti se sejde skupina vedená Jamesem Cameronem složená z vědců (Parks Stephenson), umělců (Ken Marshall), historiků (Don Lynch) i nadšenců, kteří se léta věnují potopení Titaniku. Místnost nehodlají opustit do té doby, než se jim podaří přesně zrekonstruovat, co se dělo s Titanikem po té, kdy se nad ním uzavřel Atlantik. Opírají se o všechny své letité znalosti a spousty dokumentů, skládajících se z výpovědí svědků, podmořských záběrů vraku či přepisu vyšetřování. Výchozím podkladem se pro ně stává mapa rozmístění trosek lodi na dně oceánu a společnými diskuzemi, či použitím výpočetních modelů se snaží dopracovat k co nejpřesnějšímu popisu zkázy Titaniku. Obstojí Cameronovo filmové ztvárnění ve světle nových zjištění? (bobrux)

(více)

Recenze (34)

T2 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý dokument kde sa preberú všetky rozpory ohľadom potopenia lode od vzniku kino filmu TITANIC(1997), príde na rozbory tejto katastrofy na najmenšie detaily, plus sa nadhodia konšpiračné teórie čo keby..., James Cameron je macher a je vidieť aké je jeho zanietenie pre túto tému. /100%/ ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

James Cameron se po patnácti letech zabývání se Titanikem, kdy vypuštění filmu s Leem a Kate bylo jen jedním z mnoha počinů, loučí se slavnou lodí - alespoň tak jsem tenhle dokument pochopil já. Teď jsem jen zvědavý, čeho se chopí dál. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

To by bylo, aby se "Král světa" ve svém oblíbeném Titanicu neporýpal ještě víc, že:) Jenže, jak víme, James Cameron je šílený perfekcionista a puntičkář. Od doby, kdy byl jeho oscarový velkofilm uveden na plátna, uplynula již řádka let a James se do hlubin k legendárnímu vraku ponořil ještě několikrát. A začal pátrat a postupovat mnohem detailněji. Postupně začala na povrch "vyplouvat" nová a zcela odlišná fakta, skutečnosti a informace, které v Jamesovi začaly nahlodávat zoubek pochybností o tom, že spousta věcí ohledně celé kolize, počínaje nárazem a konče zarytím se do bahna na dně oceánu, se udála zcela jinak od jejich ztvárnění ve filmu. Kromě kompletně nové rekonstrukce se dozvíme také spoustu nových informací o tom, co se s jednotlivými částmi lodi stalo, kam dopadly, proč tam dopadly, co se s nimi stalo a proč. Člověka možná při sledování napadne, že Jamese pořád baví se v tom furt tak rýpat, probírat a rekonstruovat každou drobnost. Jenže, je to přece Cameron. Nikdo nevěnoval Titanicu tolik času, úsilí, tvrdé dřiny, pozornosti a ambicí jako on. Ze zájmu jednoho režiséra se stala postupně téměř až posedlost, kterou "zkonstruoval" v nejkrásnější loď, jaká kdy po moři a ve filmu plula. A myslím, že Cameron je také jediný člověk, který dokáže předvést simulaci potápějícího se Titaniku na banánu:) Aby nám lépe objasnil, co se při rozlomení stalo s dvojitým dnem:) Člověk by nevěřil, jak napínavé a poutavé bude sledovat banán, který drží v ruce Cameron:D ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Takmer dokonale forenzne spracovaný dokument z miesta "činu". Cameron skúmal haváriu Titaniku 20 rokov, kým natočil film, preto ma nesmierne prekvapili jeho slová v samotnom závere. Tie totiž poukazujú na úplne niečo iné, omnoho podstatnejšie a závažnejšie, ako bola ona samotná tragédia .. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Společenstvo Titaniku se snaží o rekonstrukci a probádání potopení téhle legendární lodi. 33 ponorů Jamese Camerona pojednává o tom, že ví o čem mluví a spolu se skupinkou ( vědců, umělců, historiků ) se snaží vysvětlit potopení Titaniku, od samotné srážky s ledovcem až po podmořské dno Atlantiku. Ve finále zjistí jak se film Titanic (1997) liší od skutečností. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Rovnako ako predošlé Cameronové dokumenty o Titanicu, tak aj tento je opäť zaujímavý. Ja viem, možno sa pýtate čím, pretože o Titanicu už toho bolo povedané veľa a toto je presne tretí Cameronov dokument o Titanicu, takže to možno vyznie ako už použitá téma, ale v tomto dokumente zistíte, že okolo Titanicu vždy budú niektoré otázky nezodpovedané. A presne na to sa snaží Cameron a jeho tým expertov odpoveď. Potopil sa Titanic skutočne tak ako vo filme a čo je vo filme zle ? Téma na 90 minút a zároveň posledné slová Jamesa Camerona k tomuto vraku a k jeho záhadám. 95% - 5* ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Ballardova expedice objevila trosky Titanicu 1. září 1985. Výroba filmu Titanic (1997) začala v roce 1995, kdy Cameron natočil záběry skutečného vraku Titaniku, vrátil se ještě ve dvou expedicích v roce 2001 Ghosts of the Abyss Expedition (Tajemství Titaniku 3D, 2003) a v roce 2005 Last Mysteries of the Titanic Expedition (Poslední tajemství Titanicu, 2005). James Cameron celkem v součtu udělal třicet tři ponorů k troskám lodi. Dokument se snaží na základě všech dostupných informací a za pomoci nejmodernějších technologií onu neštastnou událost zrekonstruovat a porovnat s patnáct let starým filmovým zpracováním. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Potom, ako som dopozeral údajne posledné slovo (ja tomu aj tak neverím) s Jamesom Cameronom silnie vo mne pocit, že pravda a možnosti dopátrania sa k nej sú už uplynulou storočnicou také vzdialené, že sa môžeme iba dohadovať o tom, kto sa k nej najviac priblíži. Pred pár dňami som videl film, ktorý stroskotanie Titaniku pripisoval požiaru, ktorý tlel v jednej z uhoľných komôr už od doby jeho vyplávania. O konšpiračných teóriách ani nehovoriac. Páčilo sa mi, ako boli do úvahy vzaté poznatky, ku ktorým sa dospelo až po nakrútení veľkofilmu. Menej sa mi už pozdával výber odborníkov a príliš voľná debata o problémoch, ktorá mala dosť nezáväzný (kaviarenský) charakter. Napriek tomu považujem dokument za užitočný, pretože opäť o kúsok posunul naše poznatky o skaze Titaniku. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

O Titanicu toho bylo řečeno, napsáno i natočeno mnohé, stejně tak panovaly kolem jeho potopení nejrůznější legendy, mýty, omyly i protichůdná tvrzení. Po objevení vraku v polovině osmdesátých let byla vytvořena celá řada vědeckých studií, zkoumající příčiny tragédie. Teprve po sto letech byl však do celé mozaiky vložen poslední kamínek, k němuž dospěli novodobí rytíři kulatého stolu v čele s režisérem Cameronem. Nejnovější dokument je zevrubná a do nejmenších detailů propracovaná počítačová analýza potopení Titanicu takřka minutu po minutě. Dešifruje jednotlivé postavení trosek na mořském dně i techniky samotného dopadu. Klade si otázky deformací vraku a jak k nim došlo. Přináší nové objevy a nová fakta. Škoda jen toho akademického dohadování se. Jinak je to snad skutečně poslední tečka za nejslavnější lodí dvacátého století. I když, kdoví . . . ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o Titanicu vzniklo několik a patrně ještě vznikne. Některé jsou konkrétní a zaměřují se na jednu oblast, jiné jsou všeobecné a mapují jak vrak, tak jeho historii. Ne, každý však vlastní ty nejpodstatnější prvky, jakými jsou originalita, poutavost a nějaký cíl, čili přesně to, co na výbornou splňuje Poslední slovo s Jamesem Cameronem. Divák se skutečně dočká všeho, co může řádně zpracovaný dokument nabídnout. Pokud se navíc zajímá o Titanic, je fanouškem Jimova velkofilmu, či se zajímá o život Camerona, čeká ho devadesátiminutová katarze. Jak jsem se zmínil výše, toto pátrání je nekonvenční, skládá se z největších odborníků a má smysluplný záměr. Je tu v krátkosti nastíněna historie, vztah Camerona k Titanicu a největší pozornost je věnována nejen vraku, ale také troskám, místu jejich dopadu, důvodům, proč jsou tam, kde jsou...zkrátka všemu, od chvíle, kdy se nad pýchou dnes již neexistující společnosti White Star Line, zavřely vody Atlanticu. Z pohledu emocí rovněž působivé. Mě se např. vryla do paměti scéna, kdy výzkumník Bill Sauder vypráví o chvíli, kdy v laboratoři plné zapáchajících předmětů z vraku otevřel ampulku z parfémem neznámého pasažéra. Těžko popsat, nutno shlédnout. Otázky položeny a v závěru zodpovězeny. Tým měl daný cíl a ten splnil, což bych rovněž označil z dokumentárního hlediska za pozitivum. Na závěr bych chtěl poděkovat celému týmu, hlavně triu Cameron, Lynch, Marshall, za jejich desítky let práce, za jejich zjištění a také za jejich úctu k tomuto impozantnímu veledílu. Čest vaší oddanosti. 100% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

I mistr tesař se někdy utne. Nádherný dokument, ve kterém James Cameron debatuje s "titanikofily" a snaží se vlastně přijít na to, co se stalo poté, když se nad pýchou lidstva definitivně uzavřela vodní hladina. Tento devadesátiminutový film rozhodně stojí za zhlédnutí, pro milovníky Titaniku, jako jsem já, je to dokonce povinnost. Zkrátka zajímavý dokument, ve kterém jsou spíše otázky kladeny, než zodpovídány, což ale ve výsledku vůbec nevadí. ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument o zkáze Titanicu, který se na celou událost podíval z úplně jiného úhlu. Pomocí moderního technického vybavení, počítačových simulací a vlastního nasbíraného materiálu se režisér James Cameron v čele týmu odborníků rozhodl zjistit, co se stalo se zaoceánským parníkem poté, co tragicky najel na ledovec. Známá a historicky populární scéna potopení tím dostává naprosto nový nádech autentičnosti a konfrontuje režisérův veleúspěšný komerční trhák. ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Druhá půlka dokumentu mě z konečného pohledu zaujala určitě o něco více než ta první. Nic však závažného pánům nemůžu k tomuto snímku vytknout. Ano je sice pravdou, že místy to vypadá jako klasická hospodská debata u šestého piva, ale mluví se naštěstí většinou k věci a padne i pár zajímavých dedukcí k zamyšlení. Nebýt však Camerona přímo u stolu, který je pověstný svým precizním přístupem, tak tahle schůze mohla dopadnout v hodnocení přeci jen o něco málo hůře. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Pro mě, jako fanouška skutečného (nikoli filmového) Titaniku hotový dokument z nebes, který vysvětluje několik podstatných, zatím nezodpovězených otazníků, jak ohledně samotného stavu vraku, tak - a to je pro mě důležitější - i reálného potápění lodě, jak se skutečně odehrálo. Objektivita na tento dokument prokládaná navíc důkazy mě ubezpečilo v tom, že si toto rozloučení Camerona s Titanikem zaslouží plný počet hvězd. Rozhodně Titanikofilům doporučuji a já si jdu poopravit své mínění o průběhu tragédie. Jinak bylo zajímavé vidět šokovaného Camerona, přiznávajícího, že jeho film nemluví v několika zásadních faktech úplnou pravdu. 90% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Působivá diskuze plná fascinujících faktů a odhalení. James Cameron se znovu vrátil k Titanicu a spolu se zasvěcenými se dohadoval o tom, co se dělo, když Titanic klesal. Jeden z nejlepších dókumentů na toto téma. Bavil jsem se ohromně a občas jsem se žhavě zapojoval do diskuze... Podmořské záběry úžasné, počítačové animace dobré, spoustu narážek, občas hádky a hlavně spoustu informací. U mě za 100%. ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

Cameron byl a vždycky bude blázen, ale jen v dobrým. Jeden z nejzajímavějších a nejpoutavějších dokumentů. Těším se, až jednou stařeček Cameron bude uvádět dokument o té těžbě na asteroidech :) ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů (spolu s Titanic at 100: Mystery Solved) vůbec o tom, co se stalo s Titanicem od střetnutí s osudovým ledovcem. Kousek po kousku skládá parta expertů v čele s Cameronem mozaiku, jak vypadalo potopení Titanicu jako nejvíc pravděpodobné a co nejvíc reálné. Uchvátila mě komplexnost tohoto dokumentu a hodně silných scén jako např. Bill Saunders hovořící o věcech vyzvednutých z vraku a parfému, kdy se mu vlily slzy do očí, či Ken Marschall hovořící o kresbách Titanicu, kterými strávil více jak 30 let a jeho reakce, kdy poprvé uviděl Titanic. Zároveň před koncem pobaví diskuze, co by každý dělal, kdyby hned po nárazu se stal kapitánem lodi a měl současné znalosti. Musím ocenit jak záběry vraku, tak hlavně celou velmi podrobnou analýzu v počítačové simulaci, a to jak poslední momenty před a po potopení, ale jednotlivé znázornění trosek na mořském dně. Pro nadšence do Titanicu je tohle dokument, u kterého se tetelí blahem, což jsem poctivě dělal a neminou nás i zmiňované momenty, kdy i mně se hrnuly slzy do očí, jak Saunders a Marschall mluví i Titanicu, kterému věnovali bezmála skoro celý život. Cameron je borec a opět to dokázal i tímto dokumentem. Nezbývá než smeknout před všemi, kdo se tohoto projektu účastnil. ()

-Dawe- 

všechny recenze uživatele

Fascinující, úchvatný, velice podrobný dokument o Titanicu. Rozhodně nejlepší dokument, který prozatím vznikl. ()

Reklama

Reklama