Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Proti všem podvodníkům, kariéristům a darebákům brojí ve svém čtvrtém a posledním filmu Voskovec s Werichem. Film je, až na nepatrné změny, adaptací jejich divadelní hry Rub a líc a natočil ji v roce 1937 Martin Frič. Voskovec a Werich tu hrají dva konkurenční kameloty, kteří ve svém soupeření pokračují i jako malíři propagačních nápisů, na které ovšem málem doplatili a tak se raději spojili. Jejich prostřednictvím můžete sledovat boj ctižádostivého podvodníka Dexlera proti dělníkům vedeným Dexlerovým bývalým spolupracovníkem Formanem, půvabnou rozhlasovou hlasatelkou Markétkou a poctivým ředitelem továrny Hartem. Hrdinové v podání Voskovce a Wericha jsou jakýmsi hybným mechanismem střetnutí dobra a zla.V roce 1936 se politické nebe zatahovalo stále temnějšími mraky. Hrozba nacismu byla neodvratná.

Tehdy Jiří Voskovec a Jan Werich uvedli na jevišti Osvobozeného divadla premiéru hry Rub a líc. Hudebním leitmotivem hry byl optimistický pochod Jaroslava Ježka Svět patří nám, který dal i název pozdějšímu filmu Martina Friče. Aktuální námět totiž přímo volal po zfilmování. Filmová specifika si vyžádala zhuštění děje, zasáhla však i cenzura Filmového poradního sboru. Ta si vyžádala změnit jména postav, připomínajících jména nacistických pohlavárů. Nařídila i změnu příliš průhledného úboru fašistů.

V kinech se Fričův film objevil pouhého půl roku po divadelní premiéře. V roce 1939 nechali nacisté spálit všechny negativy a kopie filmů V + W, jejich duch a písničky však i přesto posilovaly český národ v nejtragičtějším období jeho historie. V roce 1947 byl film znovu uveden do kin v okleštěné podobě. I když dochovaná kopie nepodává úplný obraz o původních záměrech tvůrců, na mistrovských výstupech V+W to nic nezměnilo a dodnes těší diváky pamětnických filmů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Poslední společný snímek satiristického dua V + W, neboť jejich následující činnost v Československu narušilo vypuknutí 2, světové války a oba byly nuceni emigrovat do USA. Válečná hrozba byla ve vzduchu už dlouho a to by nebyli právě tito dva, aby tuto skutečnost ve své tvorbě nepoužili. Poměrně málo se ví, že byla pro film použita divadelní hra pod názvem ´Rub a líc´. Na režijní stoličku samozřejmě opět neusedl nikdo jiný, než Martin Frič. Celý dějový koncept na svou dobu samozřejmě začíná problematikou kolem hospodářské krize, do kterého se čím dál více vtírala temná mračna nacistické ideologie. A dalo by se říct, že na svou dobu to byla skutečně odvaha. Dnes je už známo, že právě kvůli nacismu zasáhla cenzura a tak musela být změněna zparodovaná jména nacistických pohlavárů a dokonce i jejich, prý až moc průhledných, obleků. Parodování aktuálního dění jim vyšlo už v jejich předchozích snímcích, což potvrzuje vcelku velký divácký ohlas. A ohlas měl i tento snímek a to tak velký, že nakonec nechali nacisté spálit všechny negativy a kopie. Nemožné se však stalo skutečností a něco se přeci jen podařilo zachránit. Po válce byl z dochovaných a poskládaných materiálů opět v kinech snímek uveden, jen bohužel ne v takové podobě, jaký před válkou byl. Každopádně i tak se toho dochovalo dost na to, aby jsme si mohli v plné dokonalosti chybějící scény ve své představivosti doplnit. Snímek je ve své podstatě nadčasový a i po tolika letech od svého vzniku má každé nové nastupující generaci co říct. Na veškeré nešvary inteligentním způsobem upozorňuje a humorným stylem před nimi varuje. Mistrovství pánů Voskovce a Wericha je stále nezpochybnitelné a nezhatí to ani na dnešní dobu ne zrovna ideální technická stránka filmu. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Nadčasový film zobrazuje zoufalství dělnictva, který zároveň varuje před blížícím se fašismem s jedinečným humorem dvojice W+V. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Šaškovanie. Jednoducho iba to mi napadne keď si niekedy spomeniem na tento film. Jedna z najtrápnejších komédii čo som videl, teda ono sa to len trápne snaží priblížiť nálepke komédia. Frič sa v tej dobe mal zamyslieť nad sebou, robiť 5 filmov za rok a pritom ničím neobohatiť diváka, len stroho odverklikovať príbeh... ach, niektoré snímky si mohol určite odpustiť, škoda filmových kotúčov. ()

Ozzy2 odpad!

všechny recenze uživatele

To,co těm dvěma fungovalo v divadlech,to jim na plátně a v TV nefunguje vůbec.Zvláště Voskovec hraje jako ochotník.V USA se chytil jen díky politice,Horníček byl na jeho místě o level výš. W+V jsou strašně přeceňovaní kašpaři. Navíc o osobě Wericha se vyjadřuji už jinde-tito lidé by neměli být vůbec takto oslavováni,protože jejich bezpáteřnost je natolik očividná,že je z nich slušným lidem na zvracení. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Za komoušů jsem byl na tomhle filmu v kině a nedivím se, že jej tehdy promítali. Nicméně na první pohled "komunistický" film ve skutečnosti právě komunistické strany shazuje jakožto politikáře myslící jen na vlastní zájmy, ale to tehdejší vládní garnituře asi moc nedocházelo. Film naopak upozorňuje na snadnost nástupu totality a proti staví obyčejné lidství. Oba hlavní hrdinové se totiž svoji necítí ani v jednom z bojujících táborů a chtějí být především slušní a starat se o sebe. Voskovec a Werich při vypravování příběhu jasně odkazují na Chaplina a jeho sociální grotesky a většina gagů si uchovala hodně z tehdejšího vtipu. Spolu s Hej rup můj nejblíbenější film téhle dvojice. Krupp Essen! ()

rivah 

všechny recenze uživatele

S odstupem času se jeví, že satirická linka funguje lépa než komedie. A okleštění filmu cenzurou tomu nepřidalo. Ale i tak byl ve své době burcující, což odleskem platí i dnes.(max.70%) ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Spolu s "Hej rup!" jeden z vrcholů našeho filmu třicátých let. Svou naléhavostí se mu z této doby může rovnat asi jen "Bílá nemoc". Filmy dvojice Voskovec a Werich mají stoupající tendenci. Prohlásili : "Milujeme velmi upřímně film. Měli jsme jej rádi mnohem dříve než divadlo a to, co jsme začali dělat na divadle, naučili jsme se jen a jen z filmu." Divadelní kritik Josef Träger napsal : "Dospěla-li čapkovská generace k divadlu přes literaturu, šli Voskovec a Werich k divadlu přes film." Oproti divadelní hře "Rub a líc" došlo samozřejmě k určitým změnám, například postavy Voskovce a Wericha se nejmenují Krev a Mlíko. Některé role zůstaly obsazené stejnými herci (Záhorský), naopak třeba Markétku nehraje Jarmila Švabíková (ta zde má jinou roli), ale Adina Mandlová. Ředitele Harta nehraje Jindřich Plachta atd. "Svět patří nám" je snímkem světové úrovně! ()

offlineman 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný osud tohoto filmu! Všechny jeho kopie byly zničeny a zázrakem se jedna přece jen našla, vyhozená na smetišti!!! Ač mám politicky odlišný názor, musím ocenit odhodlání československého lidu, kterak chtěli bránit svoji republiku, než jim to pár anglických lordů a žabožroutů znemožnilo!!!!!! ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus moc postav a moc politiky. Scény s V+W jsou dobré, ale nějak se mi jich zdá málo. V každém případě asi bude povinnost filmového fandy toto dílko vidět, i když já si myslím, že kdyby jej neviděl, tak by zase o tolik nepřišel. Dávám plusy za trochu té legrace, které bych snesl více. ()

marabart 

všechny recenze uživatele

Po přečtení divadelní hry Rub a líc zvedám hodnocení o jednu hvězdičku. Vystříhání většiny scén s Adinou Mandlovou filmu jednoznačně uškodilo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jiří Voskovec a Jan Werich točili v té době úplně jiné filmy než bylo běžné. To je vidět na první pohled a byl to rozhodně dobře. Ani jeden se nebáli nejen ve filmech, ale i na prknech, jež znamenají svět, uchylovat se ke kritice všelijakých poměrů. Politických i sociálních. Varování před nacismem tak bylo od dvou komiků jen logickým krokem. A řekl bych, že spojili nacismus s tím, na co už si dovolili upozorňovat dříve. Opět sociální poměry dělníků. V tomhle směru je ovšem ještě lepší snímek Hej-rup! Tento film je totiž rozdělen do dvou rovin. Jedna je právě boj dělníků za svou spravedlnost a druhá působí jako by odděleně. To jsou právě scény slavné dvojice. Chvílemi to na mě působí, že to ani nejde dohromady, že si V + W jedou svůj film a do toho se jim odehrává děj nějakého zcela jiného filmu. Nicméně je veliká škoda, že spolu v autorství nenatočili více filmů. ()

smrtubohem 

všechny recenze uživatele

Mám natočené na VHS všechny čtyři filmy tohoto legendárního dua, a NOMOHU, opravdu NEMOHU říct, že by se mi nějakej líbil víc než ten druhej. Myslím, že všechny jsou perfektní(odpustíme-li si nějaké politické kecy, názory a dedukce). Při opakovaném puštění se tomu všemu stále směju, a to tak, že téměř umírám. ()

Jack.Pott 

všechny recenze uživatele

Klenot a pokud ne rovnou evropské, pak minimálně národní bohatství. Werich s Voskovcem otevřeně varují před diktátorským režimem, jenž může vzejít z hospodářské krize. Všechny kompletní kopie filmu Svět patří nám se za druhé světové války ztratily, zbyla jenom jedna necelá. I tak se nám ale zachovalo pozoruhodné dílo, jehož osud ostatně přispívá k zajímavosti. A strandy zůstal rovněž kopec. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Film 75 let od svého vzniku a stále aktuáni, nezaměstnanost, krize, mafie, zbrojení, vše nás obklopuje ano je to výborná komédie ale se vztyčeným prstem varujíci tehdy před válkou a dnešní moci několika jedincú. Martin Frič s Jiřím Voskovcem a Janem Werichem zůstanou navždy génii své doby. ()

Max Q. 

všechny recenze uživatele

"Není mrtvý, ještě mu jdou hodinky!" Pár vtipů tam je, ale jinak se obávám, že jako komedie tento film zestárnul. Ale zřejmě mělo jít o dobovou, dobře myšlenou agitku, což se povedlo. ()

Reklama

Reklama