Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka roznítila zuřivost Severu proti politickým ideálům Jihu. Celý národ stojí před rozhodnutím - věrnost nebo zrada. „Ročník 61" je rodinnou ságou, ve které stojí otec proti synovi a matka proti dceři. Příběh vypráví o boji absolventů ročníku 61, o době, která nemá obdoby v historii amerického národa. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (9)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kvalita na úrovni výukového filmu na hodiny dějepisu pro americké středoškoláky. Doplněné vlezlými vysvětlujícími komentáři a předvádějícími ta nejznámnější klišé, jako přátelství bílého hocha z jihu s černošským otrokem, hrdinský běh se zástavou proti nepřátelské střelbě, nebo finální polopatistické prostřihy, kdy se bitva prolíná s porodem černošské ženy, asi jako přirovnání, že americký národ se zrodil z krve občanské války. Bojové scény vypadají jakoby je někdo nasnímal jednoho nedělního odpoledne na srazu kroužku přátel americké občanské války. ____ A přitom námět - začátek války, která proti sobě postavila doposud věrné přátele nebo povinnost bojovat za svůj stát přestože v jeho ideály ani nevěřili - má sílu. Jenomže by to muselo být v jiném snímku, než v tomhle, který vypadá lacině po všech stránkách. /23. 12. 13./ ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Film, který chce být hlavně naučným a chytrým. Bohužel většina dialogů mi přišla tak nějak nudná až hloupá. Myšlenky to má, to se musí nechat, ale z mého pohledu to zachraňují silné momenty v závěru. No a protože je to už přes 20 let starý film, překvapí místy obsazením (hlavně asi mladý Clive Owen). ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Občanská válka Sever proti Jihu v trochu jíné formě. Nebudu nic nalhávat, moc se to nepovedlo. Nevím, proč se na zdejší upoutávce píše, že se jedná o velkofilm, když s velkofilmem nemá nic společného ani stopáž. Trvá krátkých 90 min. a za tu dobu je odvyprávěn příběh Irských přistěhovalců do Ameriky, jejich krutý život tam, přátelství kadetů ve West Pointu, které se během války rozpadne, protože každý hoch je z jiné společenské vrstvy, nevolnictví černochů a jejich život a to vše v jednom guláši mizerné střelby v bitkách, jejichž strategie je pro pousmání a nikoliv, že by se tak ve skutečnosti odehrála. Zkrátka na můj vkus a na prachy pana Spielberga dost odfláknutý film. (A já se tolik těšila !) ()

stanslon 

všechny recenze uživatele

Film mne právě neohromil, byť je z ranku těch Sever proti Jihu, tedy válečných a historických. Asi jsem od Spielbergovy produkce čekal víc. Přesto dobře řemeslně udělaný, po americku vlastenecký a cajdákový. A kritikům válečných scén bych rád připomenul, že to byl rok 1866 a tehdy se tak válčilo (vzpomeňme Napoleonovy bitvy). Aspoň já si to tak představoval i s těmi diváky, co přihlížejí svému sportovně válečnému divadlu a bezmála vsazující na vítěze, nebo počet mrtvých. Na 3 je to bezpečně, mohl jsem i víc. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Mierne sklamanie. Ročník 61 mohol svojím pohľadom na americkú občiansku vojnu zaujať, ale nestalo. A to nielen lacným televíznym spracovaním, ale aj chabým vykreslením charakterov či nie práve vhodným poučovacím dôrazom. Vlajka, hymna, štáty - nič z toho nie je podstatné a vzbudzovanie v mladých pocity patriotizmu vedie jedine k nepriateľstvu, militarizmu, agresii, k vojne. Následný záverečný apel na súcit tak už nie je na mieste. V jednej z rolí sa mihne mladý Owen. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama