Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka roznítila zuřivost Severu proti politickým ideálům Jihu. Celý národ stojí před rozhodnutím - věrnost nebo zrada. „Ročník 61" je rodinnou ságou, ve které stojí otec proti synovi a matka proti dceři. Příběh vypráví o boji absolventů ročníku 61, o době, která nemá obdoby v historii amerického národa. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (9)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Někdo se nechá zmást distributorským textem a očekává epické řeže, nudí se, nerozumí tomu, proč režisér prokládá závěrečnou bitvu scénou porodu, a jelikož toho o válce Severu proti Jihu moc neví, moc se toho zákonitě ani nedozví. Já jsem v Ročníku 61 viděl na televizní poměry rozhodně silný film, který se sice zabývá starou známou myšlenkou o nesmyslnosti válčení, kdy po sobě střílí přátelé a příbuzní, ale zabývá se jí na jedničku. Scénář mě překvapil tím, jak je vyrovnaný a ani jedné straně nenadržuje (ačkoliv chvíli se mi zdálo, že má raději spíš Jižany), o potěchu oka se postarala jako vždy výborná kamera Janusze Kaminského, do ucha mi zase hrál dodnes neslyšený soundtrack Johna Debneyho. Zmíněná bitva měla vše, co měla mít, a pokud jde o výbornou dějovou linku s otroky, moc bych za to nedal, že v tom, jak poutavá byla, má prsty právě Steven Spielberg. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kvalita na úrovni výukového filmu na hodiny dějepisu pro americké středoškoláky. Doplněné vlezlými vysvětlujícími komentáři a předvádějícími ta nejznámnější klišé, jako přátelství bílého hocha z jihu s černošským otrokem, hrdinský běh se zástavou proti nepřátelské střelbě, nebo finální polopatistické prostřihy, kdy se bitva prolíná s porodem černošské ženy, asi jako přirovnání, že americký národ se zrodil z krve občanské války. Bojové scény vypadají jakoby je někdo nasnímal jednoho nedělního odpoledne na srazu kroužku přátel americké občanské války. ____ A přitom námět - začátek války, která proti sobě postavila doposud věrné přátele nebo povinnost bojovat za svůj stát přestože v jeho ideály ani nevěřili - má sílu. Jenomže by to muselo být v jiném snímku, než v tomhle, který vypadá lacině po všech stránkách. /23. 12. 13./ ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Občanská válka Sever proti Jihu v trochu jíné formě. Nebudu nic nalhávat, moc se to nepovedlo. Nevím, proč se na zdejší upoutávce píše, že se jedná o velkofilm, když s velkofilmem nemá nic společného ani stopáž. Trvá krátkých 90 min. a za tu dobu je odvyprávěn příběh Irských přistěhovalců do Ameriky, jejich krutý život tam, přátelství kadetů ve West Pointu, které se během války rozpadne, protože každý hoch je z jiné společenské vrstvy, nevolnictví černochů a jejich život a to vše v jednom guláši mizerné střelby v bitkách, jejichž strategie je pro pousmání a nikoliv, že by se tak ve skutečnosti odehrála. Zkrátka na můj vkus a na prachy pana Spielberga dost odfláknutý film. (A já se tolik těšila !) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Mierne sklamanie. Ročník 61 mohol svojím pohľadom na americkú občiansku vojnu zaujať, ale nestalo. A to nielen lacným televíznym spracovaním, ale aj chabým vykreslením charakterov či nie práve vhodným poučovacím dôrazom. Vlajka, hymna, štáty - nič z toho nie je podstatné a vzbudzovanie v mladých pocity patriotizmu vedie jedine k nepriateľstvu, militarizmu, agresii, k vojne. Následný záverečný apel na súcit tak už nie je na mieste. V jednej z rolí sa mihne mladý Owen. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Film, který chce být hlavně naučným a chytrým. Bohužel většina dialogů mi přišla tak nějak nudná až hloupá. Myšlenky to má, to se musí nechat, ale z mého pohledu to zachraňují silné momenty v závěru. No a protože je to už přes 20 let starý film, překvapí místy obsazením (hlavně asi mladý Clive Owen). ()

infected 

všechny recenze uživatele

Slibné je jméno producenta-Steven Spielberg.Jenže to není zárukou ani náhodou a škatule historického dobrodružného velkofilmu už vůbec ne.Plytký,nudný,podprůměrný...a nemastná neslaná bitva je až na konci kdy se děj se záběry nepochopitelně střídá s porodem černošky.V rámci žánru je mnohem dál patetický Gods and Generals nebo houfně komparzem obsazený a autentický Gettysburg.Tohle je bída s nouzí. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Velmi neobvyklá televizní filmová výpověď o událostech z dob americké občanské války nazvané ´Sever proti jihu´, pojednávající hlavně o rozpolcených vztazích jak rodinných, tak i ryze přátelských. Každý má svůj svobodný názor na danou věc a každý stojí na své straně, ale bohužel velmi často proti kamarádům i vlastním členům rodiny. Nepřítelem se tak mnohý stal velmi jednoduše, což mělo za následek nemálo tragédií. Protože je snímek v televizní produkci, nelze očekávat lecjaké válečné dílo, byť se ani na ty nezapomnělo, ale slouží jen jako doplněk děje. Příběh je tedy hlavně konverzační a tak tedy záleží, jestli zaujme scénář, na kterém je to všechno stavěno. A přijde na to. Některé části jsou zajímavé, některé však spadají do nudnosti, jiné až do naprosté zbytečnosti. Takže jako obvykle, i tentokrát se jedná o zlatý střed veškerého zájmu. Za zajímavost stojí, že se v hereckém ansámblu vyskytuje nemálo dnes již známých hereckých es, jako je např. Clive Owen, Josh Lucas nebo třeba Andre Braugher. Takže je tu i možnost je všechny vidět pěkně pohromadě v ještě relativně mladém věku. ()

stanslon 

všechny recenze uživatele

Film mne právě neohromil, byť je z ranku těch Sever proti Jihu, tedy válečných a historických. Asi jsem od Spielbergovy produkce čekal víc. Přesto dobře řemeslně udělaný, po americku vlastenecký a cajdákový. A kritikům válečných scén bych rád připomenul, že to byl rok 1866 a tehdy se tak válčilo (vzpomeňme Napoleonovy bitvy). Aspoň já si to tak představoval i s těmi diváky, co přihlížejí svému sportovně válečnému divadlu a bezmála vsazující na vítěze, nebo počet mrtvých. Na 3 je to bezpečně, mohl jsem i víc. ()

Reklama

Reklama