Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Trochu strašidelná komedie o staré dámě, věrném sluhovi a chamtivých příbuzných... Vtipnou situační veselohru Tetička podle úspěšné divadelní hry Jaroslava Tumlíře "Strašidelná tetička" natočil v roce 1941 režisér Martin Frič. Trochu strašidelný, trochu satirický příběh se odehrává ve starobylém zámku, kam se po zprávě o náhlé smrti tety Berty sjíždí chamtivé příbuzenstvo. Netuší, že tetička se těší výbornému zdraví a chtěla si jen vyzkoušet, co k ní její rodina cítí. Do hlavní role osamělé stárnoucí ženy, která čeká na návrat jediné životní lásky, obsadil Martin Frič Růženu Naskovou, na jejímž vyzrálém hereckém umění stojí celá veselohra. Velkou a pro něho nezvyklou příležitost zde dostal také Ferenc Futurista – přízračný majordomus se stal vlastně jeho první a také poslední velkou charakterní rolí. Ve filmu dále uvidíte Františka Smolíka jako dávného tetina ctitele ze staré školy, Theodora Pištěka, kterému zase pro změnu nikdy nedošlo, že jej tetička Berta celý život milovala, Jaroslava Marvana a Růženu Šlemrovou jako manželský pár, soupeřící o tetiččino dědictví s druhým maloměšťáckým párem, který s vervou ztělesnili Zdeňka Baldová a Miloš Nedbal. Nechybí zde ani dvojice zamilovaných, kteří pochopitelně pocházejí z obou znesvářených rodin (Lída Chválová a Jiří Dohnal). Milovníci filmových písniček si jistě rádi znovu poslechnou krásnou sentimentální píseň "Bláhové mládí" od Romana Blahníka a K. M. Walló v podání Františka Smolíka. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Protektorátní telenovela o šedesátileté panně, které se dvoří neméně starý doktor (František Smolík), ale ona přitom celý život touží po slizském, tlustém Eduardovi (Theodor Pištek). Takže takový klasický romantický film s prvky komedie, který už ve své době byl určený pro starší diváky. Navíc je ještě zasazený do honosné vily, o kterou se stará nejeden sluha, aby se ještě více zasnily ty babičky v kině v době svého prvního uvedení. Bohužel to stáří je už hodně znát. Pro dnešní dobu nijak zajímavý film, na kterém tak leda zaujme první věta zde uvedeného obsahu.... Šedesátiletá panna Berta... Cože? :D [2279. hodnocení, 74. komentář, 78%] ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Naivní komedie, ovšem s výbornými hereckými výkony a zvláštním kouzlem tajemnosti, které mě vždycky dostane a jakmile na něj v televizi narazím, musím si k ní prostě sednout a odkoukat jí znova do samého konce. V podstatě se jedná o úžasný film pro celou rodinu, který si bez problémů najde svého diváka i po více jak 70ti letech, což je pro mě něco, co mě vždycky fascinuje. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v červnu 2020. Film Tetička je bláznivější skopičinou s přímým vztahem k satirizující moralitě. Martin Frič použil divadelní předlohu Jaroslava Tumlíře jako důvtipně extrémní způsob vytrestání nevděčného příbuzenstva, tolik lačného po tučnějším dědictví. Ušlechtilost skutkové myšlenky se samo předem hlásí o poslání a humanitární výpomoc. Zběsilý dech strkanice ostrých loktů a vzájemného osočování dostal nátěr grotesky, Frič se sžil s již několikrát osvědčeným postupem i podrobnostmi. Honba za testamentem karikuje a škádlí, byť se nevyhne drobné strnulosti. Hlavní bodem morálního sváru je Berta (snad příliš patetická Růžena Nasková), tetička a osamělá žena v cudném přesvědčení o životě a lásce. Niterná nenaplněnost má z rozpaků červené líce, doufá v sounáležitost příbuzenských vztahů a vysvobozením se nakonec stává až humanistická mise. Hlavní mužskou postavou je Hynek (velmi dobrý Ferenc Futurista), Bertin spolehlivý a v mnohém inovativní majordomus. On je tím průvodcem satirickou moralitou, vytyčil svéráznou trasu očištění, přes kterou musí projít každý dědictví chtivý příbuzný. Důležitým prvkem hamižnosti je Mařenka Dusbabová (dobrá Růžena Šlemrová), žádostivě vypočítavá a panovačná ženština, která se důrazně ohrazuje svým výsostným dědickým právem. K ní je navždy připoután Arnošt Dusbaba (skvělý Jaroslav Marvan), prokurista a Mařenčin povětšinou poslušný manžílek, i když nejsou jeho interní názory zcela shodné. Výraznější postavou je též Čeněk Felix (velmi zajímavý Miloš Nedbal), komerční rada a velmi ješitný muž, který se ihned ohrazuje proti jakékoliv výtce, vždyť jde o společensky důstojného pána. Pozadu nezůstává ani jeho manželka (dobrá Zdeňka Baldová), v přímém střetu o dědictví získává děsivou podobu hysterického amoku. K výrazným postavám patří také paleontolog, dr. Jindřich Dusbaba (příjemný Jiří Dohnal) a Slávka Felixová (zajímavá Lída Chválová), děti obou rodičovských párů v rozpacích ze zběsilého počínání hamižnosti a v tělesném okouzlení vzájemné přitažlivosti. Starý versus nový dostává podobný, byť trochu odlišnější než ve Fričových o deset a méně let starších filmech, náboj a mládí zůstává nadějí budoucnosti. Z dalších rolí: Bertina životní láska a po dvaceti letech znovu objevený strýček Eduard Švagrovský (Theodor Pištěk), vytrvale odmítaný Bertin nápadník a ušlechtilý lékař MUDr. Jelínek (František Smolík), noví a nedokonalí sloužící u Berty Jeřábek (Vladimír Řepa) a Víchová (Darja Hajská), předstíraný právní zástupce JUDr. Hrůza (Karel Beníško), děsivě němá hospodyně tety Berty (Marie Nademlejnská), vzdálený a po dědictví stejně dravý příbuzný Oskar (František Kreuzmann st.), či služka u Dusbabů Anežka (Milada Smolíková). Film Tetička je neposedné škádlení ve formě nadneseného přednesu satirické morality. Občas může něco zaskřípat, něco trpí strnulostí, přesto jde ještě dnes o příjemné filmové pobavení. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Musím se ztotožnit s většinou zdejších komentářů, že filmu jednozačně dominuje Ferenc Futurista. Jinak se jedná o takový ten klasický humorný prvorepublikový příběh (byť tedy točen už za války) s ponaučením. Chvílemi přehnané, chvílemi milé, chvílemi i docela humorné. Řekl bych takové lepší 3 hvězdičky. (DVD) ()

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Začátkem jsem si nebyla moc jistá, ale postupně se z Tetičky vyvinula vcelku originální komedie se slušným potenciálem, který se mi zdá, že zůstal nevyužitý. Frič tentorkát zabrousil do sice příjemného námětu, nicméně z celého filmu a z konce především je patrná hořkost a sentimentalita. Všichni herci odvedli výborný výkon, mě se nejvíce líbil Ferenc Futurista. Jak už jsem psala, velice pěkná komedie, která je ale založena spíše na smutném podkladu a i s tím slovem komedie bych byla opatrnější-nejedná se o typickou Fričovskou komedii s Burianem nebo Haasem, a tak myslím, že hořká komedie by Tetičku vystihla nejlíp. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (3)

  • Filmovanie prebiehalo v obci Pruhonice. (dyfur)

Reklama

Reklama