Reklama

Reklama

Much Ado About Nothing

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

Na dvoře vládce sicilské Messiny se utkávají dva páry: sršatá Beatrice se sarkastickým Benedickem a poddajná Hero s hrdinným Claudiem. Zatímco druhý pár spěje zdánlivě hladce k oltáři, první dvojici musí přátelé lstí dopomoci, aby je donutili odhalit, že pod neustálým vzájemným špičkováním skrývají hlubší city. Když už to vypadá na dvojitý šťastný konec, zamíchá kartami Don John, zhrzený nevlastní bratr vladaře, a zasáhne ho na nejcitlivějším místě, když proti sobě poštve jeho přátele. Komediální Shakespeare ve vrcholné formě a inscenace, která přenáší děj do 80. let dvacátého století, aniž by na tom tratila, protože milostné zmatky jsou stále stejné, ať už se odehrávají v jakémkoliv století. (rikitiki)

(více)

Recenze (18)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Projíždět Shakespeara spolu s Tennantem je záviděníhodná jízda. Much Ado About Nothing mi rozhodně neříká tolik a je pro mne jako celek slabším zážitkem než Tennantům Hamlet. Povyk naráží na přílišnou dokonalost hlavních protagonistů. Tennant s Tate jsou ve všech ohledech úžasní, jenže nemají tolik času a v momentě, kdy nejsou na scéně je hra buď poloviční a nebo vůbec není. Tahle verze Povyku má nezapomenutelné scény a bavila mě, jenže zároveň je ohromně nevyrovnaná. 7/10 ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si dnes řekla, že bych chtěla vidět zase trochu Davida Tennanta, ale na co se podívat, když on většinou hraje v seriálech... Pohledala jsem a našla tohle. Neuvěřitelné... Shakespeara jsem louskala ve svém čtecím období na střední, takže předlohu jsem znala, ale tohle je fakt síla a myslím, že starému dobrému Willovi by se líbila. Ústřední zápletka je samozřejmě velká láska, kterou se někdo snaží překazit, ale protože se jedná o komedii, o happy-end se bát nemusíte. Vedlejší zápletkou pak má být haštěřivá dvojice Beatrice (Catherine Tate) a Benedict (David Tennant), oba dva zapřísáhlí odpůrci manželství a lásky vůbec, kterým ostatní úspěšně namluví, že je ten druhý miluje až za hrob. A tady vyvstává trochu problém, protože tato "vedlejší" zápletka je mnohem výživnější než zbytek hry a hlavně David si tu zabere veškerou pozornost publika pro sebe (doslova ji ukradne..), jeho bláznovské, místy až schizofrenické výrazy mě hodněkrát přinutily k výbuchu smíchu... No, nakonec... to nevadí, ne? Hru jsem si užila, i bez titulků, jelikož spoustu věcí vyčtete jen z hraní. Pro mě za pět* s jistotou toho, že když budu mít splín, tohle mi dokáže zvednout náladu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě lahůdka. Nejvtipnější Shakespearova romantická komedie, která funguje dodnes, v tomhle případě s hvězdným obsazením. Tak hvězdným, že herci dokážou jeho textu dodat ještě větší vtipnost a aktuálnost. Jistě, výprava přenáší renesanční text do (skoro)současnosti, ale to není až tak důležité, stejně dobře by to fungovalo i v renesančních kostýmech, kdyby to hráli stejní herci. ____ Ačkoliv Catherine Tate není žádná kráska, dokáže zahrát Beatrici s ostrým jazykem tak pohotově a s takovou energií, že donutí diváka pochopit, proč se do ní Benedikt i vévoda zamilovali _____(mimochodem, vévodova nabídka k sňatku i Beatricino odmítnutí patří k vrcholům hry. On, coby vládce, žádá o ruku ženu v nižším postavení tak, aby si nezadal. Ona, zamilovaná do jiného, odmítá vladaře tak, aby ho neponížila, ale aby bylo zároveň jasné, že u ní mu pšenka nepokvete). __ David Tennant hraje Benedikta sebeshazujícím způsobem - nejdřív je to chytrý, zábavný, ale i nafoukaných chlapík (s lehce černým svědomím vůči Beatrici). Když to ale okolnosti vyžadují, je odhodlaný a strohý tak, až z něj jde strach. _______Zklamaná Beatrice a cynický a přitom zábavně klukovský Benedikt se v tomhle podání sbližují skrze laškovné pasti svých přátel i skrze zdi svojí pýchy a vlastního sebeklamu, aby dokázali, že jejich vzájemný cit je silnější, než všechny rány, které si před tím zasadili, i více než jejich vlastní proklamované postoje. Oba se musí ponížit a zesměšnit přede všemi. Ale udělají to - protože to dělají kvůli lásce. ____ Nejvíc vypovídající o kvalitě inscenace jsou reakce publika. Tuhle hru musí jako Britové znát do omrzení. A přesto se nahlas smějí.___ To je jako by diváci v Národním začali pukat smíchy, když si Vašek sundá medvědí hlavu a vykřikne: Já nejsem medvěd, já jsem Vašek!____ Tímhle provedením oživl nejenom Shakespeare, ale i Benedikt, Beatrice a další postavy na vévodově dvoře. Nemusím si o nich číst. Už vím, jací byli. Viděla jsem je ve skutečnosti! /22. 9. 13./ ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

"Jestli někdy vlezu do chomoutu, vytrhněte býkovi rohy, zasaďte mi je do čela, zmalujte mě k nepoznání a tak velkými písmeny, jakými se píše "kůň k pronajmutí" , dejte pod můj portrét napsat: Toto je Benedict, ženatý to muž." Má momentální malá obsese jménem "David Tennant" si tu rochnila jako prase v žitě, páč co tady tento skotský rodák na pár metrech čtverečních předvádí, to se ani nedá popsat slovy, učiněná one-man-show. Ale abych nebyl nefér vůči ostatním hercům, tak i Catherine Tate nezůstává o nic pozadu. Moje vůbec první seznámení s touto Shakespearovou hrou nemohlo dopadnout lépe a moje duše věčného starého mládence tu došla naplnění (teda- skoro) :-) Člověka tak může mrzet jediné- že nesedí přímo v tom divadle spolu s dalšími diváky a po skončení představení se nepřidá ke standing ovation... ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Má oblíbená Shakespearova hra a Tennant s Tate jsou mí oblíbení hercí. Už mám nakoukáno pár verzí - jak ve filmu, tak na divadle - a přes nemálo rozpačité pocity, kterých jsem se na začátku nemohla zbavit, můžu nakonec jen doporučit. U těhle moderních zpracování máte totiž často pocit, že je to až moc ujeté, až groteskně trapné. K Shakespearovým dílům by se přece mělo přistupovat s respektem a v punčocháčích! Myslím, že když tomu dáte šanci a předem to neodsoudíte, zjistíte, že ač v supermanovském tričku zaprasený od barvy je Benedict přesně takový jaký má být. Jen Beatrice je trochu moc uřvaná. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Celé divadelní provedení v moderním kabátku je protkáno vtipem a povedlo se nad očekávání (snad jen tu vážnější část ve druhé polovině nemuseli pojmout zas tak vážně), ale jakmile se na scéně objeví společně nebo i jednotlivě Catherine Tate a David Tennant, vyhoupne se pokaždé barometr zábavnosti do těch nejvyšších sfér. U Doctora to ještě mohla být náhoda, ale po tomto představení mám jasno - tahle herecká dvojka je pro sebe prostě stvořená. Catherine tu dokazuje, že je právem považována za jednu z nejlepších britských komiček a David je natolik excentrický, že s ní v pohodě drží krok. U výstupů, jako když například Benedict i Beatrice poslouchají fingované tajné rozhovory ostatních, při žádosti o ruku a mnohých dalších jsem se smíchy třískala jako už dávno ne, zvláště Davidovy výrazy a pohyby mě úplně rozsekávaly. A k tomu samozřejmě Shakespearovy dokonalé dialogy...co se mě týče, tohle rozhodně nebude záležitost jen na jedno zhlédnutí. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Shlednuto v buse při přesunu z Pollonaruwy do Kandy a vůbec mi to nesedlo, čekala jsem jak mě to zabaví, ale to se nestalo. Neupírám kousku krásné moderní pojetí, které bylo promyšlené, ale klasika je klasika. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Doctor Dona... Jejich chemie fungovala v Doctoru Who a funguje i na divadelních prknech. Tenbant i Tate jsou famózní a ostatní herci dobře přisazují. Líbilo ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Byl jsem doma, u malého monitoru mého notebooku, na rozvrzané židli, kolem mě bylo spoustu rušivých elementů - ale přesto jsem na konci povstal a tleskal jsem ještě hodně, hodně dlouho potom, co jsem vypnul přehrávač. Tohle totiž bylo to nejlepší a nejúžasnější divadlo, které jsem doposud viděl a velice mě mrzí, že ne naživo. Takhle úžasně jsem se totiž snad ještě nikdy nebavil. Obří výbuchy smíchu, fantastické scény (hlavně Catherine Tate na háku a Tennant pokydanej barvou a to, co tomu předcházelo). Kromě toho, že je Mnoho povyku pro nic naprosto geniální komedie, má ale ještě něco. Perfektní herecké výkony, hlavně (a zejména, protože ostatní jsou zbyteční) Doctora a Donnu. Ti dva spolu měli už v Doctorovi fantastickou chemii, ale tohle představení je důkaz toho, že je mezi nimi naprosto přirozená a že ti dva se pro sebe narodili, neboť není úžasnější herecké dvojice než Davida Tennanta a Catherine Tate. Oba jsou tak fantastičtí, úžasní a dechberoucí, tak kouzelní, šarmantní, elegantní a vtipní, že je prostě radost je sledovat, v životě jsem mezi dvěma herci skutečně neviděl lepší chemii a vzájemnou magii. Ti dva mi navíc dali úplně zapomenout na Doctora, jak moc mě v tomhle Shakespearovi uhranuli. A tá závěrečná děkovačka a standing ovation byli naprosto, naprosto zasloužené, já totiž na konci tímto fantastickým zážitkem ani nedýchal. David Tennant je rozený génius který má očividně talent prostě na všechno a navíc je tak okouzlující, že kdybych byl žena, tak ho miluju. Catherine Tate je fantastická komička (a neméně okouzlující) a rozhodně by společně měli ještě něco ukutit, protože jejich výkon, ať samostatný, nebo společný, mi dal zapomenout i na trošku slabší, ale skvěle vypointovanou druhou polovinu. Tohle, je vážení, mnoho povyku pro hodně, protože tohle jen tak neuvidíte. 1000%. ()

venalce 

všechny recenze uživatele

Slzela jsem smíchy. To prostě nešlo jinak. David Tennant s Catherine Tate tvoří výbušnou směs, jaká se jen tak nevidí. Žádná bránice není v jejich přítomnosti v bezpečí. Tahle dvojka se na jevišti vyřádila, jen co je pravda. Což vedlo k tomu, že ostatní postavy a dějové linky působily téměř rušivě, ale člověk si občas potřeboval odpočinout od záchvatů smíchu, že? U této hry kupodivu ani nevadilo zasazení do modernějšího prostředí. Zřejmě proto, že motiv je nadčasový. Ano, takhle vypadá dokonalá komedie, současní tvůrci se mají ještě hodně co učit. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Shakespeara nijak v oblibě nemám, sice znám jeho hlavní díla a většinu jsem v různých adaptacích (literárních, filmových i divadelních) poznal, ale za znalce bych se rozhodně nepovažoval. Proto nejsem při hodnocení zatížen srovnáním s jinými adaptacemi konkrétních her. Tahle verze Much ado about nothing je ovšem adaptací vynikající a velmi se mi líbila. Především díky obsazení dvou hlavních postav, David Tennant a Catherine Tateová to zahráli úžasně. Při jejich slovních přestřelkách jsem se často smál. Pokud nejsou na scéně, je to o poznání slabší, další postavy už jim spíše jen sekundují. Dějově je to klasicky překombinované a lehce naivní, jak už divadelní hry občas bývají. Nicméně pobavil jsem se skvěle a tato adaptace si minimálně čtyři hvězdy zaslouží, a pokud patříte k fanouškům Shakespeara, můžete si přidat i tu poslední pátou. ()

Rose.Tyler 

všechny recenze uživatele

Netřeba plýtvat slovy. Jiskření mezi Tate a Tennantem by zapálilo les, představení srší vtipem, zasazení do 80. let 20. století je neotřelé, občasná slabší místa a nedostatky zapomenuty v momentě, kdy jeden z dvojice T & T otevře ústa... ()

ilovebritain 

všechny recenze uživatele

No... tedy.... Nenapadají mě slova, kterými lze toto představení shrnout, neboť naše mateřština, byť oplývá skutečně bohatou zásobou superlativů, nedokáže postihnout pocit, který vyvolalo. Oba hlavní představitelé zde jasně dokazují, že Shakespearova nadčasovost je nezpochybnitelná. Tato hra, byť jakkoli skvělá sama o sobě, dostává v provedení dvojky Doctor-Donna takové rozměry, že i Will by se divil. Projednou to totiž není hra o slovech a každý, kdo viděl jen minutu Davidových grimas mi to potvrdí. Snad poprvé mám chuť na ovace ve stoje uprostřed obýváku. ()

NiennaTasart 

všechny recenze uživatele

Standing ovation doma u počítače. Má nejoblíbenější Shekespearovka podání velmi nadaných herců. A Tennantův skotský přízvuk posílá Benedicta do úplně jiné, lepší roviny. Doporučuju. ()

KajunkaB 

všechny recenze uživatele

Tohle vidět naživo musel být jo záitek. Všichni herci byli skvělí, Tennant ale čněl nad ostatní a jeho Beatrice mu zdatně sekundovala. Hrozně se mi líbilo pojetí, hudební vložky a to, jak to celé hladce ubíhalo. Šestá hvězdička za obě scény s malováním, jak tu lítací tak tu s barvou na obličeji. Nasmála jsem se a na konci se neubránila a přidala se k lidem na obrazovce s potleskem. ()

majicek 

všechny recenze uživatele

Tennant &Tate jsou nepřekonatelní. Obrovská závist divákům v hledišti, protože zábavnějsí, propracovanější a lépe obsazené zpracování jsem prostě neviděla! Benedick je naprosto dokonalý, vtipný, se skotským přízvukem, zkrátka ideál. BEATRICE je přesně podle mých představ, Tate je neuvěřitelná. Také musím vyzdvihnout Elliota Leveyho, který ztvárnil Dona Johna, protože je tisíckrát lepší než velmi nevýrazný Keanu Reeves v Branaghově verzi z roku 1993. Sečteno podtrženo, nejlepší verze této hry. Myslím, že by měl Willy být na co pyšný. BUM! ()

deli06 

všechny recenze uživatele

Bože můj! To je tak strašně dobrý, až to není možný. Všechno, co činoherní dušička potřebuje a ještě mnohem víc. Film má ode mě pět hvězd a zaslouží si je, ale tento záznam by si jich zasloužil víc. Celé to perfektně hraje a za ty dvě a třičtvrtě hodiny se ani na chvíli nenudíte. Skvělá scéna, pojetí, DOKONALÉ obsazení. PS: Po dokoukání budete absolutně zamilovaní do Davida Tennanta. ()

Reklama

Reklama