Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka, ve které spolu s herci hrají animované postavy.  Podlesí je malá vesnička, kterou se před lety přehnala válka s Turkem. Dobré houbové víly byly tehdy požádány o pomoc, ale protože vykonaly dobro i zlo zároveň, byly potrestány a staly se z nich houbové baby. A na Podlesí za to padla kletba. Teď přišel čas vše napravit, ale ve vsi se objevil Drak. A tak zatímco se Toník snaží zachránit svou milou Bětku ze spárů zlých víl, jeho strýc Kovář se, se svými zaměstnanci Veverkou a Křečkem, vypraví na Draka. Hlavní myšlenkou pohádky je, že se zlem nelze bojovat hrubou silou, ale naopak – rozumem, srdcem a odvahou. Kovář z Podlesí má poklidné tempo klasických pohádek a bez zbytečného spěchu vypráví příběh, ve kterém jde, jako v každé pohádce, o souboj dobra a zla. A protože je to „pohádka, ve které je všechno tak trochu jinak“ není ani dobro a zlo až tak úplně jednoznačné, a stejně jako děj filmu, je i jeho závěr nečekaný a originální. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (98)

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

OMG, přehlídka práce s animací loutkovou, animací digitální, kresbou syna Františka Skály, zeleným pozadím atd., ale dramaturgicky absolutně nezvládnuté a kreativně nenápadité. Od režiséra Veni, vidi, vici, což mluví za vše. Hodně se toho namluví, nejlépe třikrát dokola, krátkou metráž natahují výplňové scény, které nemají ani poetiku, ani humor a nerozvíjejí příběh (první setkání s loutkovou veverkou je podáno jako vstávání do práce, on nechce, žena mu říká, ať vstane, on ale odmítá a to je všechno, bez nápadu či vtipu). Podtitul sice zní, že je to pohádka, kde je všechno tak trochu jinak, ale neznamená to, že by teze nemohla být rozvinuta za rámec schematického náčrtu. Citelně tomu chybí srozumitelný, jasný příběh (nejlépe na tom jsou legendy vyprávěné kresbami od Skály). Kolik času se věnovalo animaci, tolik času během toho mohli věnovat i obsahu. Např. se staví rozcestník do pravého úhlu (spoiler) pomocí pravoúhlého pravítka, i když snad každý od oka rozezná, když je něco rovně a když ne. Rozcestník byl zlý, protože ho před chvíli praštil někdo jiný a tím ho vyvrátil. Rozcestník si narovnáním udobří; místo toho, aby teda řekl, kde je hledaný cíl, vyveze člověka nahoru, první skálu, kterou uvidí, si spojí s cílem, a pak ho stejně pošle na jinou stranu. Myslím, že aby dítě nemělo během promítání tisíc otázek, muselo by být také malé, aby nerozumělo, co se říká. Jinak bude ještě pozornější, byť jeho pozornost upoutá veverka a křeček. Nedělají však dost eskapád, aby ho to nezačalo nudit. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vlastně je mi docela líto, hodnotit Kováře z Podlesí takhle nízko. Ale ten film dohromady prostě nefunguje. Jednotlivosti jsou až výborné, herecky Polívka, Somr, Seidlová a dabéři loutek. Spojení herecké akce s mechanickou loutkou a dalšími zajímavý triky (využívání camery obscury) je odvážné a smělé a přála bych si takových prvků vidět v českých filmech víc. Zajímavé je i zasazení pohádky do jiné časové epochy, než bývá běžně v kraji zvykem... Z toho plynou neokoukané kostýmy atd. Ale dětští herci jsou vyloženě slabí, scénáři chyběla pevná ruka dramaturga a tak je pohled na celek bohužel jen přehlídkou nevyužitých příležitostí. ()

Reklama

dom156 

všechny recenze uživatele

Za mě osobně dějově a po trikové stránce slabá pohádka. Chápu, že asi neměli bůhví jaký rozpočet, ale to co jsem viděl, nemělo s technikou 21. století nic společného. Jediný drak vypadal obstojně v porovnání s ostatníma. Polívka jak stárne, bere jakoukoliv roli, hlavně aby jeho zadek byl skoro každý kvartál na plátně a přitom není zas tak špatnej herec. Rozhodně nedoporučuji, ani když jsem byl malý by mě to neba. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Fakt nevím, co si o tom mám myslet. A to tak, že skoro po všech stránkách. Kolikrát jsem si říkal něco jako „opravdu to tady chtěli střihnout?“ nebo „tahle hudba k této scéně?“, takže tahle pohádka mě sice občas překvapovala, ale nakonec ani nevím, jestli to znamená, že je Pavel Göbl geniální, nebo diletant. Navíc, jestli používá slova jako „rurální“, tak to asi nebude pro děti. Ale musím uznat, že řada situací mohla za jistých okolností působit vtipně. Ale ty okolnosti tu prostě nenastaly, což je tak trochu k nepřežití. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tempo pohadky je nestastne, s pribehem si tvurci mohli vyhrat daleko vice. Kdyz uz dali tolik energie do ruznych napadu a triku. Ty musim pochvalit, velmi povedene (veverka s kreckem ale byli zbytecni, podle me), hlavne se mi libily houbove vily a interiery chaloupek. Herci, v cele s Polivkou spatni nebyli, vzhledem k jinym pohadkam. No, cele to bylo hezke a napadite, jen me to nebavilo. I tak sve hodnoceni zaokrouhlim smerem nahoru, nebot si myslim, ze 37% je neadekvatni. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Filmaři natáčeli ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm nebo v jeskyních na Českolipsku, kde vznikla i pohádka S čerty nejsou žerty (1984). [Zdroj: Metro] (hippyman)
  • Škrečok a veverička - hlavné postavy zvieratiek - sú ako animačné bábky snímané klasickou metódou okienko po okienku. Režisér bol presvedčený, že to filmu môže dať niečo skutočného, napriek tomu, že sa to môže zdať už zastaralé. (gogo76)
  • Z účtu původního producenta filmu, firmy Lennox majitele Kamila Kožíška, zmizelo 1 600 000 Kč poskytnutých Českou televizí, aniž by byla provedena jakákoliv práce. Dalších 1 400 000 Kč poskytnutých Státním fondem pro podporu a rozvoj české kinematografie bylo zablokováno vymyšleným návrhem na exekuci bratra majitele producentské firmy, Milana Kožíška. Natáčení filmu proběhlo bez těchto peněz. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama