Reklama

Reklama

Andělský podíl

  • Velká Británie The Angels' Share (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Hořkosladká komedie nasáklá skotskou whisky. Robbiemu je něco málo přes dvacet let, nemá práci, se svou přítelkyní Leonie čeká syna, za napadení jiného mladíka je odsouzen k veřejným pracím. A k tomu všemu ho ještě rodina jeho přítelkyně vůbec nemá v lásce. V téhle situaci najde Robbie naději tam, kde by ji nejmíň čekal – ve skotské whisky. Když si Robbie odpracovává svůj trest, seznámí se s partičkou povedených existencí v čele s Rhinem, kleptomankou Mo a neodolatelně tupým Albertem. Vedoucí této pracovní skupiny Harry má vášeň pro whisky, a když celou partu vezme na degustaci tohoto ušlechtilého nápoje, objeví v sobě Robbie talent pro rozpoznávání těch nejjemnějších chutí. A když se navíc dozví, že se chystá aukce náhodně objeveného soudku té nejlepší whisky na světě, vycítí Robbie příležitost, jak zabezpečit sebe a svoji rodinu jednou provždy. (Aerofilms)

(více)

Recenze (171)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Odporná, levicová, nevtipná komedie o několika nesympatických postavách ze dna společnosti (já jim říkám póvl, oficiální text distributora "povedené existence"), přičemž té hlavní máme fandit, protože se prý chce změnit a zlepšit svůj život, nicméně nevynechá první příležitost, jak si v podstatě podvodem přilepšit. Hm. Krásně manipulativně je natočena scéna rozhovoru mezi hlavním hrdinou-útočníkem, jeho obětí a rodiči oběti. "Povedená existence" útočník z něj vychází jako chudák trpitel, oběť jako slaboch a matka oběti jako natvrdlá fúrie neschopná soucitu, nechápající, že se útočník mohl změnit a svého činu lituje. A je to jen a pouze tím, jakým způsobem to Loach natočil a že do role matky obsadil ženu s nejsměšnějším přízvukem ze všech. Dvě hvězdy klasicky za řemeslo, jinak odpad. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Fajn sociální pohádka s krásným levičáckým poselstvím "andělského podílu" jako principu bezbolestného přerozdělení. Loach umí svoje postavy nijak zvlášť neidealizovat, i když zjevně stojí plně na jejich proletářské straně. Pro mě pořád zůstává problémem jeho lpění na "vážných" sociálních scénách, které v celkovém crazy konceptu tak úplně nefungují - prostě jsou to dva způsoby pohledu na věc a úplně k sobě nesedí. Ale jinak jsem se tímhle živelným skotským křupanstvím výtečně bavil. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MŮJ KLIENT CHCE JEN 3 LÁHVE. JEDNU SI NECHAT, JEDNU VYMĚNIT A JEDNU VYPÍT S PŘÁTELI....“ /// Tak fajn. Původně to vypadalo na film vo tom, že když se jednou zapleteš do toho svinstva, nejde s tím jen tak přestat. Robbie by se měl vykašlat na všechny ty sračky kvůli kterejm seděl, zapomenout na všechny co ho chtěj zabít – páč je mladej a má malilinkatýho syna. Škoda, že trvá hodinu, než se film dostane k rozumnejm věcem. K whisky a ,,triku“, jak vydělat prachy. Začne bavit, chytá to ,,zlodějskou“ atmosféru a hlavně dostávám kurevskou chuť ochutnat pořádnýho vizoura. V tý druhý půlce, je to optimistickej teenagerskej zlodějskej film, provoněnej whiskou a myšlenkou, že na těch prospěšnejch pracích v Británii asi něco bude. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Tož po filmech o víně, bych radši něco vostřejšího. 2.) Páč na exkurzi do palírny se nechodí každej den (netýká se zaměstnanců likérky Drak). 3.) Thx za titule ,,verus.1993“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou mám docela štěstí na prima filmy. Stejně je to tak i s Andělským podílem, který byl smutný, ale zároveň i mírně úsměvný v tom správném poměru. Angličané mají smysl pro jemný humor a to jsme mohli vidět i v tomhle příběhu plného jak jinak než skotskou whisky, skvělých a přirozeně hrajících herců včetně jednoho mírně retardovaného. Robbie sympatickej kluk, kterému musíte držet palce i kdyby jste nechtěli, aby mu to všechno dobře dopadlo a on mohl znovu nastartovat svůj život jiným směrem. Jejich společná cesta v kiltech s nezbytným sporranem neměla chybu. S Kenem Loachem jsem se setkala už ve filmu Něžný polibek, který se mně moc líbil a už se těším na nějaký další jeho film. A já jen doufám, že ze mě Andělský podíl nikdy nevyprchá a nezmizí navždy pryč. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Na to, že si Andělé berou svůj podíl ze sudů whisky věřím rozhodně víc než na to, že se z delikventů stávají slušní občané. A jsem si celkem jistý, že režisér věděl, co mi chce sdělit, ale vzal to zbytečně dlouhou oklikou. Úvodní sociální drama je totiž tak nezáživně dlouhé, že jsem se chtěl s Andělským podílem naštvaně rozloučit. Pak však přišlo o něco lepší seznámení s vůní, chutí i barvou oblíbeného alkoholu a zlodějský závěr byl už naprosto vynikající. Jen si nejsem jistý tím, kolik diváků projeví tolik osobní statečnosti jako já a neopustí Robbieho dávno před první návštěvou palírny. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Působivý mix britského sociálního dramatu a kriminální komedie, skvěle obsazený, zahraný i zrežírovaný. Trochu pohádka, ale na hony vzdálená tomu únikovému stylu, jakým podobné filmy natáčí americká studia. Ken Loach se na své loosery dívá sice s pochopením, ale není tak naivní, aby nevěděl, jak se věci mají a jakou šanci mají tihle výlupci všech cností opustit svět galerky a vymanit se ze stylu života, který provozují. Chvílemi dojemné, chvílemi napínavé. Za sebe můžu říct, že tenhle styl mi dokonale sedí a pátá hvězdička utekla Andělskému podílu jen o fous. Celkový dojem: 85 %. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Po kritice řady skotkých přátel jsem se rozhodla nejít na Angels' Share do kina v Glasgow, v nějakém melancholickém okamžiku jsem se ale na vylíčení osudů lidí z města, kde poslední dva roky žiju, zašla podívat během mého pobytu v ČR. A s potěšeném jsem zjistila, že to není zdaleka tak špatný film, jak mi bylo Skoty tvrzeno. Ano, není to přehnaně originální, ano, postavičky se tu stávají jen figurkami, ano, je to snadno zapomenutelné, ale pořád tomu nechybí jistá dávka vtipu a nadhledu. Navíc je z mého hlediska vtipné sledovat reakce publika, které se směje už jen proto, že si čtveřice obleče kilt (ve Skotsku potkáte muže v kiltech na každém rohu), anebo se bavit překladem, který zjednodušuje názvy jako "Irn Bru" (typický nealkoholický nápoj) na "limonádu", "Highlands" (jeden z regionů Skotska) na "Vysočinu" a "South Side" (městská čtvrť) na prozaický "jih". [47th Karlovy Vary International Film Festival] ()

sud 

všechny recenze uživatele

V podstatě ryze hollywoodský námět zpracovaný zcela nehollywoodsky. Velmi snadno z toho šlo udělat pohádku o tom, jak chudák kluk s kriminální minulostí ke štěstí přišel, ovšem Ken Loach byl jiného názoru, vsadil více na realismus všedního dne (i když tomu, že by padesátikilový střízlíček zmlátil do bezvědomí metrákového pořízka se mi zdálo dost nepravděpodobné) a i když Robbie si zaslouží lítost i sympatie, za jeho temnou minulostí (a hrozbou temné přítomnosti) nechává pootevřené dveře. Příjemný lidský film se sympatickými civilními postavami a atmosférou chudých čtvrtí dnešní Británie. 80%. P.S.: Taky mám rád whisky. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Loachov uhol pohľadu aj zmysel humor je mi veľmi blízky. Byť ministom propagandy, túto sociálnu rozprávku o odrazení sa od dna nasadím ako povinné filmové premietanie pre školy. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nesprávna motorka ty magor!..." Na hlavného hrdinu sa to valí z každej strany. Väzeniu sa vyhol len tak-tak, s každým naokolo sa iba mláti, jeho dievča mu veľmi neverí a jej otec by ho najradšej zakopal. O takú trosku by vraj nemal záujem ani policajný zbor... Až raz ochutná whisky, uhádne prísady, arómy a zistí, že v tomto biznise by sa možno ako degustátor nestratil. Objavený sud starej a vzácnej whisky v hodnote vyše 1 000 000 libier mu vnukne slušný nápad... Film všetko dávkuje s citom. Nikam sa neponáhľa, humor je príjemný a herci slušne hrajú a príbeh určite zaujme. Aj keď filmári dávajú návod, že krádežou si môžete prilepšiť, je to ok. Taký looser ako Robbie si tú odmenu zaslúži. A čo je to ten anjelský podiel? To sú 2 % vyparenej whisky z pálenice. 80%. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Postavy ma presvedčili o svojom pôvode a film pôsobí ako sociálna dráma. No komediálna rovina sa z filmu vyparila ako "andelský podíl". Pre mňa najzaujímavejšou staťou bol výrobný proces whisky, to ostatné (hlavne scenár) malo amatérske kontúry. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl whisky rád i bez coly, možná bych dal o hvězdičku víc. Jinak průměrná komedie se srandovním skotským přízvukem. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Komediálna dráma s veľmi pozitívnym, príjemným koncom, ktorý zahreje pri srdci. Škoda len tej prvej polovice, naťahovala sa ako žuvačka a často skĺzala do nudy. Úvod ešte ušiel, "predstavovanie" účastníkov pomocných prác bolo celkom zaujímavé a často aj komické, potom však príbehu došiel dych. Stále to skĺzavalo do takého obyčajného, klišé príbehu, kde sa hlavný hrdina chce napraviť, ale minulosť mu to nechce dovoliť. A tak stále pred ňou uteká... Našťastie od objavu talentu hlavného hrdinu na degustáciu whisky a hlavne zlodejskej výpravy celej partie sa dejová linka posunie viac do komediálnej roviny, miestami zaváňajúcej Ritchieovskou značkou, čo ma začalo konečne náramne baviť. Suma sumárum, vidím to na lepší priemer. 68/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

On je to takový mile pohodový film, u nějž mám však problém smířit se s poselstvím, že když chceš druhou šanci, musíš si ji ukrást. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca kombinácia sociálnej drámy spojená s takým krimi dobrodružstvom a ochutnávkou whisky. Hercov snád' vyhrabali z ulíc, pubov a pracáku, takže som mal pocit , že som súčasťou deja a na tých rôznych ochutnávkach sa človek aspoň čo to dozvedel. Mimochodom, názov filmu je podľa mňa asi jeden z najkrajších, poéziou a whisky samotnou zaváňajúcich, aký kedy mohol byť filmu daný! ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Ač považuju whisky za něco odpornýho, při sledování jsem měl nutkání si jednu dát. Prostředí (veřejně prospěšné práce) a jazyk jako vystřižené z Misfits, už ně tolik zábavné, říběh spíš průměrný. Z mého pohledu je to sociologická úvaha nad tím, jestli mladý člověk, který se dostane mimo ýákona chová se jak debil, má právo na „normální“ život a jestli je takový, jak se občas chová. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 6 ' hudba 5 ' humor 2 ' akce 2 ' napětí 1 ' pustil bych si znovu 5 ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Další snímek z kategorie nevadí, ale nic nezanechá. Milá jízda docela sympatických postav, originální plán, pár vtipných momentů, cool whisky, hezký krajinky, Edinburgh a pár zajímavých námětů, které jsou ale v zápětí ještě zajímavěji zabity. Pokud nemáte co dělat, je snímek ideální, pokud čekáte velký karlovarský zážitek, zapátrala bych ještě v programu... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Anjelský podiel je dosť neujasnený film. Začína ako závažná sociálna dráma, kde sledujeme mladíka, ktorý pri snahe o návštevu svojho novonarodeného syna dostane poriadnu nakladačku od svojho svokra. Nemá prácu, vyšiel z basy a zopár týpkov ho má na muške. Postupom času sa k nemu vďaka scenáru pridá zopár podobne ladených indivíduí, s ktorými si svojou prostorekosťou padne do nôty, takže môžeme veselo prebehnúť ku komédii. Potom naši hrdinovia dostanú skvelý nápad, ako rýchlo počas finančnej krízy v zavšivenej Británii zbohatnúť a tak dostáva priestor klasický lúpežnícky film a z bývalých kriminálnikov sa stávajú Robbieho parťáci, respektíve Robbieho štvorka. Mal som pocit, že film je dosť prestrihaný, že istá dôležitá zaangažovaná postava sa objavuje v deji nie podľa vlastného logického myslenia, ale podľa potreby plynulosti deja. Lenže ono to celé veľmi príjemne plynie a vďaka Loachovej režijnej zručnosti funguje, takže ak budete film brať ako zámerne nereálnu oddychovku z ostrovov, odpustíte mu aj tých zopár nedostatkov. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Bože můj, to byla celkem kravina. Film o zlodějíčcích, kteří zbohatnou díky "andělskému podílu". Herecké obsazení nebylo moc dobré, vlastně mě pořádně nezaujala ani jedna postava. Ještěže se tam vyskytovala ve velké míře whisky. Potěšila mě také písnička - The Proclaimers - I´m gona be - ta je alespoň taková ztřeštěná. Myslela jsem si, že když je to komedie, že se zasměju - bohužel. ()

Reklama

Reklama