Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V divácky úspěšné komedii Martina Friče z roku 1941 se rozvíjí nápad, později mnohokrát použitý: autor pokleslé detektivní literatury Karel Kryšpín je nečekaně konfrontován s vlastním výmyslem – v tomto případě se svým románovým hrdinou, lupičem – gentlemanem Fredem Flokem. Fred Flok se nečekaně objeví v Kryšpínově bytě a jeho zatím poklidný život dostane nečekané obrátky. Zaplete se do krádeže peněz a drahého šperku, bojuje s bandou zločinců a ochraňuje bezbrannou dívku. Zkrátka má možnost vyzkoušet si na vlastní kůži všechny ty nesmysly, jimiž týden, co týden krmí čtenáře laciných sešitových detektivek… Na snímku se scenáristicky podíleli Josef Gruss a Karel Steklý a objevily se v něm hvězdy své doby, a to především Ladislav Pešek, Otomar Korbelář, Jaroslav Marvan a Adina Mandlová. Zazněly v ní písničky "Sám já chodívám rád" a "Každý musí někdy něco mít" od Emana Fialy, které zpíval R. A. Dvorský a Lišáci. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilá dobrodružná komedie, v níž si tvůrci berou na mušku naivní pisálky a jejich ještě naivnější příběhy.. Ladislav Pešek v roli Kryšpína senzační a Otomar Korbelář jako Fred Flok nemá chybu, oba se mi moc líbili.. Účast R. A. Dvorského a písnička „Sám já chodívám rád“ úžasná, hudba tedy celkově velmi příjemná.. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zde byla trochu zklamaná... Natěšená jiným pojetím filmového příběhu musím nakonec konstatovat, že se asi sám pan režisér v tom všem trochu ztratil... Na počátku však byl dobrý úmysl: Tajemno, strach, podezření, ... Výborné herecké obsazení v čele s opět neodolatelným Lálou Peškem, který každým svým dalším filmem jen dokazloval, že jeho herecký um je opravdu bohatý. Film má v tehdejší filmografii své zvláštní místo, nenajde s asi moc filmů jemu podobných. Pokus udělat komedii s krimi prvky tak trochu jinak nebyl marný; přesto se z toho dalo "vytřískat" více... ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jestli si milá Novo myslíš, že když po všech těch průserech jednou spustíš film o tři minuty dřív, zakopu hned válečnou sekeru, tak to ani náhodou. Nevím, kdo to tam u vás řídí, ale podle všeho hodiny znáte jen z vyprávění. Ovšem, tentokrát mě nepotěšil ani můj oblíbenec Martin Frič. Jednak udělal z překrásného životního povolání ´dobrodruh´ špatnost a dvak mě nepobavil tak, jak jsem u něj navyknutý. Těžký to život režiséra... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Co…co to bylo?!“ - „Toho si nevšímejte, to je Robert. Pronásleduje mě už ze Stockholmu, to už je tak jeho zvyk, aspoň 2 rány denně po mně musí vypálit. Víte, že by mi to chybělo, kdyby si po mně jednou nestřelil?“ No, parodie…film si ze „zesměšňovaného“ nestřílí tak (moc), jak by mohl a žánr (a já jako divák) žádal. Humor obstarává spíš situační komika a pár hlášek. Naštěstí je tu v tomhle ohledu na čem stavět. Stejně tak v případě herců. Ustrašený Pešek spolu se suverénním Korbelářem jsou sehraní a zábavní. Ovšem v případě jiných se tu minimem prostoru až trestuhodně plýtvá jejich komediálním talentem, mám na mysli hlavně Filipovského, Hrušínského a Fialu (ten se sice postaral o pěknou hudbu, ale jeho štěk o 1 scéně se snad ani nedá považovat za roli). Podobně rozpačitý jsem z podivně useknutého závěru (v případě romantické linky i „případu“ samotného). Končím na slabších 4*. „Vy máte revolver?“ - „Ano, mám revolver. Totiž…“ - „A to vy jen tak střílíte oknem na ulici?“ - „Občas.“ - „Aha. Kvůli uklidnění?“ - „Kvůli uklidnění.“ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi slušný nadprůměrný komediální snímek, který paroduje klišé tehdejších šestákových detektivek. Jeden z těch protektorátních filmů, které fungují i v současnosti a představují milou vzpomínku na soudobé herecké hvězdy. Obsazení je opravdu excelentní a scénář funkční a vtipný. Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (11)

  • Pár dní pred premiérou filmu zatklo gestapo majiteľa Brom–filmu, Ladislava Broma, ktorý celé natáčanie finančne zastrešoval a staral sa o výrobu a distribúciu filmu. Bol vypočúvaný a 4 mesiace väznený v Zlíne. Na príhovor Lídy Baarovej bol nakoniec Brom prepustený. Paradoxne v roku 1948 pomohol Brom (spolu so svojou manželkou) k úteku cez hranice Líde Baarovej a v roku 1949 opustil Československú republiku rovnakou cestou aj on sám. (Raccoon.city)
  • Autor pôvodného filmového námetu Vladimír Tůma nebol s filmom veľmi spokojný. Podľa jeho námetu sa mal film odohrávať v Paríži a zápletka sa mala točiť okolo falošných dolárov a zlatého náramku. Scenáristi tak isto premenovali hlavné postavy deju. Zo spisovateľa Raula Bonela sa stal Charles Crispin (Ladislav Pešek) a z dobrodruha Léona Delugeho sa stal Fred Flok (Otomar Korbelář). (Raccoon.city)
  • Film mal premiéru 28. 11. 1941 v pražských kinách Adria a Kapitol. V kinách sa kvôli veľkému záujmu premietalo až 3 týždne, čo bolo v čase protektorátu nezvyčajne dlho. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama