Diane KurysKamera:
Vilko FilacHudba:
Luis BacalovHrají:
Juliette Binoche, Benoît Magimel, Stefano Dionisi, Robin Renucci, Karin Viard, Isabelle Carré, Patrick Chesnais, Arnaud Giovaninetti, Michel Robin (více)Obsahy(1)
George Sandová se stala nesmrtelnou díky talentu a odvaze psát o všem, co chtěla. Juliette Binocheová a Benoit Magimel v příběhu o lásce a smrti... Francouzský film Děti svého věku je příběhem o vášnivé lásce George Sandové a Alfreda de Musseta. Když se tito dva spisovatelé poznali, byli již slavní a ani jeden z nich už nedoufal, že potká velkou lásku. A přesto spolu zažili vztah, který je povznášel a ničil zároveň a který je poznamenal až do konce života. George Sandová se narodila v rodině napoleonského důstojníka, byla dána do klášterní výchovy, ze které ji vysvobodila její osvícená babička. Díky ní poznávala Aurore Dupinová, jak se původně jmenovala, literaturu, filozofii, babička v ní podporovala touhu stát se nezávislou. V manželství s nevzdělaným venkovským šlechticem vydržela Sandová devět let a pak utekla i s dětmi do Paříže. Zde se uprostřed studentů, intelektuálů a umělců setkala s Mussetem a začala svou spisovatelskou a novinářskou práci. Vzhledem ke svému původu a společnosti začala tato nezávislá a hrdá žena používat pseudonym George Sandová. Od té doby, kdykoliv hovořila svým jménem nebo o sobě psala ve svých dílech, používala mužský rod. Její nezávislost a nespoutanost popuzovala nejrůznější kruhy, rodina Musseta se ostře stavěla proti jejich vztahu. Utekli spolu do Benátek, ale tam jejich vztah skončil téměř tragicky. (Česká televize)
(více)Recenze (22)
Film o dvou lidech kteří se sejdou, rozejdou, sejdou, rozejdou, sejdou a nakonec rozejdou, Nekouká se na to špatně (dočkáme se i pár holých zadků a prsů), herci hrajou mírně nadprůměrně (a jsou mírně podprůměrně nadabováni), ale je to šíleně natahované (takže jsem smrt hlavního hrdiny doprovodil radostným výkřikem) a závěrečný proslov hrdinky na hřbitově je tak příšerný, že dávám nakonec hvězdičky jen dvě. ()
Podobny filmy mam celkem rad, ale tohle bylo bohuzel takovy o nicem. Prvnich dvacet minut sem si rikal, na co si to reziser hraje, vubec jsem se neorientoval v deji a ten skakal par let dozadu, par dni dopredu, rok dozadu atd. Nastesti se to pak uklidnilo a v momente, kdy se Magimel potka s Binoche, tak je to pribeh jen o nich. Sice jsou oba spisovatele, ale maximalne clovek vidi sem tam neco cmarat Binoche, to je tak vse. Cely je to jen o tom, jak se stridave hadaj a udobrujou a trva to 135 minut. To vse v docela televiznich kulisach. Ale musi se uznat, ze i kdyz je film desne dlouhej a deje se tam furt dokola to samy a za celou dobu se charaktery postav nikam neposunou, tak film nenudi, na cemz maj asi nejvetsi zasluhu prave paradne hrajici Binoche a Magimel, na druhou stranu, ji to neslusi a jak se furt oblika jako chlap je otravny a on furt vyvadi a je taky otravnej. ()
Průměrné historické drama o vztahu dvou spisovatelských hvězd své (ale vlastně i dnešní) doby - George Sandové a Alfreda De Musseta - není nijak zvlášť originálně natočeno a ani oba herečtí představitelé hlavních postav nevtiskli jejich rolím nic navíc, co by lépe pomohlo divákům chápat jejich konání. ()
To, že Alfred de Musset, chlípník, prostopášník, zhýralec, zatracenec a naprostý cynik, byl velice dobrým spisovatelem, pochopí každý po přečtení jakéhokoli jeho díla. Avšak jestliže se pokusíme oprášít některý z nesčetných románů George Sand, dojdeme pouze k závěru, že tato nevzhledná, nekultivovaná a věčně neupravená, namyšlená feministka byla navíc zoufale průměrnou literátkou a její díla opravdu nestojí za to, aby se s nimi dnes někdo zaobíral. Jako feministka je ovšem zajímavá. Snímek podává svůj příběh dost zajímavě a zručně. Atmosféra doby není také vystižena nejhůře. O "literárně-historický" dokument se ovšem nejedná. ()
Přestože jde o velmi příjemný ženský příběh promítající se v historickém pozadí, s mou nejloblíbenější Binoche, jako celek se mi zdál jaksi těžko uchopitelný, bez jakéhokoliv zvláštního momentu. A dokonce jsem si až závěrem vzpomněla, že jsem film kdysi shlédla, což samo o sobě o něčem vypovídá. 70% ()
Photo © Bac Films