Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná paní, jak nazývají pamětníci vdovu a majitelku nájemního domu, tedy stárnoucí paní Růžena Čechová (M. Drahokoupilová) žije ve čtvrti s přezdívkou Malá Asie. Poslední nájemník jí právě odešel a ona žije sama pouze se svým papouškem. V tuto chvíli přichází do domu starší muž, polír na stavbě, Kemal (J. Kukura), který hledá podnájem. Růžena si po prvotním odstupu s mužem svým zvláštním způsobem porozumí. Oba mají svou důstojnost, vyplývající ze života v jiné kultuře, oba mají své oblíbené zvíře – ona papouška, on černého kocoura. Když se distingovaná dáma dozví, že se potřebuje oženit s Češkou, aby se nemusel vrátit do své vlasti, snaží se mu pomoci, a tak se za něj provdá… (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Český film natočený podle románu P. Kohouta vyprávějící o šarmantní staré vdově Růženě Čechové, žijící sama s papouškem. Jednoho dne pronajme pokoj cizinci kurdského původu, jenž na paní Čechovou zapůsobí svým bezprostředním chováním a slušným a galantním jednáním. Do hlavní role Krásné paní, jak byla v mládí mnoha muži nazývána, byla obsazena k mé libosti M. Drahokoupilová a postavu temperamentního Kemala ztvárnil J. Kukura. Paní Drahokoupilová, jež patřila v mládí k našim nejkrásnějším herečkám, neztratila ani v sedmdesáti letech nic ze svého tajemného půvabu, přirozené elegance a nepopsatelného druhu svůdnosti, a proto si oslovení ´krásná´ zaslouží v jejím věku více než kdo jiný. Střední část filmu se nese v romantickém duchu, neboť dochází ke sblížení těchto dvou osamělých osob a v okamžiku, kdy Kemalovi vyprší povolení k pobytu, nabídne paní Růžena svému nájemníkovi svou ruku. V poslední půlhodině se dramaticky změní styl vyprávění, neboť dochází k nevyhnutelnému konfliktu mezi papouškem paní Čechové a Kemalovým perským kocourem. Následuje vážná roztržka mezi manžely, což způsobila špatná komunikace a diametrální rozdíly v jejich povahách a kulturách a prchlivý Kemal odchází z domu. Ze zbytku filmu si přináším rozčarování, neboť láskyplná a milá esence filmu se vytratila a zůstalo pouze podivné a těžko pochopitelné chování obou hlavních hrdinů, které skončilo tragicky.  Nedomnívám se proto, že by se režisérovi V. Polesnému závěr snímku vydařil. Ve vedlejších rolích můžeme shlédnout J. Kačera jako právního zástupce paní Čechové a J. Vlasáka coby Kemalova nadřízeného v práci, přičemž oba chovali v mladém věku k paní Růženě vřelé city, jež nebyly naplněny. Dále se ve filmu objevila J. Kolesárová v roli Kemalovi srbské přítelkyně a v maličké roli i P. Řezníček jako realitní agent. Potěšení z obsazení paní Drahokoupilové a výkonu obou hlavních postav vystřídala rozpačitost z ukončení příběhu, a proto nemohu hodnotit více než průměrně. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príbeh kurda Kemala a jeho vzťahu s pani Čechovou rovnako ako príbeh pani Čechovej a jej vzťahu k cudzincom a Kemalovi zvlášť je v dnešnej globalizovanej multikultúrnej dobe naliehavou výzvou. Stret kultúr a odlišností prináša nie len množstvo momentov na zamyslenie, ale aj hereckých výziev. Herci svoje role zvládajú dobre. Najmä Juraj Kukura v roli Kemala má neľahkú úlohu stvárniť orientálnu mentalitu a jazykovú odlišnosť podobne ako Jane Kolesárovej stelesniť temperamentnú Srbku, čo sa im darí. Výrazným problémom je televízna produkcia, ktorej chýba dynamika a film tak pripomína skôr príbeh z Bakalárov. ()

Reklama

quixote 

všechny recenze uživatele

Kdyby to hráli méně charismatičtí herci, mohl z toho být propadák, ale díky nim vznikl vcelku slušný TV film. Autor scénáře vmanipuloval postavy tam, kam chtěl, aby nám osvětlil, co je to multikulturalismus, ale obávám se, že ta konstrukce a manipulace za tím je příliš vidět a že je těžké ji přijmout bez výhrad. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Vůbec nerozumím, co chtěl tímto dílem jeden z našich předních spisovatelů sdělit, protože to je základ, od nějž se pak odvíjí televizní film. Prvních třicet minut jsem se přemáhal, abych pokračoval ve sledování, Jana Kolesárová lehce rozvířila stojaté vody, a pak jsem již vydržel. Nejsem nejspíš cílová skupina, s tvůrci jsme se nepotkali. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nie zlé, ale nevedel som, že na postavu Kurda stačí hrať Cigána. Ja som tu u Kukuru rozdiel medzi človek z Malej Ázie a miestnym vajdom z Letanoviec nejak nepostrehol. Postrehol som len Kolesárovú a že sa ani po rokoch nezmenila, hoci tu jej dali len rolu stolovej rozťahovačky pri medzisukňových aktivitách. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v Budyni nad Ohří a v Litoměřicích. (skudiblik)

Reklama

Reklama