Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1850 Saint-Pierre, malý francouzský ostrov nedaleko Kanady. Neel - pachatel brutální vraždy, je odsouzen k trestu smrti. Není zde ale mechanismus k vykonání trestu. Francouzská vláda proto rozhodne, poslat na ostrov gilotinu. Než loď s nákladem dorazí, je Neel vězněn v sídle kapitána a jeho manželky, kteří ostrov spravují. Čekání na smrt si Neel krátí prací. Pozvolna se stává nepostradatelným a velmi oblíbeným mužem celého ostrova. Zvláštní slabost pro něj má i kapitánova žena. Když dorazí loď s gilotinou, je třeba vykonat spravedlnost. Kapitán se, z lásky ke své ženě, postaví proti rozhodnutí. Osud všech tří je od té chvíle nevyhnutelný... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Film skvěle natočený a disponující výbornými hereckými výkony. Vedle podmanivé kamery je nutné zmínit i výbornou hudbu. Problém tohoto filmu je v tom, že je strašně literární. Vypadá trochu jako zfilmovaný román od Victora Huga. Nevinný silák a lamželezo, skvělý manžel a tichý sluha, pro všechny nepostradatelný natolik, že jeho připravovaná exekuce málem vyvolá vzpouru... Nebýt toho, že v opilosti úkladně zabil člověka (taková lapálie) učiněný beránek. Zato ti úředníci jsou záporáci k pohledání. Člověk by si div neodplivl a nepřešel na druhou stranu ulice. Takhle šablonovitě načrtnuté charaktery se dnes dají najít snad jenom v akčních filmech, přestože tohle je přecejenom podstatně kultivovanější podívaná... Co se dá dělat? slabší čtyři a to jenom proto, že se stydím dát tři hvězdičky filmu po čistě formální stránce téměř bezchybnému ... ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film na podkladě skutečné události z r.1850 byl zpracován velmi citlivě a s maximální snahou držet se faktu. Uškodil tomu slabý český dabing. Nikoliv hereckým obsazením (Ivana Anderlová, Alexej Pyško, Soběslav Sejk atd.), ale technickým provedením. Někde to bylo tak slabé, že jsem musela zesílit zvuk, jinde to řvalo, že jsem se obávala, že vzbudím sousedy. Herci dost polykají slova, takže jim skutečně mnohdy není rozumět. (Nejsem hluchá). Zkusila jsem to pustit v originálu ve francouštině no a tam to bylo "par excelence". Jenže tak dobře zase francouzsky neumím, abych mohla film poslouchat v originále. Je to škoda, protože si myslím, že si firma, která dabing provádí má na tyto věci dávat pozor ! Přesto, kdo má rád historické filmy, mohu doporučit. Ty 4* jsou za obsah filmu i za výkony herců. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Emocionální filmový příběh silné ženy, který stejně jako třeba v podobně laděném Pianu končí tragicky, vyzdvihuje hrdinčino snažení v trojúhelníku dvou stejně silných partnerských osobností - zádumčivého vězně a morálně uvědomělého manžela-kapitána. Tenhle trojúhelník se pozvolna mění a hlavní hrdinka osciluje mezi jeho oběma zbylými vrcholy. Ač je filmový pohled možná až příliš plný sentimentu a romantického zamlžení, nesklouzává k fádním klišé banálních milostných romancí a drží se stále v rovině morálně-etické. Film je plný silných symbolických momentů (gilotina uvězněná na lodi, kůň uhánějící po rozlehlých pláních ostrova, kde ale svoboda končí všeobjímajícím mořem...) a brilantních hereckých výkonů (překvapením je především výkon Emira Kusturici) a jeho pozvolné plynutí (které je tu tak kritizováno) přesně odráží jinou rychlost času v komunitě lidí žijících na polozapomenutém ostrůvku někdy v půli devatenáctého století... Vynikající film. ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Tak takhle nějak si představuji dobře zpracované drama. A pokud říkám drama je jasné ,že příběh neskončil happy endem. Mně se chce věřit , že lidé mohou být takoví. Takoví , že se svou "dobrotou můžou jít k čertu". Paní K měla ve svém prokletí jedno obrovské štěstí. Poznala SKUTEČNOU lásku. Ne každý to může říct.... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Silný příběh a skvělé obsazení: chlapácký fatalista Daniel Auteuil, půvabná a vášnivá Juliette Binoche a málomluvný polepšený vrah Emir Kusturica. Kdyby celý film byl tak dobrý jako jejich výkony, dal bych mu plný počet. Slabé místo se jmenuje Patrice Leconte a má úžasnou schopnost rozmělňovat příběh zbytečnými záběry, které se navíc občas i opakují. Film tak působí neúnosně dlouhým dojmem a potřebuje tři věci: stříhat, stříhat a zase stříhat. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama