Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Já, Olga Hepnarová je příběhem mladé ženy, která v roce 1973 nasedla do nákladního auta a v centru Prahy zabila 8 lidí. Svůj čin považovala za akt pomsty společnosti, která jí podle ní celý život ubližovala, a v roce 1975 byla jako poslední žena na území Československa popravena. Snímek je existenciálním dramatem Olgy Hepnarové, je příběhem osamělého člověka vymezujícího se proti většinové společnosti, příběhem, který vyústí v tragédii a nemá vítěze ani poraženého. Film nabízí pohled na traumatický život i čin hlavní hrdinky z určitého odstupu tak, aby se emotivně na stranu Olgy Hepnarové neklonil. Film je současně i dramatem lidí z okolí Olgy Hepnarové a snaží se najít příčiny jejího strašného agresivního aktu. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (656)

Vodomilec 

všechny recenze uživatele

Opět úžasná kamera Adama Sikory a k tomu vynikající herectví Michaliny Olszańské. Dlouhé záběry z předsíně ty miluju. ()

Jarda68 

všechny recenze uživatele

Silný příběh,solidní atmosféra,vynikající hlavní herečka....Hodně slušný debut,který mohl být vytěžen ještě o něco více...75% ()

MartinSTFC 

všechny recenze uživatele

Ten film byl pro mě o ničem. Seznámení se s postavami a s jejich příběhem se zde nekonalo, tvůrci filmu spoléhali na to, že divák je již s příběhem Olgy Hepnarové obeznámen, což byla zásadní chyba. Na takovou skutečnost by se žádný životopisný film nikdy spoléhat neměl. Důležité je vysvětlit pozadí života hlavní postavy a jejího činu, což se zde vůbec nestalo. Nesmyslné střihy jen umocnili pocit divákova (mého) zmatení a desorientace se v příběhu. Absolutně nulová empatie ke všem postavám a jako třešínka na dortu bylo černobílé provedení, které se k filmu vůbec nehodilo. Nechápu zdejší nadšení, myslím si, že čtyřicetiminutový dokument o Olze Hepnarové na Youtube by byl mnohem výživnější a diváka by i více informoval. Já bohužel nemohu hodnotit jinak, než 10% a to ještě hodně nadsazuji. Ale ať si samozřejmě udělá každý svůj obrázek. ()

TOPmoovie 

všechny recenze uživatele

proste som zostal nemy po tom filme. tak za ****. herecka bola krasna, podobnost s natalie portman, leon, uplne vyrazna. dokonca par scen , kde akoby ju chcel reziser uplne dokonale napodobnit. film je bez hudby, co je 1000x lepsie ako bezne psychomelodicke pazvuky bezne v takychto filmoch. mnozstvo dialogov a scen je uplne iracionalnych, neprirodzenych. ale tzv neme sceny. ale aj tieto negativa nejako splynuly s celym filmom a... ... ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbilo, jak se autorům podařilo vytvořit autentická 70. léta. Vlastně se mi to líbilo celé moc a ani nevím, proč. 80%. ()

Kleinbauer 

všechny recenze uživatele

Tedy tak mizerně udělaný film, věčná škoda. Těšil jsem se a nebylo na co. Proboha příběh Olgy Hepnarové je přece jen komplexnější než líčení jejích lesbických avantýr, je to marný boj těžce nemocného člověka se sebou samým a se společností, který prohrála spácháním masové vraždy. Ale co jí k tomuto hrůznému činu dovedlo, o tom snad měl být ten příběh. Pánové nám naservírovali své útržky, prostřihy do osudu a příběhu, který sami zjevně vůbec duševně nepobrali. Bez ladu a skladu, pocitová koláž pánů Weinreba a Kazdy z načtených materiálů. Vám by pánové nepomohly ani tři filmové školy, obávám se. Tady protekce, jako ve škole prostě nestačí. Snímek pro mne nezachránila ani skvělá Michalina Olszańska, ani černobílý film, za který se autoři schovali, autenticitu a cit pro příběh dodat neuměli. ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Pomalé statické nevýrazné. To by sice k depresivnímu pocitu sedělo, jenže film celkově na mě působí hrozně uměle až nízkorozpočtově. Nedokážu to pojmenovat, ale chybí mu něco, co by mu opravdu dodalo atmosféru, temnou tečku. Takto z toho pro mě vyznívá nevýrazně nevěrohodný prakticky němý film. ()

jauahaoas 

všechny recenze uživatele

Vynikající výkon Michaliny Olszańské. Silný příběh neléčené psychopatky, za kterou může výchova narcistické matky a prostředí společnosti. Psychiatři, měli by jste se zamyslet nad systémem vašeho léčení v dnešní době. Pokud pacient vynechá psychoanalgetika a antidepresiva nebo je jako v tomto případě vůbec neužívá, je z toho vždy velký průšvih. ()

Beata.Zajaco 

všechny recenze uživatele

Hmm.. dokonalý film o tom ako popravili chorého človeka miesto toho aby ho liečili. Tento film ma veľmi zasiahol a chytil za srdce obrazne napísané. Lesbické scény boli prehnané a za to dávam o hviezdu menej, každopádne na tom všetkom je smutné to, že hladala pomoc a bohužial jej nikto poriadne nepomohol a skončilo to tragédiou ako pre ňu tak pre ľudí čo tam zomreli. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Trapně artové cosi s násilně vnuceným černobílým obrazem (úplně k ničemu, protože případné dobové záběry Prahy jsem tam žádné neviděl). Michalina Olszańska je kočka a zjevně i dobrá herečka, tedy pokud mělo být záměrem zahrát tu Olgu jako naprostou depkařskou magorku. Ona ujetá artovitost zde spočívala především v tom, že čumíte na záběry, kde nevíte, co se děje, proč se to děje a proč jsou tam tak zbytečné záběry. Prostě umění jak cyp. ()

90125 

všechny recenze uživatele

Mam veľmi rád obrazovú poetiku českej novej vlny. Mám veľmi rád čiernobielu depresiu a filmy o ľudoch, ktorým je ubližované a ktorí si prežívajú svoje osobné peklo, alebo filmy "bojujúce" proti boľševickej totalite. Milujem Idu a veľmi som chcel mať rád aj tento film, ale mám pocit, že veci vňom nefungujú ako by mohli. Nie je mi dostatočne jasné, prečo a ako sa život hlavnej hrdinky dostal do koľají, v ktorých ju nachádzame na začiatku. Neviem, prečo sa matka takto chovala ku svojej dcére, pričom ona sama mi prišla skôr znudená a bez záujmu, ako týraná a ponižovaná. Jednoznačne chýba hlbší pohľad vzťahu matky a dcéry. Zdá sa mi, že tento film sa tvári artovo, len preto aby sa tváril artovo. Zdá sa mi, že "umelečnosť" dlhých, väčšinou statických záberov je samoúčelná a príbeh, ktorý je veľmi skúpy na informácie, to sám neutiahne. Oľga skrátka, o Ide len sníva. 64 % ()

Feacher 

všechny recenze uživatele

Asi nejsem moc fanouškem těchto umělecky pojatých snímků, kde se moc nemluví, celé je to černobílé a některé scény jsou nesnesitelně natahované. Přijde mi, že vše, co bylo řečeno, by mohlo být klidně filmově znázorněno v 30 minutách a nebylo potřeba přetahovat 100ku. Ale možná jsem jen primitiv... Každopádně zahrané skvěle, psychologie postav dobře znázorněna, jen to nemělo moc spád... 60% ()

Thalin 

všechny recenze uživatele

Asi mi tyhle "artové" filmy nesednou. Dlouhé záběry na chodbu nebo podobné, nic neříkající scény, kde se dlouho nic neděje a nemluví, mi přijdou jen a pouze nudné, ne nijak poutavé.  Olga tu velmi často působila spíš jako ublížená holčička, která se všem pomstila za nedostatek pozornosti tím, že zmasakrovala několik lidí. I když ona sama sebe prezentuje pomalu týranou a utlačovanou. Nemůžu upřít, že byla dobře zahraná, ale to bylo jen jedno z mála pozitiv, co jsem na filmu našla. Chtěla, aby se o ní vědělo. A to se jí povedlo a to bohužel i prostřednictvím tohoto filmu. Lidem, jako byla ona, by se ale podle mě nemělo věnovat tolik pozornosti a připomínat lidem jejich činy. Spíš se jen zaměřit na to, aby se to u jiných nestávalo taky. ()

Nick321 

všechny recenze uživatele

Na filmu jsem kdysi byl v kině. Je fakt, že Hepnarové v životě ubližovali, ať přímo či nepřímo. Ale zároveň to byla magorka. Zabila nevinné lidi, kteří s jejím příběhem vůbec nic neměli do činění, jednoduše teroristka. ()

anjan 

všechny recenze uživatele

"Jednou jste chudinka, jednou jste Bůh, tak jak to teda je?"....děsivý, krutý a zároveň velmi citlivý film o chladné vražedkyni. Je cílem filmu Hepnarovou litovat nebo nenávidět? Nevím a jsem zmatená z úmyslu tvůrců. Možná ani jedno, možná oboje. Cením si té velmi temné atmosféry, která se celým filmem linula a tím pádem film dostala do absurdna, které kolem celé Hepnarové podle mě panuje. Líbily se mi dialogy, líbily se mi herecké výkony a celková atmosféra filmu. Nutí mě to přemýšlet o zlu kolem nás a o události z prosince 2023 na FF UK dělá se mi trochu nevolno z toho, že některé věci se nedají ani racionalizovat ani zakrýt za psychické poruchy. Kdo ví, jak to s Hepnarovou a jejím dětstvím bylo. Rodí se lidé zlí? Nebo je pošramotí dětství? A co je to vůbec dobro a zlo? ()

tireneali 

všechny recenze uživatele

Já Olga Hepnarová, aneb jak udělat z filmu o nejznámější české vražedkyni laciné porno. Chápu, i vrazi jsou především lidé a měli bychom je vnímat k jako lidi s jejich pozitivy a chybami a nejen jako vrahy, ale opravdu se potřebuju 60% času dívat na to, jak prozkoumává vlastní sexualitu? Těšila jsem se na psychologický rozbor této zvrácené, a na svou dobu pro škodu nepochopené hlavy. V dnešní době se jí mohlo zavčasu dostat pochopení a správné psychologické péče. Mimo pár světlých scén, kde vidíme čiré bláznovství, stál film opravdu sotva za hvězdičku. Nezachránily to ani deníkové záznamy a proslov u soudu, kdy jsme měli šanci nahlédnout do její inteligentní mysli. ()

Filmslover14 

všechny recenze uživatele

Na české poměry velmi nevšední snímek, který rozhodně stojí za vidění. Michalina Olszańská v titulní roli navíc podává přímo oscarový výkon - uvěříte ji doslova každý pohyb. ()

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama