Reklama

Reklama

1864

(seriál)
Trailer
Dánsko, 2014, 7 h 35 min (Minutáž: 53–59 min)

Režie:

Ole Bornedal

Scénář:

Ole Bornedal

Kamera:

Dan Laustsen

Hrají:

Pilou Asbæk, Sarah-Sofie Boussnina, Marie Tourell Søderberg, Jakob Oftebro, Nicolas Bro, Søren Pilmark, Eva Podzimková, Esben Dalgaard, Søren Malling (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nechali se přesvědčit, že jsou vyvolený národ, ale čekal je krutý střet s realitou. Výpravný seriál o lidských osudech na pozadí největší porážky v dánských dějinách. Jak napovídá název osmidílné minisérie 1864, jejím ústředním tématem je druhá šlesvická válka. Vlivem nárůstu nacionalistického cítění si Dánsko v polovině devatenáctého století začalo činit nároky na multinárodní Šlesvik, což vyprovokovalo Prusko a Rakousko coby zástupce Německého spolku k vyhlášení války. Ta po devíti měsících skončila devastující ztečí pruských a rakouských jednotek na dánské opevnění u Dybbolu. Seriál se zaměřuje na klíčové události války, přičemž kulminuje právě bitvou, která je považována za jednu z nejkrvavějších v dějinách Dánska. Ačkoli část vyprávění zahrnuje reálné historické figury, jeho základ tvoří příběh bratrů Lausta a Petra, jejich společné lásky Inge. Pojednání o jejich osudech pak rámuje linie ze současnosti, kde se mladá Claudia z rodiny poznamenané ztrátou syna, který se účastnil zahraniční mise dánské armády, poznává starého mrzouta Severina. Právě skrze kroniku sepsanou jeho matkou se před dívkou i diváky rozprostírá velká sága osudů mladých lidí vržených do nelehkých časů poloviny devatenáctého století.

Seriál 1864 představuje ojedinělý autorský projekt, pod kterým je jako režisér i scenárista podepsán dánský filmař Ole Bornedal, jenž na sebe upozornil již debutem Noční hlídač z roku 1994. Hororově laděný thriller s originálním scénářem padl do hledáčku hollywoodských producentů a tak o tři roky později Bornedal režíroval jeho americký remake nazvaný Hlídač mrtvých, v hlavní roli s Ewanem McGregorem. Po té se vrátil do Dánska, kde následně točil nápadité thrillery Pouze další love story a Zbav nás od zlého.

Bornedalův výpravný seriálový projekt 1864 vyvolal v Dánsku rozporuplné reakce a stal se předmětem mnohých debat a rozborů nejen v médiích, ale také na politických fórech. Kritika se snesla na velké nepřesnosti a zjednodušování historie i překreslování některých reálných osobností až do podoby karikatur. Trnem v oku byla také nabubřelá dikce Bornedala, který se prezentoval jako velký zvěstovatel historické pravdy a geniální scenárista, i vysoké výrobní náklady bombastické ságy plné davových scén a speciálních efektů. Na druhé straně pozitivní ohlasy vyzdvihovaly zpracování zkázonosnosti nacionalistických myšlenek a národovecké sebezahleděnosti, tedy témat týkajících se nejen dávných dějin Dánska, ale i současných tendencí uvnitř Evropy. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Morholt k tomuto seriálu (1)

1864 (2014) 

Dánové toho v tomto seriálu dokázali obsáhnout celkem dost. Lásku dvou mladíků k jedné dívce, panskou povýšenost, politickou aroganci a tupost a monumentální válečné scény z 2.šlesvické války. To vše předčítá v současnosti pomocnice či opatrovnice starému muži takřka nad hrobem. Místy to hapruje i nudí, místy je to průměrné a občas i absolutní pecka, zejména pokud se jedná o válečné scény. Nalákat může i to, že v Dánsku sklidil seriál kritiku za přílišnou brutalitu, ale z mého pohledu to zase tak hrozné není. Nic, k čemu bych se v budoucnu vrátil, ale stojí to za podívání. 65% ()

Související novinky

Kormákur se sveze trajektem

Kormákur se sveze trajektem

27.04.2014

Televizní tvorba je v současné době velké lákadlo pro spoustu filmařů, i těch kteří dosud točili výhradně filmy pro kina. A nejen v Americe, ale i v Evropě začíná koketovat s formou seriálu nebo… (více)

Reklama

Reklama