Reklama

Reklama

1864

(seriál)
Trailer
Dánsko, 2014, 7 h 35 min (Minutáž: 53–59 min)

Režie:

Ole Bornedal

Scénář:

Ole Bornedal

Kamera:

Dan Laustsen

Hrají:

Pilou Asbæk, Sarah-Sofie Boussnina, Marie Tourell Søderberg, Jakob Oftebro, Nicolas Bro, Søren Pilmark, Eva Podzimková, Esben Dalgaard, Søren Malling (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nechali se přesvědčit, že jsou vyvolený národ, ale čekal je krutý střet s realitou. Výpravný seriál o lidských osudech na pozadí největší porážky v dánských dějinách. Jak napovídá název osmidílné minisérie 1864, jejím ústředním tématem je druhá šlesvická válka. Vlivem nárůstu nacionalistického cítění si Dánsko v polovině devatenáctého století začalo činit nároky na multinárodní Šlesvik, což vyprovokovalo Prusko a Rakousko coby zástupce Německého spolku k vyhlášení války. Ta po devíti měsících skončila devastující ztečí pruských a rakouských jednotek na dánské opevnění u Dybbolu. Seriál se zaměřuje na klíčové události války, přičemž kulminuje právě bitvou, která je považována za jednu z nejkrvavějších v dějinách Dánska. Ačkoli část vyprávění zahrnuje reálné historické figury, jeho základ tvoří příběh bratrů Lausta a Petra, jejich společné lásky Inge. Pojednání o jejich osudech pak rámuje linie ze současnosti, kde se mladá Claudia z rodiny poznamenané ztrátou syna, který se účastnil zahraniční mise dánské armády, poznává starého mrzouta Severina. Právě skrze kroniku sepsanou jeho matkou se před dívkou i diváky rozprostírá velká sága osudů mladých lidí vržených do nelehkých časů poloviny devatenáctého století.

Seriál 1864 představuje ojedinělý autorský projekt, pod kterým je jako režisér i scenárista podepsán dánský filmař Ole Bornedal, jenž na sebe upozornil již debutem Noční hlídač z roku 1994. Hororově laděný thriller s originálním scénářem padl do hledáčku hollywoodských producentů a tak o tři roky později Bornedal režíroval jeho americký remake nazvaný Hlídač mrtvých, v hlavní roli s Ewanem McGregorem. Po té se vrátil do Dánska, kde následně točil nápadité thrillery Pouze další love story a Zbav nás od zlého.

Bornedalův výpravný seriálový projekt 1864 vyvolal v Dánsku rozporuplné reakce a stal se předmětem mnohých debat a rozborů nejen v médiích, ale také na politických fórech. Kritika se snesla na velké nepřesnosti a zjednodušování historie i překreslování některých reálných osobností až do podoby karikatur. Trnem v oku byla také nabubřelá dikce Bornedala, který se prezentoval jako velký zvěstovatel historické pravdy a geniální scenárista, i vysoké výrobní náklady bombastické ságy plné davových scén a speciálních efektů. Na druhé straně pozitivní ohlasy vyzdvihovaly zpracování zkázonosnosti nacionalistických myšlenek a národovecké sebezahleděnosti, tedy témat týkajících se nejen dávných dějin Dánska, ale i současných tendencí uvnitř Evropy. (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí této mini série chápu, že v rodném Dánsku sklidila řadu kritik hlavně samotným námětem. Kdyby tu někdo zfilmoval téma Mašínů nebo život prezidenta Beneše, taky by si to našlo celou řadu odpůrců už z podstaty nacionalismu, jako takového. Fakt ale je, že po filmařské stránce je 1864 absolutní skvost. Navíc skvost, který měl tu čest točit se z větší části v Česku a tak tu v jedné z důležitých, i když ne úplně mluvných, rolí potkáte třeba krásnou Evu Josefíkovou, která štáb asi uhranula krásou, protože záběrů na ní není úplně po málu. Kromě Evičky tu ale jsou i záběry na válku, které jsou zfilmované naprosto jedinečně. Osobně přiznávám, že jsem o dánsko-německé válce ani nevěděl a tak byl pro mě tento seriál velkým zážitkem. Navíc osm dílů je osm dílů a tak podstatný vojenský střet, který to všechno ukončil, potřebovali zaobalit do určitého lidského kabátu a tak tu vypráví osudy různých lidí z různých dob. Chvílemi to bylo lehce zmatečné a nebo zbytečně dlouhé. V celkovém kontextu seriálu se ale pořád jedná o významný evropský projekt, který je zároveň tím nejdražším, co Dánsko kdy vypravilo do světa. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

1864 byl projekt, ke kterému jsem přistupoval s důvěrou. Dánská televizní tvorba má oprávněně dobrý zvuk, chrlí jeden světově úspěšný titul za druhým, navíc na evropské poměry a velikost země je schopná spáchat i ambiciózní velkou produkci. Námět nabízel výlet za poznáním historických událostí, jejichž význam mi zatím unikal. Podobné látky mám rád, od střední školy byla historie mým koníčkem. Seriál je dobře obsazený, známými tvářemi se jen hemží. Má odpovídající výpravu - tak proč jen dvě hvězdičky? Protože cítím, že je něco špatně s dramaturgií. Na konci prvních dvou epizod jsem se přistihl, jak se se skelným pohledem dívám na obrazovku a nemůžu si vybavit, co se právě odehrálo. V seriálu se přitom dá najít hodně silných témat. Je to příběh sebevědomé země, která podlehla sebeklamu výjimečného postavení a nacionalistickému poblouznění a nakonec ji to stálo hodně. Jenže když si nedokážete najít cestu k seriálovým postavám, když nepřijmete snahu scénáře propojit události z druhé třetiny 19. století se současností, když vám fandí fantasy prvky, pak se prostě se seriálem minete. Nakonec jsem ocenil jen pěkně natočené válečné scény. Nebylo jich málo, včetně těch opravdu masových, ale cesta k nim byla dlouhá a vysilující. Celkový dojem: 45 %. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Mimořádně povedená série o úseku dánských dějin, o kterém (podle samotného filmu) už moc nevědí ani samotní Dánové. Překvapilo mne, že se téměř stejnému nacionalistickému šílenství jako později Němci poddali i klidný severský národ. Sympatické pak je, jak kriticky se na sebe tenkrát dnes dokážou podívat. To my jsme byli slepí a pitomí, ne neurvalá německá přesila. Navíc skvěle zahrané s velkorysou výpravou. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Ono je vlastně úplně jedno, v kterém roce se konflikt odehrává. Jestli je to Francie, Dánsko, nebo Německo. Vždycky se najde nějaká země, kde nacionalismus zatemní zdravý rozum a výsledky jsou pak často víc, než bolestné. Pak stačí jen pár hloupých politiků ( a že je jich pořád stejně) a rázem je zažehnuto na válku, které si tahle země možná nese ještě do dnešního dne. Tenhle výpravný seriál vypráví o té Dánsko-Pruské a musím se přiznat, že jsem vůbec netušil, že kdy nějaká proběhla. Asi jsem ve škole (za školou?) nedával moc pozor a tak se to snažím dohnat aspoň v důchodovém věku. A musím říct, že tenhle se docela povedl, hlavně co se týče výborné výpravy a také herců (Bro, Asbaek), kteří téhle pro Dány historicky bolestivé vzpomínce dávají ten správný, seriálový punc. Lepší čtyři hvězdy. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Dánové dokazují, že kromě silného patriotismu umějí i točit zajímavé minisérie. Nejedná se totiž o klasický seriál, ale spíše o dramaticko-válečnou minisérii z období prusko-dánské války z roku 1864. Pro Dány je to smutná historie a stále ožehavé téma! Příběh se především točí kolem dvou bratrů a jejich rodiny, takže současnost, válečný průběh a politická linie spíše rámují celkové vyznění snímku. Slušná režie, solidní herci, české lokace a samozřejmě český komparz za 4 dobré hvězdy! Jsem zvědavý, jestli to nakonec sestříhají i do filmové podoby. Proč se něco takového nenatočí i u nás? Např. Prusko-rakouská válka z roku 1866 v evropské koprodukci by mohla být opravdu zajímavá! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedená a zajímavá minisérie,která diváka uvádí do děje v roce 1851 a opouští ho v roce 1864 a která sleduje zvláštní milostný příběh na pozadí druhé šlesvické války.Historická linie příběhu je doplněna o linii současnou,obě části vyprávění se vcelku slušně doplňují a vytvářejí příběh,který jasně ukazuje,jak se může i malý národ díky přebujelému nacionalistickému nadšení stát nebezpečným nejen ostatním,ale hlavně sám sobě.S celým seriálem jsem byl spokojen,určitě jsem se u něj nenudil,ale zklamal mě z mého hlediska odbytý závěr. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dánové toho v tomto seriálu dokázali obsáhnout celkem dost. Lásku dvou mladíků k jedné dívce, panskou povýšenost, politickou aroganci a tupost a monumentální válečné scény z 2.šlesvické války. To vše předčítá v současnosti pomocnice či opatrovnice starému muži takřka nad hrobem. Místy to hapruje i nudí, místy je to průměrné a občas i absolutní pecka, zejména pokud se jedná o válečné scény. Nalákat může i to, že v Dánsku sklidil seriál kritiku za přílišnou brutalitu, ale z mého pohledu to zase tak hrozné není. Nic, k čemu bych se v budoucnu vrátil, ale stojí to za podívání. 65% ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Dánové, zdá se, stejně jako ostatně snad všechny národy, mají ve své historii velmi temná místa, s nimiž není jednoduché se vyrovnat, ale která současně skýtají příležitosti pro velkolepé vyprávění, jaké představuje právě tato série. 95 % ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Občas je to fakt zdlouhavé a vůbec bych se nezlobil, kdyby to někdo prostříhal a zkrátil o zhruba 2 epizody. Jinak ale nemám moc výhrad. Je to vskutku výpravný životní příběh několika obyčejných lidí, které zasáhne válka. Doba zasazení je hodně atraktivní, samotné postavy se chovají někdy zvláštně, což se mi osobně někdy moc nepozdávalo, ale vynahradila mi to skvělá obrazová stránka střídající krásné exteriéry s parádními dobový stavbami. Štědrý rozpočet je znát nejen na kostýmech a zvolených hercích, ale také na parádně natočených akčních scénách a následné postprodukci. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Takhle se točí historická látka! Dánská sága o třech spřízněných duších, rivalitě, nacionalismu, lásce, válce, marnosti i naději dokázala nemožné. S lehkostí prostřídává dvě časové roviny, aniž bych jednu z nich z duše nenáviděla. Na "malé" historii ukazuje tu velkou, rozpláče vás, pohne k zamyšlení, smázne 150 let a pak je zase přihodí zpátky, i se vší tou tíhou a paralelami... (a vůbec, podívejte se sami). Kéž by tvůrci upachtěného Mattoniho alespoň trochu opisovali. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

2,5* --- Historický (a docela zajímavý!) příběh na tři hodiny roztažený do nesmyslných 8 (!) hodin. Zasloužilo by si to značně pokrátit, jak část s dětstvím, tak hlavně o části s prolínající se současností, která tam byla naprosto dramaticky k ničemu. Začínal jsem na rychlosti promítání 110% a u posledních třech dílů už jsem jel na 160% a ještě leckde přetáčel, jinak bych u toho zestárnul a umřel. Zase jedna ukázka nedodržení pravidla "Scénárista si nemá sám svůj scénář režírovat", aneb selhání dramaturgie. Vizuálně i dějově (hlavní dějová linka) je to ale zajímavé dostatečně. Jenom celý projekt někdo neudržel na řetězu a celé se to splašilo. 8 hodinových dílů! (ťuk ťuk na čelo) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na ostudnou část dánské historie. 1) Tvůrce tohoto nevyváženého seriálu, 55letý scénárista a režisér Ole Bornedal běží za několika zajíci najednou. Zajíce historického úspěšně chytil, i když s drobnými šrámy. K tomu tehdejší britský ministerský předseda lord Palmerson: Only three men in Europe have ever really understood the Schleswig-Holstein Question: the Prince Consort, who is dead; a German professor, who has gone mad; and I, who have forgotten all about it. Zajíc - osobní drama úspěšně panáčkuje na poli. Zajíc fantaskní se jen mihl a zanechal po sobě jen pár nekonzistentních bobků. No a ten zajíc moderní z 20. století se sem přichomýtl zřejmě jen omylem._____ 2) Těžkopádný děj se klopotně vleče od jedné osobní tragédie ke druhé. Prokliky do současnosti jsou neústrojné a zdržují. Nepatřičné prvky fantasy (léčitel, 20. století, podle komentátora anathemana i cikáni žádající o práci) rozostřují divákovo vnímání a trochu připomínají pejska a kočičku, jak pekli dort._____ 3) Zajímavé naopak jsou scény přibližující politické rozhodování a především působivé scény z bojiště. Ty se natáčely po sedm týdnů v Milovicích._____ 4) Zaujali mě pěkní kluci: 28letý Jens Frederik Sætter-Lassen (Peter), 28letý Jakob Oftebro (Laust), 25letý Jens Christian Buskov Lund (voják Alfred) a 35letý Johannes Lassen (podporučík Dinesen). Mimořádně odpudivou postavu se úspěšně podařilo ztvárnit 42letému Nicolasu Broovi (kancléř Monrad)._____ 5) Ole Bornedal o charakteru filmu: 1864 is no war movie, but the tale of human beings. It’s about absurd political interests, human sacrifices and the Danish national mind. 1864 is a tale of time – a story about all of us. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Seriál o jedné z mnoha zbytečných válek. O fanatických a sebestředných politicích, kteří rozhodují o našich životech. O zbytečně zabitých mužích a nešťastných rodinách. Vše propojeno se současností prostřednictvím dvou postav starce a mladé holky. Pěkně zpracované, syrové i lyrické s občasnými mystickými prvky. Dobře zahranou roli si tam střihla Eva Josefíková. Výborná výprava. Dlouho jsem neviděla tak zajímavě natočený kus historie jedné malé země. Malá, ale šikovná. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Solidní práce, kde můžeme shlédnout skoro všechny ty známé a sympatické herce z jiných dámských seriálů a filmů. Nejvíc se zapsali asi šílené výkony pánů Konráda ( N.Bro ) a Didricha ( P. Asbaek ). Potěší i český komparz. Dějově lehce nad průměrem... ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Tato série mi svým zpracováním a kvalitou velice připomíná neméně skvělou sérii Válečná generace. Tento počin bych si troufnul zařadit mezi nejlepší historické seriály, co jsem viděl. Film zabíhá do zajímavých historických detailů, zjistíte, že Dánové nejsou jen poklidným spokojeným národem jako dnes. Také si prošli poblázněním o nadřazenosti vlastního národa, podobně jako Němci. Na tuto sérii jsem natrefil, když ji na severském filmovém festivalu zmínil dánský velvyslanec jako dobrou spolupráci ČR a Dánska na filmovém plátně. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkem povedený seriál, dobře zpracovaný. Některé epizody jsou podle mě zbytečně natahovány, a moc nepřidá ani to, že se sem tam objeví chybka, která člověku neujde. Například při čtení deníku si člověk může všimnout, že jsme pořád na začátku a v posledním díle jsme najednou na konci. Taky mi chyběla nějaká větší zmínka o rakouských vojskách, které se této války také účastnily. Sečteno podtrženo pro mě i přes zmíněné věci velmi povedený seriál. ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Jedna velká přehlídka dobových kostýmů a rekvizit, která má i velmi působivý příběh. Herecky až překvapivě uvěřitelné, vše v seriálu velmi realisticky zastižené – vynikající výprava, uvěřitelné bitvy, napětí a smysluplné dialogy, a vůbec celkově je to velmi kvalitně odvedená práce. Bohužel se zde našly i slabší chvilky, ne-li celé díly. Mám na mysli chvilky citově nebo politicky zaměřené, ale i přesto to subjektivně vidím tak na 85 %, i když s velkou shovívavostí, přesto jsem ve finále velmi spokojen a mohu doporučit. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Bohužel, jede to podle zaběhlyho scénáře neboli "Začátek - je to pohoda a život, konec - je to vážný a smrt". To znamená, že nejdřív se seznámíme s postavami, jejich problémy, vztahem k vlasti a nadšením z války... a pak už jde do tuhýho, umíraj kámoši, lítaj kusy těl a dělostřelectvo má hody. Je mi jasný, že být Dán, mám k tomu asi jinej vztah, ale mě to prostě nějak moc nebralo. Jo, z historickyho hlediska asi dobře zpracovaná kapitola o masakru kdesi v řiti, ale takovejch bylo... a horších. Každopádně válečnejch filmů/seriálů z té doby není zrovna moc, takže to bylo takovy osvěžení mezi všema těma prvníma a druhejma světovejma. Pro Dánsko tohle asi je jedna velká traumatická historická událost (něco jak Vietnam pro Amíky), takže se ani nedivím, že Dánové po 2. světové nutili Němce k tomu, o čem je tenhle film. V prvních dílech jsme se dokonce dočkali i několika nefér sexuálních zážitků (hoňka, sběr a kontrola semene, šukání krávy, líbací trojka, znásilnění), ale to trvá jen asi do poloviny dílů a pak to smrdí spíš krví, než erotikou. Ale krví to smrdí poměrně povedeně - lítaj těla, končetiny, kulky hlavou, chrsty krve, ale jenom tak, aby to působilo uvěřitelně. Pochvalu má Eva Josefíková, která sice hrála cigošku, ale takovou tu krásnou, jaká vystupuje v romantických představách, a ne nějakou morenu. Sice za celou dobu řekne jen jedno slovo: "Petr", ale lepší, než Otík, kterej řekne jedno slovo na 100km ("Beroun"). Jinak objevilo se tam docela dost herců, které znám ze seriálu Forbrydelsen, ale to nebylo na škodu - to píšu jen tak pro zajímavost. Tím by mohl můj komentář skončit, ale ještě musím zkritizovat pár věcí, co mi se mi nelíbily: to z té moderní doby tam podle mě vůbec nemuselo být - perlu tomu nasadil na žalud scénárista, kterej vymyslel, že ta holka Claudia je "úplnou náhodou" do rodiny s tím baronem Severinem, o jehož předcích celej ten seriál vypráví. Což mě přivádí k tomu, proč tam furt omílali, že mu je 170 let a je slepej, když podle mě ani jedno nebyl. A podle mě ani nebyl schopnej žít sám, když byl už tak starej, ošemetnej, opelichanej a napůl nemohoucí. Divny. Další velkej kiks byla postava Johana (Søren Malling), která by byla úplně v pohodě, kdyby se z ní nevylíhl jakejsi hypnotizér-věštec-léčitel, což v tomhle žánru bilo do očí, do uší a do lebky. Pak jsem neměl moc dobrej pocit z některejch hár, ktery se mi zdály poněkud moderní... respektive měly působit, jak ze staré doby, ale na mě nepůsobily. Jinak mám takovej pocit, že seriál měl za úkol oslovit široké dánské publikum všech generací s tím, že by se to mohlo používat i jako učební materiál ve školách. Abych jenom nemudroval, tak musim říct, že se mi líbila úvodní znělka včetně hudebního podkresu a celkově si vlastně nemůžu nějak moc stěžovat. ()

cocrHeLL 

všechny recenze uživatele

Bornedal s Laustsenem opět nezklamali. Těmto klukům to prostě spolu neskutečně sedí a dokáží spolu tančit tak elegantní tanec, kterým oslňují všechny vjemy. Intenzivní, krutý a romantický příběh je v jejich rukách také umocněn použitými metodami, světlem, přírodou, barvami a v neposlední řadě taky výběrem herců a jejich excelentními výkony. Upřímně řečeno, že přestože jsem necitlivé hovado, tak v mnoha záběrech mi vyvstala husí kůže v kolmém směru natolik, že by se za takový stahováky nemuseli stydět ani True Norwegian Blekmetly (i slza takměř ukápla, za to by se True Norwegian Blekmetly už asi styděli). ()

Související novinky

Kormákur se sveze trajektem

Kormákur se sveze trajektem

27.04.2014

Televizní tvorba je v současné době velké lákadlo pro spoustu filmařů, i těch kteří dosud točili výhradně filmy pro kina. A nejen v Americe, ale i v Evropě začíná koketovat s formou seriálu nebo… (více)

Reklama

Reklama