Reklama

Reklama

P.K. (Aamir Khan) pristáva na Zemi v indickej provincii. Pochádza z planéty podobnej Zemi, ale v určitých oblastiach dosť odlišnej. Hneď zo začiatku mu Zem ukáže svoju drsnejšiu stránku; chudák P.K. je okradnutý o svoj ovládač. Problém je, že len s pomocou neho sa môže dostať späť na domovskú planétu. Pri pátraní po ovládači spoznáva v Dillí Jaggu (Anushka Sharma), ktorá pracuje ako reportérka. P.K. ju začne zaujímať a ona sa rozhodne, že by bol vhodný na interview.
Film zobrazuje strasti mimozemšťana so stretom inej kultúry, náboženstva a spoločenských pravidiel, na aké bol zvyknutý. Tieto stretnutia občas vytvárajú aj komické situácie. (vander19)

(více)

Recenze (125)

SirAlladin 

všechny recenze uživatele

Tehle film doporučuju i těm, který ještě nic z indické kinematografie neviděli. Jasně, může to být kulturní šok, ale dávka humoru a zároveň zásadního příběhového přesahu bourá hranice. Film dovoluje člověku přijmout zběsilost Indie i s bollywoodskými nezbytnostmi (hromada barev, spousta písní, taneční kreace :)). Kdo se nebojí rýpnutí do principů náboženství a víry obecně, ten si film užije. Nepamatuji, že bych viděl film, který s takovou lehkostí, nadsázkou a humorem bourá náboženská přesvědčení a konfrontuje je s čistým principem - potřebuji prostředníka, když chci komunikovat s "všehomírem"? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $10,616,104 Tržby Celosvetovo $119,796,000▐ krásne nápadité, trefné a vo svojej uletenosti zábavné, má to výborne vyskladaní nosní príbeh, ktorý dokáže aj emociálne zasiahnuť, ďalšia skvelá práca od Indov /80%/ ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Aamir Khan má prý 49 let a vypadá na 30 let. Sakra ti Indové snad mají nějaký omlazovací lék? Že by to kari tak působilo? Jdu si hned udělat k jídlu Kabáb a Čápátí :-) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pákistán... jaký Pákistán?“ – „Mami... je jenom jeden Pákistán.“ Střelené, zábavné, absurdní, naivní, odzbrojující…prostě indické. Odpovídá tomu i žánrová nabídka, film se pohybuje od komedie přes drama až po romantiku, zápletka má sci-fi základ a zároveň v něm lze vysledovat dominantnější postavení hudby, díky čemuž snímek místy přechází až do muzikálu (několik čísel společně s taneční choreografií-kupříkladu chlápci v turbanech). Už úvodní „zpívaná“ romantika mě pobavila a film byl úsměvný po většinu svého času, někdy více, jindy méně (jednodušší, křečovitý humor). Přesto těch vtipných (jakkoliv předvídatelných) scén více méně převažuje, ať už jde o prohledávání v porodnici, oznámení úmrtí čerstvé nevěstě, návštěva vězení, obírání slepce („Něco jsem sehnal v tančících autech a něco od gentlemana, který je nabízí celé dny na mostě. Dal mi víc, než jsem potřeboval“.) a řadu dalších. A samozřejmě celé to zastřešuje představitel mimozemšťana, což je neuvěřitelný zjev a pohled na něj se jen tak neomrzí (zvláště asi dámské části publika, člověku se snad ani nechce věřit, že tohle už bude brzy padesátník!). Překvapilo však postupně neustálé řešení náboženství, to mě moc nebavilo, i když je fakt, že to pohybování na hraně se tvůrcům docela dařilo. Zklamal mě ale výbuch, typický zabiják pohodové atmosféry, a pak trochu i natahovaný a nepříliš vtipný závěr (snahu ukončit příběh za každou cenu komicky sice chápu, ale v té načaté dojemné rovině se film držel vcelku dobře, takže mi to přišlo jako zbytečnost). Tak či tak převažují kladné dojmy a já posílám Opilému slušné 4*. „Někdo říká, že zvířata nepáchají sebevraždy. Tohle je Nikku, pes doktora Sweetie Singha z Ramesh Nagar v Dillí. Za poslední měsíc se pokusil o sebevraždu třikrát. Zkusil skočit ze střechy, snědl prášky na spaní a skočil do ohniště. Proč tohle dělá? Je nějak psychicky nemocný?“ ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Peekay trošku trpí kvůli své první části. Vzbuzuje dojem primitivní, přehrávané komedie, která bude stavět na šíleném kolotoči různě se variujících žertů. Vzhledem k zemi původu překvapí silný výsměch na účet všemožných náboženských institucí, ba přímo zesměšňování věřících. Postupem času však začíná být zřejmé, že prosťáček v hlavní roli není jen atrakcí, ale (zjednodušujícím) prostředkem a humor začíná působit kultivovaněji a o poznání trpčeji. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nepamätám sa, kedy naposledy som v nejakom filme videl tak nesympatickú hlavnú postavu. Buď to Aamir Khan tak skvelo zahral, alebo je naozaj ideálnym ksichtom na facku. Skutočne veľmi ťažko sa mi vžívalo do rôznych situácii, ktoré najmä vďaka nemu vyzneli akosi trápne. Skrátka, nie že by bola táto komédia úplnou tragédiou, no uznajte (!), keď Vás film nebaví, aký bude Váš celkový dojem po 153 minútach??? ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Rozjuchanější verze Křestu svatého Vladimíra, u níž si člověk mnohokrát řekne, že už té naivity a didaktičnosti má tak akorát dost, ale film ho vzápětí zas strhne zpátky. Zatímco většina jeho kolegů se dnes snaží pro indický film najít novou tvář, Hirani se pevně drží dobře zaběhnutých bollywoodských schémat. A pokud jste schopni jeho filmy vnímat v patřičném kulturním kontextu, nejde popřít, že to dělá dobře. 7/10 ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Nepamatuji se, kdy jsem se naposledy takhle zasmála u nějakého filmu... Dobrá inspirace, pokud budete potřebovat nějaké oblečení a krámy budou zavřené (např. v době Covidí), zkuste štěstí v tančících autech. ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Jo, je to tak. Naposledy jsem se takto pobavila u 3 idiotů. Závažné téma podané satirickou formou, byť někdy u toho lehce člověka zamrazí. Dalo by se říci, že je to taková snaha o osvětu přímo z dílny produkující masovou zábavu. Zatím jsem se s tak otevřenou kritikou setkala jen u D. Mehty. Ale, to může být jen moje neznalost. Že filmy kritizují zkorumpovanou policii a politiky, to už je celkem běžné, poslední dobou se už ve filmech objevuje i častěji tzv. "ženská otázka", ale kritika náboženství? No, to chce v Indii odvahu. Nicméně, když se nad tím člověk zamyslí, je fakt, že na co se dá při takové míře korupce spolehnout. Snad jen na to, že i ti mocní by se mohli teoreticky "někoho" bát a před "někým" mít úctu. A máte vyhodit peníze za to, že vás vyslechne guru nebo psycholog? Nemám pocit, že by se konkrétně v našem ateistickém státě k sobě chovali lidé lépe. Ale, to byl jen takový povzdech, film je to naprosto skvělý a ve všem s P.K. souhlasím. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Originálny námet s množstvom pesničiek, ktoré ma síce až tak nedostali (skôr ma to dosť iritovalo), ale scenár je veľmi zaujímavý. Naproti tomu nerozumiem, prečo dostal film nálepku fantasy. Skôr ide o scifi komédiu s pekným melodramatickým koncom. Postava P.K. ma síce zo začiatku mierne vytáčala, ale bola to len otázka zvyku, zakrátko si ma Aamir Khan svojim zjavom a bláznivou povahou úplne získal. Prvá polovica fungovala ako perfektná komédia, hlavne niektoré kúsky súvisiace so zoznamovaním P.K. s tamojšími zvykmi boli bláznivé, pričom mi niektoré scénky poriadne prevetrali bránicu. Jadro filmu tvorí zaujímavá filozofická úvaha o náboženstve ako takom, ktorá je divákovi vysielaná prostredníctvom tejto bláznivej postavičky mimoriadne zábavnou a hravou formou, takým Sokratovským spôsobom - otázkami. V závere prišlo aj na emócie, takže u mňa veľká spokojnosť. 80/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Aamir Khan má svoju pointu. Otvára množstvo citlivých otázok, v ktorých sa navyše ešte s chuťou porýpe, akoby solil už tak pekne krvavú ranu. Avšak na jednu otázku by som i ja rád poznal odpoved': v Indii je milon krajších herečiek, tak prečo on si vybral do tohto filmu práve takú, ktorá sa celý film ksichtí, akoby si špliechla do gatí a nevie, kam to vyhodiť... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ke snímku jsem se dostal díky předchozímu filmu mistra Hiraniho o třech idiotech, který si mě absolutně získal. Tento kousek je konceptem hrozně podobný. Pojednává však o zcela jiných věcech. Konkrétně pojednává o náboženství a snad všech otázkách s ním spojených. Na Indii, kde se kříží tři nejsilnější náboženské proudy se mi to zdá kapku odvážné, a to já mám rád. Tohle obvykle nedělám, ale hrozně se mi líbila jedna vyřčená myšlenka hlavního hrdiny, kterou si troufnu parafrázovat. "Jsou dva bohové. Ten, který stvořil nás a ten, kterého jsme stvořili my." O tomhle je celý snímek. Jako průvodce se nás ujme emzák z naprosto zidealizované planety. Může snad být ještě někdo nezaujatější? K vidění je tedy dost silná kritika všeho, co by mohlo být u nás jiné a lepší. Dýchá na nás Bollywood, takže vůči velmi častým tanečním a pěveckým vystoupením jsem byl obrněn, ba dokonce bych si troufl přiznat, že se mi ve většině případů tato vystoupení líbila. Neodpustím si ovšem výtku k přepálené stopáži. Příběh je velmi jednoduchý a přímočarý. Neubránil se tedy poměrně výraznému stereotypnění. A ten přeslazený závěr, to snad také nebylo úplně nutné. Na každý pád, líbilo se mi to. Kombinace existenčních otázek, které nesouvisí pouze s náboženstvím, pohodové atmosféry a občasných legrácek. Předchozímu Hiraniho snímku o třech idiotech tohle z mého pohledu nesahá ani po kotníky, ale za zhlédnutí to určitě stálo. Lepší 3 *. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s Bollywoodem. Byl jsem připraven na všeobecně známý věci, jako je přemrštěná stopáž zapříčiněna závislostí Indů na tradičním křepčení za doprovodu jihoasijskýho hýkání a podobný zbytečný kulturní vsuvky. Co mě ale trochu překvapilo, jak se ve filmu řeší společenský a hlavně náboženský otázky. Že by prohnilá ruka progresivismu začala úřadovat už i v takovejch destinacích? Hmm, je to mor... P.K. je celkem nudnej, hlavně v první polovině. Čumíme na variace různejch vtípků a situací, kterými si musí procházet chudák emzák ztracenej na naší planetce. Známe. Ale aspoň se dá potěšit oko tou Anežkou z Dillí. Pak se začne řešit nosný téma filmu a trochu se zvednou otáčky. V závěru se mnou dokonce malinko zacloumala paní Emoce, takže jsem to neposlal vyloženě do pekel, ale nemělo to jako celek tolik šťávy, jak jsem si maloval. Zkrátka mi tam chybělo víc vtipu a víc sci-fi. Ale ještě to s Indama někdy zkusím. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Keď sa z hmly vynoril Aamir Khan, tak som prevrátila očami. Keď zanôtili prvú pesničku, prevrátila som očami druhý raz. Tretí raz, keď som sa pozrela na stopáž filmu. Do polovičky sa to dalo v pohode pozerať, ale od polovičky to bolo fantastické. A na konci ma to chytilo tak, že dávam 5 hviezd. Dostali ma ... no a čo. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Loni jsem se v rámci Challenge Tour podíval z indického Bollywoodu na tamnější kultovní romantický film Statečné srdce získá nevěstu, letos ke mě zavítal na obrazovku mimozemšťan P.K. Moje pocity jsou z něj vesměs pestré až rozporuplné: Hiraniho sci-fi komedie má velmi pěkný ústřední děj, střet mimozemšťana s policejními, náboženskými i mediálními institucemi nese v sobě zábavný absurdní nádech, přináší nejeden vtipný i napínavý moment a nepostrádá hutnou myšlenku ve jménu tolerance, hlavní hrdinka s povoláním reportérky je sympatická. Na druhé straně navzdory netradiční zápletce P.K. nezapře svůj bollywoodský původ, tedy film má (alespoň pro mě měl) příšernou délku přes 2 a půl hodiny, vyplňuje ho řada muzikálových čísel, kde se to hýří různými hábity, jinými kostýmy, iritujícími zpívankami a místy až přepáleně pestrobarvenou stylizací. Nechybí i poněkud tuctová romantická linka, která končí patetickým dojákem před očima spousty diváků. Film mě jaksi střídavě chvíli bavil a chvíli otravoval, ale pro některé zábavné momenty ho asi stojí za to pro zajímavost jednou vidět. Kde jinde se setkáte s tančícími auty? 60% (viděno v rámci "Challenge Tour 2021" – 30 dní se světovou kinematografií) ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Aby se mimozemšťan - ve stejném těle jako člověk - mohl vrátit na svou planetu, potřebuje pomoc boha. Ale - kterého? Když je těch náboženství tolik... Zkouší bohy všech náboženství které potká, ale jeho prosby jsou bez odezvy... Tak které je to pravé? Je naprosto zklamán. BohuŽel i křesťané se k němu zachovali tak, že byl jen zmaten... Zajímavý a vtipný film o hledání - k zamyšlení. A shlédnutím snad nic nezkazíš. Ale jako křesťanský ho doporučit nemohu, protože je okolo i spousta věcí, které jsou nedoporučitelné. A jakési poselství film sice nese a on dojde vlastně ke správnému závěru, ale hlavní poselství filmu je spíše - všechny náboženství jsou na prd... ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

"Tancujúce autá", význam žltej prilby alebo testovanie funkčnosti boha, to sú nápady, ktoré si naozaj vyžadujú dívať sa na svet s určitým odstupom. Kto to všetko vymyslel, tomu patrí minimálne poklona, či iný východný výraz úcty. Jediné, čo mi tu vadilo, bola romantická línia okolo Sarfraza. Inak najlepší indický film, z tých piatich čistokrvných, ktoré som zatiaľ videl. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Chytrý a vtipný scénář si střílí z náboženství, vlastně spíš pověrčivosti a chamtivosti, které náboženství často provázejí. Aamir Khan v roli mimozemšťana na můj vkus moc poulí oči a chová se jako autista, ale za ty plachťáky, na kterých by domů na vzdálenou hvězdu mohl doletět snad i bez vesmírné lodi, mu odpouštím. ()

seale 

všechny recenze uživatele

Bžunda, zvláště v prostřední části. Filmařsky to sice odpovídá Bolywoodu, ale scénář se povedl a pobavil. ()

Reklama

Reklama