Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Vietnam in HD je šestidílný dokument, který mapuje válku ve Vietnamu vyprávěním třinácti amerických veteránů či jejich manželek. Nejedná se o detailní popis průběhu celé války, ale pouze klíčových momentů, kterých se účastnili daní veteráni. V dokumentu jsou publikovány dosud nezveřejněné záběry, které byly převedeny do HD. (nologin)

(více)

Recenze (18)

classic 

všechny recenze uživatele

Tento dokument s ľahkosťou chcem prirovnať k dokonalosti môjho obľúbeného snímku Stanleyho Kubricka A CLOCKWORK ORANGE,ktorého výpovedná hodnota je diamantová s cieľom čo najlepšieho sprostredkovania danej témy,kde snímky,t.j filmy,ktoré som videl o Vietname,aj Coppolova Apacalypse Now nemôže nikdy ukázať skutočné peklo,ktoré tento dokument bez okolkov ukazuje,a pritom Apocalypse Now uznávam ako nič iné... Videl som veľa dokumentov,ale nepamätám si,že by bol takýmto spôsobom prezentovaný... ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mě tenhle americko-asijský konflikt nijak zvlášť hlouběji nezajímá a nenimrám se v podrobnostech o jeho historii, tenhle dokument stojí za to vidět a já mu děkuji za to, že je, jaký je - tedy dokumentem, který stále neopakuje desetkrát to stejné dokola a pro tisíc různých popisů děje nepouští stále ty stejné počítačově levné animace, ale využívá historických dobových záznamů a seznamuje i s politickým pozadím. Pro mě osobně byl asi nejzajímavější poslední 6. díl s nepsaným podtitulem "Jižní Vietnam: Zametený pod koberec a zapomenutý", který má bohužel i v aktuálním světě smutnou paralelu. Rozhodně se z tohoto dokumentu dozvíte mnohem víc než ve škole :) (a to nemluvě o tom, že si nepamatuji, že by tohle bylo někd školní dějepisné téma...) ~ Ale i k mínusům: Ano, americký dokument, takže zaměřený jen na jednu stranu a jeí vzpomínky, historii a zážitky. Možná mi tak chybělo trochu vojenských (?) podrobností, u kterých by se mohl uplatnit i vyjádřit někdo z druhé strany barikády, ale pro mnohé už by to mohlo být nezajímavé a roztahané a popravdě by se asi moc zástupců druhé strany k přílišnému rozkecávání nehlásilo, že? :) ~~~ V každém případě díky za použití Two Steps From Hell - Protectors of the Earth co by hlavní 'znělky' (škoda, že není nikde uveden kompletní seznam použitých skladeb, ale jen použité hudební knihovny uvedené v titulcích :(. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Dokument mě na to, že ho vysílala History, celkem ukojil. Minimálně mě informoval o tom, jak to vzniklo. Dále mě informoval o tom, že vietnamec se hodí do krámku s oblečením pochybného původu, nikoli by měl být stratégem. Dokument mapuje také odklon americké společnosti od této prohrané války. Překvapil mě též tím, že vojáci považovali tuto misi za prohranou již od r. 1970. Na History slušné dílo. Bohužel, tyto hamburgerové pitomce nepředěláte. Vláda je zradila, společnost odsoudila. Nyní sedíce ve svých vilách, tvrdí jak jsou hrdí a jak pomohli demokracii. Kromě toho, že jim umřelo spousta kámošů, pomohli ledas hovnu. ()

Cocacolix 

všechny recenze uživatele

Opravdu strhující záběry doplňované zážitky veteránů a výkladem Michaela C. "Dextera" Halla. Vcelku objektivní dokument s hodně novými záběry, které jsou dost často necenzurované. Dalo by se jít možná více do podrobna, ale cílem tohoto dokumentu je spíše přiblížení války neznalcům. Zasvěcení si zde na své přijdou formou zmíněných nových záběrů. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z nejlepších válečných dokumentů, které jsem kdy viděl. Samozřejmě, je to jenom americký pohled (zase), ale na druhou stranu - to je na tom právě to zajímavé. Nejzajímavější a nejemotivnější pro mě byl asi moment, kdy popisovali svůj návrat domů, po roce stráveném v džungli, nemocnicích a těžkých bojích a nebyl tam nikdo, kdo by je uvítal. Lidi si na ně ukazovali, nadávali jim a bůhví, co ještě... a to je přesně ta odvrácená stránka "pacifismu", kterou žádný dokument doposud nezachytil. To je hyenismus společnosti, kterou žene kupředu "veřejné mínění", tak snadno ovlivnitelné čímkoli. To je věc, na kterou nakonec každá svobodná společnost zajde, tak, jako tomu bylo vždy v dějinách. ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

I přes místy příliš jednostranný pohled na válku se jedná o kvalitní šestidílný dokument. Jinde nevídané barevné záběry přímo z bitevní vřavy doplňují mé oblíbené rockové hity tehdejší doby. ()

ChillThomas 

všechny recenze uživatele

Úžasné HD záběry, co se dochovaly z Vietnamu .. Je zde zobrazeno prolínání, jak válečníků, jejich rodin, tak také situace v Americe .. (hnutí Hippies) Dokument je doprovázen skvělým OST. Člověk nahlédne do té bezmoci, která po celou dobu válčení ve Vietnamu byla . Psychické rozpoložení vojáků bylo dosti kritické, proto užívání drog typu Marihuana, Kokain či Heroin bylo pro ně jediné východisko z psychické krize .. Válka byla celkové náročnější a nákladnější, než druhá světová válka (pro US). Ve Francii se dohodlo příměří, které nevydrželo ani týden, Americe se hold nepodařilo porazit komunistický sever, ten po odchodu amerických vojsk, stejně obsadil jih. Jedna z mnoha zbytečných válek USA .. ()

Johny303 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o válce ve Vietnamu, bohatý na informace a na velice kvalitní záběry a hudbu. Ztracené záznamy z Vietnamu jsou navíc doplněny o spousty komentářů amerických vojáků, kteří byli ve válce nasazeni. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

I když se někdy lehce opakují, historické záběry jsou, až na vyjímky, pouze ilustrační, nová stopáž zinscenovaná, někdy trochu populistické a některé světopolicajtské fráze docela pobaví, je líčení pamětníků v podání mě zcela neznámých lidí poměrně sugestivní. Dokumentární seriál v šesti pokračováních postupně vypráví příběh války ve Vietnamu prostřednictvím vzpomínek několika bývalých vojáků či jejich rodinných příslušníků, díky čemuž vyplouvají na povrch i různé zajímavé kontrasty. Kdyby bylo tempo trochu větší, mohly jít informace více do hloubky, ale i tak je to, i vzhledem k roku vzniku a původu cyklu, dobrá a koukatelná práce. Skoro k neuvěření, že na tom je logo History channel... ()

JBMAVERICK 

všechny recenze uživatele

Vietnam in HD je konečně to co jsem takovou dobu hledal. Není to sice komplexní dokument mapující den po dni tenhle tragický konflikt, ale zatím jsem neobjevil zajímavější, a co se týče skutečných záběrů rozmanitější výpověď, o válce ve Vietnamu. Mluvený komentář možná nepřinese nic nového pro člověka válečnou historií políbeného, ale je na úrovni a záběry příjemně doplňujě informacemi. Rozhodně doporučuju. ()

Ahurmen 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů vůbec nehledě na jeho zaměření a asi ten nejlepší dokument o válce ve Vietnamu. Dokument má skvělý hudební doprovod dotvářející atmosféru a celkově všechny záběry v dokumentu maji výbornou kvalitu a neopakují se, popřípadě nevykrádají/nekopírují předešlé dokumenty. Tento dokument je novým měřítkem pro kvalitu všech ostatních dokumentů. ()

Jimy 

všechny recenze uživatele

Velmi profesionálně vytvořený dokument zobrazující specifické okamžiky války ve Vietnamu. Kombinace barevných záběrů ve vysokém rozlišení, použité hudby pro dokreslení atmosféry a výpovědí amerických vojáků dělá z tohoto dokumentu jedinečnou záležitost. ()

myrecko 

všechny recenze uživatele

Popis hlavnych udalosti vo Vietname a USA a ich vplyv na priebeh vojny. Rozpravanie veteranov a ich manzeliek. Clovek ziska celkovy obraz vojny ako to vnimaju deti, rodina, vojaci a ti ktori sa nechali naverbovat. Odporucam pozriet. ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Tento dokument mě připoutal do křesla a s otevřenou pusou zíral, ne jenom kvůi tomu, co Američtí a Vietnamští vojáci na obou stranách zažívali, ale zejména z hlediska výpravy e efektů se tento dokument řadí mezi velmi povedené. ALE jelikož se jendá o americký dokument o americké prohrané válce, nečekejte, že všechno, co se ve filmu odehrává či říká je podle pravdy. Netvrdím, že bitvao Hamburger Hill byla procházka růžovou zahradou, ale zejména mám na mysli některé americké vojáky, kteří propagandisticky hájili svou zem a všechno sváděli na své vietnamské nepřátele. Stejně tak nečekejte, že se tu rozebere masakr v My Lai o kterém zde nepadne ani slůvko. Dokument je sice výborně udělaný, ale tyhle nacionalistické žvásty a zpracování filmu jenom donutí ubrat na hodnocení. Řekl bych, že hodnocení 7/10 je optimální. Holt Amíci nikdy nepřiznaj, že válku ve Vietnamu prohráli. ()

jizvoun 

všechny recenze uživatele

Peklo zdokumentované tak, jak ho viděli samotní vojáci, americká veřejnost a média. Všechny pohledy z jiného úhlu. Brilantně zpracované, proložené dobovou hudbou a dosud nezveřejněnými záběry. Stejně jako druhá světová válka:ztracené filmy jde o prvotřídní dokument ()

ForFan 

všechny recenze uživatele

Asi nejkvalitnější dokument o válce ve Vietnamu, který jsem doposud viděl. Všechny záběry jsou předělány do HD, takže obrazová kvalita je úctyhodná... Místy se sice některé záběry z bojů opakují, ale jinak je v tomto dokumentu spousta záběrů, které nebyly nikde zveřejněné. Popis těch nejdůležitějších údálostí války ve Vietnamu je zde dostačující (není zde příliš detailů, které moc lidem asi nic neřeknou, všeho je tu tak akorát). Škoda tolika mrtvých a raněných na obou stranách... Hodně mě udivilo kolik mužů šlo do této války dobrovolně (hlavně z USA - třetina všech nasazených vojáků) a ze strany Vietnamu asi dobrovolně nešli, ale museli bránit svou vlast... Byla to prostě zbytečná válka... ()

M4RT1NEK 

všechny recenze uživatele

TOP! Vietnamský konflikt je jedno z mě blízkých témat. Dokument je fajn, ač je zase jen z USA pohledu. Škoda, že nebyl více zmapován život a podmínky života vojáků ve Vietnamu mimo akci... Každopádně dávám pět hvězdiček! Prosím více takových dokumentů! ()

Reklama

Reklama