Reklama

Reklama

Když se mladá dívka z naprostého zapadákova přestěhuje do jednoho z největších měst na světě, čeká na ni docela silný šok. A přesně to se v padesátých letech minulého století přihodilo Eilis (Saoirse Ronan), kterou k takovému dobrodružství přiměje starší sestra, jež si pro ni přeje o něco lepší budoucnost, než jakou by bylo další živoření v Irsku. Eilis vyráží přes oceán na cestu z malého irského městečka Enniscorthy do newyorské čtvrti Brooklyn. Vydává se tak na cestu do neznáma, do prostředí, které s ní zpočátku nemá nic společného a do života, který si sama nezvolila. Ocitá se v cizím světě, připadá si jako ve vyhnanství a podléhá stesku po dosavadním životě v rodném Enniscorthy, ale poté, co se seznámí s pohledným italským dělníkem, stýskání po domově pomalu mizí. Eilis přichází životu v rušném New Yorku na chuť. Pak ale přijde událost, kvůli které se musí vrátit zpět do rodného Irska, kde je vtažena zpět do svého předchozího života, a i zde potkává novou lásku. Dostává se tím mezi dva hlasy vlastního srdce a musí se rozhodnout mezi světem, z něhož pochází, a světem, kde si může splnit svůj sen. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (299)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Brooklyn je velmi jemný a emotivní snímek, který sice není ničím neviděným, ale působí velmi podmanivě a diváka k sobě těžkým příběhem Eilis velmi připoutá. Řekl bych, že z většiny se tu zakládá na opravdu Oscara hodném výkonu Saoirse Ronan, která celý film velmi dobře utáhla. Ale pár nudnějších hluchý míst se tu vyskytuje, jako celek však velmi schopně natočené a určitě bych tu čekal oscarové nominace. A musím vyzdvihnout ten plakát na šířku tady nahoře, protože ten se opravdu povedl jen samotným nápadem toho jak Eilis vnitřně rozervána mezi dvěma světy. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Meh..ještě jsem to stihl do oscarů :P Takže jsem viděl vše krom Carol a s klidem můžu říct, že Brooklyn je pouze standardní žánrovka s perfektní Saoirse Ronan, a to jsem ji předtím vůbec nemusel a vlastně jsem chtěl film vynechat. Přesvědčilo mě až Sundance. Nic speciálního, ale poměrně jsem se bavil...7/10 ()

Reklama

Marsik 

všechny recenze uživatele

Kino Mat - Můj dnešní filmový zážitek dopadl po všech stránkách na jedničku. Už samotného výběru kina nelituji, byť jde o nejmenší kino v ČR. Tento spíše komorní film se sem náramně hodil. Co se snímku týče, tak Brooklyn šlape po celou dobu náramně a vy se těch 111 minut nenudíte ani na vteřinu. S. Ronan v hlavní roli předvádí vynikající výkon, kterému by klidně Oscar slušel, ale je pravda, že herečka je ještě mladá a má toho hodně před sebou. V budoucnu ji podle mě neuteče. Dále bych vyzdvihl krásnou podmanivou hudbu, stejně tak za kamerou seděl člověk, který má cit. No a v neposlední řadě děj, který osloví mnoho lidí a od druhé půlky se vám může stát, že uroníte více než jednu slzu. Závěr nebyl nikterak ucajdaný, přehnaný, což velmi oceňuji. Mám silné nutkání dát 5 hvězd, ale počkám si po druhém promítání. 82% (with J.) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

S. Ronanová mi vyrástla pred očami. Iba nedávno ma upútala vo filme Pokánie a o pár rokov je z nej dospelá žena a úžasná herečka, ktorá v pohode potiahne i náročné scény. 50-te roky jej pristanú, jej tvár do filmu jednoducho krásne zapadla, nie je to žiadna namyslená sexi herečka, srší z nej úprimnosť a pokora a práve preto ju mám rád. Príbeh o chudobnom dievčati, ktoré hľadá šťastie v Amerike je natočený v príjemnom a pomalom tempe, rozpráva s ľahkosťou a pozerá sa na to fajn. Možno to chcelo jednu silnejšiu scénu, ale i tak ma tá jemná a nenásilná love story medzi mladou Írkou a Talianom bavila. Krásny film, ktorý asi viac ocení ženské publikum, ale mne sa to páčilo. Kurva, asi začínam starnúť... 80%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vysťahovalecká téma zameraná na pocity hlavnej hrdinky a v druhej polovici zaobalená do romantickej zápletky. Prvá polovica je dosť nudná, v druhej sa už ako tak dostanete do toho, o čo ide. Oscarové nominácie tu ale nie sú podľa mňa na mieste. Snímok je v celku priemerný. Najlepšie z neho vyznieva záverečná myšlienka, či sa človek v cudzine môže cítiť ako doma, ak žije vo svojej národnej komunite, tak ako tu Íri v Brooklyne. Ľúbostná téma bola tiež zaujímavým náčrtom života, skôr ale mnohých mužov na konci 19. a začiatku 20. storočia. Je známe, že v tých časoch viedli dvojaké životy, v USA jedna manželka a doma druhá. Bez internetu, TV, či len s pomalým rastom telefonovania to vtedy bola bežná a nepostihnuteľná prax. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

  • Eilis (Saoirse Ronan) a Tony (Emory Cohen) spolu byli na snímku Zpívání v dešti (1952). Tony se poté dokonce zhoupne okolo lampy ve stylu filmu. Jedná se však zároveň o filmovou chybu, jelikož postavy se na snímek jdou podívat v roce 1951, přestože byla premiéra až o rok později. (hansel97)
  • Do filmu se vloudilo několik věcí, které by v 50. letech 20. století v Irsku zajisté nebyly. Na autech v Irsku je například použita státní poznávací značka psána fontem písma, který se začal používat až v 90. letech. Stejnou chybou je styl lamp, které tak v této době také nevypadaly. (hansel97)
  • Představitelka Ellis, Saoirse Ronan, sdílí některé podobnosti se svou postavou. Saoirse je Irka, která se narodila v New Yorku a byla vychována v Irsku, Její postava Ellis je Irka, která se narodila v Irsku, ale později začala žít v New Yorku. (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Reklama

Reklama