Reklama

Reklama

Když se mladá dívka z naprostého zapadákova přestěhuje do jednoho z největších měst na světě, čeká na ni docela silný šok. A přesně to se v padesátých letech minulého století přihodilo Eilis (Saoirse Ronan), kterou k takovému dobrodružství přiměje starší sestra, jež si pro ni přeje o něco lepší budoucnost, než jakou by bylo další živoření v Irsku. Eilis vyráží přes oceán na cestu z malého irského městečka Enniscorthy do newyorské čtvrti Brooklyn. Vydává se tak na cestu do neznáma, do prostředí, které s ní zpočátku nemá nic společného a do života, který si sama nezvolila. Ocitá se v cizím světě, připadá si jako ve vyhnanství a podléhá stesku po dosavadním životě v rodném Enniscorthy, ale poté, co se seznámí s pohledným italským dělníkem, stýskání po domově pomalu mizí. Eilis přichází životu v rušném New Yorku na chuť. Pak ale přijde událost, kvůli které se musí vrátit zpět do rodného Irska, kde je vtažena zpět do svého předchozího života, a i zde potkává novou lásku. Dostává se tím mezi dva hlasy vlastního srdce a musí se rozhodnout mezi světem, z něhož pochází, a světem, kde si může splnit svůj sen. (CinemArt)

(více)

Recenze (298)

POMO 

všechny recenze uživatele

Pekne sfilmovaná, jemná červená knihovňa s riedkym obsahom. Respektíve s obsahom, vnímaným a riešiacim životné udalosti po žensky - zjednodušene a cez slzy. Nominácia na Oscara za film roku napriek tomu pochopiteľná, "zemi zasľúbenej" sa to vnucuje vrchovate. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Příběh z dob, kdy minimálně Spojené státy vítaly ekonomické migranty takřka s otevřenou náručí a ke zdárnému absolvování vstupní kontroly se stačilo decentně nalíčit a mile usmát. Návratem do minulých časů ale Brooklyn není jenom svými reáliemi, ale také přímočarým vyprávěním. Oproti knize je sentimentálnější, doslovnější a tematicky méně rozvětvený (chybí obsluhování Afroameričanů nebo náznak lesbické lásky). Zároveň si ale z větší části zachovává sympaticky nenucený vývoj událostí a svou vyprávěcí strukturou důsledněji rozvíjí motiv dvou domovů. Ve druhé polovině Eilis zažívá podobné situace jako v první, pouze je mnohem zkušenější, z žačky se stává učitelkou (proměna je dovršena druhou scénou na lodi, kdy radí nezkušené dívce). Trvalou připomínkou domova je zelená, ke které se postupně přidávají další barvy, podobně jako se ke smutku v hrdinčině tváři přidávají další emoce (spíše než aby jednu emoci zcela nahradila jiná). Neschopnost přestřihnout pouto k domovině přidává protagonistčině cestě za snem na ambivalenci – během první hodiny vytěsňuje stesk nejprve soustředěnou prací, poté budováním nového domova, aby si následně bolestivě připomněla, že její jediný a skutečný domov se nachází v Irsku. Odstěhování do USA tak oproti jiným přistěhovaleckým příběhům není koncem, nýbrž začátkem trápení. Nejvýraznější odchylku od předlohy představuje výrazné zredukování úvodní části příběhu. V knize na několika desítkách stran poznáváme prostředí a osoby, které bude muset Eilis opustit. Ve filmu dívka krátce po začátku oznámí, že odcestuje do Ameriky, což vzápětí také udělá. Nemáme tak možnost lépe poznat starší a protřelejší sestru Rose, jejíž odkaz Eilis rozvíjí a nevzniká tudíž napětí mezi tím, která ze sester si úspěch zaslouží a tím, která ho nakonec dosáhne. Eilis lze bez problému přijmout jako tradiční romantickou hrdinku. Film je tak ve vztahu ke konvencím idealistických vyprávění o naplnění amerického snu méně podvratný než kniha. Zachovává si ale její vypravěčskou přímočarost a věcný, nesentimentální tón, kdy nám slovy a hudbou polopaticky nesděluje, co hrdinka prožívá, ale nechává nás, abychom si tím prošli společně s ní. 80% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Príjemné romantické klišé so sympatickou ústrednou dvojicou. Nič viac, nič menej, nominácia na Oscara je dosť veľký úlet. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Irský film o irských přistěhovalcích uprostřed Brooklynu. Evidentně tedy film, ve kterém se plno irských rodin určitě najde. Mně osobně se mi nejvíc líbila Saoirse Ronan a musím říct, že ten mladej Ital měl pravdu, když tvrdil, že irský holky jsou hezčí, jak italský. I v tomhle filmu mají něco do sebe a právě Saoirse tu krásu vysloveně odpaluje. Příběh pak nic extra velkého není. Už podle obsahu se dá tušit, čeho se divák dočká. Žádné objevné drama, ale na druhou stranu poctivě natočené. A i to se počítá. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $36,678,249Tržby Celosvetovo $51,500,000Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ poctivá nevtieravá filmárčina s dobrými hereckými výkonmi na čele zo Saoirse Ronan, dejovo pútavé, dejová dramatizácia silná, plus som troška čakal že sa to trošku viac zvrtne v závere ale aj tak spokojnosť /75%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Taková úhledná zrzavo-zelená knihovnička s pastelovou ořízkou. Jestli to má víc vrstev než cituplné váhání Šorše nad tím, jestli spíš zahoří k zakrslému italskému opraváři bidetů, nebo k zazobanému irskému náckovi ze Star Wars, tak jsem je asi přehlídl, ale může za to předávkování barvou, měkkým světlem a irskou muzikou. Ani se na ten film moc nezlobím, je to prostě jen kompilát všeho, co mě na podobných dramatech zabíjí. Ten konec už fakt čisté heslo z encyklopedie klišé pro začínající a končící scenáristy. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Od Irů pro Iry. Docela jsem trnul, jak se rozhodne a jsem rád, že to dopadlo, jak to dopadlo. Zaujalo mě, jak bylo snadné dohodnout někomu práci na jiném světadíle. A to prosím bez internetu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Film stejný jako hlavní hrdinka. Šedá myška, která si razí cestu mezi líbivějšími a výraznějšími. A díky tomu, že je role Eilis psaná Saoirse na tělo, cítím její touhu po vlastních rozhodnutích na životních křižovatkách hodně na blízko. Kdyby se ale poslední třetina vydala trochu vyzrálejším směrem, věřil bych i celému Brooklynu. Otazníky kolem vztahů a mostů, které se nedají spálit ani směrem k sobě, ani směrem od sebe, bolí totiž nás všechny. Vyřešit je sytě červenou knihovnou proto byla laciná podpásovka. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, které mě dokáží nějakým kouzlem tak uhranout, že poskládám všechny útočné zbraně obrazně na zem, ohodnotím tento příběh svým momentálním stavem srdce a tiše odcházím, abych nenarušila tu krásnou, křehkou atmosféru............ ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Normální romantický film, zač ta nominace na Oscara, to nechápu. Přišlo mi to jako příběh o dívce, která nějak neví, co vlastně chce a rychle zapomene na to, kolik lidí pro ni něco dobrého udělalo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dle zdejšího obsahu a galerie jsem čekal tuctovou, nesnesitelnou romantiku (film se mi do hledáčku dostal jen kvůli nominacím na Oscara). Kupodivu to nebylo zas tak špatné (tedy, alespoň po nějakou dobu). Divák začne fandit hlavní hrdince prakticky od začátku, přeje jí, aby se vypořádala s životními úklady, má radost z její „aklimatizace“ (špagety pobavily), později sleduje snahy jejího okolí „usadit“ ji a…právě tam mě postupně přestala být Eilis svým chováním příjemná a vyvrcholilo to maximálně pokryteckým aktem, kdy ztratila moje sympatie úplně. Nebýt totiž „onoho“ rozhovoru, Eilis by „ten krok“ pravděpodobně neudělala (proč taky, že?) a dál by žila „jakoby nic“ (možná tak s menšími výčitkami svědomí). A tak jsem se na ni po zbytek filmu už jen mračil a nezměnilo to ani „předání štafety“ (což mi jistě vykouzlit úsměv na rtech mělo). Velká láska, aha, hm…houby s octem leda! A když k tomu přičtu fakt, že jsem měl už od prvního setkání problém s představitelem Tonyho, pak ten závěr…vyjde mi to nakonec jen na lepší průměr. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Brooklyn zmizí v paměti běžného diváka hodně rychle. Zůstat by tam mohl snad jen díky Oskarovým nominacím nebo díky naprosto odzrbojujícímu výkonu Saoirse Ronan. Ta je zatím mou favoritkou na zisk zlaté sošky (ještě mi zbývá dokoukat ROOM), ohrozit by ji mohla snad jen Cate Blanchett (CAROL). Zbytek obsazení se snaží s hlavní představitelkou držet krok a vcelku se jim to i daří. Pár scén má Brooklyn opravdu velmi krásných (italská večeře, slow motion záběry), ale většina jich je jen barevným ekvivalentem šedivého televizního šumu po skončení vysílání. Trošku nechápu nominaci za nejlepší adaptovaný scénář, dramatické emotivní vrcholy na mě (až na jediný případ) nefungovaly a spíše mi většinou přišly úsměvné. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Zcela odlišný případ než Carol. V jádru to sice stále není nic objevného, ale s danými proprietami to po celou dobu pracuje sebevědomě a bez zaváhání. Snad jen projev Emoryho Cohena mi chvílemi přišel občas mírně zpomalený a tlačící příliš na italskou pilu, zbytek osazenstva hraje bez jakýchkoliv problémů, ovšem všichni jsou naprosto zatlačeni do zapomnění Eilis v podání Saoirse Ronan. Ta si krade každou scénu, kde se vyskytuje, přímo neuvěřitelně a to zcela jemným, milým, nenásilným způsobem, s hezkým irským přízvukem, který by dokázal ukrást srdce snad každému mladíkovi, nejen tomu nepříliš temperamentnímu Italovi. Překvapilo mě docela velké množství humoru, hlavně scény v dívčím domově se téměř neobešly bez vtipného pošťuchování, film dokáže přeřadit ale i do uvěřitelného dramatu. Vždyť hlavní zápletka se točí kolem vyrovnávání se s opuštěním hnízda a letu do dalekých krajů. Nakonec se děj překlopí hlavně do té romantické zápletky, ale tento podtón tam vydrží až do konce. A občas jde poznat z dialogů, že se muselo oproti předloze dost škrtat a v knize to celé bylo podáno ještě vyrovnaněji. To už tak ale při převádění do časem omezeného média bývá. Technická stránka filmu, dobová atmosféra, Brooklyn samotný - s ničím jsem neměl problém, i když bylo občas poznat, že rozpočet nebyl až tak štědrý. V první části filmu mi snad mírně překáželo jen nadužívání zpomalených záběrů, ve snaze navodit výraznější emoce nebo zdůraznit scény, myslím, že to šlo udělat i méně násilně. Příběh je to ovšem celkově zcela romantizovaný, tak to až tak nevadí. Saoirse by si každopádně toho oscara zasloužila, ale má na to ještě čas a věřím, že se objeví brzy i v nějakém víc akademikům líbivém filmu, i přes to, že tento film byl nominovaný až na nejvyšší ocenění. K tomu bych řekl jen to, že vždycky budou při takovém počtu nominací nominovány i filmy zcela do počtu, podobně získala nominaci jistě i Carol (ta ovšem byla navíc i naprosto průměrný, nudný, nefunkční konstrukt) . Ale asi dlouho nebude mladá irská rodačka hrát tak sympatickou, nevinnou (i když se postupně ukáže, že ne až tak, jak se zprvu zdá - tady má film ale taky problémy kvůli nedostatku prostoru oproti knize) a citlivou hrdinku jako tady. S tak hezkými kostýmy a účesy. 7,7/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný film. Brooklyn síce nepatrí medzi filmy, ktoré by dokázali niečím výraznejšie prekvapiť, možno až na jeden moment a ani záver nebol úplne istý, ale ťažko sa tu dá niečo skutočne vytknúť. Dejovo mi to v rámci žánru prakticky naplno vyhovovalo po celý čas, jedine to možno chcelo ešte pridať nejakých dvadsať minúť aj pre tú poslednú fázu, aby boli línie v Amerike a aj následne v Írsku vyrovnanejšie, takto som si ako divák jednoznačne zvolil práve tú americkú a dúfal som, že ma ani hlavná hrdinka v tomto nesklame, inak tu nemám žiadnych výhrad, podané je to s jemnou citlivosťou, takže sa mi na to pozeralo až mimoriadne dobre. A môže za to aj absencia nejakých samoúčelných prekážok, takéto realistické stvárnenie ocením viac. Veľkým plusom je rozhodne obsadenie, hlavne moja veľká obľúbenkyňa Saoirse Ronan, ktorá nikdy nesklame, svojou charzimou a bezchybným herectvom to opäť ťahá s najväčšou ľahkosťou, dvojica mladíkov mi tiež prišla sympatická, toto by sa v americkom filme určite nestalo, Jim Broadbent v úlohe kňaza, ale všetky vedľajšie postavy mi prišli úplne ideálne. John Crowley ma tiež ani v najmenšom nesklamal, vizuálne je to v poriadku, no hlavne si ma to získalo tou mimoriadne príjemnou atmosférou a ešte v kombinácii s veľmi peknou hudbou. Takže tu nič výraznejšie vytknúť nemôžem, dostal som presne to, čo som aj očakával, mimoriadne sympatický film, ktorý si pri správnej nálade s radosťou pozriem znovu. 77% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Vizuálně a herecky moc pěkné, ale příběh je docela nudný a bez jakéhokoli zvratu. Naprosto přímočaré a předvídatelné 50% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Meh..ještě jsem to stihl do oscarů :P Takže jsem viděl vše krom Carol a s klidem můžu říct, že Brooklyn je pouze standardní žánrovka s perfektní Saoirse Ronan, a to jsem ji předtím vůbec nemusel a vlastně jsem chtěl film vynechat. Přesvědčilo mě až Sundance. Nic speciálního, ale poměrně jsem se bavil...7/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Chvíli máte pocit, že se to svojí niterností a precizním vedením bude podobat tomu lepšímu od Minghelly, místy po nás svojí atmosférou a osudovostí hlavní trojice pomrkává Pokání a v závěru poznáte akorát moderní, decentně udělanou, místy emocionální červenou knihovnu pro ne úplně blbé diváky, kteří chtějí přece jen něco více, ale hlavně nic invenčního, mimo jejich rámec vnímání. Trestuhodně průměrný film s výtečně hrající Saoirse Ronan, které je tu škoda pro tak normální příběh s natolik fádním vyústěním. ()

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Reklama

Reklama