Reklama

Reklama

Portia pracuje už šestnáct let na elitní univerzitě Princeton. Jejím úkolem je objíždět střední školy, vytipovávat vhodné adepty na studium, a pak se samozřejmě účastnit výběru, neboť poptávka daleko převyšuje nabídku. Jednoho dne se vypraví na poněkud alternativní venkovskou školu v New Hampshiru (trochu s postranním záměrem, protože nedaleko žije její matka), protože její ředitel a zároveň jediný učitel John Pressman ji upozornil na údajně geniálního žáka. Jeremiah je opravdu zvláštní. Do školy nastoupil teprve před pár měsíci, je to samouk, dítě adoptované chudou nevzdělanou rodinou, má celkem mizerné známky, ale je neuvěřitelně sečtělý, má filozofické sklony a hlavně hlubokou touhu poznávat. Portia ovšem správně odhadne, že na přijetí šanci nemá, protože prostě nezapadá do systému. Její postoj ale dozná obratu o 180°, když jí John předá kopii Jemeriahova rodného listu a řekne jí, že je to její syn. Portia totiž ještě jako studentka přišla do jiného stavu, porodila a týž den dala dítě k adopci. Tuto skutečnost zatajila i před vlastní matkou, jediný, kdo o tom věděl, byla její spolubydlící, čistě náhodou Johnova známá... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (6)

  • Tetování s podobiznou Belly Abzug (bývalá členka Sněmovny reprezentantů USA a zásadní postava feministického hnutí), které má postava Susannah (Lily Tomlin) na rameni, vzešlo z návrhu samotné herečky. (jezurka42)
  • Portiina matka Susannah (Lily Tomlin) má na zdi umělecké dílo zobrazující rybu jedoucí na kole. Jedná se o odkaz na citát australské spisovatelky, aktivistky a senátorky Iriny Dunn: „Žena potřebuje muže jako ryba potřebuje kolo,“ který později zpopularizovala feministka Gloria Steinem. Susannah také cituje Ericu Jong, přední americkou spisovatelkou zaměřující se na feministická témata. (jezurka42)
  • Ve filmu si zahrála jednu z menších rolí i Janet Lavin Rapelye, která se ve skutečnosti stará o přijímací řízení právě na Princetonu. (jezurka42)
  • Film je adaptací knihy od Jeana Hanffa Korelitze, která nese stejný název. (wohna)
  • Pesničku "We Are Young," ktorá sa objavila vo filme, naspievala austrálska speváčka Vassy. (Crybaby)

Reklama

Reklama