Reklama

Reklama

X-Men: Budoucí minulost

  • USA X-Men: Days of Future Past (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie / Kanada, 2014, 131 min (Special Edition: 148 min)

Zmutovaným hrdinům X-Men hrozí definitivní zánik. Jejich rasa byla vždy na pokraji vyhynutí, ale teď je ta hrozba ještě reálnější než kdy jindy. Jediná cesta ke spasení vede přes minulost, na samý začátek řetězce událostí, které stávající nebezpečí vyvolaly. K bytostem s výjimečnými schopnostmi se vrací režisér Bryan Singer, strůjce jejich mimořádného úspěchu. Spolu s ním ve filmu X-Men: Budoucí minulost přichází i nejvíc mutantů v historii této ságy. Díky tomu, že se film odehrává ve dvou časových rovinách, objeví se v něm hned dvě podoby vůdce „hodných" X-Men, profesora Xaviera (Patrick Stewart, James McAvoy) a jeho protivníka Magneta (Ian McKellen, Michael Fassbender). Pouze Wolverine (Hugh Jackman) zůstává stále stejný díky schopnosti nestárnout a bleskurychle se uzdravovat. Právě on proto dostane zdánlivě šílený úkol, vrátit se v čase a zabránit tomu, aby se z bývalých přátel stali soupeři na život a na smrt. Jedině spolu totiž mohou v budoucnosti čelit síle, která předčí i jejich unikátní schopnosti. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 389)

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

K absolutóriu tomu něco chybělo. Možná méně rozvleklá prostředí část či až přílišná zkratkovitost budoucí linie. Přesto se jedná o velmi solidní příspěvek do X-menovského univerza a přináší jednu naprosto ultimátní akční scénu. Mutanti se vrátili ke svého filmovému otci a rozhodně jim to prospívá. Teď nás bude čekat snad nejtěžší soupeř X-menů, na kterého se osobně těším již od dob prvního filmu. Jen do toho. ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Když se smíchá to nejlepší z nových a starých X-menů, vznikne z toho fantastický koktejl, jaký se nekonzumuje příliš často. Nemám, co bych dodal, pro mě jedni z nejlepších X-menů a ať hledám jak hledám nenecháním jediný důvod proč bych tomu neměl napálit plných 5*. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

S mutantmi sa stretávame už 14 rokov a vytrieskať po takejto dobe (a po šiestich filmoch) z látky ešte pôsobivosť - to chce kumšt. Množstvo a nesúrodosť predchádzajúcich príspevkov do x-men univerza Budúcej minulosti trošku podlamuje nohy, ale inak veľmi fajn. Scenáristi sa v akurátnej miere odvolávajú na predchádzajúce diely, pracne budujú osudovosť - ale celá zápletka je aj tak viac-menej vycucaná z prsta. Budúca minulosť je veľké upratovanie neporiadku, ktorý v sérii nastal, navrátenie jednotnej koncepcie a režisérov pokus, aby doklepol to čo pred pár rokmi nechal otvorené. Pocit logického a emocionálne uspokojivého vyústenia uplynulých zápletiek sa preto napriek evidentnej snahe nemôže dostaviť - do tohto bodu totiž nič nesmerovalo. Čiže tvorcovia mali od začiatku mimoriadne ťažkú úlohu a myslím, že v rámci týchto podmienok obstáli výborne. Šanca na epické a kompaktné ukončenie série, ktorú Singer prepásol keď uprednostnil Supermana pred Posledným vzdorom, je však bohužiaľ nenávratne preč. Akcie máme zase pomenej a prim hrajú dialógy a postavy. Herci hrajú maximum čo môžu a potešilo ma, že Jackmanov Wolverine nestrhával na seba pozornosť na úkor ostatných. Do toho tvorcovia vystrúhali jednu uber cool scénu s Quicksilverom, ktorá je síce 100%-ne samoúčelná, ale stojí za to. Čiže je upratané, štít vyčistený a som zvedavý ako dopadne Apokalypsa. Osobne mám túto hereckú aj kreatívnu zostavu rád, ale nasledujúci diel by mal byť posledný. Päť nakoniec nedám práve pre spomenutú vycucanosť z prstu a pre fakt, že prvá trieda šlapala o malinký kúsok lepšie. ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Sequel prequelu trilogie, která je tímto rebootována, stejně tak spin-offy. Už se v těch X-menech trochu ztrácím, stejně asi i tvůrci, a tak přišli s "jednoduchým" restartem (hlavním důvodem byl asi Poslední vzdor, který zmrvil Ratner). Každopádně jde o velmi zábavný článek X-rodinky a to asi i proto, že Wolverine pro změnu není ve středu vesmíru/dění. Velké plus za Dinklage a Evana Peterse, který si rychle odskočil (pun intended) z AHS. ()

Khumbac 

všechny recenze uživatele

No nevím nevím ... půjde se dát natočit další díl ještě lépe? Opravdu jsem se bavil a příjemně odrelaxoval. Magneto se stadiónem a roksorama nádherně odzbrojoval. Jo a ten trpaslík podává stejně dobrý výkon jako v Hrách o trůny. Nejhezčí mutant: "BEAST" ()

Ogen 

všechny recenze uživatele

Když jsem film viděl poprvé v kině odcházel jsem s totálním gulášem v hlavě, vůbec sem nějak nepobral ten konec, ale byl to perfektní zážitek. O čtyři měsíce později jsem zhlédl film na PC a musel jsem hvězdičku přidat. Co se týče zpracování, kamery, scénáře a perfektní režie nebyl jsem zklamán. Propojení budoucnosti spolu s minulostí skvělé. Má TOP herečka Jennnifer je prostě bomba na plátně. Opravdu je tento díl o kousílinek lepší než První třída, ale stále se oba filmy drží na mém super listě! Jen tak dál a nemůžu se dočkat na pokračování.... ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Zatímco First Class hrála na retro, Budoucí minulost hraje na vážnou notu osudovosti a předávání štafety nové gardě, jako svého času filmová posádka Star Treku. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Sci-fi není můj nejoblíbenější žánr a tento film je spíš mužská záležitost. Nic vhodnějšího jsem dnes večer v televizi nenašla, tak jsem se překonala a podívala se. Film hýří vizuálními efekty a bojovými scénami. Při sledování takových filmů nabývám dojmu, že časem herci nebudou ve filmu potřeba. Jejich účinkování převezmou roboti a různé technicky stvořené příšery a digitální monstra. Vlídným prvorepublikovým filmům už zřejmě odzvonilo. Tím nechci říct, že se mi film nelíbil. Oceňuji efektní triky a napínavý akční příběh. Je to slušný reprezentant žánru. V hlavě mi utkvěla úvodní otázka, kterou si v životě položil snad každý člověk : Je budoucnost předurčena? ()

hopskulak 

všechny recenze uživatele

Nejroginálnější filmový příběh X-Menů a v důsledku toho mimořádný komiksový film odlišující se od ostatních svým pevným poutem s tradicí a prvními díly série. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Spolu s X-Men 2 moja obľúbená časť. Výborné tempo, dostatočná hĺbka pri dôležitých postavách a neobvykle suverénny scenár. Mix starých a mladých charakterov si výborne ustrážili, ako ale všetci čakali najväčším ťahúňom bol opäť Hugh Jackman. ()

kinghome 

všechny recenze uživatele

Tak takhle by měl vypadat dokonalej komiksovej film! Úplně jsem si nové X-meny zamiloval a mrzelo mě, že skončili, klidně bych si další půlhodinku dal. 132 minut vypadá jako hodně, ale uteče to strašně rychle, hlavně díky tomu, že příběh je tak nabitý, že se nemáte šanci nudit. Herecké obsazení nemohlo bejt lepší, vybrali to nejlepší, co můžeme na filmových plátnech vidět. Michael Fassbender je úžasnej herec, ale nechápu, že je vyzdvihován nejvíce on, pro mě nejlepší výkon předvedl jasně James McAvoy, který dokáže zahrát opravdu všechno a po sviňákovi je tohle jeho nejpovedenější role. Další dokonalá věc je to prolínání dvou časů, v budoucnosti je dokonalá parta, která utíká před stroji, jejich souboje jsou úžasné, hlavně hra s portály mě bavila. A v minulosti jsou skvělý prostě všichni. Nenapadá mě nic, co by mě na filmu nebavilo, byla to dokonalá podívaná, jen škoda, že Quicksilver nedostal více prostoru, ale jeho scéna je to nejlepší, co jsem ve filmu viděl. Já prostě nemůžu jinak než za 5*, už se těším na další díl. Jo a počkejte si na potitulkovou scénu. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Takže Bryane. Rozjelo se to slibně. Ale až na pár opravdu vynikajících scén (nebudu ani jmenovat, udělali to již jiní, takže až to uvidíte, budete možná vědět, že to nejlepší máte již za sebou). Ultra-drahá, ufňukaná (jak projevem, tak i hudebním podkresem- to není hudba, to je oldschool lámání diváka) SCI - FI TELENOVELA, která více nudí, než zajímá, spíše otravuje než baví a Bryan Singer si u mě definitivně podepisuje ortel nejpatetičtějšího tvůrce. Vaughn please back! A to jsem si říkal že X men potřebuje zpět Singera. Tolik herců na jednom place a úplně zbytečně. Naprosto zbytečně. Všichni do jednoho jedou svůj standart. Film se rozhodně nikam nežene a my máme možnost poslouchat sálodlouhé, prázdné, (byť se tváří velmi oduševněle), rozhovory, které hraničí s tak nechutným kýčem, že nemohu věřit zde velmi chvalným "kritikám" na adresu dialogů!? Poslední X men jsou rozhodně kvalitní podívanou, je jen bohužel podívanou i neskutečně rozvleklou a nikam se neposouvají, byť si tu hrajeme s časem, pořád upadáme do minulosti jak vizuálně tak i otravně pateticky v dialozích. CSFD i IMDB hype od skalních fanoušků. Nic víc. A nikdy více. ()

Haretix 

všechny recenze uživatele

Bryan Singer se vrátil k tomu co mu jde nejlépe! X-Meni jsou jeho mazlíčci a umí s nimi zacházet opravdu perfektně a s úctou. Day of Future Past splňuje parametry blockbusteru, ale jde ještě dál. Akce tu je tak akorát a je zatraceně výživná (Quicksilver a precizní zpomalovačky), příběh velmi pevně uchopen a jeho kvalitní drží až do samotného konce. Ale to co je naprosto na filmu brilantní je využití charakterů postav a pak samotné dialogy. McKellen/Stewart, Jackman/McAvoy, ale hlavně McAvoy/Fassbender, osudové proslovy sílí na kvalitě. Dostaví se i mocná nostalgie McAvoy/Stewart Zkrátka brilantní počin od samotného otce mutantů. 95% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Minulý rok v lete som si to takto valil do Prešova na Wolverina a rok sa skoro s rokom stretol a ja opäť sedím v kine, tentokrát rovno na tímovku. DoFP už od uvedenia ponúkali skvelé trailery, preto sa bolo načo tešiť. A veru, bolo tomu tak. Úvod ako z učebnice o tom, ako diváka zaujať, druhá kapitola ako pracovať s napätím a tretia ako využívať efekty, Príchod sentinelov a všetky tie srandy čo tam s X-obrancami robili, no radosť pozerať. Potom sa to začne pekne zamotávať, atď. Čo a týka scenára, takmer perfektný. Skvele vyskladaný, nadväznosť, žiadne časové paradoxy. Je vidieť, že si na tom dali záležať, čo sa u prvých filmoch veľmi nedalo povedať. Dokonca sa snažili opravovať chyby z tých predošlých ( Prof.X a jeho chôdza ) ktoré tam pri dejových manipuláciách vznikli. Poďme k osadenstvu. Aj keď sa môže zdať, že je tam veľa bočných postáv, ťažisko je už na veteránoch, či Jackman, Fassbender, McAvoy a tuto sa k nim pridala aj Lawrence. Držali sa, možno W trochu menej hláškoval, ale celkovo toto malo nádych taký viac dramatickejší, aby mal divák pocit, že ide fakt o veľa. Zlomený mladý X, hrozivejší M a to všetko na prelínačke časov robil film vskutku úchvatným. Nedá mi nespomenúť scénu s Quicksilverom. Najcoolovejšia, najgeniálnejšia, najnápaditejšia. Jednoducho asi najlepšia zábavno - akčná scéna, akú som kedy videl. Ďalej keď už takto vypichujem, tak nedá mi nespomenúť titulky, áno dobre počujete, DoFP malo na začiatku regulérne titulky. Keby že nesedím, padnem na riť. Musím sa ale vrátiť k scenáru. Úvod a záver perfektné, tam sa nedá čo vytknúť. Trochu ale zamrzelo, že ten stred je taká vata, kde sa veľa kecá, riešia sa rôzne záležitosti, čo posúvajú dej ( nie len tohto filmu ) ďalej. Ale čakal som, že akcia bude dávkovaná najek tak priebežne. Na druhej strane, čo tam stvárala Mistique s nohami, kopy, otočky a combá, no padla mi sánka, Ona v tom to filme rozhodne zažiarila, dostala dostatok priestoru a patrične ho aj využila. Čo dodať?? Asi to uzavriem tým, že zatiaľ najlepší X-mens film, čo sa po obsahovej ale aj po vizuálnej stránke týka, s využitými hercami, charakterovými postavami a potitulkovú scénou, ktorá jednoducho hovorí sama za seba. 4 z 5 ( CC, 3D, BA, Eurodiera ) ()

DJ Rocco iNc 

všechny recenze uživatele

To, že film je úspešný, má na starosti z veľkej časti Hugh Jackman, ktorý opäť ztvárnil Wolverina. V podstate on ťahá celú x-menovskú ságu. ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Zarytí fanúšikovia pôvodných Singerových filmov nemusia súhlasiť (a asi ani nebudú), no absencia Vaughnovej réžie je tu veľmi citeľná a to v zápornom zmysle slova. Ak v tomto prípade napokon po dlhšom premýšľaní dávam štyri hviezdy (a aj to najmä za audiovizuálnu stránku filmu a cestovanie v čase, pre ktoré mám skrátka slabosť), pri Prvej triede mám chuť prehodnotiť svoje pôvodné hodnotenie a napáliť tam rovno plný počet. Singer oproti spomínanému kolegovi totiž nedokáže dostatočne vykresliť jednotlivé postavy, čo sa odzrkadľuje na tom, že aj taký Magneto v podaní Michaela Fassbendera je na scéne asi len kvôli tomu, aby frustrovaní fanúšikovia nezahádzali drahému Bryanovi dom pokazenými vajciami. S dynamikou deja je to tiež občas ako na hojdačke, niekedy si divák praje, aby scéna trvala večnosť, inokedy vydrží dianie neprerušene sledovať najmä kvôli tomu, že v kine nemá možnosť zastaviť film a na chvíľu si odskočiť, kým sa mu opäť vráti chuť k sledovaniu najnovšieho prírastku do série, ktorú má inak veľmi rád. Navyše keď si s nástupom záverečných titulkov uvedomí, že najnezabudnuteľnejšou scénou bola one man show postavy, ktorú na plátne videl len pár minút (inými slovami Quicksilverovo vyriešenie zdanlivo bezvýchodiskovej situácie v Pentagone), filmu skrátka niečo musí chýbať. Avšak ako už bolo uvedené vyššie, Budúca minulosť je po audiovizuálnej stránke skvelou zábavou, ktorá s nástupom starých i nových obľúbených mutantov (z ktorých mnohí by si zaslúžili určite väčší priestor) dokáže každého fanúšika strhnúť a aspoň dočasne ho donútiť zabudnúť na všetky nedostatky, ktoré mu pred očami prebiehajú. (75%) ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Předem výtky: čekal jsem víc Quicksilvera (vážně škoda, že se nepředvedl víc, ten kluk je v podání Evana Peterse ještě větší týpek než v komiksu a obzvláště ta jeho akcička stojí za to). Tím pádem mě mrzí i absence jeho ségry Scarlett Witch, ale budiž. No a pak jsem čekal více konfrontací mezi starými a novými, Gandalf a Picard tam mohli být o nějakých těch pár minut více. A to je asi tak všechno. Můžu sice zmínit, že jsem to čekal trochu lépe jinačí, ale je to spíše zbytečné, jelikož je to na plný počet i tak. Moc "hustá" role Petera Dinklage je vážně taky moc dobrá, ale Tyrion je Tyrion. Jinak scénař nemá chybu, nenudí, žádná hluchá místa, zápletka se Sentinely je k nezaplacení. Prostě paráda - Wolverine zase válí a vidět herce z původní trilogie zase pohromadě je skutečně zážitek k nezaplacení, pořád jim to fantasticky šlape. Já nemám výhrad, Bryan Singer už by snad nic jiného než X-Meny točit neměl protože mu to fakt jde a jak vidět, tá série má pořád koule a ještě je snad chvíli mít bude, což je jedině dobře. Těším se, ohromně moc se těším na Apokalypsu. PS: už dost rosomakových sólovek, po Budoucí minulosti to už opravdu působí jako výplň nejvyššího kalibru, i když Origin je vynikající film, Wolverine už ne, ale to patří jinam. Za mě 100%, Marvel je pořád silný jen tak dál!!! ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

Jasně nejlepší "EKSMENI" so far.... Příběh nepostrádá tempo jako minulé díly, vše je tak nějak vypilované a scéna, jak Peter, po osvobození Magneta, rozhodí ve zpomaleném záběru ty policajty, je nezapomenutelná... Jen škoda, že jsme se více nedozvěděli o té temné budoucnosti... Závěr samozřejmě otevřený dalším pokračováním... Herecké obsazení, hlavně "minulosti" je nanejvíš sympatické a Fassbender i McAvoy odvádí jako rivalové nadstandardní performance... No a Sentinelové jsou úchvatní... ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Kdyby tohle bylo mé oblíbené uskupení, tak jásám jak malý Jarda. Má to myšlenku, má to slušné akce, ale hlavně to má kvalitu a silné scény. A těch tu není vůbec málo. Snad jedinou výtku bych měl k Jennifer Lawrence, která v roli Raven/Mystiqe vypadá příšerně (hlavně ve srovnání s Carmen Electrou, takže tuhle postavu musí hrát nějaká coura). Jinak je to ale parádní jízda a dvě hodiny utekly jako voda. ()

Související novinky

Co se děje s X-Meny?

Co se děje s X-Meny?

10.11.2016

Třetí wolverineovská sólovka se jmenuje Logan, dorazí k nám 2. března a není tak úplně jisté, co se bude dít po ní. Hugh Jackman se tu rozloučí s rolí Wolverinea, zároveň by ale mohlo jít o částečné… (více)

McAvoy a invaze z vesmíru

McAvoy a invaze z vesmíru

12.09.2016

James McAvoy není ve sci-fi žánru zrovna nováčkem. V X-Men: Budoucí minulost nebo X-Men: Apokalypsa si ho užil dosyta, teď ho ale čeká velký test bez vyholené hlavy, kolečkového křesla a mutantích… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

17.09.2015

Bryan Singer, režisér X-Men, X-Men 2 a X-Men: Budoucí minulost, nám příští rok představí X-Men: Apocalypse. Ano, čtyři z jeho (brzy) devíti filmů jsou z mutantí série, není tedy divu, že Singer… (více)

Reklama

Reklama