Reklama

Reklama

X-Men: Budoucí minulost

  • USA X-Men: Days of Future Past (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie / Kanada, 2014, 131 min (Special Edition: 148 min)

Zmutovaným hrdinům X-Men hrozí definitivní zánik. Jejich rasa byla vždy na pokraji vyhynutí, ale teď je ta hrozba ještě reálnější než kdy jindy. Jediná cesta ke spasení vede přes minulost, na samý začátek řetězce událostí, které stávající nebezpečí vyvolaly. K bytostem s výjimečnými schopnostmi se vrací režisér Bryan Singer, strůjce jejich mimořádného úspěchu. Spolu s ním ve filmu X-Men: Budoucí minulost přichází i nejvíc mutantů v historii této ságy. Díky tomu, že se film odehrává ve dvou časových rovinách, objeví se v něm hned dvě podoby vůdce „hodných" X-Men, profesora Xaviera (Patrick Stewart, James McAvoy) a jeho protivníka Magneta (Ian McKellen, Michael Fassbender). Pouze Wolverine (Hugh Jackman) zůstává stále stejný díky schopnosti nestárnout a bleskurychle se uzdravovat. Právě on proto dostane zdánlivě šílený úkol, vrátit se v čase a zabránit tomu, aby se z bývalých přátel stali soupeři na život a na smrt. Jedině spolu totiž mohou v budoucnosti čelit síle, která předčí i jejich unikátní schopnosti. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 388)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

X-men beats everything else!!!!!! Parádní den strávený s X-Meny zakončený jednak nejlepším X-menem, ale možná i nejlepší komixovkou vůbec. Na chválu jde zde toho opravdu spousta, ať už parádně promyšlený time travel, kvalitní cásting, revoluční efekty s Quicksilverem až po epické finále, kde jsem naposled takovou velkolepost viděl v Temném Rytíři. Excelentní film, který vám udělá ještě radost a párkrát vyrazí dech:) ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

X-Men: Budoucí minulost je přehlídka hvězd všech dílů. Pan režisér si neskutečně pohrál a dal snad každému diváku to, po čem toužil. Děj se proto může zdát, že pokulhává, v cestování čase každý rejpal najde nějakou tu chybku, ale když se i třeba na pár sekund objeví postavy, snad opravdu ze všech předchozích dílů, chrochtáte blahem :o) Trošku mínusem asi je, že zrovna jak jsme u marvelovek zvyklí, nesází na akci, ale na rozvíjení charakterů a na komplexnosti se všemi předchozími díly. U mě to nebylo na škodu. Professor X, Magneto a Wolverine v podání James McAvoy, Michael Fassbender, Hugh Jackman, nejlepší postavy ever a herecké výkony, které mi rázem vynahradí kde jaké porno. Ukáží se na plátně a vlhnu :D McAvoy je pro mě obrovské překvapení, jak jsem již psala v prvním díle, Fassbender je pan herec a Jackmana charisma je neuvěřitelné a ten ZADEK!! <3 Kromě opravdu přesvědčivých „plačících“ scén házejí i řádnou dávku humoru, a když se na plátně objevil ještě Evan Peters se svou běžeckou scénou, zařadili se X-meni do nejoblíbenějších filmů. Jsem nadšená a těším se, až pořídím do mé sbírečky :o) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Na Singerův návrat ke ztraceným dětem se těšil snad celý filmový svět a onomu pocitu, kdy se na plátně prolnou vesmíry První třídy a klasických dobrodružství, se co se týče mrazení v zádech může rovnat jen máloco. Netřeba zastírat, že tohle sousto bylo opravdu obří a díky účasti prakticky všech přeživších mutantů se Budoucí minulost rozrostla na událost vpravdě epickou. Proto je stopáž sahající jen něco málo přes dvě hodiny pro tak osudovou kombinaci vlastně zoufale málo. Důležitých okamžiků, srdcervoucích proslovů i momentů, které v celé sáze budou mít skálopevné místo, je tu hromada, ale právě kvůli tomu, co všechno se musí stát, není místo na pořádný oddech. Chce to buď další projekce nebo pokud možno rozvláčnější režisérskou verzi, která by měla reálnou šanci stát se nejlepší mutantní podívanou. Takhle zatím za váhavých 90%, u kterých mě mrzí hlavně to, že mladý Magneto má poněkud rozporuplnou roli a zlomy v chování (nikoli neodpovídající jeho charakteru například v X-Men 2) a že doteď nevím, zda byl vůbec Trask záporákem. Oproti tomu důraz na vývoj Mystique příjemně překvapí, stejně jako fakt, že životní dno Charlese Xaviera působí dokonale přirozeně. A důvod, proč to nakonec stejně musí být za pět hvězd? Konec. Pro člověka, který většinu dílů viděl několikrát a první X-Men dodnes uctívá jako jednu z nejlepších komiksáren všech dob, je pocit (polo)uzavření jedné kapitoly něčím tak dojemným, že bych odpustil mnohem víc než jen pár nedořečeností. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Dávam 80%, ale je to skôr o desať menej a s dodatkom, že univerzum X-Menov jednak nemá zmysel, logiku a jednotlivé filmy si navzájom brutálne odporujú (čo by teoreticky nevadilo...) a jednak, a to vadí, ma prestáva zaujímať. Postavy ma nebavia, zápletky ma nechávajú chladnejším ako bol T-1000 v T2. Občas príde dobrá akčná scéna, ale inak dosť bieda. Budúca minulosť je však predsa len niekde inde. Ponúka dve výrazné časové línie, pričom v jednej sa vracajú tváre zo "starej" trilógie (Stewart, Mckellen atď.) a v druhej sa k slovu dostávajú nové tváre v čele s Quicksilverom a s jeho úžasnou, fantastickou scénou z kuchyne (ktorú prekonal v Apokalypse). Ďalším výrazným plusom je Wolverine, ktorý bol taký dobrý naposledy v dvojke z roku 2003 a to už je čo povedať. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jasne, je to super, to kazdej cekal, ale stejne mam dojem, ze to mohla bejt jeste vetsi jizda. Po spickovym uvodu, kterej ale trochu vypada jak budoucnost z Terminatora s robotama z Thora, se totiz dej presune do minulosti, coz by rozhodne nevadilo, problem je, ze to zacne bejt tak trochu moc ukecany. Jasne, furt se neco deje, kdyz dojde na akci, tak je skvela, ale proste to mohlo bejt akcnejsi. Navic Wolverine, kterej tu je v podstate za hlavni postavu, nedostane moc prostoru a co si budem povidat, ty jeho kosteny drapy jsou o nicem. Co se tyce samotnyho pribehu, aby se nam tu potkala mlada a stara sestava, tak to asi jinak neslo, ale moc se nad tim cestovani v case nebo dalsima vecma nesmi premyslet, obcas to zacne pusobit skoro az usmevne. Nastesti nechybi spousta hlasek a narazek, ktery to trochu odlehci. Jinak neni moc co dodat, herci jsou skvely, triky taky, hudba taky, takze za me spokojenost, ale doufam, ze priste to Singer rozjede jeste o fous vic. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dál platí, že nemám slabost pro mutanty (dokopat se k tomu mi taky trvalo 2 roky), ale tenhle díl je vzatej zajímavě, retro "WATCHMENsky", a má tak nějak všechno, co má velkorozpočtová komiksová jízda mít. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Není od věci se občas posadit na invalidní vozík, vstoupit někomu do hlavy, zmodrat, vytasit drápy a trochu se proletět v čase. Takto strávené chvíle volna mne obvykle baví, ale tentokrát jsem si dokázal najít čas pro nudu i mezi mimořádně vysokým počtem mutantů na každém filmovém okénku a to by se u zhmotněných kresbiček stávat nemělo. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mám rád Bryana Singera. Mám dokonce rád jeho jinými odmítané fetišistické vyznání lásky Supermanovi. Ale tohle prostě ne! Přední problém tohohle filmu je neexistující interakce postav. Veškerá komunikace mezi hrdiny probíhá na úrovni generických trailerových prohlášení, tomu filmu zcela chybí něco jako "lidskost" nebo "osobní rovina", což považuju za tím horší, že Singera jsem měl vždycky za toho, kdo má tyhle prvky v malíku. Příběh pak stojí na rozhodování Mystique, se kterou prakticky nikdo nepromluví slovo a která se nikam odnikud neposune, takže její dilema prostě tak nějak leží stranou a všichni máme asi předstírat, že nevíme, jak to dopadne. Protagonistou je Wolverine, ten zase nemá jinou úlohu než stát vedle Profesora X a říkat mu, ať něco dělá. Konflikt mezi X a Magnetem je tak mrtvý a neživotný, že tu vlastně ani není - nepamatuju si den po zhlédnutí, jestli mají ve filmu tihle dva vůbec nějaký dialog. Propojení dvou časových rovin je absolutně nefunkční - nic z něj neplyne, než rádobynapínavé situace, u nichž jen stěží vznikne napětí, když při našich zkušenostech s tímto typem filmů víme, kam směřují. Vše vede k jedinému - necítil jsem emocionální účast na ničem zobrazovaném a nenašel jsem žádnou nit, žádný náznak toho, o co bych se měl v tomhle líném filmu zajímat. Tak jsem se nezajímal. Bolí mě to jako kůl do srdce, ale nemůžu dát ani průměrné hodnocení. Já jsem v jádru hodný člověk a tohle si prostě nezasloužím! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Cestování časem je vděčné téma pro vklínění nového dílu do jinak už vcelku nabité série. Historie je přepsána a budoucí minulost má tedy volné pole působnosti. Starých postav si zde příliš neužijeme, i samotný Wolverine zde plní spíše funkci odhlečení, místy dokonce humoru. Zápletka není příliš sofistikovaná, což je trochu škoda, ale o to ladněji a rychleji se sune vpřed. O zábavu je tedy postaráno, akční scény jsou natočeny velmi dobře a na konci se dočkáme i nějakého toho povinného zvratu. X-Men 2 stále zůstávají nejlepším dílem série... 8/10 ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Po děsivém úvodu to naštěstí byli standardně kvalitní X-meni, tato série je zkrátka inteligentnější než 90% jiných comiscových filmů. Jen kvůli scénám s Quicksilverem si to snad i stáhnu:) Dejte si záležet, abyste do sálu přišli až 10 minut po začátku, ušetříte si zbytečnou a trapnou CGI rvačku, která je tam jen proto, aby udržela děcka v sále. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Viac než čokoľvek stávka na istotu, čo je u Singera do istej miery prekvapenie. Budúca minulosť postráda dravosť a dynamiku Prvej triedy a napriek remeselnej istote pôsobí kvalitnejšie dianie v budúcnosti, ktoré má pritom výrazne menší priestor. Vzťahy medzi postavami každopádne fungujú a takmer každá je zmysluplne využitá, napriek tomu sa neviem ubrániť dojmu, že niektoré by si zaslúžili výraznejší priestor (Raven, Trusk, alebo i Rouge, ktorá sa mihne doslova na pár sekúnd). Výrazný problém nemám ani s antiblockbusterovým finále, vsádzajúcim skôr na emócie. Horšie je to so správaním postáv v istých momentoch a nie úplne logickým vyústením, ktoré naviac jemne podrýva kontinuitu celého vesmíru a ako bonus k tomu nezmyselne prezrádza časť budúcnosti. Zábavný blockbuster sa síce dostavil, ale Vaughn chýba viac, ako sa pôvodne čakalo. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

No, takže bezprostředně po skončení mám dojem, že bude trvat několik dní, než svoje myšlenky zkoncentruji do jednoho soustředěného proudu vědomí, který bude dávat smysl. Teď mě napadá hlavně následující: Na to, že je to film o tom, jak je důležité, aby se každý choval podle svých vlastních rozhodnutí, všichni vypadají hodně moc jenom jako loutky, které podléhají zlovůli zvenčí (od tvůrců) a nikoliv jako živoucí postavy, které by opravdu prociťovaly všechny ty emocionální a morální situace. Teď se domnívám, že výsledek působí asi "dospělejším" dojmem než První třída, ale zároveň si také myslím, že tomu tak reálně není a že za to nejvíc může "temnější" ladění. U První třídy jsem se několikrát rozplakala, protože určité jednotlivé scény při čistém pohledu obsahovaly prosté a silné sdělení, které má smysl i samo o sobě (většina je myslím spojená s Erikem, některé s Raven). V Budoucí minulosti jsem žádný takový dojem neměla (ale zatím jsem viděla film jen jednou, tak uvidíme, co přinesou opakovaná promítání a detailnější pitvání). Aktuální film mi přijde plytký a prázdný v tom smyslu, že se jenom utápí v sentimentálním poukazování na předchozí díly nebo na budoucnost, a hlavním obsahem je posmrkávání, že když to nevyjde, tak nám všichni umřou a nebude o čem točit další filmy (což divák od začátku ví, že nenastane, takže si nemůže během sledování filmu prožít nic zásadního). Jako další špatnou věc tady vidím to přeplnění postavami, respektive to je vlastní každému X-Men filmu, ale tady se s ním špatně pracuje. V První třídě to bylo taky jako na Václaváku, ale tam sidekickové byli prostě sidekickové a hlavní linie se soustředila na vývoj vztahů Erik x Charles x Raven, od toho nikdo neodváděl pozornost žádným zásadním směrem, hlavní záporák sice přinesl pár podnětů do diskuze, ale jinak se držel zpátky. Tady tomu tak není. Ústřední postava je přirozeně Wolverine, protože on jediný si uvědomuje všechno, co se všechno děje. Ale do toho tvůrci míchají opět spory Erika a Charlese, které tentokrát působí silně kategoricky, protože není čas nic prohlubovat, Raven, která se má jakože emancipovat a ukázat jim všem, zač je toho osel, ale kromě toho, že umí někoho uspat chodidlem, toho vlastně moc nepředvede a stejně ji ke všem rozhodnutím někdo zmanipuluje, Traska, který zajímavým a výrazným hereckým představitelem aspiruje na jednu z hlavních a silných postav místo obligátního plochého záporáka, ale opět kvůli nedostatku času vyšumí do prázdna a nemůže se pořádně rozjet. Uff. Výsledek tedy hodnotím spíš v kategoriích jako "byl tam jeden hezký dlouhovlasý Indián", "byl tam jeden hezký šedovlasý chlapec" a "James McAvoy je vždycky větší fešák s delšími vlasy", místo abych měla dojem, že jsem dozvěděla něco o sobě nebo o lidech nebo že jsem se dívala na příběh se začátkem, prostředkem, koncem a nějakým smyslem. Čímž je pro mě film rozhodně méně kvalitní než První třída. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Singer si to v matrixovském Návratu do Budoucí minulosti dělá po svém. Ačkoli je narativně, stylově i významově odlišný od Vaughnovy První třídy, snaží se na ni přesto navázat, a hlavně pak napojit na původní x-menovský svět a vytvořit jeden funkční celek připravený na další pokračování mutantní odysey. Právě tento sjednocující přístup dvou odlišných vývojových větví je asi nejdiskutabilnějším a zároveň nejcharakterističtějším rysem celého díla. Zda pak výše zmíněné znamená klad či zápor, je čistě na subjektivním vnímání, resp. hodnocení každého diváka. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Návrat ztraceného Singera v plné parádě. Už předchozí díl byl dokonalý, ale tohle je díky propojení obou generací X-men ultimátní superhrdinská týmovka. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Uspěchaný film působí vcelku naivně, nedospěle. Rozjíždí jednoduchý (už viděný) příběh v nenáročném televizním hábitu - budoucnost je zde ztvárněna jen cca třemi statickými herci v polystyrenových kulisách... chyběl už jen Balet československé televize a Pepa Dvořák jako vodník. Po "přenosu" rosomáka do minulosti se pak pomalu prožvaníme v dalších televizních kulisách do grandiózního finále, jenž vrcholí Magnetovo exhibicí, které familiérně říkám: "když nemůže divák na stadion, musí stadion k divákovi". Ale ok, to vše bych uznal. Vlastně to byla prima podívaná, lepší než Fist class. Problém nastává až s celou pointou filmu, kterou sám rejža pohřbívá všechny své předchozí pokusy. On totiž vlastně říká, že stačilo jen Nixonovi zachránit osobně prdel a hned si lidi našli lásku k divným mutantům. Fajn, dějiny jsou přepsaný, všechno dobře dopadlo, vyčistit zuby a spát. No ty krásko... Takže o co se vždy v x-menech tvrdě bojovalo, se zde lehce vyřešilo za pět minut. Myslím, že to tady ten šicí stroj trošku přeťáh. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Sportovní fanda Magneto chce zahájit baseballovou sezónu před Bílým domem a zase nenajde pochopení.. Nikterak složitá a ani originálně vystavěná zápletka s cestováním v čase a prostoru, kdy Wolverine představuje T-800, paličatá Mystique Sarah Connor a Tyrion Lannister s brutální patkou from 70´s je šéfem Skynetu. Kromě podtextu nebezpečnosti štváčů proti čemukoliv nebylo o co stát (emoční netečnost, future akční scény jak ze Sky Captaina, Ottmanova hudba krčící se v koutě) a tím koncem, který nehodil do řeky času kámen, ale rovnou ji přehradil, aby vybudoval nové koryto, jako by chtěl Singer Vaughnovi říct: „Nesahej mi na X-meny, své dítě si pohřbím sám.“ Nicméně jemu i mně je jasné, že k exhumaci dojde ještě několikrát.. Chápu to správně, že se v roce 1963 před schönenberskou radnicí bouřící dav přeslechl? „Ich bin ein Mutant…“ ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Singer potácející se mezi nápaditými, vtahujícími sekvencemi (kulka, Quicksilver, teleporty Blink, rozhovor Charlesů) a nudnou vatou okolo, která navíc nedává moc smysl (proč vlastně potřebují Magneta? Jo, aha, aby ten film měl aspoň nějakého záporáka.) a nutí vás uvědomit si, že je linie z First Class dokonale nezajímavá, protože nikdo nemá ani náznak hloubky z prvních dvou dílů (snaha je jen u Charlese, zbytek je shluk černobílých figurek bez pointy - Magneto zlý, Mystigue furt mimo, Beast jakbysmet, Wolverine je statér, protože už nemá, co přinést) a jen se tak plahočí na plátně, aby se mohly dolovat další dolary, zatímco Kinberg a spol. by byli bez vzpomínání na starou gardu jednoznačně v háji (emoce hrozně na vodě). Potitulková scéna tragická. P.S.: Podle kvalit předlohy se to ale dalo čekat. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.2/10] | me: Výborne spojenie aktuálneho Jackmana s novými tvárami mladých X-menov (Fassbender, McAvoy), ktoré funguje ako sa patrí. Film ma tempo, prináša opať niečo nové, čo sme v X-menoch predtým ešte nevideli a Jackman je opäť o čosi väčší :) Jeden by povedal, že to už ani nebude možne, no ten chlap ma neprestáva prekvapovať. I probably shouldn't be asking this sort of thing... but in the future, do I make it? ()

Související novinky

Co se děje s X-Meny?

Co se děje s X-Meny?

10.11.2016

Třetí wolverineovská sólovka se jmenuje Logan, dorazí k nám 2. března a není tak úplně jisté, co se bude dít po ní. Hugh Jackman se tu rozloučí s rolí Wolverinea, zároveň by ale mohlo jít o částečné… (více)

McAvoy a invaze z vesmíru

McAvoy a invaze z vesmíru

12.09.2016

James McAvoy není ve sci-fi žánru zrovna nováčkem. V X-Men: Budoucí minulost nebo X-Men: Apokalypsa si ho užil dosyta, teď ho ale čeká velký test bez vyholené hlavy, kolečkového křesla a mutantích… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

17.09.2015

Bryan Singer, režisér X-Men, X-Men 2 a X-Men: Budoucí minulost, nám příští rok představí X-Men: Apocalypse. Ano, čtyři z jeho (brzy) devíti filmů jsou z mutantí série, není tedy divu, že Singer… (více)

Reklama

Reklama