Reklama

Reklama

X-Men: Budoucí minulost

  • USA X-Men: Days of Future Past (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie / Kanada, 2014, 131 min (Special Edition: 148 min)

Zmutovaným hrdinům X-Men hrozí definitivní zánik. Jejich rasa byla vždy na pokraji vyhynutí, ale teď je ta hrozba ještě reálnější než kdy jindy. Jediná cesta ke spasení vede přes minulost, na samý začátek řetězce událostí, které stávající nebezpečí vyvolaly. K bytostem s výjimečnými schopnostmi se vrací režisér Bryan Singer, strůjce jejich mimořádného úspěchu. Spolu s ním ve filmu X-Men: Budoucí minulost přichází i nejvíc mutantů v historii této ságy. Díky tomu, že se film odehrává ve dvou časových rovinách, objeví se v něm hned dvě podoby vůdce „hodných" X-Men, profesora Xaviera (Patrick Stewart, James McAvoy) a jeho protivníka Magneta (Ian McKellen, Michael Fassbender). Pouze Wolverine (Hugh Jackman) zůstává stále stejný díky schopnosti nestárnout a bleskurychle se uzdravovat. Právě on proto dostane zdánlivě šílený úkol, vrátit se v čase a zabránit tomu, aby se z bývalých přátel stali soupeři na život a na smrt. Jedině spolu totiž mohou v budoucnosti čelit síle, která předčí i jejich unikátní schopnosti. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 388)

somnar 

všechny recenze uživatele

Zklamání větší než Godzilla. V nových X-Menech se není vůbec čeho chytnout: neživotné postavy se furt snaží vykutat aspoň nějaké drama či vnitřní pnutí, v tak laxním a nevzrušivém celku je to ale marná snaha - vždyť ten Singer nedokáže vyvolat dojem osudovosti ani v bitvě o osud mutantů dunící ve dvou časových rovinách! K čemu pak vypiplaná retro stylizace, nahej Hugh Jackman a olympijská gymnastika Jennifer Lawrence, když je vám všechno jedno. Topící režisér se vlastně taky stébla chytá, když do sentinelového vážna vrazí rozjuchaného Quicksilvera. Singer znovu znásilňuje! 50% ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Pokud vás štvala přílišná epičnost a bombastičnost První třídy, budete s Budoucí minulostí spokojeni. Proč? Výtečný temný prolog z budoucnosti á la Terminátor 2, kdy se po zemi válí lebky mutantů i lidí, dynamické bojůvky méně známých mutantů, kteří se brání tak trochu matrixovským Sentinelům, bezproblémově vyřešený časový paradox, kvalitní casting a perfektní triky a masky. Slabinou je možná až příliš lineární vyprávění, kdy se postavy posouvají z bodu A do bodu B a očekávaného střetu v bodě C (Francie). Přestřihávání mezi dvěma liniemi je relativně střídmé, děj zůstává přehledný, ale někdy se konverzuje až moc a taky se hodně pláče. Rozervaný mladý Xavier je de facto feťák bez ambicí, kterého McAvoy ztvárnil velmi dobře, to ano, ovšem jeho třífázový vývoj (apatie/zhroucení/odhodlání) je trochu očekávatelný. Lehce démonický Fassbender těžce krade všechny scény pro sebe. Wolverine, na jehož přesvědčovacím umu závisí budoucnost mutantů a který navíc vypadá, že mu na jeho extrémně vysvaleném hrudníku snad prasknou žíly (pro pány tu máme modré poprsí Mystique), je paradoxně zcela přebit ostatními postavami. Nahrává tomu také to, že W. je tomto dílu až nepříjemně sebevědomý a jeho hlášky mají stále dokola onen drzý a namachrovaný styl./// Vychvalovaná scéna s Quicksilverem je zábavná, ale kultovní potenciál v rámci žánru dle mě nemá./// Singer chytře vsazuje postavy do televizních záběrů 70. let, z čehož je originální retro reality show, zábavně naráží na události předchozích dílů x-menovského univerza, čímž jednotlivé filmy stmeluje, ale chvála patří také scenáristům, díky kterým film drží pohromadě a nenudí klišé dialogy (až na drobné výjimky na konci). [Kino 2x, 2D, titulky] ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Simon Kinberg / Predloha: Chris Claremont, John Byrne - Days of Future Past | Hudba: John Ottman | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: 20th Century Fox, Marvel Entertainment, Bad Hat Productions, The Donners Company, TSG Entertainment | Rozpočet: 200 miliónov $ | Tržby: 746 miliónov $ || Projekt s tak obrovským potenciálom, že len ťažko mohol naplniť očakávania. Days of Future Past je vynikajúci film, s obrazovou vyšperkovanosťou a filozoficky plnohodnotným obsahom. Niečo mu i napriek tomu chýba. 80% | CineStar Anděl Praha, 21.5.2014 | Čo je chýbajúcim článkom k dokonalosti, neodhalila ani druhá projekcia. Je to jednoducho skvelý film, ktorý ale nikdy nebude výnimočný. Nie tak, ako jeho trailer. Ten je dychberúcejší, než celý film. A možno práve to je ten problém. Ukážka obsahuje najstrhujúcejšie momenty filmu, a najlepší hudobný motív celku. Každopádne, napodruhé bol zážitok ešte lepší. 85% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Bryan Singer nezklamal a X-Men: Days of Future Past zdařile navázal na předchozí díly pod svou režijní taktovkou, kterým vdechl svůj osobitý styl. X-Meni patří mezi mou nejoblíbenější "superhrdinskou sestavu" od komiksového giganta jménem Marvel. A ještě Spidey, samozřejmě, ale to je teď vedlejší:) Vizuálně a trikově úchvatný zážitek, po této stránce nelze nic vytknout. Ti nejlepší X-Meni se zde setkávají v sestavě, která neskonale potěší snad každého fanouška a v podání těch nejúžasnějších a nejvíc sexy herců:) Já byla konkrétně "excited" na tyto: Hugh Jackman, Michael Fassbender, James McAvoy, Nicholas Hoult, Lucas Till a Evan Peters. Zejména Hugh snad nikdy předtím nebyl tak sexy jako tady. A i jeho svalů se opět dočkáme, stejně jako, premiérově i nahého pozadí:) James se zase naopak prezentuje jako zarostlý, vulgátní ožrala a feťák, který ztratil víru (McAvoy for Oscar, please!). A velká škoda, že pánové Havoc a Quicksilver nedostali více prostoru. Zejména Lucas Till byl naprosto nevyužitý. Zato alespoň "Kit Walker" rulezz na maximum a scény s ním jsou naprosto dokonalé. Musím říct, že ústřední "trojka" Wolverina, a mladé verze Magneta a Charlese ve mně vzbuzovala velmi hříšné představy. Především scéna v letadle mě dostávala svou "fan slash" energií. Prostě jsem si říkala, že takoví úžasní chlapi jsou spolu v jednom letadle a co dělají? Hrají šachy. Místo prostě, aby třeba... *threesome* :-P. No nic. Just dirty minds:) Jediné, v čem mě snímek trochu zklamal, byly scény, v nichž přišly na řadu minuty trvající dialogy, které v sobě nesly otřepané a čistě šablonovité přednášky o hrdinství, svobodě a válce typu "Pak už bude pozdě..." a podobné. Přišly mi zbytečně dlouhé a často se opakující. Ale nejspíš takové proslovy k žánru patří. Takže toto je snad jediná výtka. Jinak jsem spokojena. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Každí x-meni sú pre mňa veľkým očakávaním. Trošku som sa obával, pretože Prvá trieda bola absolútne svieža a nápaditá. Návrat Biana Singera však nemohol dopadnúť lepšie. Veľkolepá zábava, spojená s prekvapivým a dômyselne prepracovaným príbehom. Fanúšikovia pôvodnej trilógie sa určite budú tešiť z nostalgie a jej perfektnému a dobre vyváženému mixu medzi pôvodnými postavami a novými. Tento film patrí k špičke blockbusterových filmov, disponuje veľmi vyváženým príbehom a dobrými zvratmi, ktoré pomáhajú splniť očakávania. To všetko mixnuté s úžasnými špeciálnymi efektmi a 3D spracovaním. Herci sú fantastickí. Fassbender a McAvoy predvádzajú skvostné výkony, zatiaľ čo Stewart a McKellen dodávajú svojim postavám rovnaký šmrnc ako v trilógii. Wolverina si po sklamaní zo sólo projektov znovu zamilujete. Žiadni karikatúrni záporáci, na každej strane barikády medzi zlom a dobrom sú postavy, ktorí sú skutočne presvedčení a veria tomu, že práve ich posolstvo a vízia je to správne. Hlavné posolstvo tolerancie a fanatizmu iba pridáva do hĺbky tohto filmu. Tento film je oveľa sofistikovanejší a má lepší príbeh než ktorýkoľvek film zo série X-Men. Celkovo sa možno jedná o jeden z najlepších žánrových filmov všetkých čias. 95%. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Myslím, že zaslouženě nejlepší X-Meni vůbec. Líbí se mi, že Wolverine zde má hodně prostoru a pak obzvláště kladně hodnotím last stand který krásně vystihuje zoufalství mutantů. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Osvěžila jsem si paměť, kdy jsem tenhle díl viděla zatím poprvé a naposledy v kině. No a je to tady! Nechala jsem si puštěné titulky a poslouchala závěrečnou hudbu a prohlížela si mejly. Najednou se ozval dovětek a já tak díky tomuto filmu zjistila (kromě šokující informace, kdo skutečně zabil Kennedyho) i kdo skutečně postavil pyramidy v Gíze! Již bylo odhaleno, kdo v minulosti ulomil Sfinze nos, byl to Obelix, který se na ni snažil vylézt, ale nyní opět přepisujeme egyptské dějiny! Jinak ta omáčka kolem těchto důležitých informací docela ušla. Byla svižná, akční a napínavá. Jsem zvědavá na další díly. Jestli se vymaže celá historie X-menů od jedničky nebo jako co bude dál! Jsem zvědavá, jak moc bude Logan počítačově upravován, bo si nejde lhát do děravé kapsy, že ... On sice nestárne, ale Hugh jo. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nejlepší komiksový film? Ne, myslím to vážně. Charakterově hnaný trikový snímek, který odráží strach z budoucnosti, pohrává si s historickými reáliemi na neuvěřitelné úrovni a přitom neztrácí na zábavnosti, osudovosti a především napětí. Tohle se nevidí jen tak. Dlouho jsem se o postavy takhle nebál a každé vychýlení od původní časové linie zvedalo obočí. Cestování časem je vysvětlené přímo ukázkově, mutace nabízí krásný způsob jak na to. Herecké obsazení táhnou Fassbender s McAvoyem (jejich scény nemají chybu), Jackman taky, i když je jeho Wolverine trošku v pozadí. Perfektní scénář, jistá režie a hlavně ryzí, inteligentní blockbuster. Nejlepší scéna: Pietro vs. ochranka. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se fakt hodně dlouho, měl obrovská očekávání, ovšem zároveň obavy o to, aby se to celé nesesypalo jako domeček z karet nebo když už nic jiného, tak aby mě to alespoň bavilo a nenudilo. Bryan Singer se opět vrátil ke kormidlu a...dokázal skvěle navázat na fantastickou First Class. V Singera jsem vždycky věřil a nepochyboval jsem o tom, že nenatočí brak, který by minimálně kritici odsoudili k záhubě. A přitom by stačilo málo a film by jako celek nebyl jednotný...nebo hůř, udělal by ještě větší bordel v rozvětveném a částečně nesourodém X-menovském filmovém univerzu. Před těmi 15 lety, kdy se první film připravoval, nikdo nepočítal s tim, co může přijít po trojce. Z toho se rodily v dalších dílech chyby/nesrovnalosti, které však musely být po vlně spojování ála Avengers zákonitě smazány a jaký zvolit lepší motiv, než cestování alternativními realitami. Stará garda se vrací, aby vytvořila pozadí pro vesměs jejich mladší já a scénáristé velmi dobře věděli, jak propojit První třídu s původní trilogií a tam kde to jednodušše nešlo logicky vysvětlit, prostě přešli jednou větou, ovšem i tak je obdivuhodné, že mysleli na všechno (a to i včetně Origins, i když tam jen velice zevrubně). Days of the Future Past umně překopává různé dějové linie a přetváří je v odlišný běh událostí, čímž pevně uzavírají již odvyprávěné příběhy, ovšem otevírají dveře k novým a snad i zajímavějším. Film je maximálně narvaný mutanty, ovšem všichni mají své místo a je pevně využit jejich potenciál. Snad jediné, co mi trošku vadilo, byl celkem nevýrazný soundtrack, rozhodně méně výrazný než v První třídě, která měla v tomto ohledu navrch. Opravdu jsem rád, že se to tvůrcům povedlo, na konci jsem byl celkem naměkko...no a pak mě uzemnila až nečekaně skvělá potitulková scéna. Viděno 3x v kině PS : Rogue Cut je neskutečně super, víc takových Extended editions :)...100%...[21.5.2014_Čsfd projekce_Cinestar Anděl] ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást vysokým hodnocením zástupu nadšenců X-menovského universa. Ti by dáváli 5 hvězd i kdyby tam Fassbender s McAvoyem soutěžili kdo sní za hodinu víc ústřic a rozhodčí by byl Jackman. Bláhově si všichni mysleli, že návrat Singera bude návrat krále. Je to přesně naopak. Singer zprasil fantasticky odladěnou retro "First Class", která byla bystrá, inteligentní a dramaturgicky výtečně zmáknutá s peckově neokázalou efektivní akcí. Pokračování se snaží využít tohoto invenčního režimu a navázat na něj, ale naprosto selhává jak v dramatických sekvencích (nuda, bez emocí), tak i v akčních pasážích, kdy se zmůže ledatak na pěknou zpomalovačku ala Matrix a okázalou vyžranou destrukční scénu s Magnetem, která je totál přes kopírak vzatá z minulého dílu a tudíž je jak pěst na oko. Nezajímavé jsou i dějové propletence a veletoče tak aby to všechno zapadlo do sebe. Ten film v podstatě nemá co nabídnout. Nuda to úplně není, na očko to do sebe zapadá ok a snaha o mytologii tu je. A ve finále, měl jsem z toho skákání v čase daleko větší strach. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V případě tohoto filmu je zcela zásadní The Rogue Cut aneb bez Anny Paquin nezájem. Výsledkem této změny je výrazně kompaktní dílo, které zaujme a neurazí ani čtenáře komiksů. Už to skoro vypadalo, že této stařičké (na dnešní poměry) sérii odzvonilo, teď ale nabrala dech a směle konkuruje Avengers. Rogue nostalgie a návraty takových postav jako Phoenix mi vyloženě zlepšily náladu. Z nových pak všem vytřel zrak Quicksilver, zatímco ten v Avengers byl vyloženě vlažný (i když měl ségru po boku). Nedá se nic dělat, dám si průběžně opáčko. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nepamatuju si, kdy jsem si u hollywoodského bijáku naposled takhle protáhl šedé buněčky - nebudeme-li počítat Nolanův Inception, samozřejmě. Všechno to propojování sérií, sledování motivace postav v různých časových (a časoprostorových) rovinách, nehledě na promýšlení paradoxů, spjatých s cestování v čase mi dávalo pořádně zabrat a malinko odvádělo pozornost od té krásy, kterou se větší část projekce dalo na plátně kochat. Akci má Singer v malíku pořád a umí ji se vším všudy - přehledně, originálně, působivě. Stejně tak bravurně zvládá vložky humorné (sem patří i vůbec nejzábavnější scéna filmu s "Quicksilverovým baletem mezi skleněnými projektily"). Většina postav je v daném žánru nadstandardně dobře napsaná a hlavně ztvárněná ansáblem, vedle jehož hvězdnosti blednou i konkurenční Avengers. Celkově se jedná o skvělou podívanou, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít, která však pro mě osobně postrádala vygradovanější či vtipnější konec. 80% P.S.: Silně doporučuji před projekcí nakoukat co nejvíce xmeních snímků - já to neudělal a trochu plaval. Co se domácích úloh týče, tahle by měla být docela příjemná .) ()

castor 

všechny recenze uživatele

To, že tahle parta není mou krevní skupinou, vím už dávno. Tak moc nechápu, proč neustále pokouším štěstí. Znovu se to potvrdilo. Stejně jako to, že si Singer vždycky uměl vybírat herce a ještě z nich vymáčknout maximum, stejně jako to, že se tu znovu pracuje na pečlivě budovaných vztazích mezi postavami, stejně jako to, že se tu na několika místech zase polevilo v tempu a přepísklo s dialogy. Quicksilver a jeho show v kuchyni samozřejmě výborná, Jennifer Lawrence zrovna tak, ale jinak? No, nebudu dráždit tu masu příznivců okolo. Prostě tři hvězdy!! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Parádička. X-Men: Days of Future Past je to nejlepší z toho, co Matthew Vaughn vzkřísil ve First Class a Bryan Singer začal. Když se to vezme kolem a kolem, tenhle film byl trojnásobnou výzvou, protože musel jednak spojit herce z First Class s těmi z původní trilogie a udělat to tak, aby každý dostal svůj prostor což se více méně povedlo (aby každý mutant, kterého známe, dostal patřičný prostor, tak by film musel mít tak 5 hodin, takže proto jsem byl spokojený s tím, co jsem dostal), jednak musel vymazat celý třetí díl a hlavně se musel vypořádat s cestováním v čase a jeho paradoxy. A mě přišlo, že všechny tyto práce Bryan Singer zvládl s naprostým přehledem. Už se těším na Apocalypse. 100 %. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Komiksová filmová séria "X-Men" je stále lepšia a lepšia. Už od prvej časti, ktorá bola natočená v roku 2000, sledujem osudy zmutovaných hrdinov. Postupne som si hľadal cestu k jednotlivým postavám. Tešil som sa, keď som sa dozvedel niečo nové o ich životoch a minulosti. Držal som im palce v ich spravodlivom boji. Skrátka x-menov som si velice obľúbil. Ich (zatiaľ) posledné dobrodružstvo ma tiež nadchlo. Skvele som sa bavil. Vizuálne, scénaristicky i technicky je to na najvyššej možnej úrovni. Fantastická, akčná sci-fi pecka. "X-Men: Budúca minulosť" ***** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Hned první scéna hravě překonává celého Mangoldova (trapného) Wolverina, zbytek Budoucí minulosti pak s přehledem strká do kapsy všechny X-Men snímky, které nerežíroval Bryan Singer. Jak já jsem rád, že se tenhle film povedl! Singer je zpět, Ottman je zpět i s tím úžasným ústředním motivem, poměr akce a dialogů (a humoru) vyvážený na jedničku, přičemž akční scény jsou bombasticky promyšlené a nápadité a dialogy jsou dialogy, ne jen prázdné tlachání. Herecké obsazení bez výhrad, sebemenší role má své místo... Na tohle jsem zkrátka čekal jedenáct let.___P.S. Prodloužená verze z Budoucí minulosti sice nedělá úplně jiný film, ale přibyla v ní řada scén, které by mi odteď v té klasické pokaždé chyběly. Díky za ni. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Iks Men: Budoucí min... právě minuvší debilnost je film. Bohužel. Kdyby se jednalo kupříkladu o karfiol, těžko bych na něj dvě hodiny čuměl, natož, abych si od toho sliboval nějaký povznášející zážitek. Zachovalý Jackman však opět vyprsil holé polovice na plátno, takže se dívenkám orosí a nám, starším ročníkům, tak dal zase jednou naději na nějaké to experimentování se zvídavými dorostenkami. Děkujeme za zatnutí. ()

Janchor 

všechny recenze uživatele

Když musíte překombinovanou expozici staticky odvyprávět už někdy v patnáctý minutě, you're doing it wrong. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Předchozí První třída ve velkém stylu díky Vaughnovi zrestartovala X-Mení sérii, aby se nyní původní režisérský taťka Bryan Singer rozhodl (nejspíš v Den, kdy se v Matrixu zastavila Země), že je čas pochcat rybu, opět nahodit jistič a tudíž se zas vydat nějakou jinou klikatou cestou .. a já musím napsat že bohužel. Co naplat, že se vrací všichni staří známí hrdinové tohoto komiksového universa, když jsou povětšinou úplně zbyteční (Storm, Iceman .. a, no uvidíte). Ale co mi vadí víc je, že Budoucí minulosti se povedlo ve dvou hodinách totálně rozprášit předchozí filmový X-Menovský svět napadrť, což mi jako příznivci téhle komiksové série radost neudělalo. Jedna báječná scéna díky Quicksilverovi, pár slušných Magnetových momentů a zbytek už se jen tlachá a na něco čeká .. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

První třída se mi líbila o chlup více, nic to však nemění na tom, že noví X-Meni jsou bomba a naprostá většina komiksovek poslední doby se před tímto musí krčit někde v koutě. Už to tady někdo psal, většina komiksovek je především o akci a dialogové pasáže jsou jen nutná výplň. X-Meni jsou především o postavách, dobře vystavěnému příběhu a akce je doplňující. Nejvíce si na nových X-Menech budu cenit toho, že nemají typického záporáka, každá postava má cíl a jde si za svým, každá má v něčem pravdu a v něčem se mýlí, ale divák dokonale chápe motivy všech. Navíc mám pocit, že s každým dílem X-Menů se postavy stále vyvíjejí, příběh se někam posouvá a stále si tak myslím, že další díly mají smysl a velký potenciál, tohle ale u většiny komiksovek napsat nemůžu. Naprostá spokojenost. P.S. Chci sólovku s Quicksilverem. ()

Související novinky

Co se děje s X-Meny?

Co se děje s X-Meny?

10.11.2016

Třetí wolverineovská sólovka se jmenuje Logan, dorazí k nám 2. března a není tak úplně jisté, co se bude dít po ní. Hugh Jackman se tu rozloučí s rolí Wolverinea, zároveň by ale mohlo jít o částečné… (více)

McAvoy a invaze z vesmíru

McAvoy a invaze z vesmíru

12.09.2016

James McAvoy není ve sci-fi žánru zrovna nováčkem. V X-Men: Budoucí minulost nebo X-Men: Apokalypsa si ho užil dosyta, teď ho ale čeká velký test bez vyholené hlavy, kolečkového křesla a mutantích… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

17.09.2015

Bryan Singer, režisér X-Men, X-Men 2 a X-Men: Budoucí minulost, nám příští rok představí X-Men: Apocalypse. Ano, čtyři z jeho (brzy) devíti filmů jsou z mutantí série, není tedy divu, že Singer… (více)

Reklama

Reklama