Reklama

Reklama

X-Men: Budoucí minulost

  • USA X-Men: Days of Future Past (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie / Kanada, 2014, 131 min (Special Edition: 148 min)

Zmutovaným hrdinům X-Men hrozí definitivní zánik. Jejich rasa byla vždy na pokraji vyhynutí, ale teď je ta hrozba ještě reálnější než kdy jindy. Jediná cesta ke spasení vede přes minulost, na samý začátek řetězce událostí, které stávající nebezpečí vyvolaly. K bytostem s výjimečnými schopnostmi se vrací režisér Bryan Singer, strůjce jejich mimořádného úspěchu. Spolu s ním ve filmu X-Men: Budoucí minulost přichází i nejvíc mutantů v historii této ságy. Díky tomu, že se film odehrává ve dvou časových rovinách, objeví se v něm hned dvě podoby vůdce „hodných" X-Men, profesora Xaviera (Patrick Stewart, James McAvoy) a jeho protivníka Magneta (Ian McKellen, Michael Fassbender). Pouze Wolverine (Hugh Jackman) zůstává stále stejný díky schopnosti nestárnout a bleskurychle se uzdravovat. Právě on proto dostane zdánlivě šílený úkol, vrátit se v čase a zabránit tomu, aby se z bývalých přátel stali soupeři na život a na smrt. Jedině spolu totiž mohou v budoucnosti čelit síle, která předčí i jejich unikátní schopnosti. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 389)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Megalomanská comicsová atrakce, která paradoxně naštve spoustu fanoušků splachovacími hrátkami s již zfilmovanými x-meními universy, na druhou stranu má ale tahle mutantí jízda téměř vše, o čem jste kdy v měřítku rozpohybovaných okének od MARVELu snili. V Singer Industries spíchnuli dohromady fungující návykovou všehochuť napětí, akce a dramatu, jíž se půjdu do sálu přejíst ještě minimálně dvakrát, nervydrásající drajv totiž z plátna nesleze od první nabušené scény. Často se dokonce i pozdává, že Bryan nejen díky ukázkově vygradované stavbě příběhu pokukuje po Oscarech - jakkoliv bezmyšlenkovitě to může znít - načež po emocionální stránce to diváka spolehlivě nahlodá jakbysmet, nebrání-li se. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Vďaka kreslenému seriálu Days of the Future Past som si vlastne X-menov zamiloval a tak ma veľmi potešilo, že nakoniec dôjde aj na ich sfilmovanie. Bohužiaľ boj so Sentinelmi je poriadne odsunutý na vedľajšiu koľaj a ani ich spracovanie nie je nič úžasné, na druhú stranu je tu poriadne prekvapenie v podobe hlavného záporáka, ktorým je vlastne v tomto filme Magneto (myslím, že takto sa ešte nevyfarbil). To vyradenie Wolverina nemalo chybu a rovnako aj poľovačka na Mystique. Tiež potešilo väčšie rozvinutie jej postavy. Na druhej strane zamrzejú dosluhujúce staré kádre ktoré už viditeľne melú z posledného (Patrick Stewart a Ian McKellen). ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

X-meni sú späť, ale väčšiu radosť mám z toho, že sa k nim vrátil B. Singer. Popravde po technickej a trikovej stránke film vôbec nesklamal, ale príbehovo som čakal od Singera viac. Všetky najzaujímavejšie postavy sú znova pohromade a film šikovne dejovo previazal s poslednými X-menmi Prvou triedou. Postavu Mystique prebrala J. Lawrence, čo jej celkom ide, ale tá predošlá bola viac sexy. Kratučká scéna kde sa malá Mystiue rozpráva s malým profesorom mala svoje kúzlo a je škoda, že to nebolo o čosi dlhšie. Chýbalo mi tam i pár spoločných scén starej školy Stewart a McKellen, pretože sa až príliš vraciame do minulosti a súčasnosť od ktorej sa film odvíja je iba odrazovým mostíkom. Celkovo som však veľmi spokojný a dúfam , že sa s X-menmi čoskoro opäť stretneme. 80%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Malinko více se mě líbila First Class a to hlavně proto že obsahovala "argentínskou scénku". Návrat Bryana Singera k sérii, která jej proslavila mezi komiksovými fanoušky jsem sledoval trošku s mírnými rozpaky, přecejen měl za sebou ne moc povedené Obry a obrovské klopýtnutí zažil i se Supermanem. Tady se ovšem přecejen částečně zrehabilitoval a odvádí svůj Xmenovský standard. Z postav mě příjde notně do počtu Wolverine (promiň draku, ale jsi zde pouze jako průvodce). Ani Magneto si neurval pro sebe tolik prostoru, kolik by si zasloužil. Zkrátka postavy dostávají trošku na frak a tak nejvíce zaujme vrůstově nejmenší z nich (Bolivar Trask) a pak také Quicksilver v podání Evan Peterse. Příběh je zajímavý, nicméně se nabízí trošku otázka jestli to celé nevykrádá Matrix, potažmo Terminatora. Jako k akční zábavovce nemám ovšem žádných výhrad. 80% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Buď sbohem, Magneto McKellenův, Zdař Krišna, Stewartův Profesore X... Jestli mám vůči tomuhle filmu nějakou výtku, tak je to ta, že rozloučení se starou generací by mělo být epičtější ve více ohledech, víc emocí, využití schopností do posledního dechu, do posledního kousku oceli, do poslední vteřiny, jenže v tomhle ohledu zůstala Budoucí minulost někde na půli cesty. Ale jinak? Kurvadrát, neskutečnej nářez! Emoce i osudovost funguje a konečně je to blockbuster, co má krom svalů i notnou dávku (nejednoho) mozku a není vyloženě pitomý, některé scény jsou dokonce tak skvostné, že pánové od filmového MARVELu musí už týdny žhavit mozkovny, aby vymysleli něco tak božího (ano, koukám na tebe Qicksilvře, který se objevíš v jiném podání v druhých Avengerech). Dalo by se tu vysekat mnoho a mnoho superlativů o hercích, řemeslů vtipu a kdo ví o čem ještě, ale by to bylo zcela zbytečné, proto jen zvolávám, že mystique je při boji (i jinde) neskutečně sexy. Howgh. PS: konečně mi nějaký uvaděč u vchodu do kina adekvátně a řádně odpověděl na pozdrav "Síla s vámi." Výtečně ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Jsem nadšený. Singer vážně překvapil. X-Mení universum je pro mě nepodstatné, nemám k němu žádný vztah, tak snad proto mě nechává chladným vy-víte-co. Již s prvním záběrem jde o hravou podívanou. Od způsobu snímání, přes dialogy a choreo soubojů, až po precizní výběr lokací respektive jejich dobovou stylizaci. Napětí prakticky nepolevuje a dějový twist jede jaksitaksi uvěřitelně. Za skvělou zábavu odpouštím i hluchou - a pro většinu snímků prokletou - třetí čtvrtinu a ono vy-vite-co. Trošku mě ale vytáčí Magneto. Nikdy po sobě neuklidí. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Blockbuster s obsahem, no ty vogo. Buď stárnu a stává se ze mě sentimentální voleček, nebo svoje udělal fakt, že je Budoucí minulost první film X-Menovského univerza, který jsem viděl. Na všechny pády jsem se bavil u akčních scén (parádní choreografie + parádní triky), bavil jsem se postavami (je jich spoustu, jsou efektní i vtipné, hrajou je skvělí herci) a bavil jsem se příběhem (protože je sice obětí populárního paradoxu "cestuju do minulosti abych si v budoucnosti zachránil krk", nicméně je také nahuštěný, suverénní a jistý v tom, co chce říct). Takže mě nejspíš čeká dokoukání šesti předchozích filmů... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Aby bylo jasno, čekal jsem apokalypsu v duchu Avengers, nikoliv Terminátora... Jenže X-Meni jsou příliš dobří, než abych jim dal méně než plný počet. Lehce děsí (když začne umírat jeden po druhém), rozesmějí (nejlepší je asi kuchyňská scéna) i napnou (zastřelí toho skřeta, nebo ne?). Zřejmě kvůli přístupnosti je veškerá případná ženská nahota redukována na modrou Mystique, zatímco nahý Wolverin zjevně cenzorům nevadí. Škoda, X-Men jsou filmem spíše pro dospělé...takže trocha víc krve a krásných lepých mutantek by neuškodila. Mírné rozčarování během návratu z kina přešlo a ráno jsem už viděl film s plnou palbou hvězdiček na štítě... ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Definitivny zanik generacie X-Menov? Banda uzasnych bytosti s vynimocnymi schopnostami sa tentokrat stretava ako partia starych dobrych priatelov, ktori sa spolocnym usilim snazia zvratit zlo namierene proti nim. Aj bez vyrazneho zaporaka dej funguje a herecke zoskupenie vytvara krasny esteticky zazitok:-) Trikovo a vizualne to nie je uplne prva trieda, za to iste sceny (najma ta ''kuchynska,,) sa zapisu do mojej kinematografickej pamati na dlhy cas. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Film, kde nefunguje téměř nic. Zápletka nekonzistentní a v podstatě nesmyslná; charaktery hrdinů připomínají scénáristickou stavebnici: postav si svého Magneta vhodnéto pro tuto scénu! Co víc, celý koncept je pochybný, nic zajímavého nepředstavuje, svět X-men nijakým kreativním způsobem nedotváří a když se nad ním člověk jen trochu zamyslí, vůbec nedává smysl. Škoda tak v detailech propracovaného filmu (i když tedy místy i řada detailů nedává smysl), když má zapotřebí vyrůst na takovém předlohovém paskvilu. Škoda talentu všech zůčastněných. Film, kde se nic neděje - nenastane žádná událost. Snímek zamrzlý v arbitrární variabilitě nedotažených nápadů: skrumáž trailerů okupuje vědomí diváka až k znudění (to by bylo fajn, kdyby to bylo podvratným záměrem). Jak říkal POMO na jedné z ČSFD projekcí: Bude vám z toho prdět v mozku. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Vďaka originálnemu príbehu naprieč časovému kontinuu sme svedkami stretu mladších verzií hrdinov s tými staršími, čo patrí k najsilnejším momentom filmu. Obľúbený Wolverine tento krát nehrá hlavnú úlohu, čo Hughovi Jackmanovi očividne neprekáža. Ničím nesklamala ani hudobná zložka, ktorej sa venoval skladateľ John Ottman. Do svojej tvorby zakomponoval aj pôvodné songy a tóniny Michaela Kamena, takže nový zvuk vám predsa len bude miestami dosť povedomý. Bude zaujímavé sledovať kam sa séria bude uberať po novo nastavení cesty. Ďalší diel X-Men: Apocalypse tu máme už čochvíľa a ak sa bude niesť v podobnom duchu ako Budúca minulosť, zdá sa, že sa už teraz máme na čo tešiť. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dajte mi chvilku nech sa vydýcham. Ešte doteraz som totálne odpálený. Takže, fúú, Singer sa vratil na režisérsku stoličku a pre mňa rozhodne najlepší diel zo série X-Men. Jasné, Singerová akčné prvé dva diely sú tiež pecky a tak isto aj hravá Vaughnová Prvá trieda. Každý diel je stavaný na niečom inom a mne najviac sadla dramatická Budúca minulosť a to po všetkých stránkach. Okrem toho, že film ponúka perfektný príbeh, vizuál, akciu, ktorej nechýbajú nápady, stíha byť tento film aj akým si crossoverom. Scény v Budúcnosti majú perfektnú atmosféru, napätie a hercov a dianie v Minulosti okrem opäť perfektných hercov, rozohráva príbeh, ktorému skvelo sekunduje zase Budúcnosť. Celý tento kolotoč ma perfekte prepojenie, nápady, tempo, tak isto aj vizuál, kameru, či hudbu. Maximálna spokojnosť. P.S.: nezabúdajte na scénu za titulkami. Obľúbené soundtracky: Hope (Xavier's Theme), Contacting Raven, The Attack Begins, Join Me, Do What You Were Made For, Welcome Back - End Titles. Kino verzia 95% / Rogue Cut 100% - 5* ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Že by nejintenzivnější geekovská onanie v dějinách žánru? Ne, tohle doopravdy není obyčejnej výkřik do tmy, protože X-Men: Days of Future Past je zcela bez servítek instantní fan-servis a nefalšovaný komiksový porno který se odehraje jen jednou za pár let. Přitom jde o klasický scífko o cestování v čase, ale s neuvěřitelně poutavým příběhem.... mutantí strop. Hjůg Džekmen je král! ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Je to nářez. Xmeny miluju a tohle mě prostě posadilo na prdel. Dvě a půl hodiny uteče jako nic, ani na vteřinu se člověk nenudí. Miluju pohled na staré známé, ale nedokážu utišit ten fyzikální hlásek - dědečkův paradox... xmeni mají jeden strašný problém a tím je pernamentní chyba v příběhu na základě minulých dílů. pokud je máte nakoukané tak jako já, všimnete si časových nesrovnalostí nebo nelogičnosti v chování. Profesor x měl k mystique v prvním a druhým díle asi takový vztah jako ořech k pivu. Ve first class jsou ale miláčkové a v budoucí minulosti se z něj kvůli jejímu odchodu stane troska. TO NEDÁVÁ SMYSL. Kde vzala Ellen Page schopnost vracet se v čase? Navíc Charles vstává v různých dílech různě a Jeanina destrukce na atomy se asi taky udála v jiném čase. Wolverinova změna času de facto anihilovala všechny tři díly. TO NEDÁVÁ SMYSL. A co měl být ten debilní závěr? Za to strhávám tu hvězdu. Návrat nenáviděné Jean Grayové. Je to škoda. Brilantní dílo ujelo na sentimentálním nelogickém konci. Ani ten přibarvený záběr tomu nepomohl - připadala jsem si jak neprobuzená v inception. Abych částečně citovala Tial´ca....Která časová linka je teda ta správná? ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem při traileru necítil takové mrazení, jako když mě Singerova partička lákala na další jízdu. Já už ani nevím, kolikátá jízda to vlastně byla a jak to teda jde všechno za sebou, protože snaha o co nejdelší natáhnutí série připomíná přebor ve skocích na trampolíně. Koho by to ale dráždilo, když i drsné Wolverinovo seknutí ostrými drápy je mi příjemnější, než pohlazení od umělých nehtů načančaých balerín...? (Invercargill, NZ) ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Mám trochu zmiešané pocity, i keď zrejme to bude hlavne kvôli zbytočnému koncu v "budúcnosti", ktorý mi vôbec nesadol. Táto hrôzostrašne zamotaná séria, kde už azda nič nedáva zmysel, mala šancu na podobný reštart ako Star Trek, no využila ju iba tak na 70%, lebo kvôli fetišu k starému univerzu v jednej samoúčelnej scéne si Singer a spol. opäť raz čiastočne zviazali ruky. Príbeh je inak skvelý, dialektika filmu a jednotlivých postáv (zrejme vďaka pôvodnému scenáru Vaughna a Goldman) vynikajúca, vizuál bravúrny (úžasná apokalyptická šedo-fialová budúcnosť) a šprtanie sa v inšpirácii X-Menov (Martin Luther King vs. Malcolm X) dostáva vo filmovej ságe zatiaľ najhlbší rozmer. Každopádne vidieť, že Singer je ešte stará škola a postavy v Days of Future Past nie sú až tak precízne vykreslené ako vo First Class a naopak častejšie sa stáva, že slúžia len ako nástroj rozprávania príbehu. 8+/10 ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Po First Class druhý nejlepší film z vesmíru X-menů. Sem tam nějaká dějová prodleva, ale stále nadprůměrná zábava, Quicksilver neměl chybu. ()

Související novinky

Co se děje s X-Meny?

Co se děje s X-Meny?

10.11.2016

Třetí wolverineovská sólovka se jmenuje Logan, dorazí k nám 2. března a není tak úplně jisté, co se bude dít po ní. Hugh Jackman se tu rozloučí s rolí Wolverinea, zároveň by ale mohlo jít o částečné… (více)

McAvoy a invaze z vesmíru

McAvoy a invaze z vesmíru

12.09.2016

James McAvoy není ve sci-fi žánru zrovna nováčkem. V X-Men: Budoucí minulost nebo X-Men: Apokalypsa si ho užil dosyta, teď ho ale čeká velký test bez vyholené hlavy, kolečkového křesla a mutantích… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

17.09.2015

Bryan Singer, režisér X-Men, X-Men 2 a X-Men: Budoucí minulost, nám příští rok představí X-Men: Apocalypse. Ano, čtyři z jeho (brzy) devíti filmů jsou z mutantí série, není tedy divu, že Singer… (více)

Reklama

Reklama