Reklama

Reklama

X-Men: Budoucí minulost

  • USA X-Men: Days of Future Past (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie / Kanada, 2014, 131 min (Special Edition: 148 min)

Zmutovaným hrdinům X-Men hrozí definitivní zánik. Jejich rasa byla vždy na pokraji vyhynutí, ale teď je ta hrozba ještě reálnější než kdy jindy. Jediná cesta ke spasení vede přes minulost, na samý začátek řetězce událostí, které stávající nebezpečí vyvolaly. K bytostem s výjimečnými schopnostmi se vrací režisér Bryan Singer, strůjce jejich mimořádného úspěchu. Spolu s ním ve filmu X-Men: Budoucí minulost přichází i nejvíc mutantů v historii této ságy. Díky tomu, že se film odehrává ve dvou časových rovinách, objeví se v něm hned dvě podoby vůdce „hodných" X-Men, profesora Xaviera (Patrick Stewart, James McAvoy) a jeho protivníka Magneta (Ian McKellen, Michael Fassbender). Pouze Wolverine (Hugh Jackman) zůstává stále stejný díky schopnosti nestárnout a bleskurychle se uzdravovat. Právě on proto dostane zdánlivě šílený úkol, vrátit se v čase a zabránit tomu, aby se z bývalých přátel stali soupeři na život a na smrt. Jedině spolu totiž mohou v budoucnosti čelit síle, která předčí i jejich unikátní schopnosti. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 389)

Indiana 

všechny recenze uživatele

Spíš 7/10, některý věci mi tam nedávaly smysl a i když mě to bavilo, měl jsem z toho pocit, že ten film je vlastně docela zbytečnej a už tam vymejšlej různý časový kejkle jak se jim to zrovna hodí, aby se mohla vrátit tahle postava nebo aby mohl vzniknout další díl. Akční scény z budoucnosti byly takový bez šťávy a jak přes kopírák, (asi spoiler - když na začátku a na konci no name mutanti chvíli bojujou se sentinely, pak se to ve vteřině otočí a během pár střihů to od nich všichni schytaj). Na druhou stranu mě ale bavily společný scény z minulosti s Wolverinem, Xavierem a Magnetem. Taky tam bylo pár hravejch stylovejch scén využívajících schopnosti nějakýho mutanta nebo dobový atmosféry, kdy jsem si říkal, že to vypadá fakt pěkne, ale je trochu škoda, že to nerežíroval Matthew Vaughn (První třída se mi sice líbila míň než tenhle díl, ale přesto je to podle mě nápaditější režisér). ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí (Rogue Cut) ještě několikrát větší orgasmus než v kině. Plno silných odkazů na nejen dnešní světové problémy, plno naprosto skvěle vymyšlených scén, plno naprosto fantastických hereckých výkonů (zde jednoznačně vládne James McAvoy),... kdybych měl vyjmenovat všechno, čeho má tenhle film plno, byl bych tu i mezitím, co jim bude Apocalypse všem nakopávat prdele. Stručně řečeno - Nejlepší X-Meni..... PS: Potitulková scéna ještě orgasmus navíc. Takže jsem asi jeden z mála lidi mužského pohlaví na planetě, co dosáhnul několikanásobnýho orgasmu. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoc, ale X-Men: Days of Future Past o něco málo zaostává za X-Men: First Class, který byl naprosto špičkový a vůbec nejlepší díl celé této X-Men ságy. Není nad čím se moc rozepisovat, protože vše bylo už několikrát řečeno. Takže pochválím hudbu, efekty a akci. Proč vlastně dávám 4*? To sám nevím, jen vím, že mi tento díl nevyrazil dech jako ten předchozí a to bohatě stačí .. 9/10 = 92% ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Moje obavy, že když budou přeskakovat z minulosti do budoucnosti a opačně, tak se budu ztrácet, se mi naštěstí rozplynuly celkem rychle, takže jsem si pak mohla celkem nerušeně užívat film. Spojení starých postav s novými se mi víc než líbilo a dalo to filmu šmrc, škoda jen, že se někteří nezdrželi o něco déle. I když nikdo nemá na Quicksilvera, ten byl vskutku dokonalý a jeho scény byly nejvtipnější z celého filmu, u toho bych určitě uvítala, aby se zůstal déle, tak snad mu dají více prostoru v Avengers. Jinak si v podstatě nemám na co stěžovat. 4* a ten konec! Trošku mi to vyrazilo dech :D ()

Disk 

všechny recenze uživatele

X-Men = Bryan Singer. Platí to už od roku 2000 a platí to stále. Nechtěl bych se dožít budoucnosti vykreslené v tomto filmu. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Noví x-meni mali miestami slabšie pasáže a vyvrcholenie stále a stále nemohlo prísť, ale mimo tejto výtky sa opäť jednalo o kvalitatívne rovnaký počin ako First class, i keď možno o malý kúšček slabšie. Neberte ma v zlom, no First class malo predsa len svižnejšie tempo, Days of Future Past bol tak trochu uťahanejší a dialógovejší, niekedy na jeho dobro, niekedy naopak na škodu. Čiže tento krát to bude za slabšie štyri. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

No, kandidát na nejlepší film roku? Né. Kandidát na nejlepší komiksák roku? Horko těžko. Nejlepší X-Men? Vůbec! Co se musí nechat, to jest fakt, že scénáristé napsali příběh, který perfektně štymuje do série. Co je blbý, to jest skutečnost, že Budoucí minulost by klidně mohla představovat jistý precedent, ze kterého by se klidně mohlo stát perpetuum mobile v podobě kafemlejnku. Malinko zaspoileruju, když řeknu, že místo X-Men: Budoucí minulost by se tento film mohl jmenovat X-Men: Wolverienova kocovina. Jako fanoušek X-Menů neříkám, že je tento díl nepovedený nebo že dělá sérii ostudu, ale díky vyústění musím bohužel konstatovat, že vyjde ve výsledku ve vztahu k sérii vniveč, neřku-li jako dějová zbytečnost. Přehršel postav podtrhuje jejich plytkost, není se pak ani čemu divit, že kingem celého filmu se stalo víceméně křoví jménem Quicksilver, jehož scéna ve slow-motionu je tím nejlepším, co Budoucí minulost nabízí. Prostě Bryan Singer, který je z filmu cítit z každého záběru, prohrál s Matthew Vaughnem o jeden level. Čekal jsem mnohem víc. 75% ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Předem bych rád avizoval, že filmová podoba X-Menů si mě získala již od prvního dílu a kromě druhé sólovky Wolverina, což bylo jako dostat od mámy místo facky triple úder mega pánvičkou, nejsou filmy o mutantech jen hloupou akční řežbou. Každopádně už sedmý díl z tohoto universa se rozhodně řadí v comicsové konkurenci velmi vysoko. Bryan Singer se vzpamatoval a skvěle kočíruje plejádu herců z První třídy se starou gardou, opět parádně funguje retro styl i hraní si s historií a dokonce vedle toho ani nebije do očí položená/protínaná budoucnost, hlavně ono cestování časem naštěstí není moc řešeno, což je jedině kladem. Všechno slepuje Hugh Jackman, jenže překvapivě nedostává tolik prostoru na akci, jak by se čekalo, díky čemuž ovšem oslní vedlejší mutanti se svými schopnostmi a stylem používání (vévodí superrychlý Quiksilver). V druhé polovině začne bohužel film trošičku klopýtat, zbytečně se vysvětluje a moralizuje na úkor hlášek, i když ve výsledku si s tímto neduhem silná herecká základna zvládne poradit. Všechny cestičky nakonec vedou k slibovanému velkolepému finále, které již nenaplní očekávání. Technicky samozřejmě nelze nic vytknout, jen oproti předchozím vymazleným akcím, z pohledu drobných i větších nápadů, zůstane spokojenost u adekvátnosti, kterou na poslední chvíli strčí do kapsy mlčenlivější rozhovor Wolverina s Profesorem X. ()

Chlupis 

všechny recenze uživatele

Singer bojuje, snaha nacpat do filmu úplně všechno a všechny ale filmu podkopává nohy až příliš často. Chápu, že vyprávění je správně strukturované, postavy se objevují v jasných intervalech a i zápletka se posouvá dopředu po funkční trajektorii, v rámci vnímání celku jde ale o někdy lépe a někdy hůře natočené fragmenty, ze kterých divák ve výsledku úchvatný komplexní zážitek postrádá. Narozdíl od ostatních jsem ale zcela nadšen z až anti-blockbusterového finále, které skvěle spojuje obě časové roviny jak v akci, tak emoci a vrcholí skvělým epilogem, který tvůrcům umožňuje začít opět s čistým štítem. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Quicksilver pravítkuje! Magneto a Mystique sice nejspíš cestou od First Class potratili půlku mozkových buněk (Magneto možná i víc), konec je rozplizlý, ale mladý profesor v modu stará smažka to zachraňuje důkladně. Akční scény gut, CGI sem, CGI tam a nápad se stadionem byl parádní. A jelikož mé břednutí do bahna nenáročné zábavy pokročilo již natolik, že čtu superhero comics, pobavily některé narážky. Jen bych příště poprosila nebát se víc řezat, nemusí přece každý blockbuster trvat dvě hodiny, zrovna Days of Future Past by svižnost slušela víc. ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Mutantí univerzum pod taktovkou Bryana Singera opět zabodovalo. Především perfektním vývojem postav, přiměřeným množstvím naprosto parádní akce, příběhem, který neztrácí logiku a má hlavu i patu a také skvělými herci. Budoucí minulost zaujme také novými postavami v čele s Peterem Dinklagem nebo velice atraktivní retro atmosférou. Co dodat, další skvěle zvládnutý komiksový trhák, který vhodně doplnil svět X-Menů. [85%] ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Za mě asi nejslabší z nových "X-menů", protože toho wibbly wobbly timey wimey je tu přeci trochu moc. Motivace některých postav (Raven, Magneto) je navíc mnohdy nepochopitelná, a i když je vyhlazovaní emotivní, finální změna budoucnosti ho neguje, takže slzy jsou vlastně zbytečné. P.S.: Ale Evan Peters je boží.;-) ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Lépe napsaný film vycházející z delší ságy na kterou komplexně navazuje jsem ještě neviděl, Star Wars: Epizoda 3 může táhnout do háje, a Marvelovky jsou vedle tohoto jen takové malé nic. Geniální a nesmírně zábavné vyvrcholení ságy, které ji celou pozvedá na úplně novou úroveň. 9/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak X-Meni nesklamali ani tentoraz a ja som si opäť užil veľa akcie, zaujímavého deja a pekného vizuálu. Miestami mi to však prišlo málinko prekombinované, hlavne čo sa týka časových skokov. Našťastie toho nebolo veľa a väčšinu stopáže tak zaplní akcia a ešte raz akcia, film má preto rýchly spád, stále je na čo pozerať. Tiež je to po dlhšej dobe film s P. Dinklagem, ktorého som si ako herca veľmi obľúbil, neviem, možno je to deformácia z HoT. V každom prípade tu zahral na jednotku, škoda len, že nedostal viac priestoru. Zatiaľ moji najlepší X-Meni. 85/100 ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Film, který skalnímu fanouškovy X-Menů rozpoutá v hlavě tornádo. Po kterém vyvstává obrovská spousta nových otázek, které navíc dávají smysl a posouvají X-Many o level výše, tam kde jsou Avengers. Naskytl se nám další povedený restart (stejně jako u Star treku) a můžeme se jen těšit, co nás bude čekat dalších 50let v Marvelovském X-Man vesmíru. Dobré je, že většina našich oblíbenců se roku 206? dožije, vždiť jsme je už viděli. Jak to dopadne s Mystique, Magnetem, Pyrem a dalšímy se necháme překvapit... Já osobně se už doopravdy těším. Jediné co bych filmu mohl vytknout (po druhém shlédnutí) je mírná strnulost, zejména v ději, který se odehrává v roce 72., a né tak propracovaný scénář (ten srovnávám s První Třídou). Jinak super. Za mě 94% a jasných 5 sluncí. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Ač se mi to prvních pár desítek minut nepozdávalo, zejména protože jsem nevěřil, že by mě takový mišmaš těch spousty různorodých témat, motivů a stylů mohl bavit, skončilo to přesně naopak. Proti všem mým předpokladům mě noví X-Meni chytli a nepustili, i když to bylo způsobeno hlavně retro linií, která stojí a padá na výkonech dvou geniálních herců McAvoye a Fassbendera, kteří mě dokážou strhnout prakticky za každé situace. Nakonec to byla příjemná a rychle ubíhající podívaná, která slabší, ale přece jenom čtyři hvězdy zaslouží. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|90%| Na Budoucí minulost jsem se opravdu těšil. Marvelovky mám hrozně moc rád, ale s X-meny jsem začal teprve nedávno a jak mě ta série chytla. Doposud nejlepší je rozhodně První třída. Tohle se tomu dá se říci, téměř vyrovnalo. Skvělá akce, výborný příběh, který sice měl v mých očí určité a asi méně logické propojenosti s předchozími filmy, ale myslím, že je to spíše mnou. Trochu složitěji to bylo podané, ale to je detail. Úvod neměl chybu – temnější atmosféra v budoucnosti atd. Postavy jsou opět super, Eric v mladší verzi mě nehorázně bavil, stejně tak jak mladý tak starý profesor Xavier tu byl, můj oblíbený Wolverine zde měl dost prostoru, ikdyž se mohl akčněji víc předvést, ale nevadí. V podstatě fungovalo vše, co fungovat mělo. Putování do minulosti – to vše bylo zajímavé, takže tu máme plno dobrých scén. Hudba byla vydařená. Finále trochu předvídatelné, ale slušné. Nebylo až tak moc zbytečně přeakčnělé což se cení. To je vše – u mě velké nadšení. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Někdy je pro zachování (mutantí) budoucnosti nutné vyřešit minulost. Nejlépe za přispění všech X-Menů, kteří dosud vkročili na filmové plátno a zasáhli tak do bohaté comicsové ságy (ach, ty ságy!). Bez ohledu na to, jestli je minulé filmy pohřbily či nikoliv. X-menské dějiny píší svůj vrchol. A znovu pod vedením Bryana Singera, který je totálně z formy a dělá z filmu nudnou, filosofickou přednášku s hrstkou akce. Pokusím se nastínit děj. Mutantům s genem X zvoní hrana. Vzrůstem nevelký, ale o to však chladnokrevně zákeřný vědec Trask vyvinul, v rámci programu Sentinel, mocnou zbran sestrojenou k jejich vyhlazení a započatí budoucí války X-menů s polymerovými roboty Sentinely. Osobně nechápu, kdo na takovou blbost může přijít, ale dejme tomu, že tým scénáristů byl jen zhulený špatným matrošem. Sérum k tomu nesmyslu získal vědec z DNA Mystique, která má schopnost dokonalé buněčné transformace (příznivci série vědí o co jde) díky níž na sebe může vzít jakoukoliv lidskou podobu, a že jich během filmu vystřídá opravdu X. Mystique, dříve říkající si Raven, má s profesorem své osobní plány. Chce ho, zkrátka a dobře, zabít. X-men parta však vymyslí plán, který umožní, aby se výše popsané nikdy nestalo. Rozhodne se cestovat časem. Do 50 let vzdálené minulosti vyšle v mladším těle Logana jeho mysl (bude vypadat pořád stejně, protože nestárne), aby za vydatné pomoci staronových přátel v minulosti zvrátil negativní minulost v pozitivní budoucnost, ve které nedojde na válku s vražednými Sentinely. Byl vybrán právě on, protože jako jediný disponuje optimální fyzickou kondici, tak důležitou pro přežití náročného přesunu v čase Jeho mise bude náročná, ale ne nesplnitelná. Když plnil Cruise mise na 150%, proč by je Wolverine nemohl plnit na 200%. Pochopitelně bude muset v minulosti navázat přátelství se svými přáteli, které tak v budoucnosti důvěrně zná, ale oni neznají jeho. A vlivem navázování kontaktů s nimi dojde na počáteční nedorozumění, ale až podezřele snadno si Logan získá jejich důvěru. Po celkem působivém rozjezdu, se film jen zhoršoval, a byl k ničemu. Retardovaný děj opravdu nedal zabrat školákovi se čtyřkami na vysvědčení ve čtvrté třídě. Cestování v čase není nijak objevný námět, ale dost často se stává, že má něco do sebe. Tady byl zajímavý, a trochu i chytře vtipný, sotva čtvrthodinu, než Logan narazil na vozíčkáře profesora Charlese Xaviera v mladší podobě, který se navíc v té době s Magnetem nesnášel. Pak už, prosím pěkně, nic zajímavého nepřišlo, ale těch blábolů, co si film dovolil vršit, byla slušná porce. Asi nejvíc smíchu vzbudí "odvážná" teorie atentátu JFK. Záměrně neprozradím o co přesně jde, ale poserete se smíchy. Sedmdesátá léta, konkrétně rok 1973, minulého století nejsou nijak pro mladší diváky atraktivní, řekl bych až nudná, zvláště když politická historie s tehdejším prezidentem Nixonem (ve filmu ho tak nikdo neosloví ani nepojmenuje), je tady brána tak seriozně, a přitom je z tvůrčího hlediska pojata tak nejapně blbě, až to bolí. Jauvajs!. Měl jsem přísného režiséra Bryana Singera za tvůrce, který je při smyslech, a ví, co dělá, a navíc x-menské dynastii coby její duchovní otec rozumí nejlíp, ale pokud na mě na dvě hodiny vybalí blábolivou píčovinu založenou nebo lépe propojenou na skutečné tehdejší politické pozadí, které fakt asi věří, tak opravdu není co řešit. To bylo fakt příšerné, co vyprávěl. A vyprávěl to navíc nudně jako filosofickou přednášku. Na filmu není znát štědrý rozpočet. Ano, detailní výprava do sedmdesátých let stála jistě nemalé výdaje, ale kde byla nějaká famozní akční scéna, ze které bych byl paf?! Jsou tam dvě, a sice "zmražení" času a finální scéna na stadionu, ale o velké rozmáchlosti se tedy nedá moc hovořit, a většinu času se víc kecá než koná. I přes návrat všech známých postav, jde o takový symbolický comeback, neboť většina oblíbených postav (viz Storm) jsou upozaděné anebo dostanou jen minimální prostor, a to včetně těch dříve zesnulých. Ne všichni herci podali maximum. Hugh Jackman a James McAvoy tradičně charismatičtí a zajímaví, Jennifer Lawrence v roli modré Mystique neměla takový dráždivý sex appeal, jako její předchůdkyně Rebecca Romijn a tragéd Michael Fassbender skončil svojí necharismatickou etudou na jedno brdo na pomyslném hereckém chvostu. Nuda, nuda a zívačka s minimem něčeho poutavého a jen cca úvodních třicet minut baví. Pak jen slátanina, blbost a nuda bez dobrých akčních momentů a s převařeným scénářem, který ani v závěru nepřijde s žádným velkým zvratem. Bryane Singere, co jsi to natočil?! Pohřeb X-Menů?! Ano, je to comicsový funus. Comicsů mám plné kecky. Zvláště takových imbecilních, jako je tento. Mé hodnocení: 40% () (méně) (více)

Související novinky

Co se děje s X-Meny?

Co se děje s X-Meny?

10.11.2016

Třetí wolverineovská sólovka se jmenuje Logan, dorazí k nám 2. března a není tak úplně jisté, co se bude dít po ní. Hugh Jackman se tu rozloučí s rolí Wolverinea, zároveň by ale mohlo jít o částečné… (více)

McAvoy a invaze z vesmíru

McAvoy a invaze z vesmíru

12.09.2016

James McAvoy není ve sci-fi žánru zrovna nováčkem. V X-Men: Budoucí minulost nebo X-Men: Apokalypsa si ho užil dosyta, teď ho ale čeká velký test bez vyholené hlavy, kolečkového křesla a mutantích… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

17.09.2015

Bryan Singer, režisér X-Men, X-Men 2 a X-Men: Budoucí minulost, nám příští rok představí X-Men: Apocalypse. Ano, čtyři z jeho (brzy) devíti filmů jsou z mutantí série, není tedy divu, že Singer… (více)

Reklama

Reklama