Reklama

Reklama

X-Men: Budoucí minulost

  • USA X-Men: Days of Future Past (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie / Kanada, 2014, 131 min (Special Edition: 148 min)

Zmutovaným hrdinům X-Men hrozí definitivní zánik. Jejich rasa byla vždy na pokraji vyhynutí, ale teď je ta hrozba ještě reálnější než kdy jindy. Jediná cesta ke spasení vede přes minulost, na samý začátek řetězce událostí, které stávající nebezpečí vyvolaly. K bytostem s výjimečnými schopnostmi se vrací režisér Bryan Singer, strůjce jejich mimořádného úspěchu. Spolu s ním ve filmu X-Men: Budoucí minulost přichází i nejvíc mutantů v historii této ságy. Díky tomu, že se film odehrává ve dvou časových rovinách, objeví se v něm hned dvě podoby vůdce „hodných" X-Men, profesora Xaviera (Patrick Stewart, James McAvoy) a jeho protivníka Magneta (Ian McKellen, Michael Fassbender). Pouze Wolverine (Hugh Jackman) zůstává stále stejný díky schopnosti nestárnout a bleskurychle se uzdravovat. Právě on proto dostane zdánlivě šílený úkol, vrátit se v čase a zabránit tomu, aby se z bývalých přátel stali soupeři na život a na smrt. Jedině spolu totiž mohou v budoucnosti čelit síle, která předčí i jejich unikátní schopnosti. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (78)

  • V severoamerických kinech film utržil 233,9 milionu amerických dolarů, celosvětově pak 746 milionů. (NIRO)
  • Wolverine (Hugh Jackman) se v tomto filmu nikdy nestřetne se Sentinelem. Nicméně podle komiksu „Days of Future Past“ z „Uncanny X-Men #142“ by pro něj takový střet nedopadl dobře. V tomto komiksu z něj totiž Sentinel doslova odpaří veškeré maso pomocí svého energetického paprsku, zůstane jen adamantiová kostra. (vojtaruzek)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. května 2014 v New Yorku. (Varan)
  • Během jedné scény se Michael Fassbender (Magneto), tak vžil do role, že při chůzi spadl do fontány. (vyfuk)
  • Během natáčení scény, kdy Quicksilver (Evan Peters), Charles Xavier (James McAvoy) a Wolverine (Hugh Jackman) osvobozují Magneta (Michael Fassbender) a Quicksilver se snaží zpacifikovat ostrahu svými superschopnostmi, se stalo, že on i James McAvoy uklouzli na vlhké podlaze. (vyfuk)
  • Existuje verze filmu s podtitulem Rogue Cut, v níž najdeme několik dříve nepoužitých scén s postavou Rogue (Anna Paquin). (Savel)
  • V tomto filmu nemá, na rozdíl od většiny předchozích adaptací komiksů od Marvelu, žádné cameo Stan Lee. (baiskon108)
  • Zatímco představitel Charlese Xaviera v současnosti Patrick Stewart měří 175 centimetrů, tak jeho představitel z minulosti James McAvoy měří pouze 170 centimetrů. Představitel Erica Lenshera ze současnosti sir Ian Mckellen měří 180 centimetrů, jeho mladší verzi hraje  Michael Fassbender, která má 183 centimetrů. (donat5)
  • Bryan Singer měl při přemýšlení o postavě Bolivara Traska (Peter Dinklage) na paměti Adolfa Hitlera: "Tak jako Hitler využil židy jako obětní beránky k upevnění temných koutů Evropy, tak Trask využil mutanty." (cihlenka)
  • Ve scéně, kdy promlouvá Magneto (Ian McKellen) do kamer, se na přenos dívá i Quicksilver (Evan Peters) s malou holčičkou v růžových šatech. Fanoušky jistě napadne, že se jedná o jeho sestru Wandu aka Scarlet Witch. Ta to ale být nemůže, protože je Quicksilverovým dvojčetem. (Charpy)
  • Ve filmu je odkazováno na to, že Magneto (Ian McKellen) má syna Quicksilvera. I Wolverine (Hugh Jackman) má v komiksech syna - jmenuje se Daken a jeho matkou je Itsu Akihiro. (Charpy)
  • V zasedací místnosti, kde chce Mystique (Jennifer Lawrence) zabít Traska (Peter Dinklage), je nad dveřmi malba Eugèna Delacroixe „Svoboda vede lid na barikády“, což poukazuje na srovnání Mystique a Svobody, kdy obě bojují za svobodu lidí/mutantů. (Charpy)
  • Kdy začne Wolverine (Hugh Jackman) mluvit s ochrankou, která vtrhne do jeho bytu, osloví jej dcera bosse jménem Jimmy, čímž odkazuje na skutečné jméno Wolverina - James Howlett. (Charpy)
  • Ve filmu se objevují záběry z předchozích šesti filmů o X-Men. (tyzmrde)

Související novinky

Co se děje s X-Meny?

Co se děje s X-Meny?

10.11.2016

Třetí wolverineovská sólovka se jmenuje Logan, dorazí k nám 2. března a není tak úplně jisté, co se bude dít po ní. Hugh Jackman se tu rozloučí s rolí Wolverinea, zároveň by ale mohlo jít o částečné… (více)

McAvoy a invaze z vesmíru

McAvoy a invaze z vesmíru

12.09.2016

James McAvoy není ve sci-fi žánru zrovna nováčkem. V X-Men: Budoucí minulost nebo X-Men: Apokalypsa si ho užil dosyta, teď ho ale čeká velký test bez vyholené hlavy, kolečkového křesla a mutantích… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

17.09.2015

Bryan Singer, režisér X-Men, X-Men 2 a X-Men: Budoucí minulost, nám příští rok představí X-Men: Apocalypse. Ano, čtyři z jeho (brzy) devíti filmů jsou z mutantí série, není tedy divu, že Singer… (více)

Reklama

Reklama