Reklama

Reklama

Pinocchio Guillerma del Tora

  • USA Guillermo del Toro's Pinocchio (více)
Trailer 5

VOD (1)

Nádherný hudební film, ve kterém oscarový filmař Guillermo del Toro pomocí fázové animace znovu vypráví příběh slavné dřevěné postavičky. (Netflix)

Recenze (217)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která má v sobě řadu "dospěláckých" témat z nichž nejlepší se mě zdálo to o životě a umírání. GdT je skvělý vypravěč a ještě lepší vizuální mistr, takže film je zajímavý od začátku do konce. Trošku jsem se bál toho slova "muzikál" naštěstí se tam snad 3x zazapívá a to je všechno, takže i tohle bylo OK. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zrovna nedávno jsem viděl verzi Pinocchia od Disney a zamýšlel se nad tím, zdali by takový příběh šel natočit jinak, než-li pohledem dětských očí. Nešel, ale když se toho chopí Guillermo del Toro, pro nějž je to životní projekt, může se jednat o jeden z nejhezčích filmových zážitků jak pro dítě, tak pro dospělého. Točí se tu témata jako alkoholismus, fašismus, smutek a deprese a přese všechno se na film budete koukat s něhou a nadšením. Nádherný, animačně neobvyklý a originální zážitek a přesně to, co o tomto filmu sám Guillermo del Toro řekl - poctivý kus filmařiny. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Osobité a Del Torovské převyprávění známé pohádky o loutce, která ožila. Oproti letošní bezduché Disneyovské překopávce starého animáku, tohle má smysl, duši, a hlavně vlastní unikátní tvář. Je to stopmotion animák, který je vlastní verzi tohoto příběhu a určitě stojí za vidění a rád se budu vracet i k tomuto dílu. Specificky mě potěšil vztah Pinocchia, Geppetta a cvrčka Jiminyho, který mi přišly ze všech verzí nejzajímavější a nejprokreslenější a s největší hloubkou. K tomu je to hromada zajímavých vedlejších postav, které mají větší prostor, význam a smysl. K tomu je to na pozadí války, což tomu přidává temnější tón a unikátnější zasazení. No a úžasní hlasoví herci s nádhernými to jen a jen podtrhují. Na můj vkus to bylo jen přeci trochu delší, ale přesto krásný. Užil jsem si to celé od začátku až do konce! 8/10! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Fašismus, válka, propaganda, křesťanství, ztráta, dospívání, smrt, problémy s otci... A přesto je to hlavně pro děcka. Vyspělé, stylové. Nejlepší verze klasiky. V první polovině. Není to však dotažené. Na to co vše se nakousne, se mnohé nechá v závěrečné třetině vyšumět. Každopádně zpracování a vizuální pojetí dechberoucí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„DŘEVĚNÝ CHLAPEČKU Z BOROVICE, BUDEME TI ŘÍKAT PINOCCHIO. PŘINÁŠEJ RADOST A DĚLEJ SPOLEČNOST TOMUTO NEBOHÉMU, ZTRÁPENÉMU MUŽI…“ Žádná barevně vyřechtaná Disneyovka! Krásně jsi tu pohádku o parchantovi zralým pro pasťák, ze kterýho se stal dobrý syn a skutečný chlapec, Guillermo natočil! Pohádka to je, ale přece jen možná víc pro dospělejší publikum…  /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „Le avventure di Pinocchio“, kterou v roce 1883 napsal Carlo Collodi, neznám. 2.) Nechápu, že život je překrásný dar.  /// Thx za titule „Michal Herman“.                   PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Hezká pohádka, jen škoda, že v příběhu, který už dávno všichni známe a za dekádu je to už 3 adaptace. Del Torova vize je sice nejzajímavější a jeho Stop Motion animace je kouzelná, pořád se nemůžu zbavit dojmu, že bych tohle zpracování viděl raději v jiném filmu a ideálné mířený pro dospělé. Díky předvídatelnosti, film ztrácí na zábavnosti. Mám raději pohádky zaměřené na akci s humorem, tohle má blíž k Drama a moc si nedokážu představit děti se u filmu bavit. Nejzábavnější je část s nácky a naštěstí písniček tu není mnoho. Celkem by mě zajímalo, kde se schovávají hateři Netflixu a remaků TEĎ. 65% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Posledné tri minúty za 5*. Čosi tak realistické a smutné a pritom "obyčajné" (a istým spôsobom nádherné) sa nevidí často. Žiaľ, pred "tým" sa nachádza hodina päťdesiat a tá už až taká úžasná nie je. Jasné, vizuálne je to krása a niektoré nápady fajn (to by ani nebol Guillermo, aby si neodpustil Lovecrafta). Ale scenár ma strašne nudil svojou predvídateľnosťou. Je „sympatické“, že je to v rámci možností temné, takže sa tu umiera a odohrávajú sa tragédie, avšak inak ma jednotlivé epizódy, ktoré Pinokio zažíva, nebavili. Najmä v prvej polovici je to prekvapivo v podstate muzikál, ale jednotlivé vystúpenia ma nudili, takže ma potešilo, že v druhej už temer úplne absentovali. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno mě to moc nestrhlo nad rámec ocenění techniky. To, co hodně lidí kritizuje na Faunově labyrintu, teda nepříliš organické propojení alegorické a reálné roviny, mi vadilo až tady, protože jsem nepochopil, proč se Pinocchio musí fyzicky setkat s Mussolinim, a pak si totéž prožít ještě symbolicky - kdyby nic jiného, dělá to film zbytečně dlouhým, pokrátit na 90 minut maximálně by tu hodně prospělo. 3 a 1/2 ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Terrible, terrible joy. Tak nějak jsem předpokládala, že to bude zaměřené na dospělého diváka. A ještě jsem nepočítala s tím, že i v téhle verzi se bude tolik zpívat. Asi mám ale hlavně problém s tím příběhem obecně. Pinocchio prostě není moc sympatická postava, respektive není to postava, kterou bych dokázala s nadšením dvě hodiny sledovat na její cestě. A truhlář taky ne. Ach otcové. Asi to vůbec nechápu. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Ukňourané, ukřičené, utahané a uřvané, exaltované, vyděračské a polopatické, bez přirozeného humoru (samolibé intelektuální narážky, např. na Schopenhauera, filmové odkazy, např. na Frankensteina ad., sem nepočítám) a nadhledu ve vypjatých situacích, čili permanentně trapné k ošívání se všude tam, kde by to mělo být přirozeně dojemné. Znovu se mi potvrzuje, že del Toro prostě neumí pracovat s emocemi sofistikovaněji než ode zdi ke zdi, postavy si musí explicitně říkat tatínku miluji tě, nebo nenávidím tě synu a už nejsi můj syn, a že neumí pracovat s temnotou, strachem ani zlem, stejně jako s láskou nebo přátelstvím lépe než plakátově a ilustrativně, v plochých frázích doprovozených uslzenými obrázky, a že je to evidentně jeho nezpracované téma - že se sám k emocím prostě nedostane jinak než zprostředkovaně přes dutá a nabubřelá klišé. Ostatně už to, že zlo si ztělesňuje prostřednictvím do frází vyluhovaného nacismu, je hodně zastydlé a nefungovalo to už ve Faunově labyrintu před řadou let. *** S dospělými i dětmi se mi víckrát potvrdilo, že mnohem lépe - až do morku kostí letos sahal do emocí a jejich zdrojů Kocour v botách - velice přesvědčivý strach ze smrti nebo strach o blízké přátele a učení se, jak se kvůli druhým a pro ně stávat lepším a ze sólistů se stávat spojenci - přesně to, co del Toro v Pinochiovi vůbec nezvládl), a mnohem lepší a pro děti (desetiletý kluk) přijatelnější byla i Mathilda Roalda Dahla, a to je co říct. Tohle jsme strhali sborově. (S O., Lí, Radimem a kluky na B12). *~ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jestli se z tohohle filmu nestane klasika, tak už ničemu nerozumím. Guillermo del Toro udělal ze svého vysněného Pinocchia div ne druhý Faunův labyrint, takže je to sice stále pohádka, ale tak dospělá, jak jen to šlo. Z hlavního dřevěného hrdiny je vlastně takové roztomilé frankensteinovské monstrum, děj se posunul do mussolliniovské Itálie, přibyly postavy, příběhy, souvislosti... A naprosto odzbrojující mytická stvoření od lesních duchů přes víly života a smrti po tlející zajíce. Vypadá to nádherně a myslím, že nic na pohled krásnějšího dlouho neuvidím, ale hlavně to má srdce, dokáže to pobavit i dojmout jako máloco. Kromě del Torovy fantazie také zásluhou hudby Alexandra Desplata a hvězdné herecké sestavy. Vidět to tak v kině! ()

Big_Boss 

všechny recenze uživatele

I přesto, že to bude možná pro někoho šok, tak jsem neviděl původní Disney pohádku ze 40. let. Jako samozřejmě vím o čem (přibližně) je a určitě si pamatuju, že jsem i četl knižní verzi, ale to už je nějakej 25 let zpátky. Nejblíž jsem měl k Pinocchiovi skrz filmy se Shrekem, což pro mě bylo ideální, jelikož jsem nové verze s čím srovnávat. V roce 2022 se nám tu totiž sešli rovnou tři verze filmů s Pinocchiem. No ale jelikož nekoukám na ruský filmy a Disney remake s Tomem Hanksem hodně pohořel, rozhodl jsem se sáhnout po té nejbezpečnější volbě, což byl Pinocchio Guilerma Del Tora. Samozřejmě jsem vybral správně. Tuhle pohádku převyprávěl Guilermo DelToro pomocí stop-motin animace, na kterém pracoval se svým týmem celých 15 let a na filmu je to sakra znát. Pokud film dokoukáte tak rozhodně doporučuju si na netflixu pustit i speciál Pinocchio – Poctivá filmařina, kde můžete nahlídnout do zákulisí jak se celý film připravoval, od kulis, postav, oblečení, kamer a dalších zajímavostí. Abych to neokecával, tak zpracování a vizuální pojetí je prostě dechberoucí. Stejně jako soundtrack. Jestli znáte Del Tora a jeho tvorbu, tak vám asi bude jasné, že tahle pohádka dostane trochu temnější tón, takže v tomhle filmu bude figurovat více dospěláčtějších témat jako válka, křesťanství, smrt, ztráta dítěte a další. Hodně se mi líbilo, že se příběh odehrával ve fašistické Itálii, kde chtějí němci využít nesmrtelného Pinochia jako ideálního vojáka do války. Sakra, když to takhle říkám, tak si nemyslim, že by tohle u Disneyho ve 40. letech prošlo. Z děje nějak moc prozrazovat nebudu, ale řeknu, že nejvíc na celém filmu mě fascinoval posmrtný život a rozmluvy se smrtí, kterou namluvila Tilda Swinton. Což je příhodný, protože mi přijde, že vždycky dostane takový role, kdy hraje nějakou  mystickou postavu, která provází hlavní postavu, ať je to její Prastará z MCU nebo Gabriel z Constantina. Pokud bych měl mít nějaký výhrady k filmu, tak je to možná prvních 10 minut, kdy se objevil samotný Pinocchio, protože bejt Geppeto tak bych tu zasranou dřevěnou volovinu hned hodil do krbu. Samozřmě ale to byl účel a by postupem filmu sledujete, jak se Pinocchio přizpůsobuje a polidšťuje. 8,5/10 ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ohromne to oceňujem ako projekt. Po formálnej aj myšlienkovej stránke je to silné, ale nechalo ma to úplne chladným. U DelTora sa mi to bohužiaľ stáva častejšie než by mi bolo milé. 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Když už Pinocchio tak určitě ten od del Tora. Sice to není po celou dobu skvělé, ale ruku na srdce, který animák vám za poslední dobu dokázal vydolovat takhle silné emoce. 70% ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Snímek se mi pravděpodobně zařadí po bok Ukradených Vánoc nebo Můj soused Totoro mezi sváteční stálice. Trochu příliš ukřičené části bohatě vyrovnává, že se Torův Pinocchio - na pohádku stále poměrně netradičně - nebojí tematizovat a přerámovat tabu náměty jako je smrt blízkého, chybování kladných postav (vznětlivý a depresivní alkáč Geppetto), a další v pohádkách zpravidla neměnné danosti (ten je zlej a ten dobrej a nic mezitím). Zážitek ještě umocňuje, pro radost ze řemesla, film o filmu. Pinocchio a Cvrček ale mohli být teda méně otravní. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Vizuálně překrásná rozprávka, která se však v rámci demýtizace/dekonstrukce svého pohádkového předobrazu drží příliš zkrátka. Guillermo del Toro na to sice šel od lesa, ale uvízl v půli cesty – někde mezi svou mýticky temnou vizí a naivním sentimentem, od něhož se chtěl tak výrazně distancovat, viz. muzikální pasáže který do celkovýho konceptu fakt nesedí. Každopádně stop-motion animace, forma a řemeslo jako takový jsou špičkový, tady není o čem.... no a co si budem: Pinocchio jako nová ikona Antify? Proč ne! [VERDIKT: 7,5 klacíků z 10] ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy Guillerma del Tora a aj keď ma príbeh Pinocchia moc nebaví (predošlý film od Zemeckisa bol celkom slabý), tato Guillermová drsnejšia verzia mi prišla zaujímavejšia. Animácia nie je síce môj šálok kávy, ale da sa na to zvyknúť. Nemám moc rád ani muzikály, takže týmto si ma tiež film nezískal, no musím uznať, že je to pekne natočené, so sympatickými postavami a dobrou hudbou. Cely film by som hodnotil asi za tri hviezdičky, no záver je pekný a dojímavý, tomu by som dal za päť. Takže s prižmúrenými očami na to, že som sa vyložene nenudil, napriek muzikálovému podaniu, slabšie štyri dám. 75% - 4* ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Pinocchio Guillerma del Tora je speciální podívanou. Obdivuhodná stop-motion animace, temnější pojetí známého pohádkového příběhu i práce s komplexními motivy, která zvládne překvapit i takové lidi, kteří na původní příběh Carla Collodiho nedají dopustit. V rámci práce s emocemi sice tento projekt del Tora v součtu nedokáže dostát svého potenciálu (i proto, že lehké poskakování v přístupu tomuto Pinocchiovi dvakrát neprospívá), přesto jde o silný zážitek, který dokazuje um vypravěčského talentu Guillerma del Tora…. ()

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

13.03.2023

V noci z 12. na 13. března proběhl v losangeleském Dolby Theatre slavnostní ceremoniál 95. ročníku předávání prestižních Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Opulentním… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

19.02.2023

V neděli 19. února se v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre uskutečnil 76. ročník slavnostního předávání prestižních cen Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA), na němž… (více)

Reklama

Reklama