Reklama

Reklama

Pozorně svá slova važte, než probudíte spící meče války. Jindřich V. je historická hra Williama Shakespeara napsaná kolem roku 1599, která vypráví příběh mladého anglického krále, jenž se na radu arcibiskupa z Cantenbury rozhodne bojovat za své právo na francouzský trůn. Těžiště hry představují události předcházející proslulé bitvě u Azincourtu (1415). V noci před samotnou bitvou král v přestrojení putuje táborem, aby vojáky povzbudil a zjistil, co si o něm skutečně myslí. Zoufá si nad morálním břemenem vládnutí a poznamenává, že i král je jenom člověk, trpící pochybnostmi. Hra Jindřich V. završuje Shakespearovu druhou historickou tetralogii věnovanou anglickým panovníkům. (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdo by to byl řekl, že adaptace zrovna Jindřicha V. dojede na nedostatek vnitřního pnutí? Kdo by to byl řekl, že série, kterou zdobilo obsazení, zradí právě herci v nových rolích? Já tedy ne, ale ochotnické poulení očisek Patersona Josepha v roli Yorka je směšné jako máloco, ale i tak je jeho neherectví zcela zastíněno tragičností výkonu Edwarda Akrouta; ten se snad ani slušnými slovy popsat nedá. Dal by se pochopit v počátku éry němých filmů, ale přijít v jednadvacátém století ve vážné dramatické roli se stylizací do pudrem pobledlého zlotřilce, který bez ustání vrhá nenávistné krhavé pohledy, to je na velkou pováženou. Korunu všemu nasadí Richard Griffiths s nulovou dikcí a nejistým přednesem, který tak neumí svůj text prodat. Hodnotit ho ve škole, tak by se dočkal příkrého odsudku "nepotěšil jste mě, ani já vás nepotěším". V tomhle marastu pak ani nepřekvapí rutinérská režie, která i tak vděčné scény jako proslov na svátek svatého Kryšpína před bitvou u Azincourtu zazdí tak, že si jich divák vlastně ani nevšimne. Navíc k tomu mnohdy jako hudební podkres hrají otřesné patosem znějící tklivé trubky čili již pouze čekáte, kdy dojde na záběr pomalu k zemi padající anglické standarty... Výsledek není špatný, na to je předloha až moc dobrá a herci (v čele s těmi z minula) příliš dobří, ale tady bez výhrad fungují jen scény učení se a tokání v anglišfránině. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla v originálním znění, které obvykle preferuju, ale tentokrát mi to ubralo na zážitku. Bohužel Shakespearovskou angličtinu nestíhám, stejně jako nuance v českých titulcích. To není nic proti původnímu textu, ale já si ho prostě radši přečtu v překladu Martina Hilského, nebo se podívám na adaptaci převedenou do současné angličtiny. Ta květnatá mluva pro mě prostě patří do šestnáctého století nebo na divadelní prkna. Film má prostě jiná pravidla a Jindřich V. na to prostě doplácí. Nutno ale přiznat, že Hiddleston parkrát dokáže tu intenzitu a chytrost původního textu prodat, jeho proslov před bitvou nebo výhružky jsou inteligentní, efektní a skvěle prodané. Stejně jako namlouvání princezny Kateřiny. Zbytek je bohužel jen... meh. Koukám, že zůstanu u Branaghových adaptací, který Shakespearovi na plátně dokáže vdechnout život. ()

Ant 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokonalost a to taková, že nemám slov. Rozhodně nejsilnější díl série. Dialogy, výborná hudba a působivá vizuální stránka se krásně doplňují. Hiddleston je obrovský pilíř celého filmu a svůj text přednáší s velkými emocemi a přímo královskou důstojností. Jen těžko jsem u některých jeho monologů zadržovala slzy. Noc před bitvou a celá bitva jsou natočeny skvěle a ty boje jsou na televizi natočeny velkolepě. Tohle je film, za který bych s radostí zaplatila peníze v kině. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedno z mála veľmi vydarených interpretácií Shakespeara. Nie je to zbytočne divadelné ani lyrické. Text krásne zapadne do deja, pritom ani nevnímate, že by šlo o Shakespeara, máte pocit, že sledujete klasický historický veľkofilm. Henrich V. nebol zobrazený dokonale, je známejší viac bez brady, ako s bradou alebo briadkou. Jeho smrť v 36 rokoch bol následkom dyzentérie (teda sa takmer doslova uhnačkoval k smrti). To tu samozrejme ukázať nemohli :) ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Kdo umře letos, má příští rok pokoj... Těžká melancholie stárnutí a vládnutí, i bláhové naděje v nové koště podle Shakespeara... Skvělý zranitelný floutek Tom Hiddleston a výborný Jeremy Irons jako živý i mrtvý... ()

Jinny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tom Hiddleston je okouzlující herec a jen doufám, že ho filmoví tvůrci už nikdy nebudou schovávat po bílým make-upem a černou parukou, byla by to věčná škoda. Jeho Jindřich je charismatický sympaťák, ale když je třeba, dokáže ukázat zuby, a nikdy ho neopouští smysl pro realitu (ostatně i při namlouvání princezny Kateřiny jako by v pozadí znělo, jak dobře si uvědomuje to, co s ní získává). Hry o Jindřichovi V. a Richardovi II. sice rámcově spadají do kolonky historické, ale tématicky a pocitově jsou tak rozdílné, že člověk musí smeknout nad Shakespearovým tématickým rozpětím - a právě adaptace těchto dvou her jsou tím lepším z téhle minisérie. Celkově BBC odvedla jako vždycky dobrou práci, zamrzí hlavně přeobsazení několika postav, které se už v předchozích částech objevily. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím uznat, že Shakespear mě vždy míjel a nijak jsem k němu ani netíhnul a ani se o něj nijak zvlášť nezajímal, co by divadelního autora. A i případných knižních verzí jeho her jsem zůstal uchráněn. A pak mi spadl do klína Tempest, který mě docela překvapil a tak když se na scéně (ano, až dva roky po skutečném uvedení :) objevil tenhle čtyřdílný cyklus Shakespearových vládců se zajímavými jmény v obsazení, rád jsem tomu dal šanci a docela se těšil, co z toho si vezmu jako filmový zážitek - pouhou akceptaci existence takové filmové verze hry, zklamání nad veršovanou ukecaností nekončících vět nebo potěchu oka i duše nad něčím, co možná samo o sobě je zajímavé a tady díky filmovosti ještě povzneseno o stupnínek výš. A doufal jsem, že se mi to bude líbit (nehledě na divadelní tvorbu jiného autora) stejně, jako O'Toolúv a Stewartův 'Lev v Zimě'. ~~~ A jsem rád a děkuji tvůrcům, že se mi všechny čtyři filmová zpracování do jednoho skutečně zalíbila a stojí za to to nejen poslouchat, ale i na to koukat, protože se skutečně povedlo. ~ A vězte, že poslední větu nebudu mít za těžké si vzít k srdci a autorům i účinkujícím ve všech čtyřech filmech palce nahoru :) ~ "Za všechny, jež svou úlohu zde hráli, prosím, abyste na milost nás vzali." ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nehodlám porovnávat tuhle verzi a Branaghovu (protože to není na místě a nehodí se to), ale můžu porovnat tenhle díl s těmi předchozími. Jindřich V. je opět o chlup lepší epizodou než díly předcházející - nejen díky naprosto fenomenálnímu výkonu Toma Hiddlestona a dalších přihrávačů (a třeba ztvárnění Chóra Johnem Hurtem je alespoň pro mně naprosto dokonalou záležitostí), ale také díky hudbě, megasuper výpravě, kameře, vizuálu, realistickým bitkám a šťavnatým (samozřejmě opět původním) dialogům. Prostě dechberoucí, strhující, úžasné a naprosté ztělesnění filmové a televizní a vůbec všelijaké dokonalosti. Nejlepší díl série a vůbec nechápu, jak je možné, že něco tak velkolepého natočili v televizi (i v takové, jako je BBC). Lahodná tečka za první sérií. 95%. ()

venalce 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo něco tak neskutečně dechberoucího, že pro to nedokážu najít ta správná slova. Kdo by řekl, že historické hry od Shakespeara, jejichž názvy se nám ve škole pletly, mohou být tak poutavé? Pravda, Britové za sebou mají staletí adaptací, které vybrousili k dokonalosti, ale nic vás nedokáže připravit na ten pocit, že se právě díváte na něco monumentálního, něco, co vás dalece přesahuje. Shakespeare sám o sobě je nejlepším možným scénáristou, ale tady se bavíme i o velkolepé výpravě a excelentních hereckých výkonech. A všechny zastiňuje Hiddleston, který má na svůj věk charisma, kterého mnozí herci nedosáhnou ani po letech zkušeností, dokáže být váhající i majestátní, rozverný i strach vzbuzující, přesně tak jak to jeho role vyžaduje. No, řekněme, že tohle budu rozdýchávat ještě hodně dlouho a upřímně doufám, že se této adaptace brzy dočkáme v České televizi. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předně musím říct, že to není to tak působivé, jako Branaghova adaptace, a to především v projevu herce v hlavní roli. Jakkoli se Tom Hiddleston snaží, prostě mu nevěříte, že by byl schopen velet armádě, a že by ho armáda na oplátku poslouchala. Zato se mu musí nechat, že jeho Jindřich V. je mírnější a sympatičtější postava, než Jindřich Kennetha Branagha (ale kdo ví, k jakému z těch dvou ztvárnění by se přikláněl Shakespeare). Bitva u Azincourtu je tu nasnímána přehledněji a natočena moderněji (více realistické, třesoucí se kamera, více krve), než z verze z 1989, s čímž se ovšem dalo počítat, ale zde samozřejmě chybí ona výborná "Non Nobis Domine" scéna, která svého předchůdce povýšila na trochu jiný umělecký level. Závěrečné zásnuby Jindřicha V. a Kateřiny jsou zde méně roztomilé a méně romantické, ale o to možná realističtější, (ačkoli rozhodně ne tolik divácky atraktivní, snad až na ten polibek ;) než v předchozí verzi, ale dost bych se i divila, kdyby někdo trumfnul hvězdný pár Kenneth Branagh - Emma Thompson... Další významné mínus pro mě představuje obyčejnější ztvárnění postavy vypravěče, který je zde zastupován (až na závěrečnou scénu) pouze voice-overem, kdežto v Branaghově verzi působivě prochází s postavami dějem (a to ani nemluvím o rozdílném přednesu Dereka Jacobiho a Johna Hurta). No a má poslední výtka k tomuto filmu je možná poněkud pragmatičtější: Černoch členem vysoké britské šlechty v 15. století? Are you kidding me?! Tak to fakt neberu... ;-) ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pochopitelně se nabízí srovnání s dalšími adaptacemi tohoto díla, pro mě tak zvláště s tou od Branagha, což je logické, pač je to jediná další, kterou jsem viděl. Obě dvě verze jsou pochopitelně divácky dost náročné, ale Branaghova dokáze podle mě lépe pracovat s jednotlivými scénami a správně vypíchnout vybrané vrcholy (Bratři ve zbrani, Non domis Domine). Hiddlestone herecky výborný, sem tam se tu v rámci korektnosti objevují první černoši, ale co člověk nadělá.... Závěr pak pokládá mnoho prostoru směrem k druhé sérii. Je vidět, že i-když vyhrajete, tak nikdy nejste vítězi na věky. Za mě nejlepší část z první řady. ()

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele

Kdybych chtěla být objektivní, hodnotila bych o hvězdičku méně. Oproti předešlým dílům je to takové vizuálně suché. Všechno z dálky, absolutně nevyužitý potenciál kontrastů celkových a detailnějších záběrů (ty tam snad ani žádné pořádně nebyly), různých úhlů... Ale já objektivní být nechci. Je tam Hal, ze kterého se definitivně stal král, i když záblesky jeho divočejší povahy a bujné minulosti se taky objeví a snad pokaždé člověku lámou srdce. Je tu budoucí královna Katharine, z jejíž úst se mi i má zcela neoblíbená francouzština zdá libozvučná a to ani nemluvím o roztomilém vyučování angličtiny. Je tu výborný nápad s rámcovým vyprávěním a skvěle zapracovaná úloha vypravěče. A hlavně absolutně odzbrojující podání mé milované "... and Henry Plantagenet is thine ...", ze které jsem se já, zapřísáhlý neromantický cynik, takřka rozplynula i při pouhém čtení hry. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nu stejný autor, stejní herci - leč jiný režisér, je to jiná vesnice. A to hodně. Změna režiséra je tu dost silně cítit. Ač je příběh dobrý, ztratilo to úplně šťávu. Mimochodem černý vévoda z Yorku už je fakt výsměch. Logice i autorovi. Chvála Bohu tyhle přešlapy jsou naštěstí jedinou snahou tvůrců série o modernizaci klasické látky. Co se týče děje, novopečený král tu pro mě trochu ztrácí sympatie svým nesmyslným egoismem a snahou o spravedlivou válku. Na druhou stranu nám tu autor krásně nastiňuje, jak jsou dějiny plné nenažraných a chamtivých hlupáků prahnoucích za každou cenu po moci i za cenu stovek a tisíců životů a rozvrácené země. Jak by se lidi mohli mít krásně, kdyby takových ubylo alespoň o polovinu... ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z celé série jsem viděla tento film jako první. No já vím, že to není nejšťastnější, ale riskla jsem to, drze sebejistá, že Shakespeara a dějiny Anglie přeci jenom trochu znám. Navíc jsem si před několika dny pustila rozhlasovou hru téhož názvu, tak jsem to chtěla mít pro porovnání hned za sebou:) Takže Jindřich V. ve finále. Velkolepé a skvělé. Hrdinské a tragické, jak jinak:) O filmu i o titulcích platí to samé, co jsem napsala k Richardovi II. Tom Hiddleston je vynikající herec, roli si vyloženě užil, ostatní si už vlastně moc nevybavuju, jenom mě šokovalo, že Yorka hrál černoch, to jsem vůbec nepobrala. Tak a teď už mi zbývá jenom prostředek kruhu :) ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutně nejlepší díl celé první řady. Henry V měl všechno, co jsem od The Hollow Crown očekávala. Napětí, boj, emoce ... Za zpracování bitvy u Azincourtu klobouk dolů, za mě je to jedna z nejlépe zpracovaných bitech, které jsem kdy na plátně viděla. Můj velký obdiv taky patří Tomu Hiddlestonovi, který zde předvedl neuvěřitelný herecký výkon a dokázal, jak talentovaný herec to je. Jeho proměna byly až téměř neuvěřitelné, skoro jako by se člověk díval na úplně jiný film. Henry V si těch pět hvězdiček rozhodně zaslouží. ()

inachisio 

všechny recenze uživatele

Celý film byla velkolepá divadelní hra plná krásných, ač na plátně zvláštně nepřirozených projevů. Snad si na to časem zvyknu. Příběh měl pár slabých míst, která jsem musela přeskakovat, ale jinak, herecky i příběhově byl film postaven bvíce než dobře. ()

Erenas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Once more unto the breach, dear friends, once more; Or close the wall up with our English dead..... Tom Hiddleston si mě získal a jako Jindřich V. Finální slova před bitvou jsem už jinde slyšel lépe, ale pořád pecka. ()

Reklama

Reklama