Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je inspirovaný skutečnou událostí, kdy se ve válečném Kyjevě v roce 1942 uskutečnil fotbalový zápas mezi týmem Luftwaffe a domácím týmem Start, ve kterém byla celá řada hráčů z klubu Dynamo. Ve vzduchu ještě neutichly výstřely z nedalekého Babího Jaru, když si německá propaganda vytkla za cíl předvést budoucí soužití Němců a Ukrajinců. Hráči Startu jsou postaveni před volbu: prohra a život nebo vítězství a smrt. (Jezinka.Jezinka)

(více)

Recenze (7)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rusko-Ukrajinský vojnový film (zvláštna kombinácia z dnešného pohľadu) je takmer neznámy. Je to film po ktorom musíte buď usilovne pátrať alebo ho dostanete rovno ako dobrý tip od vašich obľúbených užívateľov. (Dík, Big Bear). Napochodovanie wehrmachtu na Ukrajinu bola pre takmer všetkých Ukrajincov veľká udalosť Vítali ich ako osloboditeľov a chvíľu to tak i bolo. Potom však prišli rozkazy, s ktorými nie každý nemecký vojak alebo dôstojník súhlasil a nie každý im rozumel. Viď spomienky nemeckého dôstojníka v knihe Ťaženie v Rusku 41-45. To len tak na okraj. Film je spracovaný solídne, len sa mi zdalo, že občas tvorcovia nevedeli, či sa chcú venovať viac futbalu alebo vojenskej a spoločenskej situácii. Tancovali na tenkom ľade, ale ustáli to a film slušne odsýpa. Chýbal mi však drsnejší a realistickejší pohľad na túto skutočnú udalosť. Ak máte radi futbal i vojnový film, tak je to trefa do čierneho. 80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se mi líbilo moc. Nejen, že sám fotbalový příběh byl velmi zajímavý a skvěle natočen, ale skvěle zde byla předvedeno ,,osvobození'' Ukrajiny německou armádou. Ukrajinci decimovaní Stalinem Němce po jejich příchodu zhusta opravdu vítali jako osvoboditele. Netušili, že pro Germány jsou podrasa, kterou je třeba vyhubit aby nadlidé získali větší životní prostor... Můžeme tak sledovat první vystřízlivění, kolaboraci, odboj, židovské pogromy i tragédii v Babím Jaru (pokud tento nevinný název někomu něco říká). Asi samozřejmě nebylo vše jak filmaři předložili, předpokládám, že hlavně ona zápletka se snoubenkou je smyšlená, ale rád jsem se nechal příběhem unášet. Navíc jsem ke své radosti zjistil, že ve filmu hraje moje oblíbenkyně Jekatěrina Klimova a zase jí to tu zatraceně seklo. Jak již psal Volodimir2, filmů na podobné téma vzniklo hodně, tento se však drží skutečných událostí. Smekám před těmi kluky, kteří dodali deptanému národu ducha odvahy a pospolitosti fotbalovým vítězstvím nad superlidmi i za cenu vědomé ztráty vlastních životů. Za mne je to za 5 chycených míčů! * * * * * ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tu niekde sa zrodila legenda alebo skôr hrdinstvo o udatnosti, nepoddajnosti a slobode. Film o skutočných udalostiach, keď išli hráči na smrť, vyhrať aj keď vedeli, že to bude znamenať ich smrť, ale urobili to pre ľudí, pre národ, pre vyššie ciele. Film má nádherný výzor. Je síce o jedných z najhorších udalostí v histórii ľudstva, o masovom vraždení ľudí v druhej svetovej vojne, ale zároveň nám aj vďaka stále usmiatemu, aj keď je to neskôr vo filme taký polosmutný úsmev, Sergeja Bezrukova ako kapitána tímu Start, ale v podstate Dinama, robí zo seba niečo okúzľujúce. História tohto klubu je slávna a ľudia môžu byť hrdí hlavne práve na týchto jednotlivcov, ktorí sa postavili zlu, aj keď v čase keď to robili boli všetky vyhliadky zlé a pre nich to bol posledný výkrik. Hudba tohto filmu je tiež niečo úžasné, scenár obsahuje aj verbovanie, popravy, bombardovanie a ničenie Kyjeva, vítanie okupantov na Ukrajine ako osloboditeľov spod hrôz Sovietskeho zväzu, čo sa však ukázalo ako ďalšia chyba, ukrajinské fašistické jednotky, či tajná pomoc deťom pred hrôzami. Optimizmus vyrobiť z hrôz, to sa podarilo, film je krásny aj vďaka láske, najmä vďaka tomu, že sa nehrá na nič iné, je domáci, nenachádzajú sa v ňom cudzie patetické a klišovité znaky, aj keď sa podobá dejom na iné filmy, ktoré sú však narozdiel od tohto vymyslené. Futbal, to je moje, do toho hudba, tanec, láska, obetavosť, vlastenectvo, ale najmä radosť v srdci, ktorú im nemohli zobrať. Záver bol tým najkrajším akým mohol byť. Moja úcta! ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Nedávno som komentoval maďarský film Dva polčasy v pekle a venoval som sa tejto udalosti. Ide o skutočný príbeh. Kyjev, 9. augusta 1942 sa odohráva zápas medzi nemeckým výberom Flakelf (výber pilotov a členov PVO) a klubom FC Štart Kyjev (Dynamo Kyjev) a tento zápas sa stal symbolom ukrajinského odporu. FC Štart vyhral 5:3. O týždeň neskôr 16. augusta 1942 v odvete FC porazil nemecký výber opäť a tento krát 8:0. Po tomto zápase boli komunisti a členovia NKVD zatknutí a mučení gestapom. Korotkich zomrel pri mučení, Kuzmenko, Klimenko, Keehl a Trusevich boli poslaní do koncentračných táborov a vo februári 1943 popravení. A tak sa zrodila legenda o tomto zápase, ktorá poukazuje na hrdinstvo, nepoddajnosť, udatnosť hráčov a to už je jedno či ukrajinských, maďarských, amerických alebo macedonských, tak ako to je zobrazované vo filmoch s týmto námetom: Osudový zápas, 1962; Nerovný zápas, (Vítězství) 1981; Zápas smrti (Match), 2012; Tretí polčas, 2012 a Dva polčasy v pekle, 1961. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Tento film, byl pro mne jasnou volbou, při výběru úvodního snímku v rámci Challenge 2015 Tour . Jelikož můj hlavní a oblíbený žánr, jsou sportovní filmy, nejlépe ze sportovního prostředí a tento biják to splňoval vrchovatě. Podobnost s filmem Vítězství, je tady opravdu okrajová. Shoduje se snad jenom v národní hrdosti a pocitu satisfakce, když se podařilo fašisty pokořit alespoň na fotbalovém trávníku. Bohužel důsledky těchto vítězství, jsou v obou případech naprosto odlišné. Je o "Zápase smrti" mezi někdejšími hráči Dynama a Lokomotivu Kyjev kteří se postavili proti proslulému německému týmu s názvem Flakelf. Po zdrcující porážce týmu s orlicí na hrudi, byl osud Ukrajinců zpečetěn. Týden po tomto utkání, byli všichni pozatýkáni a mučeni až do úplného konce. Od těchto událostí se odvíjí označení "zápas smrti" Velice silný příběh o odvaze a vlastenectví, mohu doporučit nejenom sportovním fandům. Viděno jako 1 film v pořadí v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Propagandistický film o správných Rusech, zrádných Ukrajincích a Němcích, kteřé zápas organizují, ()

Drumtum odpad!

všechny recenze uživatele

Chapu, že zřejmě kvůli dabbingu pro české ucho to není slyšet, ale tenhle film, v němž ukrajinské fotbalisté projevují svou vůli a odvahu bojovat s německým nacizmem, je skrz prosaklý nacizmem ruským... V filmu ruské herci hrají jen ty hodné, Ukrajinské naopak ty špatné, ty kolaboranty. Všechny fraze řečené ukrajinský znějí z ust kolaborantu, pochcancu a debilu a fabula bojovníka pro nezavislost Ukrajiny vede k myšlence, že bylo by lepši Ukrajině zustat s ruskem. A manipulace s fakty na konci před titulkamy krásně dovršuje tuto propagandistskou kompozici (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Death_Match). Je obrovskou ostudou, že se Ukrajina učastníla natačení tohoto filmu... "Zapas smrti" je duležitou údalosti, v němž se projevuje vůle a boj Ukrajincu proti okupaci, a zaslouži bejt zfilmovana, avšak Ne tak, no this way!!! ()

Reklama

Reklama