Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dětství a jinošství slavného francouzského spisovatele Marcela Pagnola. Marcel Pagnol je znám českým čtenářům především díky svým románům Živá voda a Jak voní tymián. Velké příznivce si získaly filmové adaptace jeho díla Tatínkova sláva a Maminčin zámek, také filmy Jean od Floretty a Manon od pramene s velkými hereckými hvězdami Yvesem Montandem, Gérardem Depardieuem a Emmanuelle Béartovou byly svébytnými díly a silným dramatickým zážitkem.
Marcel Pagnol (1895–1974) byl francouzský spisovatel, scénárista, režisér a člen Francouzské akademie. Jeho dětství v Aubagne, roky strávené v Marseille, prázdniny s rodinou v horách Provence se staly inspiračním zdrojem, jakousi živou vodou jeho tvorby.
Dvoudílný televizní film Čas tajemství, čas lásek vznikl podle jeho stejnojmenných životopisných románů.
První část vypráví o Marcelových posledních školních prázdninách před vstupem na víceleté lyceum, o jeho setkání s dívenkou Lili a prvním dětském poblouznění. O nádheře a bezstarostnosti dnů strávených v provensálských horách. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

tahit 

všechny recenze uživatele

Milý obrázek starosvětské Provence jak bývala kdys je půvabně pointován. Báječné časy bezstarostného dětství v původní prostotě jsou také malebně zobrazeny. Zkrátka a dobře zde panuje příjemná atmosféra. Mimochodem, není nic radostnějšího, než když léto vyprázdní školu, nad hlavou plují bílá oblaka a vzduchem voní kvetoucí louka. Na straně druhé, časy se ale mění, napadá mě, kde se třeba dá dnes vykoupat v čisté řece? ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Čas tajemství a Čas lásek (česky vyšly spolu s Maminčiným zámkem a Tatínkovou slávou pod názvem Jak voní tymián) znám prakticky nazpaměť a jejich televizní zpracování od Thierryho Chabreta mě velmi potěšilo. Dávám za 4, knihy film totiž zdaleka nepřekoná... ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Mám rád jednoduché příběhy, na obyčejných životech stavěné. Všední problémy, prvních lásek, témata přátelství a jednoduchý, subjektivní filozofický dosah. Příběhy ze života francouzského spisovatele, scénáristy a režiséra Marcela Pagnola, takovým příběhem nepochybně je. Jeho životopisné romány jsem sice bohužel nečetl, ale film se mi ze zmíněných důvodů velice líbil. I kvůli skvělým hercům - nehercům (tedy pro mě neznámým tvářím) je tento snímek o to silnější a jsem moc rád, že jsem se s ním díky TV mohl seznámit. Pár much sice má, ale ty na celkovém dojmu neubírají zhola nic. 75% ()

Čtec 

všechny recenze uživatele

Krása. Od Marcela Pagnola jsem nic nečetl, ale budu to muset napravit... Poetická záležitost, a ta atmosféra - Provence na vás z filmu přímo dýchne... A člověku chtě nechtě naskočí vzpomínky na jeho vlastní dávné prázdniny, klukovské radosti a kamarádství a první citové polízanice... Nu, užil jsem si to. ()

rhodos 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem božské. Ač jsem četla tuto nádhernou knihu, kde se autor vrací ve svých vzpomínkách do dětství a prožíváme s ním všední starosti, přátelství i první lásku, tak tento televizní snímek se od něj vůbec neliší. I skvěle vybraní herci, pro mne takřka neznámí jsou velkou devizou snímku. Mohu vřele doporučit, jak tento film, tak i knihu. ()

Sejkorka 

všechny recenze uživatele

Zbytek Pagnolova díla pod souhrnným názvem Jak voní tymián. Film to není špatný, ale úrovně o 17 let starších dvou dílů Tatínkova sláva/Maminčin zámek nedosahuje. Je znát že se jedná "jen" o televizní film. Druhá část je poněkud lepší, byť /anebo právě proto), že se již odehrává převážně ve městě. Záhadou je mi, kdy zemřela Marcelova maminka. Na konci "jejího zámku" říká vypravěč (též Viktor Preiss), že ji za 4 roky pohřbili. Ale dobře že vydržela do konce, byla moc sympatická. Wikipedie : Augustine Pauline Henriette Lansot (1873-1910). Tedy když Pagnolovi bylo 15. Takže je to v rozporu s jeho věkem na konci filmu. Nebo ne a tehdy se maturovalo v 15 ? Jo, a podle téhož zdroje měl jen bratra (René, nikoliv Paul) a žádnou sestru. Anebo jo ? ()

Reklama

Reklama