Reklama

Reklama

The Weight of Chains

všechny plakáty
Kanada / Chorvatsko / Bosna a Hercegovina / Slovinsko, 2010, 125 min

VOD (1)

The Weight of Chains (Váha reťazí) je kanadský dokumentárny film poskytujúci kritický pohľad na úlohu, ktorú Spojené štáty, NATO a Európska únia zohrali pri tragických udalostiach rozpadu kedysi prosperujúceho európskeho štátu žijúceho v mieri – Juhoslávie. Snímka ponúkajúca množstvo vzácneho archívneho materiálu, ktoré nikdy nebolo predstavené v západnom svete, je zároveň kreatívnym pohľadom z prvej ruky na to, prečo sa Západ zapojil do konfliktu v Juhoslávii. Odpovede na túto otázku poskytujú rozmanité osobnosti z radov akademikov, mediálnych expertov a bežných občanov bývalého spoločného štátu na Balkáne. Nechýba ani vyrozprávanie pozitívnych príbehov z vojnových čias, ktorých hrdinami sú ľudia zachraňujúci životy iných bez ohľadu na ich etnický pôvod; príbehov odvahy a sebaobetovania. (Incantator)

(více)

Recenze (11)

zette 

všechny recenze uživatele

Jen takova recnicka otazka, myslite, ze nekdy nektera z nasich televizi odvysila tento dokument? Dlouhodobe se mi chce zvracet z americke zahranicni politiky, EU, OSN, MMF, NATO a jinych zlocineckych organizaci. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument mimo jiné poskytuje náhled k známému dilematu jestli bombardovat Bělehrad z historické perspektivy. Otevřeně popisuje i další problematiku: "Chorvatsko utržilo ročně 9,3 miliard dolarů za turistický ruch. Nejlepší hotely na Jadranu koupily rakouské společnosti. V Chorvatsku zůstalo jen na nízké platy číšníků, daně z příjmů a daně za zboží (19%). ()

thecentre 

všechny recenze uživatele

Shrnutí války v Jugoslávii pod štítem antiamerických new-orderistů, kteří vysvětlují, že komunistická Jugoslavija byl ráj na zemi a že za celou válku nemůže nikoli rozpadající se model plánovaného hospodářství, ale CIA. A z části tomu tak určitě je. Ale jasné vysvětlení kdo je ten zlý a ten hodný, z toho si méně myslící nemůžou vzít nic dobrého, že ivishko... Ale jako dílo se to panu Malagurskimu povedlo vzít velkolepě a vtáhnul do děje hlavně tim soundtrackem! 70% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Myslíte si, že Ulúpené Kosovo je jediný kontroverzný dokument o krajinách bývalej Juhoslávie? Tak si pozrite toto. Tu sa autor nemazná a je v tom obrovské množstvo pravdy, ktorú by mali ľudia počuť, no tie riešenia na záver sú slabé. Problém je, že je z pohľadu zahraničného Srba a to mnohí Chorváti a Bosniaci nezobrali, pritom bol veľmi objektívny pri mnohom. Je pravda, že občas mu ušlo, nešiel pri mnohom do detailov a napríklad vojny prebehol veľmi rýchlo a viac tam zdôrazňoval zahraničné zapojenie, ktoré rozhodne nemožno považovať za nejaké konšpiračné teórie, aj keď si to mnoho naiviek myslí, než chyby domácich, ale predsa nemaznal sa zo všetkými stranami a akokoľvek sa môžeme sporiť o Jasenovaci, či Srebrenici, či možno vynechaní niektorých skutočností, občasnom nedbaní napríklad na veci napríklad u podaných informácií o Četnikoch, či občasnom zvýrazňovaní zla náboženstva kedysi, či dobra Juhoslávie, v celku mal pravdu. Tie udalosti sú veľmi háklivé, sú to veľmi ťažké témy a keby si pri nich dal pozor, tak by som s najvyšším hodnotením neváhal, lebo je to tak na rozhraní a štýl, ktorý použil a obsah, ktorý tomu dal, to je priam moja krvná skupina. No možno to tam chcelo viac názorov druhej strany, aby sa nerozčulovali tí, čo to nálepkujú propagandou, pritom sa približne štyri roky potom dozvedáme také skutočnosti napríklad o provokáciách tamojšej vojny, či sociálnych udalostiach, že tú hrúbu líniu dokumentu to potvrdzuje, no chápem, že to nie je najprofesionálnejšie, že to mohlo byť dlhšie a doplnené tak, aby sa mnohí nesťažovali. Ulúpené Kosovo beriem ako pohľad z druhej strany, proste niečo, kde napriek tomu, že niektoré veci nie sú zdôrazňované, možno tam aj veľa chýba, možno aj oproti tomuto, tak sa tiež postupne potvrdzuje. Už sa teším na ďalšie Malagurskiho diela. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Skvělý a důležitý dokument. Na případu likvidace Slovanů z bývalé Jugoslávie můžeme sledovat i likvidaci nás. Ukradli nám banky, podniky, přírodní bohatství, energie, telekomunikace, vodu. Zbyli jsme jen jako spotřebitelé odpadu vyrobeného na západě a levná pracovní síla (otroci) sloužící pro blahobyt Němců, Američanů, Francouzů, Angličanů a dalších západních vykořisťovatelů a kolonizátorů. Podívejte se na tento dokument a budete překvapeni, jak moc se naše osudy s Jugoslávci shodují. Také v něm uvidíte, co by nás čekalo, kdybychom se západním kolonistům vzepřeli. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Přesně tak...Amerika - země prakticky bez historie(krom indiánů, které vymýtili) je namyšlená a plná hloupých lidí, kteří si kolonizují Evropu prostřednictvím trapných organizací jako jsou EU a NATO. Systematicky tráví jiné národy ať jsou to problémy s vodou nebo u nás dokonce s alkoholem...systematicky ničí jedno zemědělské odvětví za druhým aby všichni byli zavislí jen na jednom zdroji...Proč neslyšíme z médií pravdu a kritiku Evropské Unie nebo třeba od novinářů?Protože všichni jsou podřízení někoho kdo určuje příkazy , proto nikdo neřekne ani křivé slovo proti EU. Nedokážu si představit co by se stalo kdybychom vystoupili z tohoto spolku a to se stačí podívat na náš státní dluh,který se denně prohlubuje nejen díky nim ale díky naší vládě. Češi nevidí globálně ale jsou zahleděni jen na tuto naši malou částečku uprostřed Evropy, která pro ostatní neznamená nic. Bohužel přimět takový(s prominutím) zabedněný národ aby povstal a VŠICHNI i s dětmi v náručí vyšli do ulic je takřka nemožné. Evropská Unie je spíše korporací než politickou institucí chránící lidská práva. Srbi byli bombardováni "pro jejich dobro". Proto si cizí země skupují naše velké podniky, které jsou od píky vybudované pouze z našich zdrojů......Perfektní konec dokumentu s výstižným a úderným slovem DOST mě uzemnil..... ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Polopravdy. A ten častý ironický komentář mi nepřijde zrovna vhodný, obzvlášť, když si člověk stále musí doplňovat druhý nezanedbatelný pohled na uběhlé skutečnosti. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Je ostuda, že toho tak málo vím o válce na Balkáně a vůbec o našich východních bratrech Slovanech. Tento dokument servíruje informace v tak hutné podobě, že ani na chvíli nelze odejít, každá věta - pozoruhudně pronášená s ironickou a humornou nadsázkou - je silné sdělení a plná informací o historickém, ideovém a etnickém, ale hlavně pak ekonomickém a politickém sporu. Je to všechno, jak je zde řečeno, pravda? Byla jsem v šoku celou dobu, co jsem se na dokument dívala a stále nemohu uvěřit, potřebuji ještě jiný zdroj, jež by mi podložil zde předložená fakta, protože pokud to pravda je, bortí se má představa západního světa... ()

tomashewk 

všechny recenze uživatele

No nevim, přijde mi to takové moorovsky neobjektivní. Kritický pohled je jedna věc, euroatlanitcký konspirační pohled věc druhá. Slobo spolu s Karadzicem a Mladicem jsou hodní, zatímco zbytek světa je zlý. Osobně dávám přednost sedmihodinovému dokumentu The Death of Yugoslavia od BCC. ()

Reklama

Reklama