Reklama

Reklama

Úplně normální

(seriál)
  • USA The New Normal
všechny plakáty
Trailer
USA, (2012–2013), 7 h 59 min (Minutáž: 21–22 min)

Hrají:

Justin Bartha, Andrew Rannells, Georgia King, Bebe Wood, NeNe Leakes, Jayson Blair, Ellen Barkin, John Stamos, Michael Hitchcock, Jackie Hoffman (více)
(další profese)

Epizody(22)

Recenze (43)

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Ryan Murphy si za svojí seriálovou kariéru stačil střihnout teen komedii, jedno z nejkontroverznějších televizních dramat, odlehčený muzikál i hrůzostrašný horor, všechno s velkým diváckým úspěchem. Proto je paradox, že seriál, který je jeho srdci údajně nejbližší, byl zrušený už po první sezóně. The New Normal, ultragay výchovná taškařice plná stereotypních postav (extrémně zženštilý gay, sassy černoška, naivní blondýna se zlatým srdcem i zlatým jménem, babička typická republikánka) v nestereotypních situacích. Bryan a David jsou dva úspěšní šťastní chlapi ve společném dlouhodobém vztahu, a už jsou oba připravení stát se rodiči. K tomu jim dopomůže dobrosrdečná Goldie, která se nabídne stát se náhradní matkou pro jejich dítě. To se ovšem vůbec nelíbí její babičce Jane (výtečná Ellen Barkin). Upřímně přiznávám, že začátek seriálu mě nijak nenadchnul. Pokud jde o výchovnost, obzvlášť ze začátku se tlačí na pilu vážně hodně, což je problém především proto, že Andrew Rannells, představitel Bryana, onoho extrémně zženštilého gaye, je vážně poměrně iritující. Naštěstí během pár dílů zmírní jak jeho charakter, tak výchovný tón, a ve výsledku přinese seriál několik skutečně zajímavých myšlenek a dokonalých epizod. Z těch bych vypíchnul kupříkladu díl o volbách, díl o víře, nebo třeba skvělý díl o skautech. Navrch potěší Murphyho sebezesměšňování, kdy Bryan má být očividně on sám (je to televizní producent teen seriálového muzikálu jménem Sing!, ve kterém hlavní hrdinka nezdravě obdivuje Barbru Streisand), a do toho všechny ty popkulturní a gay odkazy (kde jinde narazíte na zmínku o Leontyne Price? kdo nezná, youtube "Leontyne Price "Ritorna vincitor" 1980", stačí část 1:30 až 1:50, a ještě řekněte, že vám z toho nelezly oči z důlků). Pravda, ze spojení s Ali Adlerovou (mimochodem expartnerkou Sary Gilbert, představitelky Leslie Finkle z Big Bangu) nevzniklo tak nablýskané děcko, jaké se Murphymu narodilo s Falchukem, ale po celé první sérii mě nakonec vážně mrzí, že nedostalo větší šanci. Škoda přeškoda. 70% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Neznalcům Murphyho tvorby či osoby tentokrát vstup zakázán. Seriálový Midas totiž cílí do vlastních řad a místo pečlivě vysoustruženého multižánrového přírůstku typu American Horror Story nebo souboru životních pravd (Nip/Tuck) se skrze Bryana vypisuje ze svého rodinného života. A právě pro tuhle skutečnost nestačím při pročítání ostatních komentářů střídavě kroutit hlavou a potlačovat smích. Do ničího vkusu mi samozřejmě nic není, ale kritizovat hlavního tvůrce za to, že způsobem psaní ústředního charakteru dělá gay komunitě ostudu, je v tomto případě dost krátkozraké. Zcela dokonalý Andrew Rannells totiž onu sebeparodii (producent, zpívající teen vztahovka, sto a jedna popkulturní narážka) dovádí na samou hranu dokonalosti a z příjemně "hodného" seriálu dělá něco víc. Zbytek je totiž na Ryanovy poměry až překvapivě umírněná hra na jistotu ze světa, kde si každý empatický člověk zaslouží svoji chvíli štěstí. Po některých typických murphyovských archetypech (ďábelská stárnoucí blondýna s potenciálem k občasnému vyměknutí jako neselhávající trademark) první série docupitá do závěru, který - je skutečně závěrem. Asi nikdy jsem nebyl spokojen s tím, že by tak dobrý seriál byl hned po první sezóně zrušen. Takhle pozitivní pocity by si totiž nezasloužily být rozmělněny dalším pokračováním, až to skoro vypadá, že oněch dvaadvacet epizod mělo skutečně fungovat jako uzavřené soukromé fotoalbum. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

8/22 Další originální potěšení z rodiny seriálů Ryana Murphyho. Hlavním tématem je surogátní mateřství a láska, samozřejmě. Dokonalá kadence situací a dialogů zobrazující svět takový, jaký je. A to má obrovskou cenu. Herecky potěší drobnosti v podání Gwyneth Paltrow, Shannen Doherty nebo Leishy Hailey. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Najít na tomhle seriálu něco poutavého by by zázrak. Zkusím to u hereckého obsazení, které se jeví úplně normální. Přítomnost vyhaslé hvězdy nižší svítivosti Ellen Barkin by mohla být dostačující, i když její herectví, i ona sama, mě nikdy nebralo. Tím druhým tahákem je Justin Bartha, který na filmovém plátně relativně sklidil úspěch, jen když byl kolem něj nějaký zářivější herec, případně herecký tým, nebo se mu povedlo vlézt do komerčně úspěšné filmové série, která ale rozhodně nestavěla na něm. Tihle dva se sešli v prazvláštně pojatém seriálu, jehož námět sice nemá s realitou příliš mnoho společného, ale dá se považovat za neotřelý. A teď jde hlavně o to, jestli máte v oblibě gay tematiku, emancipované ženy a téměř sitcomové dialogy. Jenže to není celé příliš vtipně pojato. Vtipe vylez - to by se asi pro charakteristiku tohoto seriálu hodilo nejvíc. I když na to budu hodiny čumět, prdel nezvednu, stejně najdu za celou dobu jen uschlé vtipy, pro něž se nevyplatí to vidět. Po pár snesitelných dílech, se to rozmělnilo na břečku, ve které kolektiv druhořadých herců nahazuje repliky Ellen Barkin. Barkin je tak nevzhledná herečka, že pokud "ulítáváte" na pěkných herečkách, musíte být nakrknutí. Dívat se na bandu teploušů mně opravdu vrcholně nebaví. Ze seriálu jsem si nic nevybral. Stále se mele v průsečíku dialogů, které jsou díl od dílu stále fádnější. Abych to sledoval dál, to by mě to muselo nějakým způsobem zajímat a bavit. Ani jedno z toho se nestalo. Naštěstí se cicmání homo orientovaných udrželo v důstojných mantinelech. Jinak bych dal odpad. 20% ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Po 4 dílech: Třetí sitcom letošního podzimu a opět slabší – dvojice gayů chce dítě a najde si pro to náhradní matku, která už má dceru. Gaye (seriálové) moc nemusim (stejně jako jejich odpornou černou sekretářku), matka s dcerou jsou celkem fajn, ale mohly by se víc projevit; naštěstí má děj vývoj, takže když si chci ráno něco pustit a nic jiného není po sure, je seriál koukatelný, ale spíš zapadne v šedi průměru, protože na to, že jde o sitcom, tak zábavy nemá ani za mák. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

The New Normal mě jako seriál po prvních pár dílech velmi zaujal, ale v průběhu první série místy ztrácel dech, na povrch se dostávaly až příliš okatě poučné a sentimentální (v tom špatném slova smyslu) scény, nicméně zakončení první série se povedlo, takže se těším na další řadu. Nejvýraznějšími a vlastně i nejvtipnějšími postavami jsou (pra)babička Jane a Rocky Rhoades. Bakelitová Ellen Barkin si mě hodně získala svým hereckým výstupem a na NeNe Leakes jsem zvyklý už z Glee, kde mě též velmi bavila. Spousta vtipů sice přichází v důsledku jiného kulturního života vniveč, ale i tak jsem si mnohé horlivé diskuze a slovní přestřelky náležitě užíval. Asi nejméně sympatická postava je pro mě Clay, který mluví ještě hůř než malé dítě, a vedle toho někdy Shania, která by chvílemi potřebovala trochu uzemnit. Jinak k ústřednímu páru a jejich náhradní matce lze říct, že neurazí, ale nejsou nijak výrazní. Příjemná oddychovka se sympatickou stopáží, u které se musí občas přivírat oči, ale i tak hodně pobaví. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Hm, hádám, že nespadám do cílový skupiny tohohle "sitcomu"; ten je spíš pro jakýsi gossip girls, který se vyznaj v módě, celebritích tlachačkách a kdoví čem ještě. Každopádně jo, leccos přínosnýho se dozvíte - například že pokud by si gay měl vybrat hvězdu filmovýho nebe, nad kterou bude onanovat, ukázal by na Kevina Bacona. Teda ... notně šablonovitej gay, podotýkám. V Modern Family se na tenhle problém dívaj mnohem přirozenějc, tak hergot zahoďte tuhle předčasně zrušenou kravinku a vrhněte se na inteligentní zábavu. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Paráda, pro mně osobně hodně velké a příjemné překvapení. Ano, jak píší ostatní, máme tu dost do očí bijících stereotypů, ale jsou tak okaté, že to snad musí být schválně. Jinak jde o opravdu vtipný sitcom, s obrovskou spoustou popkulturních narážek. Škoda, že byl po první řadě zrušen. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ryan Murphy patrí medzi tvorcov, ktorý vedia svoju homosexualitu predať divákom zábavnou formou. Tentokrát sitcom o dvoch gayoch okorenil ešte neustálym hašterením medzi liberálne zmýšľajúcimi postavami (väčšina postáv seriálu) a typickou republikánskou babičkou. Škoda, že ten pomer postáv nebol fifty fifty, pretože práve nezaobalené výmeny názorov medzi ňou a ostatnými patrili k najzábavnejším chvíľam v seriály. A zo začiatku sa Murphy nebál občas priznať aj, že aj ona má pravdu a že liberáli sa niekedy chovajú jak rozmaznané hlúpe deti. Ale nakoniec sa aj ona polepšila a prešla na druhú stranu. Škoda. Aj keď seriál zrušili po jednej sezóne, tak tie hlavné línie stihli dostatočne uzavrieť a tak na konci divák nebude nasratý. Z postáv ma najviac bavila samozrejme frfľajúca babča, potom komandujúca čierna asistentka a nakoniec krásny ale typicky tupý inkubátor pre tých dvoch gayov v podaní Georgie Kingover. No a tie dve buzny boli tiež v pohode. Sadol mi aj CZ dabing. Hlavne moja obľúbenkyňa Žilková ako babča. Takže celkovo to je nadpriemerný sitcom a celkom mi je ľúto, že ďalej nepokračoval. P.S: Strašne ma potešilo kratučké cameo Shannen Dohertyovej v úlohe Brendy Walshovej. Pecka. 6/10. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Priemerný, ale príjemný seriálik, Paradoxne už po E4 najzaujímavejšou postavou rasistická, homofóbna, manipulátorská babička, jednoducho pretože je aspoň výrazná a nerozcitňuje sa každých 5 minút. :) ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Po 4. díle 3* zatím: Vypadá to jako zajímavý příjemný seriál, který ale ničím bohužel nevybočuje. Lehký humor, snaha zaujmout tématem, noví herci -až na pár výjimek- které jste dříve snad nikde neviděli. Nejlepší postava? Babča a Rocky (Brianova sekretářka). Obávám se ale toho, že jestli seriál trochu více nezabere, tak budu muset snížit hodnocení. 10.1.2012 je za námi 12. dílů a faktem je, že, jak jsem předvídala, musím snížit o 1*. Je to pořád a čím dál tím víc neslané nemastné, nikam se to nevyvíjí a ani ta humorná stránka na tom není zrovna nejlépe. 4.4.2013 konec první série: Tak abych pravdu řekla, docela těch posledních pár dílů se seriál zase trošku vyhoupl v mém oku a více jsem se bavila...takže opět uvažuju o těch 3*, ale pořád je to takové....tak trochu o ničem...takže 2-3*. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Po dvou epizodách můžu říct, že mě New Normal docela baví, a malá Edie z Grey Gardens v druhém díle byla přímo famózní...:)_Po třech epizodách jdu na 4, Murphy mě i jako v Glee chytil za srdce a velmi se těším na další epizody (má se objevit Leisha Hailey a spektrum postav se rozšíří)._Finále bylo tak dojemné, jak jen to Murphy&spol. umí. Těším se na druhou sérii!__Novotenův komentář mi mluví z duše, a moje zklamání z toho, že seriál po první řadě skončil, lehce vykompenzoval. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Zhltla jsem to docela rychle :D Bylo to svižné, vtipné, s dobrou minutáží :) Nejlepší byla babi v podání Ellen Barkin, která se mi víc a víc líbí v dospělejším věku - cca posledních 20let :) Je to sice 10let staré prostředí, ale fajn. Silně americké, hodně barevné s pružnými dialogy :) Jsem ráda, že existuje jen jedna série - nemám ráda zbytečné natahování a prodlužování :) ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Tak kontroverzní (stále i dnes - a nejen v Texasu), ale tak podivně nemastné-neslané, že na setrvání u celé série, dvou, tří?? to fakt není. EDIT 2015 - jen 22dílů 1. a jediné série ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Parádna záležitosť. Celý seriál je bohovsky vtipný, ale malá Shania je proste dokonalá. V istých momentoch sa mi zdá, že sú trochu "kazateľskí", ale väčšinou sa mi páči, že sa seriál snaží šíriť toleranciu medzi divákmi. ()

Mikeel 

všechny recenze uživatele

Možná by to byl i v pohodě seriál nebýt v něm pár naprosto příšerných aspektů. Ten patos mě vadí asi nejvíc. Snažit se v průběhu neuvěřitelně filozofovat a ukázat, jak je to vše vlastně úplně normální. Oslavné a neuvěřitelně tupě sentimentální kecy a naprosto nelogické chování postav. Jde z toho cítit snaha vytřískat emocionální maximum a donutit diváky zamyslet se nad tématem. Možná, že mnoho citlivých děvčat a chlapců budou skutečně spokojeni, na mě tahle umělá dojárna však nezabírá a bohužel právě ona ruinuje celý seriál, který by mohl ve výsledku být fakt příjemný. No a pak tu máme přeafektovanou dívku v mužském těle, ačkoliv seriál nese název "normal". Takže místo, aby se k prvnímu panu normálnímu přidal i druhý pan normální, je tu zas ta nesmyslná tendence to celé zlehčit a vytvořit další z milionu homo karikatur. Proč, proč, proč? Kazí to celý seriál, který by jinak působil fakt inteligentně, kdyby se zbavil těhle otravných cliché. ()

Reklama

Reklama