Reklama

Reklama

Příběh heavy metalu

(seriál)
  • Kanada Metal Evolution
Dokumentární / Hudební / Reality-TV
Kanada, (2011–2014), 8 h 47 min (Minutáž: 43–45 min)

Epizody(12)

V tomto seriálu se zblízka podíváme na historii i přítomnost heavy metalu, tohoto hudebního směru, který si oblíbilo již několik generací a který se během svého vývoje důkladně a viditelně rozvrstvil. Promluví v něm hudebníci a hudební producenti, kteří tento žánr formovali, například Slash nebo Bruce Dickinson; zmapujeme jednotlivé odnože heavy metalu, od klasických počátků přes glam až po progresivní směry -- a budeme moci také nahlédnout do jeho zákulisního světa. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (33)

rockwoman 

všechny recenze uživatele

Co lidi k heavy metalové hudbě přitahuje? "Heavy metalový koncert je katarze. Je to jako rituál. Metal je oslavou komunity a přátelství lidí, kteří mají stejné emoční dispozice a tíhnou k tomuto typu hudby." - Bruce Dickinson ...."Bolest, síla, žárlivost, vztek a pomsta. Tyhle atributy splňuje opera i metal. Vyvoláváme ve vás emoce a nadšení, přesně o tom metal je. Ohromný vizuální zážitek." - Rob Halford 1.DÍL ( vývoj metalu - propojení klasické hudby a heavy metalu - vliv klasické hudby na metalové zpěváky - spojení blues a heavy metalu - vliv jazzu na heavy metal - vznik elektrického zvuku metalu ) ...2.DÍL ( počátky americké metalové scény - garážové rockové kapely - důležitost koncertních turné v sedmdesátých letech ) ...3.DÍL ( nová vlna britského heavy metalu - vztah & rozdíl mezi punkem a metalem - nástup glam metalu ) Další skvělý počin mých oblíbenců Sama Dunna & Scota McFadyena. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky metalu příjemný počumění, případně zrekapitulování toho, co o svém oblíbeném subžánru vědí (protože pochybuju o tom, že by někdo viděl třeba díl o power metalu a řekl si: "Wau, to je tak skvělá hudba, to musím začít poslouchat!!!"), pro všechny ostatní samozřejmě nesmyslná zbytečnost. Taky bych nečuměl na zevrubnou historii jazzové (country, techno...) hudby, stejně jako se nikdy nepodívám na sedmý a osmý díl této série, jenž je věnován grunge, resp. nu-metalu. ()

Reklama

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Hezky od začátku a hezky podrobně. Ale samozřejmě pouze pro metalisty! Ale to vůůůbec nevadí... Sam Dunn to dělá opravdu s nadšením a je to znát...že pro něj muzika hodně znamená...stejně tak jako pro mě.. !!! PS: Tak pátý díl - glam metal - je opravdu komediální a komická vsuvka :-) Netvrdím, že mou osobu nezaujalo nikdy nic od těchto kapel, sem tam se nějaká ta skladba najde, ale pokud je vizuální složka (hezky upravené vlasy, make-up a ´´stylově rockové´´ oblečení v drahých a neméně stylových videoklipech) důležitější než muzika sama...no, co si budem povídat...má smysl ještě k tomuto něco dodávat??? :-) Snad jen, že když se hošani z těchhle uskupení pak rozpovídali na téma nostalgie a odklonu fanoušků, a následného prodeje svých baráků a limuzín atd.., proběhlo mi v hlavě jen jedno slovo - spravedlnost! Ona přeci jen někde existuje! :-) ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Seriál „o evolúcie metálu“ je pre hard rock / metalového fanúšika ozajstnou delikatesou. Sam Dunn skúsil „takmer“ nemožné a snažil sa zmapovať to, že odkiaľ, kedy a ako vznikli najznámejšie žánri heavy metalu. V tých 11 + 1 častiach sa objavia najznámejšie mená tohto žánru a kľúčové/najväčšie/najznámejšie kapely, ktoré mali nemalí podiel na vzniku heavy metalu (ale ako vždy, na niektorých sa „zabúda“ alebo niektorý dostanú žalostne malý priestor). Ako fanúšik tejto muziky som rád sledoval tento seriál (videl som 11 diel) a musím uznať, že niektoré pasáže ma prekvapili. Do väčších detailov by som teraz nešiel. Trošku by mohol byť pán Dunn objektívnejší. Ja osobne môžem odporúčať tento seriál hlavne pre tých, ktorých zaujíma pozadie jedného z najväčších a najpestrejších hudobných žánrov na Svete. Osobné hodnotenie: 88% (****) ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Nelibí se mi český název. Prostý překlad by zde přesně vystihl, o co jde, tak je to zbytečně zavádějící, když se držíme terminologie. A to pořadí v česko-maďarském Spektrum je na rozdíl od originálu přeházené, takže jedu podle originálního seřazení: 1.díl - je to seriál, tak je čas a tudíž úvod a pak jak začal rock (ne metal); 2.díl - americké rockové kapely; 3.díl - britské rockové kapely a vlastní vznik heavy metalu; 4.díl - nyní už opravdu metalové britské kapely, do NWOBHM bych třeba Def Leppard nezařadil, ale to už je osobní názor, závěr je o USA a přímo navazuje na další díl; 5.díl - Glam metal, podle mě spíš rock, přece jen to moc tvrdé nebylo, ale vynechání ikon subžánru Twisted Sister je tristní; 6.díl - Thrash metal běžel souběžně s glamem, taková odvrácená a tvrdá strana té doby, dobrý díl, autoři si pohlídali, aby nemluvili jen o Metallice; 7.díl - Grunge a opět pochvala pro autory, že skoro úplně vynechali Nirvanu (o nich je toho natočeno dost, třeba jeden díl ze Sedm epoch rocku). Já grunge do metalu neřadím, ale do rocku jistě patří s tím problém nemám, opět diskutabilní díl; 8.díl - O Nu metalu jsem se dozvěděl nové informace, včetně vypálení nu metalového Woodstocku v roce 1999. A že by se označení už neužívalo? Užívá, jen třeba kapely to nepoužívají, protože si z toho fanoušci jiných subžánrů dělají srandu (sranda se dá dělat ze všeho, takže trocha nadhledu), takže to vyznívá jakoby subžánr neexistoval; 9.díl - Shock rock - tam jen ty začátky a Alice Cooper, tady se jede přes Marylina Mansona, Slipknot až po Rammstein, což jsou úplně jiné hudební styly a to že něčím šokovaly, třeba vizáží, z nich nedělá shock rock, protože to by tam měla patřit prakticky celá metalová scéna resp. ta část, která to celé začala a to ve všech subžánrech; 10.díl - Power Metal - tak to je totální úlet, sice je velmi tenká hranice mezi heavy, power a speed metalem, ale Scorpions tam nepatří určitě a do metalu vůbec, to je hard rocková kapela (tématicky třetí díl), ale jelikož je v tomto seriálu bráno vše metalové jako heavy metal, tak kromě Scorpions by to být mohlo, i když jsou zde "čistě" heavy metalové kapely jako Accept, Manowar či Hammerfall 11.díl - Progressive Metal - jedna chyba, Rush nepochází z amerického Clevenlandu, ale z Kanady (konkrétně někde okolo Toronta), opět nesouhlasím s tím, že Rush hrají metal, ale začíná se od progresivní rocku, takže to zde patří a ten závěr (Meshuggah a Dillinger Escape Plan) asi jako pokračování progresivu v tvrdším provedení. Celkově jsem se něco nového dozvěděl a to nejspíš i samotný Sam Dunn. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Seriál má 11 dielov. Existuje ešte jeden neoficiálny 12. diel s názvom "Extreme metal", ktorý sa venuje Death metalu, Black metalu a Grindcore. Táto časť vznikla na prianie fanúšikov, ktorí si ju aj sami zafinancovali, nakoľko vydavateľská spoločnosť pôvodnej série túto kapitolu odmietla natočiť. Zároveň ide o jedinú epizódu, ktorá k začiatku roka 2015 neniesla českú zvukovú stopu a bola k videniu iba v originálnom znení. (Paldiny)

Reklama

Reklama