Reklama

Reklama

Černá vdova

  • Libanon L'Attentat (více)
Trailer

Filmová adaptace mezinárodního bestselleru alžírského spisovatele Yasmina Khadraua, jenž byl přeložen do více než čtyřiceti jazyků, sugestivně vykresluje morální dilema arabsko-izraelského chirurga, potýkajícího se s obviněními jeho manželky ze sebevražedného teroristického útoku. Když objeví manželčin dopis na rozloučenou, zhroutí se mu celý dosavadní svět. Čelí složitým životným otázkám, ztrácí dosavadní iluze a začíná si uvědomovat, že doposud žil v uměle vytvořené realitě, jejíž součástí byla neznámá žena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (46)

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Bohaté americké manželky si zoufají, ty arabské konvertují na křesťanství a stávající se atentátnicemi...Doueiri se nesnaží zjednodušovat, jeho počin je v mezích filmové řeči poměrně komplexním a objektivním dialogem, vlastní čin je dávkován v působivých náznacích, nechybí něco romantična... Přesto mě celek nepřevědčuje, abych uvěřil, proč si tato jedna konkrétní žena vybrala tento osud...Fiktivní a obsahově podobné Incendies jsou ve všech ohledech působivější... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Emocionálně vypjaté, ale přitom civilně pojaté drama, kterému se podařilo nestranně zachytit podstatu problému. Vypráví o muži, kterého milovaná bytost připravila o všechno, na čem mu záleželo. Podstoupí obtížnou cestu, aby našel odpověď ... ale žádná odpověď nemůže přinést rozhřešení - možná i proto, že neobsahuje východisko ... že nedává naději. Každý má svou pravdu - a každá pravda má svou váhu. Připravte se na příběh, který vám předá tíhu celého světa ... a nechá Vás, abyste se s ní srovnali, jak umíte. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Už jako samotná detektivka, výborné - už dost šerloků, megretů a puarotů (jejichž šedou mozkovou kůru nelze vyvážit zlatem); dost klasických zápletek pro vzrušení a pobavení, a vyhýbání se dnešním a vlastním problémům! Už jako soudtrack, skvělé - už dost vydírání písničkami z šedesátých let! A jako zdroj informací, neocenitelné - všechny kroky, které se snaží zmírnit, či dokonce odstranit konflikt Židů s Araby, jsou zde jen řešením pro řešení! Ovšem, to, co bylo zaseto už v Jozuově době (např. "3. Každé místo, po kterémž šlapati budete nohama svýma, dal jsem vám, jakož jsem mluvil k Mojžíšovi" - Bible Kralická) a co se prosazovalo dobýváním měst, vyvražďováním mužů, žen, dětí a dobytka, na to jsou racionální masti slabé.... Ale je tu ještě jeden významný plán, který ten první víc než doplňuje: manželství! Dostali jsme se do bodu, kdy všechno funguje, je příjemné a žádoucí a žádná změna už není vítaná. Najednou však zjistíme, že nevíme s kým žijeme, že to bylo od počátku tak,a že na změnu je příliš pozdě... A samozřejmě ještě jeden: chtít pochopit nepochopitelné, chtít se dopátrat tajemství, sveřepě a za každou cenu. A když se to nakonec podaří, zjistí se, že toto poznání je nepřenositelné, že platí jen pro něj, že prošel kafkovskou bránou... A ještě na odlehčení z mudrosloví Petra Skoumala: "Atentáty na sousedku, prováděj až do důsledku..." ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VAŠE ŽENA ZEMŘELA ZA VAŠI SPÁSU…“ /// Amin je Arab. Doktor. A kdo byla jeho žena zjistí, až když ji najdou rozmrdanou (zapomeň na sex, ty na to maj jiný metody…) po izraelský restauraci. Hledání pravdy. Výslechy, vzpomínky a pátrání po odpovědích. Realita tamtoho světa. Debata o úhlu pohledu - jeho, jejich a samozřejmě i třetí strany, který se to týká tak nějak asi nejvíc. Spíš politický drama než drámo člověka, kterej byl zatažen do ,,hry“, ze který těžko vyjde se ctí. Ty myšlenky tam jsou, je dobře vidět ten rozpor mezi viděním pravdy, různý úhly pohledu… možná bych mohl dát i 4*, protože ten nápad je suprovej, ale něco mi chybí… snad, že to bylo takový zjednodušený…. fakt nevím… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2005 napsal Alžířan Yasmina Khadra, jsem nečetl. 2.) Vzpomínku na manželku jsem si přinesl na videokazetě zabalený do novin. 3.) Přemejšlím, jak nasrat Araba žijícího v Izraeli. 3.) Thx za titule ,,cml77“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, který mě donutil o něm přemýšlet ještě nějaký čas po zhlédnutí. Ta provokativní nejednoznačnost... Co ale z filmu vyplynulo naprosto jasně, je to, že když spojí palestinští a izraelští tvůrci síly (i když režisér je libanonského původu a kniha byla natočena podle alžírského autora), vycházejí z toho velmi často nádherné věci. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (1)

  • Jedinou arabskou krajinou, kde bol film predstavený, bolo Maroko. Bolo to v rámci Medzinárodného filmového festivalu v Marakeši (2012) a film dokonca získal aj ocenenie Grand Prize. (MikaelSVK)

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama