Reklama

Reklama

Černá vdova

  • Libanon L'Attentat (více)
Trailer

Filmová adaptace mezinárodního bestselleru alžírského spisovatele Yasmina Khadraua, jenž byl přeložen do více než čtyřiceti jazyků, sugestivně vykresluje morální dilema arabsko-izraelského chirurga, potýkajícího se s obviněními jeho manželky ze sebevražedného teroristického útoku. Když objeví manželčin dopis na rozloučenou, zhroutí se mu celý dosavadní svět. Čelí složitým životným otázkám, ztrácí dosavadní iluze a začíná si uvědomovat, že doposud žil v uměle vytvořené realitě, jejíž součástí byla neznámá žena. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VAŠE ŽENA ZEMŘELA ZA VAŠI SPÁSU…“ /// Amin je Arab. Doktor. A kdo byla jeho žena zjistí, až když ji najdou rozmrdanou (zapomeň na sex, ty na to maj jiný metody…) po izraelský restauraci. Hledání pravdy. Výslechy, vzpomínky a pátrání po odpovědích. Realita tamtoho světa. Debata o úhlu pohledu - jeho, jejich a samozřejmě i třetí strany, který se to týká tak nějak asi nejvíc. Spíš politický drama než drámo člověka, kterej byl zatažen do ,,hry“, ze který těžko vyjde se ctí. Ty myšlenky tam jsou, je dobře vidět ten rozpor mezi viděním pravdy, různý úhly pohledu… možná bych mohl dát i 4*, protože ten nápad je suprovej, ale něco mi chybí… snad, že to bylo takový zjednodušený…. fakt nevím… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2005 napsal Alžířan Yasmina Khadra, jsem nečetl. 2.) Vzpomínku na manželku jsem si přinesl na videokazetě zabalený do novin. 3.) Přemejšlím, jak nasrat Araba žijícího v Izraeli. 3.) Thx za titule ,,cml77“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Mohli bychom o tom debatovat měsíce a roky. Nikdy by jsme nedospěli ke stejnému závěru. Vy máte svůj život, my náš. Vy máte svůj úhel pohledu, my náš. Nikdy se v ničem neshodneme." Deprimující, ale pravdivá jsou tahle slova, která tam zazněla a je škoda, že tenhle docela zajímavě zpracovaný film zapadnul mezi tím obrovským množstvím jiných s podobnou tématikou. Pár menších námitek bych měla - Spoiler: Co to bylo za vztah, když o tak zásadních názorech své manželky neměl ani ponětí? A to s těmi plakáty bylo taky už moc na hraně. Konec spoileru. - Ale určitě je to jeden z filmů, které ráda doporučím dál, myslím, že Attentat, L' si to zaslouží. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Vydarený film na túto citlivú tématiku z oblasti samovražedných atentátnikov. Zobraziť film z pohľadu manžela atentátničky a ešte k tomu Araba žijúceho v Izraeli bol veľmi dobrý nápad, hlavný hrdina tu kvôli tomu musí čeliť mnohým nepríjemnostiam a tak je tu dostatočné množstvo zaujímavých prvkov, ktoré mi aj prišli kvalitne zvládnuté. A tak zatiaľ čo prvá polovica je skôr emotívnejšia a napríklad tie scény, kde sa hlavný hrdina snaží vyrovnať so smrťou milovanej manželky za zvukov príjemnej hudby sa mi dosť páčili, druhá je zase o niečo dejovo zaujímavejšia, pretože sa hľadajú dôvody zmeny povahy manželky a všetko s tým súvisiace. Veľkým plusom je aj ten kontrast v pohľade na samovražedné atentáty, keďže polovica filmu sa odohráva na druhej strane barikády a chválim aj to, že tvorcom sa podarilo udržať dosť nestranný pohľad na túto tému, čo nie je až tak bežné. A sadol mi aj úplný záver. Takže som skutočne rád, že som si to pozrel, filmov na túto tému moc nepoznám a tento je kvalitný po všetkých stránkach. 77% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý v hlave diváka zanecháva množstvo nezodpovedaných otázok. Napriek snahe tvorcov k danej tématike, len sťažka môže stredoeurópan, či človek z iného kúta sveta než Izraelu a jeho okolia, skutočne zhodnotiť, aké pocity, aká nevraživosť vládne medzi národmi, ktoré sa po stáročia vraždia, ako nejaké zvery. Samozrejme, na dôkaz viery, ktorá je pre oba národy alfou a omegou holej existencie (aké "vznešené"). Môžeme viesť diskusiu či je to správne alebo nie, faktom však zostáva, že "my" nechápeme a ani nikdy nepochopíme. Nie sme oni, nevieme reálne posúdiť, čo všetko sú ochotný obetovať, aby dali svetu jasne najavo, čí boh je ten bohovo "pravý", alebo komu vlastne patrí "sväté" územie. Za zamyslenie samozrejme stojí aj fakt, či je naozaj reálne aby človek nepoznal osobu, ktorá je takmer celú dobu po jeho boku. Aby ani len netušil, že jej jedinou túžbou je naplnenie šialeného plánu samozkazy, ktorým dá jasne najavo - som tu a som pre svoj národ ochotný vraždiť. Keď sa však obyčajný človek svojim sedliackym rozumom zamyslí, mal by si (mohol by si!) uvedomiť, že po stáročia, je viera ako taká, akéhokoľvek vyznania a druhu, najväčším nebezpečím pre holú existenciu ľudstva. "Nie sme ani islamisti, ani kresťanský fanatici. Sme len spustošený národ, ktorí všemožne bojuje za obnovenie svojej dôstojnosti. Nič viac, nič menej." Dá sa toto vôbec brať vážne??? Pokiaľ je toto "obhajoba pred okolitým svetom, či samým sebou - tak potom "Amen tma". ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Náboženský žvásty a nuda. Nic víc v tom opravdu netřeba hledat. Po pravdě moc nerozumím tomu hodnocení tady, ale co už určitě to není poprvé ani naposledy co se tak děje řekl bych.15% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Další z filmů osvětlujících, že židovsko arabský konflikt nemá řešení. Velmi pochopitelné jsou postoje obou stran - a mezitím nic, žádný prostor k debatě a smíření. Vyznění bohužel značně sráží nedokonalá filmařina. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Popravdě, hodně zajímavé podání snímku s tímto tématem. Je tady spousta emocí, zápletek a náboženství. Ovšem, brala bych to kratší a trochu akčnější s větším zapojením teroristů apod. Hlavní aktér i přes to předvedl výborný výkon a dobře se na něj dívalo. Rozhodně stojí za to strávit chvilku u tohoto filmu a vzít si z něj i nějakou myšlenku. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Příběhy o atentátu mají vždycky něco do sebe, teď už je záleží na pohledu celého děje, jak dokážou zaujmout herci a příběh prostě vše. Tohle zamotané ne napínavé podívání nebylo pro mé oči dvakrát dostatečně šokující či ohromující nebo aspoň trochu zajímavé. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

"Co chcete slyšet?" "Pravdu." A vaší nebo její?" Amin je respektovaný chirurg a jako takový si v převážně židovském světě dokázal vydobýt víc než solidní postavení. Daří se mu i v osobním životě, který se ale zhroutí ve chvíli, kdy se jeho žena odpálí v restauraci plné dětí. Po 15ti letech manželství. Amin se rozhodne pátrat po důvodech, které jeho manželku donutily spáchat atentát, ale spíš než odpovědi nachází jen další otázky. Asi nejlepší film na dané téma, který se na problematiku Blízkého východu dívá z obou zainteresovaných stran a nesnaží se sebevražedné atentátníky paušálně odsuzovat. Ne, určitě se z vás po shlédnutí Černé vdovy nestanou stoupenci mudžahedínů, ale částečně dokážete ten arabský pohled pochopit. Ač jsem židovským sympatizantem, vím, že tamní konflikt není černobílý a ta hluboce zakořeněná nedůvěra je zapříčiněna přístupem obou stran a řešení celého problému je v nedohlednu. A to se tady vlastně ukazuje. Věrohodnost dodalo i obsazení, přičemž výkon Aliho Sulimana patří k těm strhujícím. Další neprávem opomíjená záležitost. 90% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Kvalitně natočený, silný, hyperrealistický slow burning neo noir o chlapovi kterému se zhroutí celej svět a snaží se pochopit nepochopitelné a najít pravdu ve světě kde je pravda odvislá čistě od úhlu pohledu. Je to drama o atmosféře a emocích, nějakou akci a thrilleroidní napětí nečekejte. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Slušný film, který hledá odpovědi na spoustu otázek, stejně jako hlavní hrdina. A hledala jsem je i já a nenašla. Příběh je o tom, jak se cítí manžel teroristky, která spáchala hrůzný zločin. A věřte mi, že to nemá lehké. Ani co se týče reakcí okolí ani pokud jde o jeho samotné pochopení osoby, kterou nade vše miloval. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale myslel jsem si, že tohle bude ještě intenzívnější film. Je tu prostor pro dramatické scény, ale přišlo mi, že ten prostor zůstal v některých ohledech docela nevyužit. Výborná je scéna, kdy je hlavní postava vyslýchána a nakonec vlastně i mučena. Přesto se nezachází do krajností, což mi trochu chybělo. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi zajívé téma o špičkovém chirurgovi z Tel Avivu, jehož krásná žena spáchala ve jménu Palestiny sebevražedný atentát, po němž zůstalo 17 mrtvých, včetně dětí. Pohled na to, jak pochopit čin svého milovaného partnera a současná problematika na Východě. Taktéž doporučuji. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Hodně silné drama, které by se mělo dostat k co nejvíce divákům, protože odkrývá, jak propastný rozdíl je mezi východní a a západní kulturou. Doueiri velmi citlivě znázorňuje, jak to chodí v arabském světě, kde je nepřátelství mezi kulturami vskutku velmi silné a brutální. Navíc nabízí i zajímavý přesah o tom, že nikdy nevíme, kdo žije vedle nás a že se jen těžko vysvětluje ostatním, že o určitých věcech nemáme tušení. Režisér volí ruční kameru, která perfektně funguje a dostává se tak hlavnímu hrdinovi pod kůži a zachycuje všechny jeho emoce. Emocionálních momentů je tu nepočítaně a všechny jsou dost působivé a někdy až "nepříjemné". Výkony u nás neznámých herců naprosto perfektní a jen dokreslují pocit autentičnosti. Jen škoda, že někdy není jasné, co je flashback a co představy, protože hranice tady není úplně daná. Jinak ale jde o výtečný kousek, který má co nabídnout a mnohým možná osvětlí, proč nikdy nelze porazit islám a jakkoli se s jeho přívrženci domluvit. 85% ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Už jako samotná detektivka, výborné - už dost šerloků, megretů a puarotů (jejichž šedou mozkovou kůru nelze vyvážit zlatem); dost klasických zápletek pro vzrušení a pobavení, a vyhýbání se dnešním a vlastním problémům! Už jako soudtrack, skvělé - už dost vydírání písničkami z šedesátých let! A jako zdroj informací, neocenitelné - všechny kroky, které se snaží zmírnit, či dokonce odstranit konflikt Židů s Araby, jsou zde jen řešením pro řešení! Ovšem, to, co bylo zaseto už v Jozuově době (např. "3. Každé místo, po kterémž šlapati budete nohama svýma, dal jsem vám, jakož jsem mluvil k Mojžíšovi" - Bible Kralická) a co se prosazovalo dobýváním měst, vyvražďováním mužů, žen, dětí a dobytka, na to jsou racionální masti slabé.... Ale je tu ještě jeden významný plán, který ten první víc než doplňuje: manželství! Dostali jsme se do bodu, kdy všechno funguje, je příjemné a žádoucí a žádná změna už není vítaná. Najednou však zjistíme, že nevíme s kým žijeme, že to bylo od počátku tak,a že na změnu je příliš pozdě... A samozřejmě ještě jeden: chtít pochopit nepochopitelné, chtít se dopátrat tajemství, sveřepě a za každou cenu. A když se to nakonec podaří, zjistí se, že toto poznání je nepřenositelné, že platí jen pro něj, že prošel kafkovskou bránou... A ještě na odlehčení z mudrosloví Petra Skoumala: "Atentáty na sousedku, prováděj až do důsledku..." ()

zette 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu jsem mel trochu obavy, ze sklouzne do marasmu. Ocenuji, ze film ukazuje obe strany mince, na jejimz konci neni viteze. Pro me neskutecne zajimavy namet s vybornym scenarem. Po technicke strance neni co vytknout, stejne tak herecke vykony na vysoke urovni. Videno v ostravskem Minikine, 21 divaku (16 zen, ctyri muzi a jeden pes). ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Emocionálně vypjaté, ale přitom civilně pojaté drama, kterému se podařilo nestranně zachytit podstatu problému. Vypráví o muži, kterého milovaná bytost připravila o všechno, na čem mu záleželo. Podstoupí obtížnou cestu, aby našel odpověď ... ale žádná odpověď nemůže přinést rozhřešení - možná i proto, že neobsahuje východisko ... že nedává naději. Každý má svou pravdu - a každá pravda má svou váhu. Připravte se na příběh, který vám předá tíhu celého světa ... a nechá Vás, abyste se s ní srovnali, jak umíte. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Když máte doma krásnou, chytrou arabskou kost, tak nějak od ní nečekáte, že bude ochotna své luxusní ženské křivky nechat viset na stěnách jedné izraelské restaurace. Hold teroristky nemusí nutně být blbý, hnusný a neoholený, aspoň ne ve filmu, kdo by se pak na to díval, žejo. Ale i tak, dost dobrej a zajímavej film, kterej vzhledem k tématu neni tolik černobílej, jak bych čekala, což je fajn. ()

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama