Reklama

Reklama

Černá vdova

  • Libanon L'Attentat (více)
Trailer

Filmová adaptace mezinárodního bestselleru alžírského spisovatele Yasmina Khadraua, jenž byl přeložen do více než čtyřiceti jazyků, sugestivně vykresluje morální dilema arabsko-izraelského chirurga, potýkajícího se s obviněními jeho manželky ze sebevražedného teroristického útoku. Když objeví manželčin dopis na rozloučenou, zhroutí se mu celý dosavadní svět. Čelí složitým životným otázkám, ztrácí dosavadní iluze a začíná si uvědomovat, že doposud žil v uměle vytvořené realitě, jejíž součástí byla neznámá žena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (46)

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Popravdě, hodně zajímavé podání snímku s tímto tématem. Je tady spousta emocí, zápletek a náboženství. Ovšem, brala bych to kratší a trochu akčnější s větším zapojením teroristů apod. Hlavní aktér i přes to předvedl výborný výkon a dobře se na něj dívalo. Rozhodně stojí za to strávit chvilku u tohoto filmu a vzít si z něj i nějakou myšlenku. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Hodně silné drama, které by se mělo dostat k co nejvíce divákům, protože odkrývá, jak propastný rozdíl je mezi východní a a západní kulturou. Doueiri velmi citlivě znázorňuje, jak to chodí v arabském světě, kde je nepřátelství mezi kulturami vskutku velmi silné a brutální. Navíc nabízí i zajímavý přesah o tom, že nikdy nevíme, kdo žije vedle nás a že se jen těžko vysvětluje ostatním, že o určitých věcech nemáme tušení. Režisér volí ruční kameru, která perfektně funguje a dostává se tak hlavnímu hrdinovi pod kůži a zachycuje všechny jeho emoce. Emocionálních momentů je tu nepočítaně a všechny jsou dost působivé a někdy až "nepříjemné". Výkony u nás neznámých herců naprosto perfektní a jen dokreslují pocit autentičnosti. Jen škoda, že někdy není jasné, co je flashback a co představy, protože hranice tady není úplně daná. Jinak ale jde o výtečný kousek, který má co nabídnout a mnohým možná osvětlí, proč nikdy nelze porazit islám a jakkoli se s jeho přívrženci domluvit. 85% ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

"Mohli bychom o tom debatovat měsíce a roky. Nikdy by jsme nedospěli ke stejnému závěru. Vy máte svůj život, my náš. Vy máte svůj úhel pohledu, my náš. Nikdy se v ničem neshodneme." Deprimující, ale pravdivá jsou tahle slova, která tam zazněla a je škoda, že tenhle docela zajímavě zpracovaný film zapadnul mezi tím obrovským množstvím jiných s podobnou tématikou. Pár menších námitek bych měla - Spoiler: Co to bylo za vztah, když o tak zásadních názorech své manželky neměl ani ponětí? A to s těmi plakáty bylo taky už moc na hraně. Konec spoileru. - Ale určitě je to jeden z filmů, které ráda doporučím dál, myslím, že Attentat, L' si to zaslouží. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Emocionálně vypjaté, ale přitom civilně pojaté drama, kterému se podařilo nestranně zachytit podstatu problému. Vypráví o muži, kterého milovaná bytost připravila o všechno, na čem mu záleželo. Podstoupí obtížnou cestu, aby našel odpověď ... ale žádná odpověď nemůže přinést rozhřešení - možná i proto, že neobsahuje východisko ... že nedává naději. Každý má svou pravdu - a každá pravda má svou váhu. Připravte se na příběh, který vám předá tíhu celého světa ... a nechá Vás, abyste se s ní srovnali, jak umíte. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu jsem mel trochu obavy, ze sklouzne do marasmu. Ocenuji, ze film ukazuje obe strany mince, na jejimz konci neni viteze. Pro me neskutecne zajimavy namet s vybornym scenarem. Po technicke strance neni co vytknout, stejne tak herecke vykony na vysoke urovni. Videno v ostravskem Minikine, 21 divaku (16 zen, ctyri muzi a jeden pes). ()

Galerie (42)

Zajímavosti (1)

  • Jedinou arabskou krajinou, kde bol film predstavený, bolo Maroko. Bolo to v rámci Medzinárodného filmového festivalu v Marakeši (2012) a film dokonca získal aj ocenenie Grand Prize. (MikaelSVK)

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama