Reklama

Reklama

Buta

(festivalový název)
  • Ázerbájdžán Buta
všechny plakáty
Ázerbájdžán, 2011, 98 min

Režie:

Ilgar Najaf

Obsahy(1)

Snímek odkrývá příběh o lásce a snech. Hlavní postavou je chlapec jménem Buta, který má větší štěstí než ostatní, neboť má moudrého učitele. Ten prodává tekuté mýdlo a jeho snem je dát znovu do chodu starý mlýn. Na Butu si ale vždycky čas najde. Chlapec sní o něčem trochu jiném - na vrcholu hory by chtěl vytvořit velký obrazec z kamenů, aby jej mohlo vidět a obdivovat všechno, co létá. Ale kluci z vesnice mu to vždy nějak překazí. Obchodní zástupce firmy vyrábějící mýdlo přichází do vesnice propagovat svůj výrobek. Zamiluje se do místní dívky jménem Gyoncha, která má sen utkat koberec svého života - jen tak se z ní může stát vdaná paní. Koberec je utkán, starý učitel opraví mlýn a upadne do věčného spánku. Jeho duše vzlétne vysoko nad vesnici, aby mohla sledovat vše, co se dole děje. (Zlín Film Festival)

(více)

Recenze (3)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Ázerbájdžán je země dlouhodobě rozkročená mezi íránskou a tureckou kulturou, takže není žádným překvapením, že snímek debutujícího režiséra Ilgara Najafa v lecčem připomíná díla íránských a tureckých filmařů – je zasazen do odlehlé tradicionalistické vesničky, točí se kolem dětského hrdiny, pracuje s odkazy na náboženství a místní kulturu (titulní buta je mnohoznačný symbol užívaný ve středoasijském ornamentálním umění). Tematizací životních cyklů, organizací mizanscény, prací s hudbou a zesílenými ruchy okolní přírody Buta nejvíce připomíná Beş Vakit (2006), oceňované – a nutno doplnit, že formálně mnohem rafinovanější – dílo tureckého auteura Rehy Erdema. Oproti Erdemovi, který k rurálnímu prostředí přistupuje se značnou ambivalencí, se ovšem Najaf vydává cestou naivní oslavy národních tradic a prostého života, což se nejviditelněji odráží v postupné proměně postavy podomního prodejce šampónů – “vetřelce” v košili a kravatě, který nakonec podlehne krásám venkovského života i jedné z tamních dívek. Svým způsobem roztomilým detailem je postava malého zlomyslného fracka, jenž má zcela v souladu s předsudky přítomnými v Turecku – a zřejmě i na Kavkaze – blonďaté vlasy. ()

LadyEsik 

všechny recenze uživatele

Mám tu čest být mezi prvními, kteří tento zajímavý snímek z Azerbajdžánu hodnotí na csfd.cz. Viděla jsem ho na festivalu Cinema Mundi. Na dnešní dobu poměrně krátký film (98 minut), avšak velmi zajímavé prostředí. Děj bych hodnotila jako nadprůměrný, ale ne až tak inovativní. Silnou stránku tvoří spíše to prostředí a zvyky, také překonávání překážek a velmi bystrý mladý hrdina. Ve filmu je také mnoho poučení, poznámek o životě atd. Doporučuji ke zhlédnutí. ()

Reklama

Reklama