Reklama

Reklama

Jak prosté

(seriál)
  • Česko Sherlock Holmes: Jak prosté (více)
Ukázka z filmu 18
Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (2012–2019), 109 h 9 min (Minutáž: 39–46 min)

Tvůrci:

Robert Doherty

Hudba:

Sean Callery

Hrají:

Jonny Lee Miller, Lucy Liu, Aidan Quinn, Jon Michael Hill, John Noble, Ophelia Lovibond, Nelsan Ellis, Jordan Gelber, Ato Essandoh, Desmond Harrington (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(154)

Excentrický detektiv Sherlock Holmes a jeho střízlivá společnice doktorka Joan Watsonová tvoří moderní dvojici, která řeší ty nejnemožnější případy newyorské policie. (SkyShowtime)

Recenze (185)

golfista 

všechny recenze uživatele

Skalní příznivci anglického Sherlocka (kterého mám mimochodem moc rád !) asi ohrnou nos. Tuhle "legendu" ale amíci nepošlapali zdaleka tak nechutně jako jako jiné evropské hrdiny. Tenhle Sherlock je charizmatický, sympatický a hlavně to "jiskření" mezi ním a Watsonem dostává díky ženské roli daleko zajímavější rozměr. ... A kvalita seriálu kupodivu stále roste (v cca půlce druhé série) ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Tak jsem viděl pilotní epizodu Elementary, americké "verze" seriálu Sherlock - ale spíše jde o jeho špatnou fan fiction verzi, což se projevuje zejména v tom, že tvůrci očividně neměli ani zdaleka dostatečnou mentální kapacitu k tomu, aby vytvořili alespoň iluzi Sherlockovy mentální kapacity. U seriálu o geniálním mistru dedukce vadí už to, že Sherlockovy závěry - když zrovna negoogluje - nevyplývají z premis, respektive tyto jsou natolik vágní, že by mohly sloužit jako základ vysvětlení čehokoli a pro cokoli, takže to celé působí jako výsměch logickému myšlení. Viz už úvodní "ruka bez mozolů a vůně včelího vosku rovná se bývalý chirurg" - cože?! Sám padouchův plán pak v sobě zahrnuje tolik proměnných, že z hlediska teorie pravděpodobnosti je vysoce nepravděpodobné, že by ho kdy mohl realizovat (nehledě na to, že bych fakt chtěl znát ženu, která se nechá dobrovolně přeoperovat jen proto, že to po ní někdo chce - kecám, nechtěl). A ještě více za vlasy přitažený je způsob, jak na to Sherlock přijde (nepočítám-li, že na to vlastně přišla Watsonová). O tohoto Holmese by si Cumberbatchův Sherlock ani neopřel kolo, natož aby mu stál za konverzaci. Dvěma slovy: Proboha, proč?! ___ (Navíc Američané už moderní verzi Sherlocka Holmese dávno natočili. Byla vynikající, trvala osm řad a nedávno skončila.) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Nemám s tím seriálem - coby remakem - sebemenší problém. Vlastně se mi líbí díl od dílu více. V prvé řadě proto, že se zde tvůrci (rozumně) vzdali té maximální Sherlockovi distance od "všeho lidského", takže zdejší postava je v pozitivním slova smyslu jiná (=lidštější), než u britského originálu a přitom pořád "ne úplně normální". Podobné je to i s volbou Watsona coby ženy. Díky rovnici žena/muž je tu výrazně odlišná chemie (navíc zdejší důvod, proč je Watson nucena zůstat po boku Sherlocka, mi přijde o něco uvěřitelnější, než u originálu). Případy nejsou z nejchytřejších, ale celé to má švih, tempo, je to dobře natočené a rozhodně Jak prosté (ještě si nejsem jistý, zda to je či není blbý český název) patří k současné nadprůměrné seriálové produkci. A úvodní znělku jsem si hodil do mobilu jako vyzvánění. Zaryla se hluboko pod kůži. 70% ()

DaViD´82

všechny recenze uživatele

Představte si Kriminálku XY a nahraďte forenzní vědy dedukční metodou. Představte si Myšlenky zločince a nahraďte profilování dedukční metodou. Představte si Mentalistu a nahraďte šarlatánské kousky dedukční metodou. Představte si Castla a nahraďte spisovatelské konstrukce dedukční metodou. Představte si Anatomii lži a nahraďte nonverbální projevy dedukční metodou. Prostě si představte další zámořskou generickou epizodickou kriminálku a máte Elementary jak vyšité. ()

Viktooorka

všechny recenze uživatele

Watsnová? Svět se zbláznil? Ráno zaslechnu novou znělku ke Kačeřím příběhům a teď se dozvím toto? Kde mám své antidepresiva? ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Nehádám. Pozoruju. A když jsem zpozoroval, dedukuju." V zásadě nemám nic proti detektivům, kteří se přesouvají mezi kontinenty, takže mi Sherlock v USA nezpůsobil žádnou alergickou reakci na pokožce. Možná je to tím, že si občas poněkud škodolibě užívám prznění klasik, ale hlavně je pro mne důležité, jestli mě to baví. A tento Sherlock se v zábavnosti téměř vyrovná tomu anglickému, navíc má o hodně přitažlivějšího Watsona, takže hurá na padouchy, kteří neprozřetelně vraždí v době, kdy se detoxikovanému Sherlockovi nudí mozkové závity. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"I was bitten by a radioactive detective." Po důkladném studiu můžu se vším odhodláním prohlásit, že je to asi tak milión pětkrát lepší než ten Gatiss+Moffatův zmetek. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Robert Doherty | Hudba: Sean Callery, Zoe Keating | Produkcia: Alysse Bezahler | Distribúcia: CBS | Štúdio: CBS Television Studios, Timberman/Beverly Productions, Hill of Beans Productions | Rozpočet: ? $ | Tržby: ? $ || Pomalé, neinteligentné, nevďačné, amerikanisticky sprasené. Dej sa vlečie jak sopeľ z nosa, tuposť a samoúčelnosť je na každom kroku, nevďačné je to zo základu, že sa to snaží stavať na úspechy britských predchodcov - takže je dielo zo základu porovnávané, a nakoniec, amerikanistické prasenie formy a predlohy vrcholí zoženštením Watsonovej postavy. Ďakujem, neprosím si, a radšej čakám na 3. sériu s Cumberbatchom a Freemanom... Nie všetko šlape, aj keď je to americké. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jako skalní fanynka britského Sherlocka se statusem "I am SHERlocked" jsem byla zděšena, když jsem se dozvěděla, že Američané se chystají opět provést jeden ze svých chvatů, kterým tak často a tak rádi srážejí k zemi originální díla a vytvářejí své vlastní "moderní", a značně potlučené verze. Tentokráte to je právě geniální, nyní už kultovní minisérie, která vzešla z "Mind Palace" Stevena Moffata a Marka Gatisse, která to krutě schytala. Řekla jsem si, že bych se měla podívat alespoň na pár dílů, abych věděla, jak troufale si s "naším" Sherlockem zahrávají. Zhlédla jsem tedy úvodní díl. Ačkoliv nabízel v rámci svých, značně omezených možností docela kvalitně podaný příběh, neobsahuje Elementary absolutně nic z geniality a výjimečnosti verze BBC. Kromě podobností, které jsou z ní naprosto drze ukradeny, jako kupříkladu zdejší plakát, Sherlockovo oblečení, šála a urputná snaha se mu vyrovnat. Jenže tady to bohužel nefunguje. Jonny Lee Miller představuje Sherlocka, který se chová překvapivě lidsky, dokáže se omluvit, je docela příjemný na své okolí a také očividně provozuje sex. Docela malá odchylka od Sherlockových charakterových vlastností. Jeho dedukce a úvahy zde však nejsou vůbec tolik propracované a ohromující, ačkoliv se tak snaží tvářit. Místo toho nastupují teorie tak jednoduché a nezáživné a některé dialogy a názory Sherlockovu charakteru tolik vzdálené, že jsem až musela kroutit hlavou nad tím, jak může něco takového říkat. Lucy Liu jsem nikdy neměla příliš ráda a obsadit ji do role Joanny (HA HA HA!) Watsonové byl opravdu fenomenální tah. Celý příběh je vlažný, jak obsahově, tak i herecky. Občas se nějaká ta slovní perla možná utrousí, ale jelikož jich je opravdu velmi málo, na pozadí (či popředí?) obyčejného a nezajímavého zpracování zaniká stejně rychle, jako se zrodila. Scénáristická stránka je docela slušná, ale ani to seriál nedokáže zachránit. Myslím, že britský Sherlock by celou svou dedukci tohoto seriálu dokázal shrnout ve svých geniálních projevech: "Booring. It's obvious, isn't it?", "Dear God, what is it like in your funny little brains? It must be so boring." :) ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pilot: Znásilňování předlohy bez fatálnějších šrámů na těle i na duši... Nejvíce zamrzí očividná snaha přiblížit se britskému vzoru, celkový look a schopnost udržet divákovu pozornost však fungují dobře. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Trošku sa hanbím, ako som tento seriál odsúdila hneď na začiatku ako lacnú americkú kópiu BBC Sherlocka. Po roku mu dávam druhú šancu a nemôžem byť spokojnejšia. Elementary je totiž iné, Sherlock predsalen trošku ludskejší a s Watsonkou mu to klape perfektne. Obľúbenec Aidan je už ako bonus. Ak nepôjde kvalitatívne dolu, zaradí sa medzi moje obľúbené kriminálky. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Čo povedať k pilotnému dielu nového amerického Sherlocka? Priemerná zápletka sa rozkošne dopĺňa s umelými pokusmi o vyvolanie dojmu geniality rovnajúcej sa Cumberbatchovej postave (na ktorého sa Jonny Lee Miller, odrážajúci sa od slabého základu s nemožnosťou rozviť potenciál, nechytá - vtipné je, že si po jeho boku zahral v Boyleovom Frankensteinovi). Nefunkčná chémia s Lucy a plytké psychologické hry medzi rádoby psychiatrom a pacientom spolu so suchým "humorom" ho už zrážajú do podpriemeru. Pilot: 40% ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Některé díly jsou dobré, jiné průměrné a jiné zase podprůměrné.... celý seriál táhně především hlavní protagonista, který si roli opravdu užívá. PS: Na britského Sherlocka nemá ani náhodou. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Za úvodní epizodu slabé 2*, nicméně abyste neřekli, že jsem zaujatá, podívám se ještě na jednu... Po druhé epizodě: Asi vážně končím. Sice to bylo o maličko lepší než pilotní díl, který mě dokázal vyděsit a znechutit a nas*at během několika minut, ale ani to nestačí k tomu, abych začala tento "nevkusný hnus" akceptovat. Zatímco britský Sherlock Holmes je elegantní (i když občas jen na veřejnosti:-)), charismatický muž, za kterým by se - nebýt jeho asexuality a výstředností - otáčela polovina Londýna, americký Sherlock je tuctový pobuda odpudivého vzhledu, na kterého byste nesáhli ani s gumovou rukavicí, protože byste měli strach, že něco chytnete (minimálně vši). Což o to, "Sherlocka" bez elegance bych ještě nějak zkousla, ale "Sherlock" bez holmes-watsonovské chemie (♥) a bez mozkové super-kapacity už zkrátka není "Sherlock". Jak napsal uživatel Douglas: "Sherlockovy závěry - když zrovna negoogluje - nevyplývají z premis, respektive jsou natolik vágní (a fádní), že by mohly sloužit jako základ vysvětlení čehokoli pro cokoli, takže to celé působí jako výsměch logickému myšlení". Srovnávat holt Moffatův scénář s Dohertyho je jako srovnávat šťavnatý steak s psími granulemi... Tohle je Sherlock. Slabé 2* a nikdy víc... ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od mnoha kritiků mi nevadí, že Watsona hraje žena. Jednak pro to, že mám Lucy Liu rád, jednak pro to, že chemie mezi mužem a ženou funguje kolikrát líp a především pak proto, že tenhle seriál vůbec za Sherlocka Holmese nepovažuju. A všem bez předsudků, kteří chtějí seriál zkusit, doporučuju totéž. Je to slušná detektivka, Holmes má dobré hlášky a určitě sleduju dál. 70 % # s01e04 – pár dobrých hlášek ()

Související novinky

Pokračování Shazama našlo záporačku

Pokračování Shazama našlo záporačku

13.04.2021

Herečka Lucy Liu (Kill Bill, Kung Fu Panda) hlásí návrat do první ligy, objeví se totiž jako záporačka v pokračování komiksového blockbusteru Shazam! Fury of the Gods od studia Warner Bros. Liu… (více)

Čeká nás Trainspotting 2?

Čeká nás Trainspotting 2?

08.09.2015

O pokračování kultovního Trainspottingu se mluví už mnoho let. Irvine Welsh, autor románové předlohy, sepsal už v roce 2002 sequel nazvaný Porno. A režisér Danny Boyle (Sunshine) je od té doby… (více)

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

26.11.2012

Ještě těch moderních variací na klasickou detektivku z pera Arthura Conana Doylea nemáte dost? Pak vězte, že po Sherlocku Holmesovi s Robertem Downeyem Jr., televizním Sherlockovi s Benedictem… (více)

Reklama

Reklama