Reklama

Reklama

Téměř nevinné lži

(festivalový název)
  • Izrael Orhim le-rega (více)
Trailer
Izrael / Francie, 2011, 86 min

Obsahy(1)

Introvertní, nicméně bystrá Libby je po letech života strávených bez otce poslána k němu do Izraele, aby zde žila. Shodou okolností v době, kdy dívka přijíždí, vypukne druhá libanonská válka. Libby rychle zjišťuje, že její otec Shaul je infantilní podivín, který žije tzv. mezi byty, tedy bez domova. Shaul přijde s plánem, jak obstarat střechu nad hlavou - vydávají se za uprchlíky ze severní oblasti Izraele, která je rozbombardována, a tak jim zámožná rodina z Jeruzaléma nabídne přístřeší. V „normálním" domově jsou konečně schopni budovat vztah mezi otcem a dcerou. Jejich falešná identita ale nemůže trvat věčně. Libby se nachází v nelehkém období puberty, a tak cítí víc než kdy jindy, že pohár jejího vzteku nad všemi výmysly, které musí říkat svým hostitelům, i těmi, kterými byla krmena už jako dítě, přetekl. (Zlín Film Festival)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Toto je už tretí izraelský film, čo som za posledný týždeň videl. Hoci je najlepší/najzaujímavejší, v porovnaní s európskou produkciou je stále len priemerný. Je to podstatne viac komorná rodinná dráma, než komédia. Jej najväčším kladom je paradoxne normálnosť, každodennosť. Všimol som si, hoci to môže byť len môj osobný dojem, že izraelskí tvorcovia majú sklon točiť filmy o ľuďoch v extrémnych situáciách - povedzme na osi od úplného sexuálneho liberalizmu (LGBT) až po konzervativizmus ako životné krédo (chasidskí židia). Takéto veľké tematické výkyvy sú u malých národných kinematografií nevídané. Ale vlastne aj hrdinovia tohto filmu sú v extrémnej situácii. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná rodinná komédia. Pracuje síce s obligátnymi klišé, avšak prostredie izraelských bunkrov a neustálej pohotovosti pred možným raketovým útokom, tomu dáva zaujímavý rozmer. Zaujímavá bola aj debata po projekcii, na ktorej sa zúčastnila režisérka a jej manžel - herec v hlavnej úlohe. Bez problémov priznala, že mnohé charakterové črty hlavného predstaviteľa, napríklad neustále "kutilstvo", odkukala od svojho manžela. A len tak mimochodom, boli to veľmi príjemný ľudia :) A dymofuč je geniálny vynález :D 65% IFF Bratislava 2013 ()

Reklama

Reklama

Reklama