Reklama

Reklama

Slavná alba: Black Sabbath - Paranoid

  • Velká Británie Classic Albums: Black Sabbath - Paranoid
Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 2010, 55 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh alba, které pomohlo k nástupu heavy metalu na hudební scénu... Druhé album kapely Black Sabbath, vydané v roce 1970, patří mezi ikonická díla hudební historie. Deska "Paranoid" měnila tvář rockové hudby a také pomohla definovat zvuk a styl nového směru – heavy metalu. Hudební výsledek je dílem osobnostní chemie, která vznikla mezi čtyřmi anglickými hudebníky a nasměrovala Black Sabbath na cestu za celosvětovou slávou. A to i navzdory kontroverzním tématům jejich písní, která přinášela ostrou kritiku. Dokument pomocí hudebních ukázek a archivních záběrů odhaluje vznik a nahrávání tohoto pozoruhodného a průkopnického díla. Nedílnou součástí jsou i exkluzivní rozhovory s členy kapely. Své vzpomínky odhalují Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler a Bill Ward. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

celticek 

všechny recenze uživatele

Asi to není úplně nejlepší album od "Sabbathů",ale track Paranoid zná každý. O to větší haluz je, že ho vlastně stvořili kvůli dostatečné stopáži. Muzika jednoduše skvělá. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o kapele , která založila nový žánr. Na koncertě na Ozzym jsem byl v Praze. Přístup "Kdyby sis nastudoval hudební teorii, přišel bys o všechno, co v tobě je". V rockové hudbě (nemluvě o tomto metalu) je všeobecně nedostatek pěkné melodie, což bývá na napsání skladby to nejtěžší. Z dokumentu vyplývá, že je skládal převážně sám Ozzy. Z jiného dokumentu vyplývá, že měl velké problémy se závislostmi. "Typický příznivec naší skupiny byl potenciální zkrachovalá existence". ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Sa pozná, keď sa nikto na nič nehrá. Ako ten album nahrali, tak si na neho spomínajú. Žiadne mindráky, sú to stále, určite aspoň pri tom spomínaní, tí istí chlapci z chudobných robotníckych rodín. A áno, páčilo sa mi vyzdvihnutie rytmiky v ich skladbách. To je presne to, čo sa práve u tejto kapely, keď sa "múdri" bavia o jej kompozičnej a inštrumentálnej "jednoduchosti" (dopĺňam "nevšednosť"), obchádza (...podobne ako napríklad pri AC/DC). Nehovoriac o tom, že šli proti prúdu! Skrátka zaslúžený kult, pretože to bola revolta od srdca... voči vtedy už zvetranej revolte, ktorá nakoniec do ničoho nevyústila.  Odkaz Black Sabbath živil svoj žáner, aj myšlienkovo a postojom, ešte ďalších 30 rokov (kým sa to s príchodom nového milénia nepokašľalo v populárnej hudbe úplne) ...a je živý dodnes a navždy (aj keď už vlastne niet, čo do rozvíjania tohto odkazu, koho živiť) !! ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"When you stack them up against their peers such as Zeppelin or Deep Purple, Sabbath were the ugly sisters, they were some sort of bastard children from deepest Aston in Birmingham."  Akokoľvek nespochybňujem ohromný vplyv tejto kapely, ktorá stála pri zrode nového žánru s veľkým množstvom nasledovníkov (medzi nimi viaceré moje srdcové kapely), ich hudba ma ani zďaleka neoslovuje tak ako spomínaní Led Zeppelin (príp. aj Deep Purple). Z pohľadu ich vývoja je to veľmi atypická kapela. Pokiaľ iné slávne kapely museli roky tvrdo makať, kým sa o nich niekto dozvedel (napr. Queen), Black Sabbath v rýchlom slede nahrali dva albumy a odrazu boli slávni, dokonca aj v USA ("We're just a lucky bunch of guys that got together and something magical happened"). Samotný dokument si plní svoj účel, je informačne hutný, ako zvyčajne vytknem len krátkosť hudobných ukážok. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Paranoid není mé nejoblíbenější album této mé nejoblíbenější kapely všech dob, ale přesto je úžasné a průlomové. V dokumentu je hezky rozebrána skladba po skladbě z tohoto alba a vysvětleno, jak všechny písně vznikaly. Mé hodnocení nemůže být jiné, než pětihvězdičkové! ()

subic 

všechny recenze uživatele

Black Sabbath není moje nej kapela, tohle není jejich nej album, ale tohle je prostě historicky to první album, které je považované za heavymetalové a vo tom to je. ()

Rayen1 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, jak parta kluků nahrála album, který dalo základ metalu. Nejvíc mě asi pobavilo a překvapilo Ozzyho skládání textů, kdy do rytmu začal zvatlat "něco o svačině", a ono se to pak upravilo na srozumitelnej text, třeba o válce. Mám rád všechny první čtyři alba, ale Paranoid prostě vyčnívá. Jo a pak mě ještě zarazilo, že závěr alba není o "vílách v kanadach", ale je to výsměch skinheadům 🤣 ()

Reklama

Reklama