Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (224)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MOŽNÁ PROTO JSEM JEŠTĚ NAŽIVU. PRO TENTO DEN. MOŽNÁ JSME OBA ŽILI PRO TENTO DEN....“ /// O chlápkovi, kterýmu se nedaří vyrovnat s tím, co tenkrát prožil. Přes nezáživnou ,,současnost“ se dostáváme k zážitkům vod řeky Maenam Kwae Yai, který film zvedaj minimálně vo půlku, páč japonskej tábor není žádnej pionýrák (googluj vole). Vlastně bych byl radši, kdyby to bylo pojatý jako válečný drama, který graduje (nebo má gradovat) v současnosti a dokázat, že nic nemá větší cenu než lidskej život. Film má silnej námět, ale to zpracování je dost krkolomný a k výsledným (mým) 4* se dostává dost složitě. Hodně pomáhá parádní casting. Bez něj … - no radši nemyslet. Válečnej divák se opět rád mrkne do Thajska a dramatici romanticky založení (se sklony k happy endu) voceněj současnost, snad i kvůli něčemu jinýmu, než je N. Kidman. Pokud ne, tak nechte za 3*. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou autobiografii Erica Lomaxe, která vyšla v roce 1995, jsem nečetl. 2.) Rád se dozvím něco vo historii železnice v Kanchanaburi. 3.) Thx za titule ,,lukasekm“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Na každé vteřině snímku jsou znát jeho velké ambice. Ty se ale bohužel nepodařilo úplně naplnit. Může za to hlavně režírující Teplitzky, který jako by spoléhal na to, že ústřední téma je silné samo o sobě a k úspěchu to bohatě stačí. To ale bohužel není pravda, protože podobných příběhů už bylo zfilmováno spousty a většinou lépe. Tvůrce si totiž neuvědomil, že k tomu, aby byl takový příběh působivý, je třeba naservírovat divákovi emoce. Ty tu bohužel úplně chybí, protože všechno je podáno tak chladně a sterilně, že zkrátka není možné se s nějakou postavou sblížit a soucítit s ní. I scény útrpného a krutého mučení absolutně nepůsobí, což je rozhodně špatně. A je to škoda, protože ona rovina o potřebném odpuštění a nenávisti je velmi silná a rozhodně měla být podána lépe. Navíc ani tempo není nikterak závratné a celé se to strašlivě táhne, takže by neuškodilo minimálně čtvrthodinku vystříhat. Naštěstí se vydařilo obsazení, protože Colin Firth hraje náramně a se svou ne úplně dobře napsanou postavou dělá, co se dá. Špatný není ani Irvine jako hrdinovo mladé já. Kidman i Skarsgard tu jsou dost málo a odvedou spíš klasický standard. The Railway Man výrazně utopil svůj potenciál v nenápadité a nezajímavé režii, která je u podobných snímků tím nejdůležitějším. 50% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Firthovy zbídačelé oči za skly brýlí, utrápené pohledy Kidman, která touží pomoci a průměrnost mašinfíry jménem Teplitzky, co si to konstantním tempem štráduje přímo k očekávané cílové stanici. Silný hvizd výpravčího nepřijde na ani jedné zastávce (výjimkou budiž Stellan návěstidlo), střet železničního fetišisty a japonské mouchy nemá nejmenší touhu vzepřít se jízdnímu řádu. Trýzniti je lidské, odpouštět je božské. Tady to máte a rychle zapomeňte.. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že kdyby film neměl nálepku "based on true story", tak po něm ani pes neštěkne, přestože většina obyvatelstva zřejmě tuší, že takhle nějak, ba i mnohem hůř to za války chodilo. Film jsem vyhledal zejména kvůli hlavní roličce, kterou si bravurně střihl Colin Firth a jednak díky válečné tematice. Kdyby se jednalo o romantickou sračku, tak Firth neFirth, vysral bych se na to. Tenhle snímeček tu výše zmíněnou romantickou sračku nezanedbatelnou část stopáže připomínal. Naštěstí se včas dostalo na nádherné vzpomínky z ozdravného pobytu kdesi z okolí řeky Kwai. Zřejmě divákům byl dodán k nahlédnutí jen ten lepší materiál. Na šikanování nebohého Lomaxe se vystřídaly zástupy žlutých rukou, ale skoro bych dal až tu svoji bílou do rozpáleného ohně, že žádné z těch žlutých rukou nebyl vlastníkem ukřivděný tlumočník Masemeno Nasaku, nebo jak mu nadávali. Samozřejmě, že i pan Masemeno Nasaku byl mučení součástí, ale myslím, že si Lomax mohl najít jinou živou oběť, u které by si nemusel házet mincí, jestli svoji rambokudličku použít, či nikoli. Moje divácké smysly bylo do značné míry neuspokojeny. Přesto film sračkou rozhodně není. 2 *. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že se nováček Teplitzky musel učit točit filmy zrovna na takto zajímavé tématice z WW2. Obsazení tu má více než impozantní, leč děj je gradující pramálo a emoce se jaksi nedostavily. Než začnete baštit jinak uhlazeného málomluvného elegána/intelektuála Colina Firtha, taky to nějakou dobu trvá. Je tu mraky věcí se kterými by se dalo pracovat, avšak zůstávají nevyužity. The Railway Man se chtěl svojí formou a emocionální osudovostí přiblížit Cold Mountain apod. - neúspěšně. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Firth o filme povedal: "Myslím si, že to, čo sa často nerieši, je efekt v priebehu času. Niekedy vidíme príbehy o tom, aké to je vrátiť sa domov z vojny, veľmi zriedkavo však vidíme príbehy o tom, aké to je o desaťročia neskôr. Tento film nie je len portrétom utrpenia. Je o vzťahoch... ako toto poškodenie súvisí s intímnymi vzťahmi, s láskou.“ (Arsenal83)
  • Eric Lomax svou knihu, podle které je film natočen, napsal na základě vlastních zážitků z barmského pracovního tábora. (Terva)

Reklama

Reklama