Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Carrol Jo Hummer si splní sen a pořídí si kamion. Záhy však zjistí, že jako nezávislý přepravce nákladu to nebude mít lehké. Když odmítne doručit nelegální zásilku, je zmlácen. Vynutí si tedy práci násilím a útok společnosti dopravců se obrátí proti jeho rodině a přátelům. Carrol ani jeho žena Jerri si pak už nemohou být jisti ničím, ani vlastním životem. Bezvýchodnost situace nakonec dovede Carrola k radikálnímu činu.

Jednoznačným tahounem filmu je J. M. Vincent, který už podobný výkon nezopakoval. Nepřehlédnutelná je ovšem i jeho filmová manželka Kay Lenz, kterou mohli čeští diváci vidět ve válečném thrilleru Štvanci. (Robbi)

(více)

Recenze (21)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Jižanští burani, brokovnice a tiráky v laciném béčku, které se stalo studijním materiálem pro Tarantina a Peckinpaha. Ty rádoby melodramatické vsuvky z továrny na plechovky a linie s odboráři jsou k nepřežití. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Zajímavé drama o mladém řidiči kamionu, čelícímu spiknutí dopravních bossů za svou snahu o nezávislost a poctivou práci za sebe a na sebe. Okolnostmi donucen postaví se proti všem a musí po křivém obvinění z vraždy bojovat nejen za svou svobodu a za svoji práci a rodinu, ale nakonec i za práva a pracovní podmínky ostatních řidičů kamionů, vydíraných a odíraných spediterskou mafií... . . . Film byl na konci sedumdesátých let překvapivě uveden i v českých normalizačních kinech, asi jako odstrašující příklad prohnilého amerického kapitalistického systému ;-)... Skutečnou radost však přinesl ponejvíce milovníkům amerických dálkových trucků, jejichž plejáda nádherných kousků legendárních značek jako Kenworth, Western Star, Mack, Peterbild, Freightliner, Marmon atd. tvořila nedílnou součást děje, stejně tak jako pohled na život a práci řidičů těchto skutečných křižníků amerických dálnic... Tři a půl hvězdičky za film - a za ty nádherné kamiony zaokrouhleno s radostí nahoru... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

I s odstupem času, velmi podařený kousek, u kterého jsem se fakt pobavil. Vše pěkně odsýpá a zápletka nemá chybu. Pro mě osobně docela parádní jednohubka. ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Pohádkově laděný příběh o nesympatickém řidiči kamionu, který s křečovitým úsměvem zdolává všechny nástrahy v boji malého muže proti mocné firmě. Velmi obdivuji americký dům, na kterém po požáru není ani stopa od sazí, natož aby byl jakkoliv poškozen. Inu, kvalitní americké materiály. Nevím, zda mám mezi akční scény řadit i ty, při nichž Vincent pobíhá s puškou a tváří se tak drsně, že před jeho pohledem by raději dobrovolně opadal i vodní kámen. V tom případě by byly v celém filmu dvě. Tou druhou byla rvačka s padouchem. Jen mi u závěrečného happyendu chybělo udělení titulu Hrdina SSSR pro Hummera, řekla bych, že podmínky splnil. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Já jsem zkrátka spokojen. Možná už jsem to někdy viděl, ale kdo si má ty všechny filmy pamatovat. Klasické, akční drama o jednom neohroženém, mladém vůdci, který má prostě jen svou hlavu a jde si tvrdě za svým. Přiznivci nebo voliči demokratů, ti museli být z toho filmu v sedmém nebi. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

O drsných kamioňácích byla natočená celá řada snímků a přestože je tento prakticky neznámý, je v mnoha ohledech zábavnější než některá známější a propagovanější díla. Nic velkého se nekoná, ale nenáročná zábava určitě. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 12.5.1979, réžia českého znenia (ČST Praha) = IVAN PROCHÁZKA (13.4.2012) ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,NIE SOM PADAVKA, ALE NEMÔŽEM BOJOVAŤ PROTI VŠETKÝM A EŠTE MAŤ PROTI SEBE TEBA." __ Prevelice stará VHS a tunajšia informácia o dabingu z roku 1979 ma prinútili k tomu, aby som si ,,Muža v kamióne" konečne pozrel, ostatne aj plagát s rútiacim sa tirákom sľuboval nefalšovanú akčnú jazdu z desaťročia, ktoré mám v kinematografii rád. Už na začiatku ma však sklamalo, že film mám napokon s titulkami vo veľmi voľnom preklade. Zaujímavé je, že vsuvky z továrne a línia s odborármi, o ktorých píše ,,Tsunami_X" sú prakticky minimálne, a mne osobne - pokiaľ sa film berie aj ako sociálna dráma - nevadili. Viacej mi vadili niektoré nadsadené kúsky, kde prišla ku slovo brokovnica (naháňačka kamiónov) alebo podfarbenie napínavých momentov nepríliš vhodnou hlučnou hudbou, ktorá zakrátko prejde do melanchólie. Nedokonalosťami trpí aj gradácia deja, či už ide o vysporiadanie sa so slušným záporákom v podaní L. Q. Jonesa, ale záverečná radikálna konfrontácia. Okrem toho je aj akousi lajdáckosťou v záberoch uznávaného Freda J. Koenekampa dvakrát vidieť tieň kamery i celého štábu. Zaujímavý de facto pesimistický záver kazí až posledná (hromadná) scéna, pri ktorej som nad jej posolstvom iba neveriacky krútil hlavou. Film nemožno v žiadnom prípade radiť do hororového podžánru hixploitation a nepochybujem, že hoci má Tarantino takéto kúsky rád, ,,Muž v kamióne" nijako výrazne neprispel ku jeho ,,štúdiu". (102. hodnotenie, 12. komentár k filmu) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý, lehce zapomenutý sedmdesátkový akční film, který má docela dobrou vidláckou atmosféru, ale především má krásnou závěrečnou scénu s kamiónem. Tu jsem si pustil několikrát dokola, protože ta skutečně stojí za to. Jestli se povedla na první dobrou, tak jsou filmaři frajeři a tleskám jim. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Americký mýtus v plné síle. Rovnej chlápek, co chtěl jen poctivě živit rodinu, a nedokázal při tom ohnout záda. A protože pro něho byla spravedlnost, rodina a komunita na prvním místě, stal se místním hrdinou. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborna kamionovy film, ktory je nepravom v uzadi, Jean - Michael Vincenta /Mechanic Zabijak, Velka Streda 1978/ teda rozhodne nemam rad, ale prezil som ho obiede, Kay Lenz /Breezy 1973/ vsak bola vyborna, hoci teda nevie hrat. Jonathan Kaplan ako reziser /Pohotovost, Tirak Turner/ odviedol namakanu rezisersku pracu, nechyba krasna sceneria, ktoru som si plne uzival. A ako pisem, Vincent nie je pre mna tahunom filmu, fakt ho nemusim, lebo po tomto filme uz prakticky nic nemal a komplet vyhasol : 70 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo dobrý akčnák o južanskej kamiónovej mafii a boji proti nej. Vincent je v roli osameleného hrdinu a pomstiteľa v jednej osobe napriek svojmu mladému veku presvedčivý. Rovnako záporáci sú celkom presvedčiví, aj keď L.Q. Jones bude u mňa vždy sympaťák. Ani na minútu nenudí, vždy sa v ňom niečo deje a má dobrý ťah na bránku s budovaním pomsty. Z rádií v kamiónoch sa ozývajúce country dodáva tú správnu južanskú atmosféru. Trochu som nepochopil zámer hl. postavy v závere filmu, keď ťahačom prebúra bránu a svetelné logo firmy, a to za cenu vlastného zdravia. Tam by si to pýtalo viac vygradovaný záver a záverečnú megaakciu, ale to je iba drobnosť. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Boj nezávislých kamioňáků proti společnostem jsem viděl kdysi v Hazardní hře. Ta mě tenkrát velice bavila a nutno říci, že byla mnohem zajímavější a zábavnější než Muž v kamionu. Tohle je průměrný béčko, který mě zrovna dvakrát neoslovilo a to i díky pro mě nepříliš sympatickému Vincentovi. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Takovej socialni western, kde borci jezdej v kamionech a ne na konich. Jde o prava... :-) Jako vzdy. Je to pomerne akcni, a relativne koukatelne - i kdyz predvidatelne a docela naivni. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jó řidič ten tvrdej chleba má, když jednou odmítne převážet v kamionu pašovaný kontraband, dostává se do křížku s přepravní mafií, která se neštítí ničeho. Od bitek a bouraček, přes hady, požáry až po dvě vraždy a falešné obvinění. Z rukou jim zobe jak policie, tak soudy a tak hrdina prožívá obzvlášť krušné chvíle. Když pominu absolutně debilní premisu všemocných dopravců, tak je to vlastně celkem fajn. Sympatický Vincent, překrásná (a výborně hrající) Lenzová, westernová atmosféra (a záporáci Pickens a Jones) a celkem zvláštní mix sociálního/vztahového dramatu a (pár) akčních scén. Druhá vada na kráse je, že na konci se vlastně nic nevyřeší, ale solidní 3* si to zaslouží. ()

jakoby 

všechny recenze uživatele

Mlady muz s dobrym charakterem. Odmitl dopravovat pasovane zbozi a musel bojovat proti mamutimu koncernu, kteremu vladne jak jinak bezohledny mocny chamtivy muz. ()

mikel 

všechny recenze uživatele

Nevím, kdo by dnes kvůli tomuto filmu šel pěšky do kina 4 km a pak za úplné tmy zpět, ale byly takové doby a tehdy bych bez mrknutí oka dal pět hvězdiček. ()

Reklama

Reklama