Reklama

Reklama

Vrásky

Trailer

Obsahy(1)

Ignacio Ferreras staví svoji jímavou studii přátelství dvou seniorů na neodolatelně sympatických, avšak uvěřitelných postavách a na umně vystavěném civilním příběhu. Ten se odvíjí od fantazií, úzkostí i zapomnětlivosti svých protagonistů a se stejnou lehkostí jako oni přechází od přítomnosti k minulosti a zase zpět. Pro svou myšlenkově podnětnou, a přesto univerzálně přístupnou reflexi stáří zvolil režisér techniku jednoduché, od detailů oproštěné ruční animace. Takový přístup je sice na hony vzdálen dnešním možnostem digitální replikace reality, avšak jistou omezenost v rozhýbanosti kresby bohatě vynahrazuje citlivé vystižení gest a výrazů tváře postav, připomínající práce Raymonda Briggse. Divák si tak může vychutnat množství jemných psychologických detailů, doprovázených realisticky věrnou zvukovou stopou. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Sympatický animovaný snímek na vážné téma, který se drží v rozumných hranicích mezi ironickým nadhledem a deziluzivním obrazem stáří. Naštěstí se nekoná žádné ždímání slz, ani se snímek neutápí ve falešném optimismu a laskavosti. Příběh však neslibuje žádný nový pohled na tématiku a navíc pracuje se značně zjednodušenými postavami, které určuje nanejvýš pár vlastností a některé se řídí pouze každodenním stereotypním chováním. V animovaném filmu postaveném na zkratce to nevadí tolik jako u filmu hraného, ale kvůli zvolenému tématu tento způsob vyprávění vytváří silný dojem plochosti a přímočarosti. Nedaří se vybudovat ani výraznější dějový oblouk, neboť nedostatečně motivovaný úprk v autě z ústavu rozhodně nelze považovat za uspokojivý vrchol. Vrásky jsou tak jen přijemně ubíhajícím filmem, který smířlivě nahlíží na palčivé téma, poměrně přirozeně vžene do očí pár slz, ale žádný přetrvávající pocit nezanechá. Navíc, když Vary nabízí společně s ním i Hanekeho Lásku, je pro malý milý španělský počin skutečně těžké překročit její monumentální stín. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Animák z domová důchodců? Mnohem větší zážitek než jsem čekala. S citem a vtipem podáno ne zrovna lákavé téma stáří a stárnutí. Smutek, bezútěšnost, zoufalství, takové emoce se daly od podobně zaměřeného filmu čekat, naštěstí ale i nějaká ta radost a naděje tam je, pokud se člověk nakonec smíří s tím, kde ji asi tak může hledat a najít. Vydařená animace ten nevšední zážitek ještě zvýšila. Viděno v rámci Challenge Tour 2017:30 dní se světovou kinematografií. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že se dá o strastech stáří natočit tak výborný film, který má v sobě všechno, humor, emoce, dokonce i napětí (obzvlášť zcela poslední scéna, děsivější než všechny horory, co jsem loni viděl, dohromady!). Animace je velmi dobrá a působí svěže, například díky roztřesenosti kamery v pár scénách. Dokonce je díky animaci výsledek mnohem poetičtější, než by kdy byl hraný (nehledě na to, že herecký ansámbl by mohl v půlce odejít do věčných lovišť). Jednoduše dobrej film. " Na to aby se člověk cítil mladý neexistuje nic lepšího, než paranoia, viď že jo. " ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Sekce Variety, která každoročně představuje deset vycházejících talentů evropského filmu, mě letos v mnohém zklamala, Vrásky mě však nezklamaly vůbec. Narozdíl od ostatních filmů mladých režisérů, kteří letos na festivalu představovali své dílko, jsou totiž originální jak zpracováním, tak i příběhem. Oproti strnulé animaci u Krále čuňat, kde postavy při chůzi vypadaly, jako kdyby se snažily napodobit moonwalking Michaela Jacksona, byla Ferrerasova animace krásně čistá, "pohyblivá" a vystihující psychologické pochody postav. Navíc příběh jako takový je nesmírně lidský, místy překvapivý, krásně citlivý, v každé scéně zajímavý a, jakkoliv to slovo nemám ráda, i poetický. [47th Karlovy Vary International Film Festival] ()

easaque 

všechny recenze uživatele

filmy o důchodcích jsou vyjímečné i na poli hraných filmů, natož těch animovaných a myslím, že tento se příběhu ujal dobře. Tady si mohl dovolit i to, co by jinak vyznělo moc sentimentálně a prošlo to. Na sklonku života se musí brát hodně věcí už s nadsázkou a navíc ještě pokud máte alzheimera. Sice ještě trošku víc humoru navíc by neškodilo, ale i tak to na 4 šedivé hvězdičky má. [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Animovaný snímek vznikl na základě stejnojmenného komiksu pro dospělé. (ČSFD)

Reklama

Reklama